Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-NR818 a Marantz SR6008

Piotr_56001

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu amplitunera. Będzie on napędzał zestaw 5.1 Taga Harmony Tav-906, w późniejszym czasie może 7.1, w KD znajdującym się w pomieszczeniu o powierzchni 25m^2. Po rozpoznaniu swoje poszukiwania zawęziłem do dwóch wymienionych w tytule modeli. Czy miał ktoś może możliwość porównania ich ze sobą lub zna słabe strony któregoś z modeli? Chodzi mi o niedogodności, które pojawiają się podczas codziennego użytkowania, czy sprzęt się zawiesza, czy słychać wentylatory (Onkyo), czy brakuje jakiejś funkcjonalności, o której nie pomyślało się przed zakupem. Za wszelkie opinie, informacje, będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/114975-onkyo-tx-nr818-a-marantz-sr6008/

Witaj,

Obydwa amplitunera są dopracowanymi urządzeniami, tak więc nie musisz obawiać się braku stabilności pracy.

Jeśli natomiast miałbym ustosunkować się do wyboru powyższych urządzeń, to Marantza wybrałbym jeśli duży nacisk kładziesz na muzyk, koncerty. Onkyo natomiast to świetne kino, efekty przestrzenne, moc.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedź.

Amplituner potrzebny jest mi zwłaszcza do kina, chciałbym żeby za jakiś czas nagłośnił pomieszczenie dedykowane właśnie do tej rozrywki, jednak koncerty i muzykę też zdarzy mi się na nim od czasu do czasu włączyć. Czy przewaga Onkyo w KD nad Marantzem jest aż tak zauważalna żeby poświęcić tą cząstkę brzmienia muzyki? Wybierając Marantza nie chciałbym czuć niedosytu podczas oglądania filmów... W przyszłości planuję zbudować odrębny zestaw stereo, do tego czasu pozostaje mi łączona przyjemność.

Jestem z okolic Częstochowy, jeśli tylko będę zmierzał w kierunku Łodzi, na pewno odwiedzę Pabianice.

Trudny wybór... Onkyo to potężniejszy model i lepiej lepiej wykonany, super do kina, Marantz to mniejszy piecyk ale jak wspomniano bardziej "Muzyczny" i jak dla mnie przystępniejszy w obsłudze.

Sądze że "w praniu" z obu będziesz podobnie zadowolony, nie ma mowy o niedosytach żadnych raczej, w przyszłośći jeden i drugi można rozbudować dodatkowym wzmacniaczem Stereo i mieć dwa w jednym bez kompromisów.

• 3 tygodnie później...

Wybór padł w końcu na używanego Onkyo TX-NR905 od kolegi skalmen'a z forum. Ampli gra bardzo fajnie, w kinie robi wrażenie. Nie ma zbyt wielu wodotrysków, które i tak suma summarum nie są mi na razie do niczego potrzebne. Kiedy pojawią się materiały wideo i projektory w UHD wtedy pomyślę nad zmianą na sprzęt, który będzie to obsługiwał.

to dobry,lecz leciwy amplituner 6 lat to sporo,aby nie wyzionął ducha,bo z tymi modelami,podobnie z nowszymi 806,807 były spore problemy z płytkami hdmi,pewnie kupiłeś za grosze 1500 pln warto zaryzykować.

To bardzo dobry piecyk. Przy prawidłowym użytkowaniu, zostawienie mu przestrzeni do pracy i szczęściu będziesz się nim cieszył jeszcze przez lata. Mieliśmy okazję testować 905tke po 10 godzin dziennie przez kilka miesięcy. A pod względem dźwiękowym to jeden z lepszych amplitunerów.

Cena była troszkę wyższa, ale myślę, że było warto. Jakość wykonania znakomita. Za nowy sprzęt z tą jakością dźwięku i wykonania musiałbym zapłacić dużo więcej. Amplituner jest ze stycznia 2010 roku, jeśli do tej pory nic nie padło, to myślę, że wady okresu dziecięcego można spokojnie wykluczyć. Powietrza ma dużo, także myślę, że będziemy ze sobą co najmniej kilka lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.