Skocz do zawartości
IGNORED

Najbardziej nasycone kolumny podłogowe

akrool

Rekomendowane odpowiedzi

Niektórzy maja pokój w którym pracują i słuchają muzyki - trudno pracować w ogólnodostępnym salonie albo słuchać z satysfakcja rocka lub co gorsza free jazzu wieczorem :-)

ps

ale co by nie było to Jarek ma rację - koniecznie trzeba zabierać żonkę na rower do lasu, nawet jak nie chce ;-)

Jest jeszcze alternatywna wersja: zapisać się do Talibów - tam żony mają do powiedzenia nic.

Druga wersja: idąc tropem Wesa Phillipsa, bogatsi audiofile wynajmują albo kupują lofty i tam realizują swoje akustyczne projekty oraz spełniają się audiofilsko i muzycznie. Ta druga opcja podoba mi się chyba najbardziej.

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Na szczęście mam gabinet połączony z salonem, więc jak się zostawi otwarte drzwi można słuchać niekoniecznie głośno i pracować... Poza tym zawsze można wziąć laptopa do salonu;-)

Jest jeszcze alternatywna wersja: zapisać się do Talibów - tam żony mają do powiedzenia nic.

:-)

Niestety w Polsce nastały czasy gender, uważaj Mark z takimi poglądami;-)

Druga wersja: idąc tropem Wesa Phillipsa, bogatsi audiofile wynajmują albo kupują lofty i tam realizują swoje akustyczne projekty oraz spełniają się audiofilsko i muzycznie. Ta druga opcja podoba mi się chyba najbardziej.

:-)

druga wersja mi nie odpowiada, trąci pedałowaniem nie związanym ze zdrowym ruchem na rowerze ;-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mojej żonie przeszkadza głośne słuchanie;-) A poza tym repertuarowo też się nie zgadzamy. Żona lubi np Anię Dąbrowską :-)

U mnie jest dokładnie odwrotnie: moja narzeczona słucha głośniej niż ja (nie raz , nie dwa waliłem do drzwi i w końcu musiałem odczekać do końca utworu aby mnie wpuszczono do mieszkania ) a repertuarowo w znacznej części nasze gusta się pokrywają.

Poza tym oboje pracujemy w nienormowanym wymiarze czasu i każdy z nas korzysta ze sprzętu bez ograniczeń czasami w różnych porach dnia stąd kompromis z pomieszczeniem.

Niestety tak jak już wcześniej pisałem pomieszczenie jak i całe mieszkanie do łatwych (pod każdym względem) nie należy.

No , ale coś za coś ... ;)

Gość

(Konto usunięte)

Jest jeszcze alternatywna wersja: zapisać się do Talibów - tam żony mają do powiedzenia nic

Przy naszych kobietach to raczej słabo wyjdzie...one nawet Talibów by przerobiły na swoją modłę...

... a Tobie zalecam ostrożność w budowaniu koalicji ...

A co ty polityk jesteś czy na wojnę idziesz ???

Pozdro

Co do Twoich kanap,nie czepiam się wystroju,to Twoje lokum i nawet szanuję odwagę,że pokazujesz prywatne sprawy światu,polemizuję tylko z tym,czy jest to optymalny układ,moim zdaniem nie.

Napisałem, powtórzę, pokaż swój ... optymalny ... razem się pośmiejemy ;).

Pozdro

Nieprawda niestety - było to już w innym wątku - wbrew pozorom (i ku zaskoczeniu wielu) kontrabas realnie gra od 70 Hz

Tłumacze wyczynowcom i jamówię:

85dd88ffa0eb162cc1f19bcd5a218426.png

70 Hz mówisz ???

Zapamiętam i jeszcze jeden taki babol i będę napiętnował jak sly'a30.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

U mnie jest dokładnie odwrotnie: moja narzeczona słucha głośniej niż ja (nie raz , nie dwa waliłem do drzwi i w końcu musiałem odczekać do końca utworu aby mnie wpuszczono do mieszkania ) a repertuarowo w znacznej części nasze gusta się pokrywają.

Jarek, zamieńmy się na kobiety, please:-)

Zapamiętam i jeszcze jeden taki babol i będę napiętnował jak sly'a30.

Chłopie - przeczytaj najpierw kolejne posty zanim się będziesz wyrywał do piętnowania - jak to mówią "nie myli się tylko ten co nic nie robi" :-) i jeszcze "niechaj pierwszy rzuci kamień kto..."

Ale tabelka ciekawa rzeczywiście - wszystko kończy się na 4400 Hz?

Chłopie - przeczytaj najpierw kolejne posty zanim się będziesz wyrywał do piętnowania - jak to mówią "nie myli się tylko ten co nic nie robi" :-) i jeszcze "niechaj pierwszy rzuci kamień kto..."

Ale tabelka ciekawa rzeczywiście - wszystko kończy się na 4400 Hz?

Czytam, czytam i ... czasami nie mogę się nadziwić ;).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

W twojej stopce nic nie można przeczytać,bo nic nie masz a wszystkie swoje rewelacje to mniej lub bardziej nieudolne cytowanie internetu.Angielskiego nawet nie znasz cytując tłumaczenie google, o czym i z kim chcesz dyskutować? Kup sobie coś ,najlepiej zacznij od Diory i używek Altusów,wyrobisz sobie pogląd w którym kierunku chcesz rozwijać swoje ściemniactwo ,a o tym co ja mam w swoim opisie, po za zdjęciami z netu też gówno wiesz,więc sobie poczytaj,tylko potem naucz się nazw na pamięć,żeby znowu nie pisać o konstrukcjach,które nie istnieją.

Jamówię czy już nie,

He,he........ puściły nerwy i zwieracze.

Na twój sprzęt nie załapuje się aż16 instrumentów - niech ci się śni tabelka do czasu kiedy

wymienisz objawione Harbethy 3 na coś lepszego.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Z Magnepanem MG 0.6 też nie ma szczególnej rewelacji.

caratt.jpg

Z tych kolumn basu jest niewiele , szczególnie , że elektrostaty poniżej częstotliwości granicznej mają ogromy spadek , ze względu na zabezpieczenie membran przed zniszczeniem.

W przeciwieństwie do głośników dynamicznych gdzie spadek następuje łagodnie.

Może się zatem okazać , że w tych P3 przy postawieniu np. blisko ściany bas będzie schodził niżej niż w Magnepanach....

Najlepiej ujął to Peter Walker twórca Quadów ESL 57 , podobnych charakterystyką do 0,6 tek:

" Jeżeli ktoś potrzebuje basu z ESL to niech postawi sobie obok krzesła duży karton i w niego kopie podczas odsłuchu" jakoś tak to szło:)

Z tak małych elekrostatów bas jest bardzo mizerny...

Ciekawe jaki karton ma w domu Magnepan...

Zresztą dyskusja fana elektrostatów z fanem Harbetha przypomina dyskusję fana samochodów terenowych z fanem samochodów sportowych....

Gość rochu

(Konto usunięte)

a ty masz Harbety ?

Żabciu, a co tobie do tego?

Ale mimo to odpowiem - nie mam.

Ubolewam nad tym bardzo ale mam za duże pomieszczenie na postawienie Harbethów.

Gość

(Konto usunięte)

A tak na poważnie w kwestii basu i tematu...proponuję takie oto wydawnictwo, nie samplery, itp. cuda do potestowania waszych kochanych głośniczków...jeden z utworów Vivaldiego na tym zacnym albumie schodzi tak nisko do piekła, że część tego napewno nie usłyszy...

Lloyd Holzgraf ‎– The Power And The Glory, Volume 1 and Volume 2

http://www.discogs.com/Lloyd-Holzgraf-The-Power-And-The-Glory-Volume-1/release/4537692

• Użytkownicy+

40-tki będą miały sporo basu, pomimo, że też jakoś wyjątkowo nisko nie schodzą (35Hz). Mają za to podbity kosmicznie wyższy bas, na dodatek długo wybrzmiewający. To da wrażenie masywności dołu, kłopot będzie oczywiście w jego rozdzielczości, co jak widać nie wszystkim przeszkadza.

Gość rochu

(Konto usunięte)

40-tki będą miały sporo basu, pomimo, że też jakoś wyjątkowo nisko nie schodzą (35Hz). Mają za to podbity kosmicznie wyższy bas, na dodatek długo wybrzmiewający. To da wrażenie masywności dołu, kłopot będzie oczywiście w jego rozdzielczości, co jak widać nie wszystkim przeszkadza.

Słyszałeś czy teoretyzujesz?

Gość cybant

(Konto usunięte)

Wyższy bas to ma podbity większość kolumn, taka jest moda...:)

Zresztą takiego grania oczekują klienci.

Z tymi 35 Hz też bym nie przesadzał , że to nie jest nisko...

Do basu poniżej trzeba mieć pomieszczenie .

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Z tych kolumn basu jest niewiele , szczególnie , że elektrostaty poniżej częstotliwości granicznej mają ogromy spadek , ze względu na zabezpieczenie membran przed zniszczeniem.

Może się zatem okazać , że w tych P3 przy postawieniu np. blisko ściany bas będzie schodził niżej niż w Magnepanach....

Najlepiej ujął to Peter Walker twórca Quadów ESL 57 , podobnych charakterystyką do 0,6 tek:

" Jeżeli ktoś potrzebuje basu z ESL to niech postawi sobie obok krzesła duży karton i w niego kopie podczas odsłuchu" jakoś tak to szło:)

Zresztą dyskusja fana elektrostatów z fanem Harbetha przypomina dyskusję fana samochodów terenowych z fanem samochodów sportowych....

Problem w przypadku Magnepana polega na tym,że on ma tylko kartony,całe jego życie to szwendanie się po cudzych profilach i wywoływanie kłótni-frustrat jakich w sieci pełno.

A ja w oczkiwaniu na dowóz drewna do kominka słucham Something Else, na moim gównianym wzmacniaczu i bezbasowych,nierozdzielczych kolumnach i już wiem,że zatrudnie gościa do układania drewna w drewutni,bo mi się dupska nie chce ruszać z kanapy.

Jamówię czy już nie,

He,he........ puściły nerwy i zwieracze.

Gdybyś był choć odrobinę rozgarnięty to miałbyś pojęcie o tym,że ludzie szczególnie w piątki lub soboty wychodzą czasem do miłych knajpek na wspaniałe jedzenie i butelkę zjawiskowego wina,czyli robią rzeczy całkowicie ci obce.

Żabciu, a co tobie do tego?

:)))

Cybant, Rochu, akurat z MG 0.6 basu jest naprawdę dużo jak na mały elektrostat i ogólnie. Zachęcam do poczytania

opinii userów tych paneli których rating jest na poziomie 4,92 /5 czyli b.wysoki i drugi po MG 20 który jest 5/5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po za tym pomiedzy 45Hz [MG 0.6 ] a 70 Hz [Harbeth 3 ] jest szalona róznica i jak napisałem na Harbethach 3 nie słychać 16 instrumentów w dolnej granicy grania a to znaczy naprawdę duzo.

Ale jesli ktoś jest głuchy lub ma wyobrażnię to ' dogra ' sobie brakujące rejestry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.