Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V477 wraz z Melodika BL30 a laptop

MiSo86

Rekomendowane odpowiedzi

Bonjur! Guten Tag, Welcome i Aloha!

Mam 60 calowy TV i chce mieć do tego dobre audio, ciepłe wyczuwalne basy PEŁNE PASMO, oraz zrównoważoną akustykę.

Wybrałem następujący zestaw Yamaha RX-V477 wraz z Melodika BL30 x2 - nie lubię basów z subwoofera, nigdy nie lubiłem, są dla mnie jak bardzo nie naturalne.

Jednak mój problem jest taki, że używam laptopa jako źródło wszystkiego tzn AV. Chce podłączyć dobrymi kablami (BTW jakie polecacie?) HDMI z laptopa do AMPLI i z AMPLI pod TV. Jak rozumiem AMPLi rozdzieli dźwięk na głośniki i obraz na TV.

I czy nie będe stratny na źródle dźwieku? O ile dobrze myślę, jak się podłączy poprzez HDMI to informacja strumień idzie bezpośrednio na AMPI i on dekoduje go swoimi procesorami na dźwięk. Czyli jest ByPass "karty dźwiękowej" laptopa tak?

Moje pytani3 dodatkowe tzw za 100 punktów albo za 3500zł bo tyle będzie zestaw kosztował.

1. Czy ten wybór zestawu ma sens? - wyczytałem na necie że głośniki są bardzo dobre pod względem akustyki pasma i ciepłych dźwięków. Nie jestem pewien co do Ampli rx477, ale podobno dobrze współgrają z BL30.

Witaj,

jeśli chcesz korzystać z laptopa jako źródła dźwięku, to opisane przez Ciebie połączenie jest optymalne, z laptopa wychodzisz kablem HDMI do amplitunera, z amplitunera do TV.

Kwestia wyboru kolumn i elektroniki - abym mógł ustosunkować się do Twojej propozycji, potrzebuję więcej szczegółów. Przede wszystkim jak duże jest pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie będzie wykorzystanie systemu, czy planujesz w przyszłości rozbudować konfigurację do 5, ewentualnie 7 kanałów ?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie będę rozbudowywał, chyba, że z tych dwóch kolumn vocal nie będzie zadowalający to dokupię centralny, jednak nie sądze aby było konieczne.

Muzyki słucham każdej, wszystko co mi się podoba to słucham, nie mam ulubionego gatunku.

Pokój to 12m2 więc raczej mały.

Dzięki za info co do połączenia. :)

Pytałem o ewentualną opcję rozbudowy, gdyż jeśli zapadłaby decyzja do pozostawienia konfiguracji 2.0, w danym przedziale cenowym lepszym rozwiązaniem byłby zakup klasycznego wzmacniacza czy amplitunera dwukanałowego, urządzenia takie zagrają po prostu lepiej. W takim przypadku łączysz komputer kablem USB co także korzystanie wpłynie na jakość odtwarzanej muzyki.

W przedziale cenowym 3500 zł. zaproponowałbym wtedy np. wzmacniacz BC Acoustique EX-302 z konwerterem asynchronicznym USB>SPDiF np. NuForce U192S oraz kolumny Melodika BL30 ewentualnie Pylon Audio Topaz 20, bardzo dynamicznie grające Dynavoice DF-5 lub dobre monitory takie jak Paradigm Mini Monitor v. Dali Zensor 3, Monitor Audio Bx2, Indiana Line Tesi 260.

Przemyśl sprawę, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.