Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana wzmacniacza - pytanie

Alex81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmacniacz stereo Harman Kardon HK980. Niestety wzmacniacz ten nie posiada wyjścia optycznego i nie jestem w stanie do swojego zestawu podłączyć chociażby PS4 czy też nawet telewizora.Przez to noszę się z zamiarem zmiany na coś z wyjściem optycznym,jednak zależy mi też na tym aby jednocześnie poprawić nieco jakość dźwięku.Głośniki to Klipsch RF52.Nie chciałbym płacić dużo,bo właściwie aktualny zestaw mi wystarcza,najbardziej brakuje mi właśnie optyka.A może wiecie czy mógłbym jeszcze w jakiś sposób połączyć zestaw do ps4 do HK980? Interesuje mnie tylko i wyłącznie nowy wzmacniacz,będę ogromnie wdzięczny za jakieś propozycje.Z góry bardzo dziękuję.

Maciek

https://www.audiostereo.pl/topic/114990-zmiana-wzmacniacza-pytanie/

Witam

Posiadam wzmacniacz stereo Harman Kardon HK980. Niestety wzmacniacz ten nie posiada wyjścia optycznego i nie jestem w stanie do swojego zestawu podłączyć chociażby PS4 czy też nawet telewizora.Przez to noszę się z zamiarem zmiany na coś z wyjściem optycznym,jednak zależy mi też na tym aby jednocześnie poprawić nieco jakość dźwięku.Głośniki to Klipsch RF52.Nie chciałbym płacić dużo,bo właściwie aktualny zestaw mi wystarcza,najbardziej brakuje mi właśnie optyka.A może wiecie czy mógłbym jeszcze w jakiś sposób połączyć zestaw do ps4 do HK980? Interesuje mnie tylko i wyłącznie nowy wzmacniacz,będę ogromnie wdzięczny za jakieś propozycje.Z góry bardzo dziękuję.

Maciek

Ja tez uwazam ze zakup DACa bedzie lepszym posunieciem z twojej strony.

A tak na marginesie; czy PS4 nie posiada wyjscia analogowego?

Ja kiedys uzywalem PS1 ale nie do gier tylko jako zrodlo, imusze powiedziec ze bylo calkiem calkiem.

Możesz zakupić amplituner stereo- HK 3490 lub 3770. Jeżeli brzmienie HK Ci odpowiada, to będzie podobnie, chociaż mawia się że wzmacniacz gra minimalnie lepiej od amplitunera. Dodatkowo masz wejścia cyfrowe na których Ci zależy.

Ps4 ma tylko optyka,HDMI i wyjście pod kamerę.Nie mam za bardzo pojęcia odnośnie ceny,bo nie wiem ile Dac kosztuje,tzn. już patrzyłem ale nie znam się co jest dobre,chciałbym żeby jakość dźwięku była przyzwoita,żebym nic nie pogorszył.Kupię coś do 400 zł ?

z przetworników nic sensownego nie kupisz za 4 stówki nie ważne starego czy nowego.

kupi używany v-dac - jedynkę, ostatnio forumowicz sprzedawał (dział ogłoszenia) za 440 zł

od kultowego rdaca niewiele się różni a do wspomnianego sprzętu aż nadtwo wystarczy - na pewno nie będzie wąskim gardłem

i to zdecydowanie najlepszy kierunek

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

z przetworników nic sensownego nie kupisz za 4 stówki nie ważne starego czy nowego.

A na co mu cos sensownego do PS4? Napewno sensowniej kupic daka niz nowy wymak.

?👈

chciałbym żeby jakość dźwięku była przyzwoita,żebym nic nie pogorszył.Kupię coś do 400 zł ?

Nie - nie kupisz NIC sensownego za 4 stówki (lepiej tą kasę wydać na akustykę pokoju lub dołożyć do innych kolumn.

kupi używany v-dac - jedynkę, ostatnio forumowicz sprzedawał (dział ogłoszenia) za 440 zł

No dajże spokój...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

No dajże spokój...

to napisz, który dac bije na główę v-dac i rdac razem wzięte

rozumiem, że w Twojej propozycji będzie olbrzymia przepaść w stosunku do w/w, jeśli tak drastycznie stawiasz sprawę

zaskocz - tylko proszę - nie Audio Alchemy

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Wy wogole rozumiecie tresc watku? Rozumiecie tekst ktory czytacie? Gdyby gosc mial wyjscia rca w ps4 to napewno nawet nie zalozyl by tego tematu. Wiec niech kupi cololwiek co przerobi mu sygnal cyfrowy na analog i bedzie sprawa zalatwona. Chyba ze chce zrobic z tego ps4 zrodlo do muzyki, choc i tak zakup daca za 400zl do tego hk, da lepsze rezultaty niz jakis gniot w postaci amplitunera.

?👈

to napisz, który dac bije na główę v-dac i rdac razem wzięte

rozumiem, że w Twojej propozycji będzie olbrzymia przepaść w stosunku do w/w, jeśli tak drastycznie stawiasz sprawę

zaskocz - tylko proszę - nie Audio Alchemy

Krzysiu, nie mam zamiaru z Tobą przerzucać się argumentami co "bije" a co jest "bite" po głowie czy "na głowę", nie mam 15lat. Rozumiem że dla Ciebie doświadczenia z przetwornikami kończą się na V-DACach, nie mam zamiaru tego negować, wyśmiewać ani Cie na siłę uświadamiać że to jest poziom używanego CD z allegro za 200zł. Grunt żeś zadowolony i o to w tym hobby chodzi! To ma nam dawać radość. W dobrym tonie było by jednak żebyś nie opowiadał głupot iż 4 stówki kupi coś sensownego bo to już się ociera o kabaret. Zdecydowanie lepiej kupić zwykły, używany CD zamiast się za przeproszeniem babrać z playstation i v-dakiem.

to jest poziom używanego CD z allegro za 200zł

rozbawiłeś mnie tym stwierdzeniem szczerze...

nie mam lat 15 lat jak sugerujesz, ale rozumiem zasadność sięgania do argumentów personalnych nie posiadając w zanadrzu merytoryki

co więcej - prześledź uważnie forum i opinie innych użytkowników np. na temat r-dac i zobaczysz, że jesteś w mniejszości

a to z kolei sugeruje drastyczny spadek wiarygodności Twojej opinii na dany temat

V-Dac czy R-dac to bardzo dobre konstrukcje, które można przebijać CD-kami dopiero powyżej 2000pln/ używki.

Krzysiu, nie mam zamiaru z Tobą przerzucać się argumentami co "bije" a co jest "bite" po głowie czy "na głowę", nie mam 15lat. Rozumiem że dla Ciebie doświadczenia z przetwornikami kończą się na V-DACach, nie mam zamiaru tego negować, wyśmiewać ani Cie na siłę uświadamiać że to jest poziom używanego CD z allegro za 200zł. Grunt żeś zadowolony i o to w tym hobby chodzi! To ma nam dawać radość. W dobrym tonie było by jednak żebyś nie opowiadał głupot iż 4 stówki kupi coś sensownego bo to już się ociera o kabaret. Zdecydowanie lepiej kupić zwykły, używany CD zamiast się za przeproszeniem babrać z playstation i v-dakiem.

Ale przeciez zalozycielowi watku nie chodzi o zabawe w hi-end czy nawet hi-fi, ten czlowiek chce tylko zamienic sygnal cyfrowy na analogowy i go wzmocnic. Jezeli kupi DACa za 400pln to w zupelnosci mu to wystarczy do grania w gry i rozkoszowania sie efektami specjalnymi z nich na swoich kolumnach, a i do muzyki bedzie wystarczajacy.

Ten kolega nie jest zainteresowany poprawa jakosci brzmienia tego zestawu tylko przerobieniem sygnalu w celu jego wzmocnienia.

Rozumiesz?

Wymiana wzmacniacza to głupi pomysł. To całkiem fajny sprzęt i jeżeli chciałbyś coś nowego lepszego to musiałbyś szukać w granicach minimum 3k (a tu z kolei pojawi się ograniczenie ze strony nie najlepszych kolumn).

Lepiej kupić DACa nawet za tysiąć złotych i odkryć muzykę na nowo.

nie mam lat 15 lat jak sugerujesz,

Przepraszam, gdzie coś takiego zasugerowałem?

ale rozumiem zasadność sięgania do argumentów personalnych nie posiadając w zanadrzu merytoryki

Jakich argumentów personalnych znowu? Czy Ty w ogóle rozumiesz słowo pisane?

co więcej - prześledź uważnie forum i opinie innych użytkowników np. na temat r-dac i zobaczysz, że jesteś w mniejszości

a to z kolei sugeruje drastyczny spadek wiarygodności Twojej opinii na dany temat

Jestem szczerze załamany że na tak opiniotwórczym, wypełnionym audiofilami forum jestem w mniejszości, po prostu rozpacz!!!

A teraz wisienka na torcie:

V-Dac czy R-dac to bardzo dobre konstrukcje, które można przebijać CD-kami dopiero powyżej 2000pln/ używki.

chyba Ci się ręce trzęsą bo wybiłeś o jedno zero za dużo :-)))

Ale przeciez zalozycielowi watku nie chodzi o zabawe w hi-end czy nawet hi-fi, ten czlowiek chce tylko zamienic sygnal cyfrowy na analogowy i go wzmocnic. Jezeli kupi DACa za 400pln to w zupelnosci mu to wystarczy do grania w gry i rozkoszowania sie efektami specjalnymi z nich na swoich kolumnach, a i do muzyki bedzie wystarczajacy.

Ten kolega nie jest zainteresowany poprawa jakosci brzmienia tego zestawu tylko przerobieniem sygnalu w celu jego wzmocnienia.

Rozumiesz?

Moja sugestia (jak już wcześniej napisałem a pewnie to przeoczyłeś) wymienić playstation na używany CD zamiast się bawić w konsole do gier i śmieszny przetwornik, Nie wyjdzie drożej a na pewno lepiej, przypominam że autor wątku w pierwszym poście dodał "...jednak zależy mi też na tym aby jednocześne poprawić nieco jakość dźwięku."

chyba Ci się ręce trzęsą bo wybiłeś o jedno zero za dużo :-)))

Ok, spokojnie...

Mam więc wielką prośbę - proszę Cię o konkretną informację - który cd (nazwa, model) z allegro pobije v-daca - może być do kwoty 500 zł a nie do 200. Będę wdzięczny za Twoją opinię, z której nie omieszkam skorzystać a finał ocenić - z większą lub mniejszą korzyścią dla użytkowników forum.

Jeśli tak faktycznie jest nie omieszkam wysłać do Ciebie flaszkę w podziękowaniu.

Popieram Krzysztofa. Opteron gada głupoty.

Vdac to najlepsze i najtańsze rozwiązanie, które zadowoli pytającego.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Ilu ludzi, tyle opinii. Ja powiem tak, że szukałem z rok temu czegoś co bym mógł podpiąć pod wzmak ( Exposure 1010) i tym samym poprawić jakość dźwięku. Czytałem sporo w necie, radziłem się ludzi w salonach. Niestety nie było czasu na odsłuch. W mojej opinii DAC był świetnym rozwiązaniem, bo cokolwiek bym nie podpiął ( BD, DVD) to wydawało mi się że zagra to na poziomie przyzwoitego CD. Tylko większość porad była żeby zakupić odtwarzacz CD. Argumentowali to lepszą dynamiką, czy ogólnie dźwiękiem. W planach miałem kupno ARCAM rDAC, CA DacMagic, Musical Fidelity V-DAC II, DAC Arcam rLink, DAC Nostromo 4 lub Advance Acoustic MDX600. W końcu zakupiłem dedykowany odtwarzacz CD i jakość ulegla poprawie, jestem zadowolony. Jak napisałem, nie wiem jak by wypadł taki odtwarzacz w bezpośredniej konfrontacji z DAC za ponad 1k. Z drugiej strony dziwi mnie że piszecie o takiej wyższości DAC'ów nad CD, bo gdyby tak było to po co by ludzie kupowali odtwarzacze za grubą kasę, jak by mogli do DVD za 300zł podpiąć taki Arcam rDAC i jakość by mieli podobną do CD za 3k? Gdyby to było takie fajne, to podejrzewam że większość by wolała kupić osobny DAC i móc odtwarzać dużą ilość formatów przez BD/DVD a nie ograniczać się do AudioCD?

Niestety mimo że sie chce komuś coś poradzić zawsze znajdzie się jakiś "jegomość" który opinie odmienne od swojej od razu taktuje jako ataki personalne... brak słów.

Krzysiu - mógłbym wymienić 5 różnych odtwarzaczy do kupienia w tej chwili na allegro w przedziale cenowym 350-550zł (właśnie przy porannej kawie z dowcipu sobie sprawdziłem), dla których vdac nie byłby żadną alternatywą. Nie zrobię tego jednak z dwóch powodów, po pierwsze bo to akurat Ty o to prosisz a nie czuję potrzeby Ci czegokolwiek udowadniać a po drugie prawie na pewno odpowiesz że akurat TE MODELE słuchałeś i były gorsze więc po co mam z Tobą dyskutować jak ze ślepym o kolorach? Każdy kto czyta ten watek wyciągnie własne wnioski dla siebie, jeśli ktoś jest zainteresowany owymi modelami to prosze na PW.

Nie zrobię tego jednak

Przed decyzją zakupową v-dac testowałem PIONEER PD-9300, Marantz 67mk2SE.

V-Dac pokazał zmiany na korzyść w wielu aspektach, najlepiej widocznymi była detaliczność, przestrzenność, pokazał się dobry głęboki bas z kontrolą.

Miałem szczere chęcie przetestowania Twoje typy, 500 zł nie jest dla mnie problemem, ale ok, wszystko już dla mnie jest jasne w Twoim podejściu do tematu, dzięki za rozmowę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.