Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór nowego gramofonu - dylemat.

boro53

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio dopadła mnie chęć posiadania gramofonu. Jakoś zmęczony jestem plikami, nie dają mi one poczucia żadnej namacalności. Dlatego pomyślałem, że muzykę, którą ciężko zdobyć na CD będę kolekcjonował na winylach.

Poszukuję nowego gramofonu, do 2000 zł. Przejrzałem wstępnie rynek i moją uwagę przykuły 2 skrajnie różne koncepcje:

1) Project Debut Carbon USB phono z Ortofonem OM10

2) Audio-technica AT-LP120 z wkładką AT-95E.

Mam dość budżetowy sprzęt i myślę, że któryś z tych gramofonów zapewni mi wystarczająca radość ze słuchania muzyki.

Dlaczego wybrałem gramofony z wbudowanymi pre? Otóż posiadam wzmacniacz NAD C356, miejsce na moduł wewnętrzny mam już zajęte przez moduł DAC, i nie chcę kupować kolejnego "klamota" bo po prostu nie mam go gdzie już postawić. Zastanawiam się tylko, czy wbudowane w tych gramofonach pre są chociażby akceptowalnej jakości biorąc pod uwagę mój sprzęt. Wiadomo, że zawsze można lepiej, ale czy przy moim sprzęcie ma to sens?

Audio-technicę wziąłem pod uwagę jeszcze z 1 powodu: ma elektronicznie przełączane obroty, co w przypadku singli jest bardzo wygodne. Natomiast w carbonie to zdejmowanie talerza i przekładanie paska chyba jest upierdliwe na dłuższą metę. Mam rację?

Czekam na Wasze opinie, a może jest coś lepszego do 2000 zł.

Od razu mówię, że nie chcę używanego gramofonu. Nie mam szczęścia do używanych rzeczy, a poza tym wiem jak ciężko jest znaleźć coś zadbanego.

https://www.audiostereo.pl/topic/115050-wyb%C3%B3r-nowego-gramofonu-dylemat/

Spojrzałem na resztę Twojego toru. Obawiam się, że jeśli wybierzesz podany przez Ciebie sprzęt analogowy, czeka Cię srogie rozczarowanie. To będzie grało zdecydowanie słabiej od Twojego toru cyfrowego.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

1) Project Debut Carbon USB phono z Ortofonem OM10

2) Audio-technica AT-LP120 z wkładką AT-95E.

Z tej dwójki wybrałbym AT-LP120. Audio Technica ma możliwość wyboru przełącznikiem, czy chcesz korzystać z wbudowanego pre czy też nie, możesz też w prosty sposób w ogóle wydłubać przedwzmacniacz. Masz regulację VTA - ułatwi to dobór innej wkładki, jeśli masz (lub zakładasz że będziesz mieć) sporo singli lub płyt na 45 rpm, lp120 ma przełącznik. Ba! Ma też 78 rpm!

Rozumiem twoje obawy przed zakupem sprzętu używanego. Sam to przerabiałem - miałem gramofony z drugiej ręki. W końcu zdecydowałem się na nowy. Warto może jednak poszukać używanego gramofonu jeszcze na gwarancji (koniecznie z odbiorem osobistym). Można zaoszczędzić nawet 500 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz at-lp120 w dobrej cenie. Wprawdzie bez wkładki ale to może nawet lepiej! Dobierz do tego at120 i powinno być ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@boro - nie masz żadnego dylematu. Z tych dwóch: bierz AT. To wcale nie jest taki zły gramofon, za jaki niektórzy chcą, aby uchodził.

Wiem, bo używałem trzy lata. Oczywiście - wymiana wkładki obowiązkowa:)

@Bezlitosna - używałeś go z wbudowanym pre, czy z czymś zewnętrznym? Wiem, ze wkładka fabryczna to jest tylko na start. Z ciekawości - jakiej wkładki używałeś?

Zastanawia mnie jeszcze, czy da się ten gramiak kupić w kolorze czarnym. Niby na stronie producenta jest, ale nigdzie nie widzę takiej oferty.

Wbudowane pre tylko sprawdziłem, czy działa. Działało i na tym w zasadzie jego zalety się kończą:) Na krótki czas - może być. Używałem Cambridge Audio 640p i wkładkę AT 440.

Czarnego nigdy nie widziałem a ten model jest prawie w każdym sklepie.

Czarnego znajdziesz np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko zmien od razu wkładkę. Ta jest na prawdę kiepska.

Tu masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Trochę drożej, ale chyba warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.