Skocz do zawartości
IGNORED

Konserwacja i przechowywanie gramofonów

Momok

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, posiadam dwa stare gramofony Duala 704 i 601, jeden z nich jest eksploatowany - 704, natomiast drugi z powadu braku wkładki i oczekiwania na nowy pasek leży pod łóżkiem, teraz jak najlepiej go przechowywać - czy z wkręconymi śrubami mocującymi zawieszenie tak jak podczas transportu, ze zdjętym tależem, wykręconą przeciwwagą, czy też może gotowego do użytku. I kolejne pytanie czy gramofon należy smarować - w instrukcji do podobengo Duala też z napędem paskowym jak 601 pisano wraz ze wskazaniem miejsc 6 punktów a do każdego inny rodzaj oleju czy też smaru, troche zgłupiałem, bo musiałbym chyba wydać majątek na same smary i pewnie wiekszość jest już nie do dostania, obie maszyny są z przed 80 roku ;). Posiadam smar TZ czy można nim przesmarować gramofon, i czy Wy wogóle smarujecie swoje maszyny. Prepraszam jeśli zawracam głowę, ale chyba nie dam tam WD 40.

Duale maja sporo mechaniki i to mechaniki precyzyjnej pod pokrywa. Jest to mechanika przystosowana do pracy w srodowisku suchym lub lekkich olei. Nie uzywaj wiec nic, badz lekkie oleje typu mineralnego. Uzywanie jakichkolwiek smarow to potencjalna przyczyna problemow z mechanika. Zabezpiecz gramofon workiem foliowym odpowiednich rozmiarow przed kurzem i wszystko powinno byc ok. Ramie zapnij zapadka, co uchroni je gdyby komus przysla ochota na gwaltowne nim rzucanie, a przeciwwage najlepiej wyjac i schowac do szuflady;)

• 5 tygodni później...

Szkoda, prawdopodobnie tuleja łożyska uległa zatarciu. Kurz i brud w połączeniu z zeschniętym smarem. Spróbuj wstrzyknąć wd-40 lub coś podobnego, może zdoła spenetrować łożysko i trochę to "rozklei", po kilku minutach delikatnie poruszaj talerzykiem w prawo i lewo, jeśli się ruszy wstrzyknij ponownie i po kolejnych minutach możesz próbować wysunąć talerzyk z osią z łożyska obracając nim jednocześnie. Powodzenia.

To zrób coś jeszcze dla swojego gramofonu: wyczyść raz na kilka miesięcy oś i łożysko, nasmaruj nieco, a odwdzięczy Ci się bezawaryjną długą pracą :-)

Mój drogi wybawco. Jestem kobietą i kiedy piszesz łożysko i coś tam jeszcze i to wszystko mam wyczyścić to robi mi się słabo bo nie wiem o jakie części mojej cudownej maszynki Ci chodzi. Bardzo się staram i rozumiem, że łożysko jest gdzieś w okolicach tej dziury pod talerzem ale "coś tam jeszcze" brzmi tajemniczo. Po rozebraniu i obejrzeniu wnętrzności myślę jednak, że kiedyś rozpoznam i inne elementy. Jedno wiem napewno niezgłębioną tajemnicą zostanie dla mnie zielona płytka z rozchodzącymi się kabelkami, ufam jednakże, że ona pozostanie bez skazy jeszcze na długo. Jeszcze raz serdeczne dzięki za radę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.