Skocz do zawartości
IGNORED

TEST-dla słyszących i niesłyszacych (okablowanie IC, i kabli głośnikowych)

Gracjan

Rekomendowane odpowiedzi

To nie upór ale chciałbym sobie coś na wiosnę zakupić sensownego ale nie w ciemno, nie będę zapiepszał za zesranym króliczkiem całe życie :-), jeszcze raz chciałbym zmienić klocki, głośniczki wiadomo, nigdy !! :-) ale jakiś wzmak i końcówka i może CD i koniec pie... króliczków :-). Listewkę potrzebuje byle co ażeby się jakoś zabezpieczyć, w sumie chciałem kupic UPS APC bo to sprawdzona firma i dac sobie spokój z wynalazkami :-).

chciałbym sobie coś na wiosnę zakupić sensownego ale nie w ciemno

A co to znaczy "sensownego" co nie gra teraz,gra zle,jak tak to w czym jest problem,góra ci piszczy,dół za bardzo dudni,średnica jest (twoim zdaniem) nie taka-a po czym wnioskujesz.

A jaki masz pokój,jak to wygląda ,coś z akustyką kombinowałeś,-czy tylko klamoty przerzucasz-masz jakieś panele akustyczne,jakieś bass trapy itd-co ci w ogóle nie pasuje w odbiorze.

Podaj nazwy płyt w których coś jest nie tak w/g ciebie-konkretnie który nr utworu,i co jest nie tak.

Jak tu nie chcesz foto wstawiać-to na pw mi wstaw-oglądniemy ten salun. ;)

I naprawdę-zajrzyj do działu akustyka,a klamoty na razie sobie odpuść.

A co to znaczy "sensownego" co nie gra teraz,gra zle,jak tak to w czym jest problem,góra ci piszczy,dół za bardzo dudni,średnica jest (twoim zdaniem) nie taka-a po czym wnioskujesz.

A jaki masz pokój,jak to wygląda ,coś z akustyką kombinowałeś,-czy tylko klamoty przerzucasz-masz jakieś panele akustyczne,jakieś bass trapy itd-co ci w ogóle nie pasuje w odbiorze.

Podaj nazwy płyt w których coś jest nie tak w/g ciebie-konkretnie który nr utworu,i co jest nie tak.

Jak tu nie chcesz foto wstawiać-to na pw mi wstaw-oglądniemy ten salun. ;)

I naprawdę-zajrzyj do działu akustyka,a klamoty na razie sobie odpuść.

No i tu się zaczną problemy :-), wszystko mi gra OK ale ten zj**..... króliczek nie daje mi żyć łotr :-). Nie mam salonu bo przeprowadziliśmy się do domeczku który ma bidne 115 metrów i są klatki zesrane po 11 m2 więc wylądowałem ze swojego saloniku bajecznego prawie 35m2 do klatki, widocznie byłem niegrzeczny jak zawsze :-). Tu nie ma co kombinować z akustyką nawet, dopiero jak znajdę wolne z 50.000 ażeby poddasze zaadaptować i wtedy możemy mówić o słuchaniu :-). Na razie jestem przypalony przejść z Dali Ikon 7 mk2 na Dali Mentor 8 a na wiosnę jak już się osłucham klocków, dokupię coś sensownego powiedzmy do 30.000.

Kino mam osobno : Pioneer LX 71 apli i bluray i do tego cały zestaw Dali Ikon mk2 : Ikon 7, Ikon 5, sub i vocal a więc tu już nic nie kombinuję, teraz pora na stereo i jak pisałem, dla zabawy kupiłem 2 tygodnie temu NAD C-375BEE, do wiosny musi wystarczyć :-). Natomiast Dali Mentor 8 to mój szczyt gdzie mogę podskoczyć bo wiesz...wyżej h... nie da się :-) i na tym chciałbym zakończyć głośniczki bo będzie to całkiem fajne Dali w domu za też powiedzmy 40.000 same głośniczki i tyle mi w zupełności wystarczy do szczęścia, wszystkie kupuje nówki z salonu z 5 letnią gwarancją a więc sraczki nie mam :-). Sprzęt stereo mnie bardziej interesuje, teraz słucham jak pisałem na NAD-C375, DAC Pioneer N-50 a za chwilę jak siĘ pokaże N-70A :-) no i CD Pioneer PD-50 i do tego serwer Synology 412+ z dyskami 4 po 4 TB a więc 16 TB na muzę i filmy :-) no i na deser dobrze stuningowany serwer Lenovo S-20 i też tam nowy procek XEON, 12 gb ramu ECC itd., to całość moich gadżetów na których słucham :-). A o akustyce i innych detalach pogadamy jak zrobię sobie na poddaszu salon odsłuchowy ale to już w lecie pewnie :-), nie dam rady wywalić tyle kasy wcześniej.

A o akustyce i innych detalach pogadamy jak zrobię sobie na poddaszu salon odsłuchowy ale to już w lecie pewnie :-), nie dam rady wywalić tyle kasy wcześniej.

I to jest właśnie robota od dupy strony.

Klamoty wymienić przy ch..wej akustyce,co i tak nic nie da,a potem działać z akustyką.

To że kupisz drożej coś nowego(nie znaczy że coś poprawisz) nie ingerując w akustykę.Tylko będziesz miał nowe zabawki-i nic więcej.To jest przykład setki kolegów z tego forum,jak to robią,a branża ręce zaciera-bo znowu leszcz jest na nowe klamoty,a ty nadal masz ch..nie z odbiorem-bo w pokoju jak w wiaderku.;)

I to jest właśnie robota od dupy strony.

Klamoty wymienić przy ch..wej akustyce,co i tak nic nie da,a potem działać z akustyką.

To że kupisz drożej coś nowego(nie znaczy że coś poprawisz) nie ingerując w akustykę.Tylko będziesz miał nowe zabawki-i nic więcej.To jest przykład setki kolegów z tego forum,jak to robią,a branża ręce zaciera-bo znowu leszcz jest na nowe klamoty,a ty nadal masz ch..nie z odbiorem-bo w pokoju jak w wiaderku.;)

No tak ale ja się różnię od tych leszczyków barowych tym ,że o tym wiem ;-) ale lubię sobie patrzeć na nowiutkie klocki :-), akustyka nie króliczek, nie spie...... :-), będzie i ona ale od dupy strony jednak :-), świadomy jestem tego bo mam już swoje latka :-). Jak zrobię poddasze to wtedy tylko przenoszę klocki na górę i już odpalam Żubra i pa :-). Jak do wiosny się osłucham z tym co mnie interesuję i wybiorę słuchając w studiach, to mam pewność, że jak zrobię poddasze na bajkę, to musi być OK, teraz jakoś to przeżyję :-), nie kupuje w ciemno i nie słucham w klatce :-).

Ja też-tak min co 2 lata.

Przecież akustyki nie będziemy oglądać tylko słuchać dlatego najpierw nacieszmy oko a później ucho :-), oczywiście za chwilkę się posypią "wykłady" co z nas za słuchacze ale wiesz gdzie to mam ? :-).

akustyka nie króliczek, nie spie......

No tak-ale po co nowe klocki kupować-jak w lepszej akustyce zagra to sporo lepiej.

I po co na nowe klocki wydawać-na wakacje będzie- a kolumny sporo lepsze(owszem)-ale lepsze dla ciebie a nie droższe.

No tak-ale po co nowe klocki kupować-jak w lepszej akustyce zagra to sporo lepiej.

I po co na nowe klocki wydawać-na wakacje będzie- a kolumny sporo lepsze(owszem)-ale lepsze dla ciebie a nie droższe.

Dlatego napisałem, że dla mnie jak i zapewne dla innych fanów Dali, Mentor 8 zdecydowanie zagra lepiej niż Ikon 7 i tu nie muszę nawet ich słuchać, kupuje w worku i w ciemno :-).

A klocki nowe, tak żeby już położyć lage na króliczka i niech teraz on mnie goni :-).

Przecież akustyki nie będziemy oglądać tylko słuchać dlatego najpierw nacieszmy oko a później ucho :-), oczywiście za chwilkę się posypią "wykłady" co z nas za słuchacze ale wiesz gdzie to mam ? :-).

No chyba że tak...bogatemu wszystko wolno.

Dlatego napisałem, że dla mnie jak i zapewne dla innych fanów Dali, Mentor 8 zdecydowanie zagra lepiej niż Ikon 7 i tu nie muszę nawet ich słuchać, kupuje w worku i w ciemno :-).

A klocki nowe, tak żeby już położyć lage na króliczka i niech teraz on mnie goni :-).

A po czym wnioskujesz że zagrają lepiej?

No chyba że tak...bogatemu wszystko wolno.

Niestety golas jestem dlatego muszę aż rok to budować ażeby wszystko grało, bogaty wyrzuca na blat plastik i łyka jak indor, my nie :-).

A po czym wnioskujesz że zagrają lepiej?

Intuicja golasa i pełne zaufanie do Dali :-).

bogaty wyrzuca na blat plastik i łyka jak indor, my nie :-).

E tam ,-my też-w ciągu kilku chwil podejmujemy decyzję,tylko potem to się spłaca 2-3 lata. ;)

No tak tylko, że my wiemy na co nas stać i co możemy, oni dopiero się dowiadują jak komornik przychodzi i pisma z banku :-), panowie z urzędu skarbowego, zus itd., :-).

Czy jakiś złotouchy jeszcze jest żeby zabłysnąć-czy lipa z tematu?

Daj spokój, przecież nie ma tu ani jednego z tymi kabelkami poważnymi, szkoda czasu i nerwów lepiej muzy posłuchać :-).

Sam pomyśl, czy ludziki które mają taki sprzęt, wdawają się w takie dyskusje ? maja to w dupie, zamykają się w swoich studiach i kombinują co tu jeszcze polepszyć, im nic nie trzeba udowadniać więc sam pomyśl kto tu może pisać... sprzedawcy i ludziki które mają jakieś tam kabelki na które zbierali lata więc szkoda czasu. Tak już na marginesie tego, to myślę, że te magiczne kabelki muszą jednak robić coś , tylko te naprawdę dobre, nie te za 1000 zł bo przecież nie byłoby tylu leszczy barowych którzy by je kupowali :-) wiec coś w tym jest ale jak pisałem, kabelki do sprzętu z wysokiej półki nie jakiejś maniany za 2000 zł :-) bo to już chore jeśli nie masz na dobry sprzęt a kupujesz kabelki warte więcej niż sprzęt bo i takich tu geniuszy widziałem :-).

Za 15-20 tyś jest(był ) koleś,który grał na drutach ze sprzętem tańszym-znajdę to,i przytoczę ci,a reszta systemu-......nie pamiętam,ale nic full wypas,tak ku..wa można gościa wykręcić-w sensie branża-kup pan,będziesz pan zadowolony.

Daj spokój, przecież nie ma tu ani jednego z tymi kabelkami poważnymi,

Ja mam bardzo poważne kable-przynajmniej tak branża twierdzi. :) do testu. :)

Za 15-20 tyś jest(był ) koleś,który grał na drutach ze sprzętem tańszym-znajdę to,i przytoczę ci,a reszta systemu-......nie pamiętam,ale nic full wypas,tak ku..wa można gościa wykręcić-w sensie branża-kup pan,będziesz pan zadowolony.

Ja mam bardzo poważne kable-przynajmniej tak branża twierdzi. :) do testu. :)

Poważne ? masz po 10k albo więcej ? :-) nie masz więc też nie powinieneś tu zabierać głosu bo jesteś tak jak ja golas :-) a to , że branża nie ma już gdzie sprzedawać tych magicznych kabelków to już napisałem wcześniej i pewnie połowa ze "słyszących" to własnie partyzanci z branży czyli zapomnieli napisać i dodać, że są sprzedawcami :-).

Branża jest po to ażeby zarabiać nie doradzać :-), zauważ co kto doradza, czy to co dobre czy to co ma w ofercie, czy na czym jest duża marża czy to na czym jest jej nie wiele ? :-), przecież to proste i oczywiste dlatego nie biorę udziału w takich dyskusjach bo szkoda czasu, lepiej Żubra walnąć :-).

Poważne ? masz po 10k albo więcej ? :-)

No takich to nie,ale 1.500 pln cena przekracza,a słyszą takie za 200-600 ,no to co mało? :) buhaha

No własnie o tym mówię :-), trzeba określić najpierw co to dobre kable bo dla jednego będą dobre Van den Hull , dla drugiego Klotz a przyjdzie 3 i powie, że to wszystko "budżetowe" i znów w dupie ciemnej jesteś :-) dlatego temat jest raczej dla dzieciaków które nie maja co robić tylko napiepszać o niczym w klawiaturke :-), ja tam Panie się nie znam :-), ja mam Klotz Twinmax 2x4 mm i są zajebiste i magiczne :-) a najbardziej magiczne w nich jest : CENA :-).

Po prostu Lepszy Dźwięk

"warte każdego funta, solidnie zbudowane, brzmią fantastycznie." Hifi World wrzesień 2011

“Tellurium Q Black zostaje Najlepszym Kablem 2010 roku magazynu Hi-Fi World

“... pośród wyjątkowej oferty kabli głośnikowych firmy Tellurium Q każdy znajdzie coś do swojego systemu audio. Wszystkie otrzymują pięć Globów...” Hifi World

“...wyjątkowo bogata i czysta średnica niezależnie od modelu... Blue poprawi brzmienie nawet najskromniejszego systemu podczas gdy Ultra Black zagra znakomicie w systemie z dowolnej półki cenowej.” Hifi+ Kabel roku 2010

Jak dobre są te kable? "Szczerze? To najlepsze kable głośnikowe jakich do tej pory kiedykolwiek słuchałem." Paul Rigby, Hifi World. marzec 2012

Grevor-on jest dla ciebie-zagra znakomicie w systemie z dowolnej półki. ;) z moim Nadem gra o.k-to i z twoim zagra. :)Teraz Radek gra na Odysseyu,i mówi że chyba grubiej na basie :),wczoraj wypiliśmy po 2*200g ,tej ŻUBRÓWKI -i już mówił że jednak bas ten sam co na Q Black. ;) hmmm ona robi cuda...tzn ŻUBRÓWKA.

To widocznie mało gość słuchał ,bo w innej recce pisze gość to samo,na temat innych kabli(że lepszych nie słuchał) buha ha-mogli się umówić .

Matrix zyskał mój szacunek za kapitalne zrównoważenie rejestrów, bliskie pełnej neutralności, i za niczym nieskrępowaną przestrzeń. Oczywiście spotykałem już przewody budujące scenę o nadnaturalnych gabarytach, ale w wypadku Matrixa chodzi raczej o wierną lokalizację poszczególnych źródeł i o występujące między nimi powietrze. Moja rekomendacja.

- to jest kabel o budowaniu sceny o (nadnaturalnych gabarytach)-k..wa,jakie to są "nadnaturalne gabaryty"-wchodzimy do Matrixa. ;) mam go i jest normalna. ;) ale jak ktoś chce budować "nadnaturalnie" to vuala

Dźwięk Odysseya jest otwarty i dynamiczny, z realistycznym oddaniem rytmu i detali. Niskie składowe mają znakomity ciężar i timing. Na słowa uznania zasługuje także naturalna średnica i spójne jej połączenie z sopranami. Pod względem prezentowanej barwy jest to bardzo zrównoważony kabel. Podobne obserwacje dotyczą przestrzeni ? rysowana jest sugestywnie, ze stabilną lokalizacją poszczególnych źródeł.

Jak ktoś ma ch...wą średnicę-"mało naturalną" to polecam ten kabelek. ;)

Cadenza to kabel wszechstronny, pracujący niewiarygodnie dobrze z szeroką gama systemów stereo i wielokanałowych wstrzykując prawdziwe życie i bujność do brzmienia równocześnie poprawiając dynamikę i detaliczność. Tak jak w chorusie, tak w cadenza chodzi tylko o muzykę.

Mamy i "doktora"-ten to dosłownie ( wstrzykuje) prawdziwe życie. :)

W kolejnym Chordzie znów mamy nacisk na dynamiczny i prężny bas. Ten przewód znakomicie dyscyplinuje brzmienie, nadając mu bardzo stabilny fundament. Jest ono rytmiczne, dynamiczne, a bas jest tu niezwykle sugestywny. Muzyka wydaje się przez to bardziej masywna, a całość nabiera atrakcyjnego szlifu. Rytm przyśpiesza, a muzyka wydaje się wyjątkowo żywa. Zjawiska dynamiczne sprawiają wrażenie bardziej bezpośrednich.

W tym kablu "rytm przyśpiesza"-więc jest zdecydowanie idealny do NADA,bo w/g co niektórych NAD zamula. ;)

Muda czyta wszystkie recki i w opiniach potem na forum jest "debeściak"-zmienia tylko słowa i jest git

Kup Pan Chameleona-Nada panu odmuli. buhaha

No ale handlarz to handlarz-o byznes trzeba dbać. ;)

Najśmieszniejsze jeszcze jest to że :

Chord ma nawet "kierunkowość"-o ja pier..lę...zresztą nie tylko ta firma...

wersja instal jej nie ma? bo i po co,ale przewodnik ten sam.

wersja ze szpuli jej nie ma.ale przewodnik ten sam,ale już w koszulce teflonowej.oczywiście wszystkie 12 AWG

Ale kupując już kabel w konfekcji-momentalnie nabiera kierunkowości-i na koszulkach termokurczliwych oczywiście strzałki są. ;)

Wygląda na to że jak je "ubrali" w "bananki "to muszą wiedzieć w którą stronę mają biec"przewodzić".

Jeszcze zostały dwa,jeden recki ni ma,bo sprzedawany jest tylko na metry, "SŁYNNY RUBY"-ale gra fantastycznie-;) tzn tak samo jak pozostałe. ;)

A najtańszy z oferty Chord-to wiadomo że najlepszy kabel w tym budżecie. W/g recki-.

Kiedyś z ciekawości wywalę parę koło i potestuję te magiczne kabelki z czystej ciekawości, na razie kupiłem Supra 3x droższą niż Klotz i..... leży w szufladzie, jak chcesz oddam za pół ceny te sławną firmę wśród sprzedawców :-).

• Redaktorzy

Chord ma nawet "kierunkowość"-o ja pier..lę...zresztą nie tylko ta firma...

wersja instal jej nie ma? bo i po co,ale przewodnik ten sam.

Jak zwykle bez pojęcia. Jeśli w "wersji instalacyjnej" przylutujesz z jednej strony ekran, to też będziesz miał kierunkowość, bo konstrukcja stanie się niesymetryczna.

Jak zwykle bez pojęcia. Jeśli w "wersji instalacyjnej" przylutujesz z jednej strony ekran, to też będziesz miał kierunkowość,

W kablu głośnikowym ?-ty widziałeś jak jest zrobiony Chord Odyssey?W konfekcji? :)

jak chcesz oddam za pół ceny te sławną firmę wśród sprzedawców :-).

Dzięki-tymi wystarczająco mogę kogoś "związać"

Jak zwykle bez pojęcia

Jak zwykle z pojęciem. :)

W najlepszym przypadku możesz sobie teflon przysmażyć do wtyku. ;)

Po prawo wersja "instal"

• Redaktorzy

W kablu głośnikowym ?-ty widziałeś jak jest zrobiony Chord Odyssey?W konfekcji? :)

A w kablu głośnikowym, na przykład w moim. Nie wiem, jak jest konfekcjonowany Chord czy inny Nord, piszę o kierunkowości kabli.

<br />Jak (artyści z tego forum ) słyszą różnice między odcinkami kabla tego samego producenta,tej samej marki, różnice tylko w dł-(0,5 cm &1m) no to co to ma wspólnego z własnym sprzętem :)<br />

Ja słyszę zmiany tylko w korelacji z żyłą wodną biegnącą pod moim budynkiem i prądem z własnej sieci.

Ja słyszę zmiany tylko w korelacji z żyłą wodną biegnącą pod moim budynkiem i prądem z własnej sieci.

No ja również- i po ŻUBRÓWCE.

Nie wiem, jak jest konfekcjonowany Chord

Foto wyżej.

A w kablu głośnikowym, na przykład w moim.

Trudno mi zgadnąć-jaki to jest. ;)

Chord Odyssey 2-wersja" instal "w cenie 80 pln max,a tu to samo 12 AWG-tylko uzbrojony w metalowy ekran. ale już za 250 pln,tylko szkoda że nie gra 3 razy lepiej,-jak kosztuje. ;) No ale ten wygląd. ;)

W kolejnym Chordzie znów mamy nacisk na dynamiczny i prężny bas.

Hm, jak się Chorda Odyssey 2 podłączyło w miejsce Klotza Ly215 w zestawie Hegel 80 i proac studio 115 to zacytowany fragment zgadza się w 100%. Może tańszy kabelek spełnił by moje wymagania jak Chord ale wole słuchać muzy niż ciągle czegoś szukać.

zacytowany fragment zgadza się w 100%

To jest właśnie przykład wpływu "recek" na doznania słuchowe.;) Nie ty pierwszy i nie ostatni tak masz. ;)

wole słuchać muzy niż ciągle czegoś szukać.

A tu się z kolegą zgodzę. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.