Skocz do zawartości
IGNORED

POWIEDZCIE MI COŚ O UNITRA WS 442 .

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

-> Rambo

z powodu padnięcia jednego kondziora 10000uF/50V dobrze podłączonego bo jakiś czas działał (nie 5 sek tylko kilka razy po 30 sek) i mostka siadło coś jeszcze tylko nie wiem co! mostek może przbity? teraz jedzie na tym co było w niej oryginalnie i działać nie chce! :(

Mam pytanie. Po zamontowaniu kondów 2x10000 uF przy głośności nieważne jak ustawionej głośniki mi "buczą". nawet jak jest zero na potencjometrze. Dlaczego tak może być nie bardzo wiem co mogłem spaprać.

Jak juz jestescie przy wymianie kondensatorów elektrolitycznych w zailaczu to mozna podwyzszyc skutecznosc filtracji (wraz ze wzrostem częstotliwości rezystancja szeregowa kondensatora elektrolitycznego wzrasta, powodując zmniejszenie skuteczności filtracji) przez równoległe zastosowanie kondensatorów polipropylenowych albo olejowych. Użycie kondensatorów o wartościach kilkudziesieciu uF, szczególnie połączonych bezpośrednio ze środkowym odczepem transformatora wyjściowego (najmniejsza impedancja wewnętrzna zasilacza stopnia wyjściowego), poprawi to odtwarzanie basów i zniesie chwilowe przeciążenia.

Optymalnie dla 60-wattowego wzmacniacza należałoby używać kondensatory propylenowe o pojemnosci co najmniej 200uF.

Dodatkowo bocznikowanie elektrolitów niewielkimi kondensatorami o lepszych parametrach w zakresie wyższych częstotliwości pomaga także zapobiec przedostawaniu się przez filtr zasilacza sygnałów radiowych indukowanych w cieci zasilającej.

>>Buczenie to kwestia masy, ale mozna tez wypróbowac powyzszy sposób.

>AstraF

to palenie końcówek i wylatujący w powietrze kondensator w zasilaczu razem z mostkiem prostowniczym, moze byc spowodowane niedopasowaniem rezystancji obciązenia w stosunku do wstawionego wiekszego kondensatora. (mogly poleciec jakies rezystory w torze zasilania sprawdz).

Tak jak napisalem w powyzszym poscie przez zastosowanie kondensatorów propylenowych można wyeliminowac stan nieustalony (byćmoże jest to przyczyna palenia się różnych rzeczy nawet przy zastosowaniu poprzedniej konfiguracji).

Szyba - pytanie jest po co wymieniać rezystory końcowe? W dobrych, szybkich wzmacniaczach ma to sens ale tylko na bezindukcyjne, tj. nie są zbudowane z druta oporowego. Dlaczego ? Drut oporowy tworzy cewkę w której indukuje się prąd a wszelkie zmiany prądu w cewce to odpowiednia impedancja czyli mówiąc po chłopsku opór przy zmiennym sygnale. Chcąc więc coś polepszyć można wymienić na bezindukcyjne. Jako że w handlu takich nie widziałem to wstawiałem po dwa połączone rónolegle o mocy 2 w każdy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

sorry widze ze wymieniales dwa duze końdzioły i buczały dwa kanały teraz juz tylko jeden, prawdopodobnie to kwestia formowania tych kondensatorów. Bycmoze jak uzyskaja pełna pojemnosc to buczenie się uspokoi, ale swoja droga to dziwne ze tak dlugo, moze jakies przeleżane kupiłeś. jaka jest data produkcji?

Astraf - coś się dzieje w końcówce - pomierz wszystkie napięcia - z mostka, coby wiedzieć , że masa jest podłączona, na kolektorach tranzystorów mocy jest właściwe napięcie i jest to napweno + a nie - na skutek złego podłączenia. Nie wiem co to jest ale wolałbym mieć na początku pewność na twoim miejscu, że napięcia są zgodne na tranzystorach z tym co jest na schemacie. Zobacz czy wlutowałeś prawidłowo tranzystory (mogłeś pomylić typy lub nie tą stroną co trzeba wlutować - BD, zobacz omomierzem poszczególne kolektory wszystkich tranzystorów i radiator - czy niema przejścia - tego nie widać a może być zwarcie i wszystko poleci z dymem. Na początku jeszcze raz - sprawdź czy nie zrobiłeś błędu w zasilaczu. I napisz, ale o sukcesie :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Astraf nie chcę marudzić ale czeka Ciebie znów jakaś wymiana tranzystorów , ale to później i sprawdź miernikiem a najlepiej jeszcze h 21e miernikiem

bommer - przydźwięk to paskudna sprawa. Jeśli tylko wymieniłeś elektrolity i zaczęło buczeć to może zamień je miejscami i zobaczymy czy zmieniły się buczące kanału. Pomierz przy okazji (jak masz woltomierz)- tak jak Szyba - prądu spoczynkowe.

>boomer

TEAPO zostało przejete w 1997r przez firme YAGEO, trzeba sprawdzić czy zmieniła się nazwa produktów.

zamien miejscami jak wspomnial Rambo zobaczysz czy to kondzioły.

(bommer) Popatrz też może się odlutował jakiś kabelek jeżeli masz zródło dzwięku włączone np:tuner przełącz na magnetofon ja tak miałem jak kupiłem ten wzmacniacz . (Rambo) mówisz że wymiana tych R539 , R540 , R541 , R542 , rezystorów końcowych nic nie da .

(Rambo) Che wymienić co moge , mam rysunek tego R539 , R540 , R541 , R542 rezystotów końcowych wysłałem to Piotrkowi ale jak narazie mi nie odpisał jeśli można prosić twojego meila prześle Ci to i zobaczysz czy tak można to zrobić .

jeśli te co wymieniasz to drutowe to to nic nie da. Wszędzie zalecają stosowanie bezindukcyjnych lub specjalne nawijanie drutu - bifilarnie. Nie masz szybkiego wzmaka i nie walczysz o jego szybkość, ale jeśli już chcesz koniecznie jewymienić to na lepsze - czyli bezindukcyjne (kiedyś nie było powszechnie takich i stosowano z musu drutowe). Po wuymianie nie sadzę żebyś odczuł poprawę. W moim starusieńkim Radmorze też wymienię na bezindukcyjne (choć nie liczę na żaden efekt), bo drutowe to chała.

Jestem laikiem ale moge go opisać ( jest biały taka ala porcelana z oznaczeniem 5WR47J ) w radmorze 5412 są takie ale niewiem czy mają takie same oznaczenia . Daj mi tego meila wyśle Ci ten mój rysunek . Prześlij mi coś na mojego meila jak już nie chcesz ujawniać swojego meila na forum .

biegunowość nie ma znaczenia i jako takiej rezystor nie ma. Znam chyba te rezystory - to druciaki.

Szyba mozesz smiało wymienic rezystory drutowe na ceramiczne w srodku ceramiki jest taki sam dokładnie drutem kantalowym nawiniety rezystorek jak ten drutowy ..tyle ze ceramika zapewnia duzo lepsze warunki pracy i stabilnosc temepraturowa...niz zwykły drutowy no pomijam fakt, ze drut nie jest wystawiony na działanie warunków atmosferycznych i przez to sie nie utlenia i nie sniedzieje.

NAPISEM DO PRZODU WZMAKA::: +-------R47J5W------+ +------R47J5W-------+

gdzie tych jakiś Rek szukać? bo nie mam pojęcia jestem już lekko zakręcony, zastanawiam się czy nie wysłać do Piotrka608 i żeby on to zrobił ale wpierw sam chce poszukać - a nóż znajde coś ciekawego usiąde e schematem pooglądam, może jakieś Ry na drodze do tranzystorów mocy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.