Skocz do zawartości
IGNORED

POWIEDZCIE MI COŚ O UNITRA WS 442 .

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

Wymiana kondow na nowe zawsze ale czy wszystkie elektrolity na elektrolity i o tej samej wartosci to juz nie do konca.

Po usunieciu tych 10k pomiedz B a E tranow sredniej mocy spoczynku nie trzeba regulowac natomiast nalezaloby sprawdzic i wyregulowac po usunieciu R530 i zastapieniu go zworka

Zmiany te przyniosa ze bedzie lepiej :) Proponuje zaczac od usuniecia tych 10k ( nie widzialem zreszta wzmacniacza zadnej firmy ktora by tak pochrzanilo jak Diore i wsadzila rezystory w tym miejscu ). Nastepnie dolozenie 220uF rownolegle do diody zenera 8,2V , potem wymiana kondka w bootstrapie z 47uF na 470 ew. 220 uF. Usuniecie R530 dolozenie 100uf na stabilizacji pradu spocz. zostawilbym na pozniej. Jedynym ujemnym skutkiem tych przerobek jest krotki stan nieustalony - pukniecie w glosnikach przy wlaczaniu. Ale tego problemu nie maja ci co opoznienie zalaczania glosnikow zainstalowali.

Artuch tam na druku w tych wszelakich ws-ach, brunsach i jak sie tam toto kiedys nazywało jest takie puste miejsce ..widac rysunek kilku elementów i przekaznika RM2 z rerpolu..co to robiło..opóźnione załaczanie czy tylko układ przeciw zwarciowy??

nie mogę trafić na schemat wsa z tym układem a kilka juz przejrzałem..byłem pewny, że to stosowali w WS418 eksportowy (bruns)..ale tam tez pusto..masz moze jakis schemacik tego cuda??

Celem uzupelnienia bo na zadane pytanie co dadza proponowane przeze mnie zmiany odpowiedzialem zdawkowo.Generalnie zmniejszaja w znacznym stopniu glowne niedomagania ktore drecza ten model czyli obnizaja znieksztalcenia, poprawiaja dynamike w calym zakresie czestotliwosci(wzmacniacz nie dlawi sie nawet od nadmiaru basu po wymianie C na we. na 10uF jak to ktos stwierdzil) a nawet stereofonia. Mysle ze w stosunku do stopnia komplikacji prac potrzebnych do wykonania tego tuningu efekt jest bardzo dobry(przynajmniej nie trzeba wprowadzac zmian ktore robia z niego odmienna konstrukcje)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam.

W tosce jest dużo mniej kabelków, bo niema zupełnie zbędnego przełącznika kolumn. Jeśli chodzi o moc, to Tosca ma 10W mniej.

Pytania:

1. Co to jest "Loudness"?

2. Mówicie, że Tosca to prawie to samo, co WS-442. Jakim cuden Tosca ma połowę mniejszą płytkę wzmacniacza?

3. Po cholere wy tam montujecie "Układ opóźnionego załączenia kolumn"? Przeszkadza wam zwykłe "PUK"? Tak jak ktoś powiedział: "Jak nie puka, to nie żyje"...

Ja sobie zostawiłem przełączniki kolumn i najpierw włączam wzmacniacz, a dopiero po chwili załączam kolumny takim przełącznikiem. Nic mi nie puka a i słuchawek mogę używać.

Roznice sa w przedwzmacniaczu ale i tak jeden pies a w koncowce to mozesz porownac swoj schemat 303 z tym co zamieszczony jest w tym watku wczesniej - roznia sie szczegolami. Lałdness to to co jest przylepione do pota glosnosci i wprowdza podbicie krancow pasma w funkcji glosnosci.

• 4 tygodnie później...

>AWS 303

Chodzi Ci o diodę pośrodku między wskaźnikami? Taką miał chyba tylko WS 432. W 442 jest na nią miejsce i widziałem że niektórzy dają tam diodę, ale osobiście nie montowałem.

O jakie płytki przy radiatorach chodzi? Końcówkę mocy? Czy o układ zabezpieczający?

przemo_sunny, 29 Mar 2008, 14:20

>>AWS 303

>

>Chodzi Ci o diodę pośrodku między wskaźnikami? Taką miał chyba tylko WS 432. W 442 jest na nią

>miejsce i widziałem że niektórzy dają tam diodę, ale osobiście nie montowałem.

>

>O jakie płytki przy radiatorach chodzi? Końcówkę mocy? Czy o układ zabezpieczający?

Tak. o tę diodę chodzi.

O płytki pytam takie jak na zdjęciu. Wiem, że je wywalacie, ale chcę wiedzieć, gdzie to jest na schemacie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaznaczyłem płytkę na prawym kanale. Na lewym ją też bez problemu odnajdziesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzie na schemacie jest ten fragment?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do radiatora przykręcone są tylko tranzystory mocy. BD 135 (T507/508), BD 139 (T509/510), BD 140 (T511/512),

i tranzystory końcowe. Te co są na płytce przykręcone do radiatora nie są z nim połączone elektrycznie tak więc czy ta płytka jest przykręcona czy nie - nie ma różnicy. Ale odłączenie jej (po 6 przewodów) na każdej poprawi dźwięk.

To co jest zaznaczone na Twoim zdjęciu to wzmacniacz korekcyjny do gramofonu. Na schemacie z lewej strony obok gniazdek G1 i G2. Są tam tranzystory T101/T102 i T103/T104.

A gdzie na schemacie jest ta płytka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Co do diody po środku wskaźnika wysterowania to ja mam ją połączoną z przekaźnikiem(jak się świeci to wiadomo, że napięcie dochodzi do przekaźnika)

Mam takie pytanie co do kondensatora, który mamy połączyć do diody D501/502 (8,2V): Czy musi to być kondensator MKSE czy można tam wstawić MKT ??

I jeszcze mam pytania co do wzmocnienia(bety) tranzystorów. Chciałbym się dowiedzieć jakie bety najlepiej wybrać dla tranzystorów BC (w końcówce mocy i w przedwzmacniaczu) oraz dla BD i końcówek mocy.

Czy znacie jakieś łatwe i sprawdzone sposoby parowania tranzystorów ?? Oczywiście oprócz mierzenia miernikiem.

Pozdrawiam

MKSE to już chyba trudno kupić, mi się nie udało. Dałem tam MKT i jest dobrze. Co do bety to trudno mi to powiedzieć. Starałem się dobierać o tym samym wzmocnieniu. W przedwzmacniaczu może lepiej będzie dać o nieco niższym wzmocnieniu bo wzmacniacz ma tendencję do przesterowywania. Możesz obniżyć nieco wzmocnienie stopnia wejściowego. Będziesz mógł śmiało podłączać odtwarzacze CD o wysokim sygnale wyjściowym.

• 1 miesiąc później...

Witam!

Ja też chciałbym zabrać sie za upgred mojego wzmaka (ws4421). Wymieniłem w nim juz kondy w zasilaczu na 2x 10000uF/50V i wstawiłem metalową płytkę między trafo a potencjometr od wzmocnienia. Teraz chciałbym zabrać się za wymiane kondów w preampie, z tym ze nie moge ich wymienic na tantale, tylko zwykłe elektrolity 10uF/63V (nie mają w sklepie tantali). Mam pytanie a zarazem prośbę, bo widziałem wcześniej wpis, żeby powymieniać tranzystory w preampie na niskoszumne (np. BC550B) czy mógłby ktoś napisać dokładnie jakie elementy powymieniać?? wiem ze napewno należy T202, T201,T101,T102,T103 czy coś jeszcze?? może wszystkie wymienić te BC w preampie??

Pozdrawiam

Nie dawaj tam tak dużych pojemności. W zupełności wystarczy podwojenie pojemności. Zamiast 1u daj 2,2 zamiast 2,2 daj 4,7 i będzie ok. Wszystkie tranzystory BC na niskoszumowe odpowiedniki, tylko sprawdź czy nie masz tam założonych naszych polskich niskoszumowych BC. Jeśli są to wymiana nic nie da. Rezystory które idą w szeregu z sygnałem wymień na metalizowane. W końcówce mocy wymieniaj według opisów.

• 2 tygodnie później...

dobra, dzieki za pomoc, kondy są w drodze, wiec niedługo sie zabiore za robotę...jeszcze jedno pytanie: mam zrobioną końcówkę mocy na układach LM3886 i chciałbym ją podłączyć pod kanał A, zamiast tej końcówki mocy oryginalnej. Czy wystarczy odciąć zasilanie od oryginalnej i podłączyć pod nową + oczywiście podłączyć pod preamp...czy ma to szanse działać? dodam, że ta końcówka mocy osiąga większą moc niż ta oryginalna(przy takim samym napięciu)..

Pozdrawiam.

Zasilacz nie wyrobi prądowo... Porównaj zasilania z zasilacza i jakim może być zasilana końcówka na LM. Żeby podłączyć musisz przeciąć ścieżki zasilające, poprowadzić kabelkami nowe zasilanie do kostki i podpiąć sygnał. Zagra napewno, tylko po co tak niszczyć ten wzmacniacz?

Wieksza moc LM to tylko teoria na papierze tak samo jak teoria jest mniejsza moc WS-ki.Byc moze montujac gotowy modul na LM-ach uzyskasz lepsze brzmienie ale rownie dobrze moze byc gorzej. W ws-ce duza czesc obwodow zasilajacych i masowych jest "zepsuta" a i Ty montujac LM-y mozesz duzo popsuc. I kilka watpliwosci:1) nie wiadomo czy LM-y ustawione na to samo wzmocnienie co koncowka WS-ki beda graly lepiej, 2) nie wiadomo czy LM-y beda dobrze graly na zasilaniu WS-ki, 3) czy nie lepiej wymienic w Ws-ce wszystkie polprzewodniki i kondy na wyzszej jakosci i cieszys sie taka modyfikacja plus inne udoskonalenia niz przerabiac ja na inny wzmacniacz?

a czy jest jakaś możliwość podniesienia "lekko" mocy wzmaka na tej oryginalnej końcówce mocy?? Oczywiście nie mowie o mocy 2 razy wiekszej, ale chciałbym trochę moc wzmaka podnieść...

Pozdrawiam.

hmmm, można wywalić te zabezpieczenia przy radiatorach, dać inne trafo z odrobinę większymi napięciami, choć nie wiem czy trany to wytrzymają, druga sprawa to czy sie to będzie opłacało...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.