Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch CD NAIM CD5X i ARCAM FMJ CD33

GrzegorzM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

roznice opisane sa tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dziękuje.

Rzeczywiście CD jest bardzo ciekawy ma HDCD i możliwości rozbudowy no ale dodając FLATCAP-a 2 osiągamy prawie cenę CDX2. Ciekawe czy to dużo wyższa jakość bo jak widać trzeba ten nowy CD porównywać do droższego a nie tańszego jak wskazuje nazwa. Przyznaje że CD Naima jak do tej pory najlepiej sprawdził się w moim systemie dlatego proszę o relacje z Gorzowa zapowiada się ciekawie. Co do Arcama przyznaje się nie znam bo zawsze firma kojarzyła mi się z budżetówką i w coś jak NAD ale widzę że mogłem mylić się bardzo.

Witajcie!

Jakie wrazenia po odsluchach? W miniony weekend po raz kolejny sluchalem cd5x. Mial tez byc

FMJ, aleniestety nie dojechal. Bardzo jestem ciekaw jak cd5x ma sie do fmj. Jak dla mnie to swietny

odtwarzacz, jednak zdecydowalem sie na cdx2.

Tak przy okazji. Jakies sa ceny Naim'a w Polsce. W NZ cd5x to NZ$5000, a cdx2 to NZ$9000.

pozdrawiam,

rjb

przepraszam ,że nie w temacie(nie chce zakładać nowego wątku) ale mam pytanie:

jakie jeszcze klocki można usłyszeć w gorzowskim DEMO?

ciężko znaleść informacje ,a wybieram się w te okolice.

pozdr.

Wzmaki:Amplifon,Sfhinx,Pentagon,Creek,Audio Analog,Marantz,Cambridge i za jakieś 10 dni Darkula-symetrycznego

CD:Marantz CD-7 ,Pentagon,Sphinx projekt22,Audio Analog,Helios DDL1

Kolumny:Cabasse Irose HGP Korda i Vola,Avans,.Kef,Phonar,Radmor,Jamo,Tannoy,

oraz duuużo kabli

Witam

ok. 2 tygodnie temu miałem przyjemność odsłuchania Naima i Arcama w DEMO w Gorzowie, niestety ze względu na urlop (brak dostępu do netu( dopiero teraz mogę podzielić się swoimi wrażeniami. Tej klasy sprzęt mam okazję słuchać rzadko, więc z pewnością moje spostrzerzenia nie będą zbyt cenne dla Audiofili, gdyż nie mam zbyt wielu porównań, jednak mogę stwierdzić, iż Naim był jednym z najbardziej analogowo brzmiących odtwarzaczy, jakie słyszałem - oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. W porównaniu do tuningowanego DVD Yamahy był znacznie spokojniejszy, dźwięk można było nazwać dojrzałym. Pierwsze, złudne wrażenie mogło doprowadzić do wniosku, iż Naim był mniej szczegółowy, lecz, jak napisałem, było to wrażenie złudne. Z Naima dźwięk był po prostu mniej natarczywy, mniej męczący. W końcu to odtwarzacz nadający się doskonale na wielogodzinne odsłuchy a nie na dyskotekę. odsłuch był prowadzony na Cabassach oraz lampowcu bodajże gorzowskiej produkcji. Reasumując, Naim urzekł mnie swym dźwiękiem, lecz niestety cena jest, jak dla mnie, zaporowa. Lecz wiem przynajmniej, czego można oczekiwać od sprzętu tej kategorii oraz do czego dążyć przy zmianach w swoich "klockach".

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Niestety nie mogę sobie poradzić z wpisaniem opini o sklepie i nazwy sklepu, choć próbowałem kilka razy,więc siłą rzeczy wykorzystam wątek(przyznam się że nie mam żadnych zachamowań gdyż takie informacje powinny znajdowac się na forum) mowa oczywiście o gorzowskim DEMO.Co do asortymentu to naprawde jest w czym wybierac,tylko złośliwy trol by marudził,i najważniejsze;

kontakt klient –sprzedawca ,to dla mnie WZÓR –życzyłbym sobie żeby taka obsługa była wszędzie.

Dodam jeszcze tylko ,że

gdy będzie mi po drodze zawsze postaram się tam wlecieć ,nawet raz na rok , nie mówiąc już o skierowaniu tam swoich znajomych.

Panie Grzegorzu bardzo dziękuję, a o tej lampce myślę dzień i noc :).

Pozdr.

Podejrzliwych informuje ,że nie mam zadnych powiązań z ww.sklepem ,mieszkam w zupełnie innej cześci naszego pięknego kraju ,a „wjazd” tam spowodował zbieg okolicznosci ,czyli ten watek i mój pobyt w tamtych rejonach.

Howgh.

Żeby nie mnożyć wątków o urządzeniach Naima pozwoliłem sobie dopisać kilka spostrzerzeń do tego.

Kilka tygodni temu byłem w Lozannie, gdzie poszukując jak wody na pustyni sklepów audio trafiłem do MFConcept. Spory sklep, dwa pomieszczenia odsłuchowe. W głównym system Naima i kolumny Jean Marie Reynaud. Słuchałem zestawienia odtwarzacza CDS-3, preampu nie jestem pewien (ale prawdopodobnie NAC-552), końcówki NAP-500, a wszystko z oddzielnymi dedykowanymi zasilaczami. Okablowanie od Naima i Monstera (!). Kolumny JM Reynaud Offrande - monitory o wybitnej stereofonii, przestrzenności i detaliczności oraz wspaniałym zróżnicowanym i niskim basie. Muszę powiedzieć, że słuchałem przez półtorej godziny różnej muzyki i był to jeden z najlepszych brzmieniowo systemów jakie znam. Pomieszczenie naprawdę duże ponad 40m2, bardzo dobrze zaadaptowane akustycznie, nagłaśniane przez monitory, wypełnione muzyką, tak jab tygrysy lubią najbardziej:)

Podaję to jako ciekawostkę. Wiem, że tych kolumn w Polsce nikt nie dystrybuuje, a naprawdę warto. Zresztą zobaczcie sami.

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-194446_1.jpg] [obrazekLUKASZ-194446_2.jpg] [obrazekLUKASZ-194446_3.jpg]

post-28-100002331 1170260631_thumb.jpg

post-28-100002332 1170260629_thumb.jpg

post-28-100002333 1170260627_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.