Skocz do zawartości
IGNORED

Reson, AQ Type4+, może inny...?

holik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję kabelka tak do 60zł/m, który jak najlepiej definiuje przestrzeń. Jest gładki, szczegółowy i dobrze kontroluje bas. W rzadnym wypadku też nie może schładzać przekazu ani eksponować góry. Mój systemik to Struss S2, Micromega Stage4 oraz ESA Ostinato 2000.

https://www.audiostereo.pl/topic/11506-reson-aq-type4-mo%C5%BCe-inny/

Witaj! mam aq 4+ i basik jest okaząły bardzo i kontrolowany. jednak chłodek jest wyczuwalny... ale w całości ok! Polecam. jeśli twój system już pompuje sporo (zbyt dużo...) basu to może być niedobrze, ale jesli jest ok, nie stracisz niczego. A ten chłodek da radę:))) - stary, dobry drut! Pozdrawiam.

Sprawdź Type 6+ lub na pewno CV 4 (90zł/mb ?)

Masz całkiem fajne i nie tanie klocki. Obawiam sie, że 60zł /mb może być trochę mało, by ukazać klasę i możliwosci sprzętu (myślę o nowych kablach ze sklepu). Ale poczytaj też, co napisał Arek, który trochę kabli przetestował i wybrał jakiś fajny...-> wyszukiwarka...

Jest też jego opinia w "opiniach". Możesz mu wierzyć.

Pozdr.

AQ Type 6+ jak najbardziej godny polecenia, znakomity kabel o takim właśnie charakterze brzmienia jak opisałeś - bardzo słusznie zbierający takie laury!

A Reson? To mój zdecydowany faworyt, ale ma swój specyficzny charakterek i trzeba go polubić!

Gorąco polecano mi również Tara Labs Prism Nexa - NIESTETY - mimo iż w prasie jego cena jak byk pisze 50zł/m, w rzeczywistości dostajemy kubeł zimnej wody, bo sprzedawca informuje nas, że Producent podniósł ceny i metr tego kabla kosztuje teraz 90zł/metr !!!!!!!! W związku z tym nawet wypożyczenie go sobie odpuściłem...

Pozdr

Z całym szacunkiem dla Resona . ale właśnie go słuchałem i muszę powiedzieć ,że zabił go na miejscu - XLO 11.

Wystarczyło mi dosłownie 30 sekund, nie myślałem ,że tak dużo :)

Na resonie słaba głębia , większe instrumenty i słabszy bas ( harmoniczne ). Dlatego polecam XLO .

>pawiowy

sporo racji, a reson zależy na jaki system trafi. Mój reson "przewędrował" przez 3 systemy - w moim był niezły ale uległ XLO - (luk do mojej recencji resona), kolega na taniej jamaszce stwierdził że to gumka od majtek, gość któremu sprzedałem resona a allegro porównał go z VdHullem cs122 i stwierdził, że się więcej dzieje - i wystawił biednego resona z powrotem na aukcję. Tak że zależy w co reson utrafi.

Frank - należało dodać ,że Reson ( dół )grał w bi- wire z Crosslinkiem 2X ( góra ), co niniejszym czynię . Czyli miał bardziej komfortowe warunki pracy , niż gdyby obsługiwał całe pasmo. XLO 11 , też grał na dole z Cardasem.

System był jak coś nie pomieszam : Kolumny Kef Reference Two , wzmak CEC ( modelu nie pamiętam , ale koszt 4,6 kzł ), Cd Sonneeter, model ?

Zresztą wiadomo nie od dziś ,że w każdym systemie dany kabelek się nie sprawdzi. Zdanie to, nie odkrywa żadnej Ameryki , a pomoże mniej zaawansowanym , tak myślę.

Należy pamiętać, że Reson jako LF w BiWiringu z innym kablem może dać efekt wręcz odwrotny do oczekiwanego -> czyt. znacznie pogorszenie i niezdecydowanie brzmienia!

Akurat w moim systemie tak właśnie się stało QED jako HF i Reson jako LF zupełnie się "pokłóciły" :) Dlatego Bi-Wi całkowicie sobie odpuściłem - podsumowując: jeden kabel = (jeden) prawidłowy dźwięk.

Pozdro

(końcowe stwierdzenie oparto wyłącznie na doświadczeniach własnych)

Serdeczne dzięki wszystkim!

Ujmijmy sprawę nieco inaczej... Ponieważ klocki na razie stykają rozpoczynam zabawę z kabelkami. Mieszkam w Bydgoszczy, a tu niestety nie tak różowo z wyborem kabli. Zdaję sobie sprawę, że druty do 60zł/m to nieco mało do mojej aparaturki ale to ma być coś jakby test. Na ile zmieni się brzmienie w stosunku do poniesionych kosztów. Zakładając, że od razu rzuciłbym się na głęboką wodę i kupił druty za np 150zł/m dużo bym stracił gdyby owe zmiany mi nie odpowiadały a skromny 1000zł mógłbym śmiało przeznaczyć na dołożenie do nowych skrzynek, które Z PEWNOŚCIĄ poprawiły by brzmienie w dość znaczący sposób.

Wracając do waszych opinii...

>andrea29

W "opinie" piszą, że Type 6+ jest jasnym kablem, a ja takiego chyba nie chcę:) Natomiast CV4 jest niby mniej szczegółowy od Type 4+.

>robtango

Albedo myślę, że chętnie lecz to za wysoki półap jak na pierwsze porżądniejsze druty.

>pawiowy

na stronie polpaka nie ma cen z metra, a ja koniecznie tak chcę:) Poza tym nie znalazłem zbyt wielu opini na jego temat:(

Także jescze raz... priortetowo: przestrzeń(powietrze), gładkość, detale, kontrola ale nie ograniczanie bassssu(mam go sporo bo mam malutki pokoik - na razie:)

>holik

możesz kupić resona, oferuje on sporo z tych cech które preferujesz (b. dobra stereofonia choć brak głębi) - bas kontroluje, ale go spłyca. Dlaczego go proponuję? Bo jest tak rozreklamowany że nie będziesz miał żadnych problemów z odsprzedażą jeśli Ci "nie siądzie" .

-> holik: cudujesz. Masz/stać Cię na dobry sprzęt, masz NORMALNE wymagania, tylko na kable kasy skąpisz i tyle.

Ja poniżej Type 6+ bym nie zszedł. Słuchałem obu - wybrałem lepszego moim zdaniem CV4. A Tobie radzę posłuchać tego lub lepszego. To rozsądna rada, moje zdanie. Ty decydujesz, oceniasz i płacisz.

Type 6+ swoje wady ma. Kasa wydana 2x jest taka, jak raz, a porządnie/celnie. Nie ma tu ćwierć czy pół kroków, co - moim zdaniem - usiłujesz zrobić. /Albo będziesz usatysfakcjionowany, albo nie. Tak, jak nie ma kija o jednym końcu ;-)/ Mam wrażenie, że chciałbyś się zadowlić tanim, a b.db., żeby ew. nie żałować w przyszłości na droższy, bo droższy musi być lepszy. /Nie musi./

Czy czujesz się na siłach wybierać i jesteś przekonany o wpływie kabli na dźwięk ? Bo świadom - jesteś.

Nie musisz kupować ani nowego, ani zakonfekcjonowanego.

Przejrzyj ogłoszenia, a może uda się pożyczyć lokalnie od kolegów (?).

Opinie ad. niektórych kabli są zgodne, gdziekolwiek byś nie czytał/słuchał. Nie słyszałem jeszcze, by ktoś źle mówił np. o Bedrocku.

Mnie się nie udało znaleźć satysfakcjonującego "brzmienia kabla" w cenie do 60zł/m. To mało. Uczciwie mówiąc, licz się z wydatkiem ok. 100zł/m i więcej.

holik - krótka piłka , jak powiedział A/29 , w tym systemie minimum 100 za metr chyba jest optymalnym wyjściem. 50- 6o zł za metr kabla, to cienizna, nic konkretnego tu nie znajdziesz . A jeśli już 100 zł , to wal śmiało do Akkusa po Goertza MI1 . Posiada te cechy , o których piszesz , a poza tym jest możliwośc wypożyczenia !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polpak nie ma tych kabli o których pisałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

polecam odsłuchać Audioquesta CV4 oraz Tara Labs Nexa, ale cena niestety ok 90zł/mb (bez wtyków). Wybierz ten który bardziej ci się spodoba. W moim systemie oba wypadły zdecydowanie lepiej od Resona (ale i kosztują niemal 2x więcej).

Z tym, że to nie jest misrzostwo świata, można trochę lepiej i znacznie lepiej to tylko kwestia ceny. Radzę się jednak nadmienrnie nie szczypać, że drożej itd., jeżeli chcesz mieć naprawdę satysfakcję z dźwięku jaki otrzymasz ze swego systemu. Dla rozwiania wątpliwości proponuję byś nabyłw pierwszym sklepie za rogiem jakieśzwykłe przewody za kilka złotych, nastęnie pożycz w/w (w sklepie, od kolegi) i porónaj co się zmieni.

PS. Bydgoszcz małą nie jest jakieśsklepy tam są a i kolegów adiofili teżnie brak chyba. w/w to dość popularne modele, nie powinno być trudno je znaleźć, lub umóićsięz kimśna odsłuch.

Witam panowie,

jestem dzis pierwszy raz na forum. Tez jak Holik jestem z Bydgoszczy, ale zaczynam dopiero zabawe w te klocki (wiec audiofil e mnie bardzo, bardzo poczatkujacy, ale pewnie tez juz zarazony).

I mam podobny problem - jakie interkonekty / kable glosnikowe dobrac do jasno brzmiacego systemu (Arcam7 / Arcam Delta 290 /Talizman Minima Audio).

Gdzies mi basowe rejestry uciekaja. Poprzednio, majac Denona budzetowego, z brakami jakosci sluchanego dzwieku radzilem sobie podbijajac basy (i soprany tez, by the way). Obecnie pewnie dlatego brakuje (przyzwyczajenie ;)

Na poczatku radzilem sobie, poglasniajac system, az klulo w uszy.

Pan Adam z Minima Audio pozyczyl mi interkonekt i kabel glosnikowy, ale chcialem tez zaczac wierzyc swoim uszom i cos posprawdzac samemu i wybrac - co by nie stlamsilo wspanialej rozdzielczosci i szczegolowosci systemu, a "umięśniło" bas (jest dobrze kontrolowany, tylko jakis taki cherlawy - jak bokser wagi muszej).

Nie pisze ceny kabelkow, bo sam juz wiem, ze jak sie cos spodoba, to nie ma zmiluj :(((

No i pytanie do holika - moze wiesz, gdzie w Byd mozna cos pozyczyc, aby przesluchac?

pozdrowienia

A wiem:) Wybór niestety nie za wielki ale zarówno Marek właściciel jak i chłopaki bardzo w porząsiu i chętnie porzyczaja. Sklep "EMAR" ul. Fordońska 16b, no i wspomniana przez ciebie Minima Audio:)

Odnośnie basu i kabelków... Nie wiem jak długo masz nowy system ale ja miałem podobne odczucia kiedyś.Słuchałem tak twrdo na wyzerowanych potencjometrach barwy i się przyzwyczaiłem. Teraz systemik grubo lepszy i nawet nie myślę o podobnych korekcjach:) Z kabelkami jeszcze ci nie doradzę poniewarz sam zaczynam z nimi zabawę.

Pozdrowionka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.