Skocz do zawartości
IGNORED

POWIEDZCIE MI COŚ O UNITRA WS 442 .

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

ha haha hahahahahah haah buuuuuuuuuuuuuuu wy***ałem w kosmos starego konda ;( qwa kolega opteron doradził mi abym dołożył starego do nowych gdyż skoro na starym nie miałem żadnych szumów to powinien był robić za jakiś filtr a nowe by grały do momentu wymiany, niestety jakoś dziwnym trafem zrobił bum pufff pssssst i sie wylało z niego wszystko. Ale pociesza mnie fakt że dostałem starego Grundiga ze spaloną końcówką :) jedną :)

Korektor też można przerabiać. Starsze, eksportowe wersje miały ostatni suwak na 16kHz, nowsze na 12,5kHz. Jak ktoś chce wyciskać 16kHz cykacze, to wystarczy o ile dobrze pamiętam wymienić dwa kondensatorki w filtrze (trzeba by porównać oba schematy). Poza tym wymiana wszystkich tranzystorów na niskoszumowe (np BC550) nie zaszkodzi, a i elektrolity też mogą być powysychane.

Ja z korektorów i układów regulacji barwy wyleczyłem się wiele lat temu, ale jak kogoś to bawi, to dlaczego nie?

no ja napierw wymieniam 3x470uF/40V w zasilaniu i 10uF/25V na tantale (z racji tego że WSka nie jest sprawna) dalej może coś wymyśle, te tranzystory wymienie i będzie git

Bommer ..JAK TY TO ZROBIŁES????? rany chłopie ale smrod...głeee

Korektora FS 042 nie upgreadowałem a wersja eksportowa miała ciut lepsze kondy styroflexowe niz zwykła wersja..w korektorze taz sa pierwsze do wymiany wszystkie elktrolity na nowe tantalki..ale czy warto bawic sie w korektor..ja te korektory wykorzystuje po ultra upgreadzie jako obudowy do wzmaka Forum608..ale akurat robie ostaniego wzmak na dłuuugi czas to mi tylko jeden korektorek był potrzebny..

Więc tak , jak już się doczytaliście mam zamiar odkupić WS 442 za 90 zł . i zastanawiam się jaki błąd popełniłem podczas przeróbek gniazd głośnikowych i usuwania korektora . Więc pytanie , wymontuje gniazda głośnikowe i wzmacniacz będzie bez może się coś zjarać czy nie powinno .

Szyba, sam chyba nie dojdziesz do tego jaki popełniłeś błąd i tutaj na odległość nikt Ci tego nie powie. Wykorzystaj sprawne części ze starego wzmachola, sprawdź czy działa i dopiero zrób upgrade. Powodzenia

A może ktoś mieszka w okolicach Bytomia co się zna na elektronice i ma coś wspólnego z tą unitrą . Jakieś piwo postawie za pomoc . Ja wiem że jak będę miał tą drugą dobrą unitre wymontuje te nowe rzeczy , sprawdzę miernikiem czy są sprawne i dopiero potem je wpakuje do sprawnej unitry , jak będę miał tą unitre dam znać .

• 4 tygodnie później...

Odnawiam wątek.

Chce wymienić transformator na toroidalny.

Jaki byłby odpowiedni?

Wiem, że na końcówke idzie napięcie około 2*29V, i na potencjometr około 44V, może coś jeszcze pominąłem.

Z tego co widze takie transformatory z takimi napięciami są dostępne tylko na zamówienie.

Czy da jakoś się zrobić żeby to wszystko działało np na trafie 2*28V ?

Czy w ogóle jest sens wydawania kasy na nowe trafo?

Co wtedy zyskam?

Oto co zrobiłem do tej pory:

kond elektr. KENDEIL 2*10000

Mostek 8A

Wywaliłem przedwzm. , podłaczenia korektora, zaciski A i B, zabezpieczenie umieszczone na radiatorach i co tylko się dało.

Wszystkie kable wymieniłem na sonic link i klotz, najkrótszą drogą jak to tylko możliwe.

wymieniłem wszystkie kon elektr. , zmienianiac niektorych pojemnosc, wlutowałem tantalowe gdzie tylko moglem, i pare innych rzeczy.

i to chyba na razie tyle :)

pozdr

Lolo , jestem zaskoczony i zadowolony że jeszcze ktoś tu zagląda , wiec trafko też chciałem wymienić tylko jak dla mnie jest to czarna magia . Mam pytanie , czy dźwięk Ci się zmienił po wymianie tego co napisałeś wcześniej . Wiem że jak będę miał kasę wrócę do tego wątku i postaram się wymienić też te trafko oczywiście jak komuś się uda .

Moze byc trafo 2x28V ale problem w tym że preampa trzeba podpiąc do zasilania jednej z gałazki 28V..preamp bierze prad zero nic czyli nie obciazy zwcale tej gałezi..uwaga na mase w zasilaczu preampa jest tylko 1 dioda prostownicza..bo to starcza w zupełnosci....zasilanie masy preampa podpiac do masy koncowki mocy.

PIOTREK

Załóżmy że kupuje trafo 150VA/2*28 lub 200VA/2*28.

wszystkie kable z napieciem 28V podłączam do końcówki mocy.

następnie dolutowuje 2 kabelki i podłączam do płytki z potencjometrem ( czy wystarczy tylo 28V ? )

kabelek z masą czyli 'zerem' podłączam do gałęzi z diodą i bezpiecznikiem , a drugi do drugiej gałęzi.

I wszystko jest OK

Czy dobrze zrozumiałem??:)

SZYBA

No jasne że jest lepiej.

Lepszy bas większa dynamika, szczególnie przy wyższych poziomach głośniości, wzmak już się tak nie przesterowuje jak wcześniej, biore na 'godzine 3' i nie słychać zniekształceń, tylko trudno wytrzymać natężenie dźwięku w 10M pokoju:)

Gra to teraz czyściej, bardziej muzykalnie, bardziej gładko, jest więcej szczegółów, w niektórych płytach usłyszałem nowe dźwięki.

zacząłem słyszeć akustyke pomieszczenia, np echa perkusji za głową.

poprawiło się stereo, wokale są bardziej wyraźnie, a zarazem mniej krzykliwe.

wydałem około 100zł i powiem że na prawde było warto

Więc moje uszy się nie myliły też usłyszałem różnicę nawet przed usunięciem gniazd z korektora i starych od kolumn . Mi się podobał dźwięk ale potem była plama na całej lini ale co zrobić . Mój pokój ma całe 10 M/2 i miałem Voyagery 350 i jakoś wytrzymywałem z tym natężeniem dźwięku czasami nawet godzinę sobie siedziałem i słuchałem muzy Techno nawet na “godzinie 3 “ może jestem lekko przy głuchawy . Może dasz fotke twojej Unitry po tuningu .

Załóżmy że kupuje trafo 150VA/2*28 lub 200VA/2*28.

wszystkie kable z napieciem 28V podłączam do końcówki mocy.

następnie dolutowuje 2 kabelki i podłączam do płytki z potencjometrem ( czy wystarczy tylo 28V ? )

kabelek z masą czyli 'zerem' podłączam do gałęzi z diodą i bezpiecznikiem , a drugi do drugiej gałęzi.

I wszystko jest OK

tak jest ok preamp dostaje zamiast 44 v około 37 ale nadal chodzi oki bez zadymy..ja tego preamapa goniłemn nawet z 24 v i tez chodził oki bez problemu...w preampie mozna wymienic dwa rezystorki R223 iR324 z 2k7 na 1k8 powninno to podniesc jego wydajnosc pradowa o około 10 % cud to to nie jest ale zawsze cos.

Jeszcze pytanko.

Napisałem maila do toroidy.pl

Napisali:

Do wysokiej klasy aplikacji audio polecam specjalne wykonanie wzbogacone m.in. ekranowaniem elektrycznym i magnetycznym, lakierowaniem oraz wyzszej klasy materiałami. Transformator taki oferuje najwyzszej klasy parametry elektyczne i cechuje sie bezgłośną pracą.

Oczywiście istnieje także możliwość zamówienia transformatora standardowego, poniżej przedstawiam ceny traf do aplikacji audio i standardowych (w nawiasie) wegług Pańskiego zapotrzebowania:

TS 150VA 230V/2*28V - 80 PLN netto +22%VAT (32 PLN netto +22% VAT) średnica zew. około 95mm

TS 200VA 230V/2*28V - 90 PLN netto +22%VAT (38 PLN netto +22% VAT) średnica zew. około 110mm

koszt przesyłki około 14 PLN

Czy jest sens ładować kase na ten lepszy toroid ?

pozdr.

Drogo , ale też nie wiem czy się poprawi dźwięk albo może będzie taki sam , wiem że te stare trafo strasznie psuje wygląd wewnętrzny wzmaka . Jak bym miał kasę kupił bym do samego poprawienia wyglądu .

SZYBA

Mnie tam głównie zależy na dźwięku.

Walić wygląd. Przecież tak nie widać z zewnątrz co siedzi w środku.

Zdjęć na razie nie bedę zamieszczał.

Od tamtej pory kiedy umieściłem ostatnie niewile się zmieniło, więc nie ma sensu.

Zapodam, kiedy będzie nowe trafo.

pozdr

Eeee no chłopie wal zwykłego toroida nawet Indela w porownaniu z tym co tam jest zatry który ma dodatkowo normalnie ustawiony rdzen w kierunku potencjometra głosnosci i na chamca nasiewa przydzwieki.. to i tak bedzie skok w nadprzestrzeń!

Dobra wymieniłem trafo.

Wszystko jest OK poza jednym.

buczy mi w obu głośnikach dość głośno.

regulowałem troche tymi potencjometrami w końcówce mocy ale to nic nie dało.

co to może być??

Dzisiaj prawie cały dzień siedziałem nad tym wzmakiem, poprawiając jeszcze inne rzeczy.

Już nie mam siły się wsłuchiwać.

Posłucham jutro i dam znać.

Dzięki Piotrze za pomoc.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.