Skocz do zawartości
IGNORED

POWIEDZCIE MI COŚ O UNITRA WS 442 .

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

Było tragicznie. Sugerowałbym oba ustawić raczej na 9-10 mV, chyba że pozostali koledzy mają inny pogląd. Ten prąd ze spadkiem 18 mV na razie zostaw i zobacz czy radiator się grzeje po dłuższym i nawet głośniejszym słuchaniu, ale miej też zrozumienie dla sąsiadów ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jestem mile zaskoczony wcześniej jak słuchałem 5 min cichej muzyki lewy radiator był strasznie ciepły teraz po 40 minutach jest tak zimny jak prawy i jest git , podziękowania dla Piotrka608 zrobiłem tak jak napisałeś (((a wiec przykładasz miernik nastwiony na miliwolty lub 1 V do punktów K65 i K60 (lewy) oraz K81 i K86(prawy) i tam masz miec 20 mV a regulujesz tymi potencjometrami odpowiednio dla lewego i prawego kanału.. na spokojnie pierw jeden kanał potem drugi ))) ustawiłem na 18mV i jest dobrze. ((((darkul)))) Może masz racje ale ten lepszy nie będzie miał takich basów i sopranów a w Unitrze czy Radmorze zawsze mam zapas i poczytaj omnie bedziesz wiedział jaki miałem sprzet .

Zimny to on nie może być po głośniejszym graniu a taki nieco ciepły:) Wpisamy takimi jak darkula nie przejmuj. Najważniejsze że tuning ci wychodzi i sprawia radość.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Przy głośniejszym słuchaniu jest troche ciepły ale teraz jest dobrze . Tuning mnie tak wciągnoł że od kompa nieodchodze i czekam na odpowiedzi . Nikt jeszcze nie napisał na jakich kolumnach odpala Unitre ja narazie mam dwa głośniki w jednym pudle , oczywiście tuning robie w piwnicy w moim małym warsztacie . Mam pokój 3,15/3,10 nie całe 10 m/2 i planuje jakieś monitory ale muszą mieć dobry bas .

Akurat Darkul i ma rację i jednocześnie nie ma. Zapytajcie go na czym zdobywał doświadczenie. A jak Diorę upalicie to jakby mniej szkoda, mój kolega sfajczył kiedyś obie końcówki w nowonabytym Kenwoodzie, na szczęście starszym i nie stosowali jeszcze "wynalazków" (TRAITR), a normalne tranzystory, więc dało się to reanimować.

No to jest ok. Ten pomiar serwisowy mógł dotyczyć spadku na obu rezystorach i stąd 20 mV odpowiadało 20 mA, czyli tyle ile bozia przykazała. Szyba to już umiesz ustawiać prąd spoczynkowy a niedługo może staniesz się fachowcem od wzmaków, czego ci życzę:)

no naprawiłem końcówkę mocy - okazało się że siadł jeszcze mostek 10A i jeden kapacitor 10000uF/50V! i siadło co jeszcze bo pali głośniki równo! już 2 testowe spaliłem! i jeden z papierową membraną żywym ogniem zaszedł! no ja nie wiem już co robić może ktoś ma pomysł - końcówka wygląda na zdrową!

Ja sie uczylem ale nasze sprzety jakos mnie wpienialy... zrobione tak jakos po chehclacku...żygać się chce jak na nie patrze... musiala ta nasaza elektronika pasc jak tak to wszystko robili.

Smutne to....

SZYBA, Piotrek pisal ze jak ktos chce to moze sie tez pokusic o wymiane trafolka sieciowego na nowy toroid tst120W z indela z wyjsciem 2x28V2A moc wzmaka wzrosnie nawet od 2x48W/8ohm

Aha , czyli trafolek sieciowy to jest to duże przed puszką od gniazd prądowych we wzmacniaczu . Podajcie mi jakiś model podjade jutro do elektronika i się upewnie w jakich cenach są te trafolki . Chce też wymienić R539 , R540 , R541 , R542 tylko nie wiem jakie ma parametry jest owinięte jakimś drutem , mam białe ceramiczne 5WR47J wiem że są w radmorach ale nie wiem czy będzie pasować do tej Unitry bo podejrzewam że ten drut nawinięty może też coś daje .

Śmiało możesz wymienić te rezystorki, co do tego drutu to to jest drut oporwy. Co do trafa pierw pomierzcie czy tam wejdzie toroid, 200W indela ma średnice zewnętrzną 120mm, a 150W ma 115mm.

Musisz jeszcze wiedzieć że orginalne trafo ma 4 uzwojenia , 2 dla końcówek mocy i 2 połączone szeregowa dla stopni przedwzmacniaczy. Niewiem jak Wy chcecie zrobić, ale w tych kupnych są zazwyczaj tylko 2 uzwojenia, ja bym dał jeszcze małe dodatkowe trafo ..... stabilizatoryki, zasilało by to przedwzmacniacz zbudowany na wzmacniaczach operacujnych, a nie to co jest tam orginalne na tranzystorach.

No to ma z SZYBą spokój dał rade..za to nasz Astra ..co on tam namodził..ugotowany kondzioł..pakuja wzmak w kartona i mi go przysilj..to ci go w okolo 56minut zreanimuje...:):)

ja w sprawie tantali 50uF/50V

w Lublinie wsród 4 sklepów znalazłem tylko w 1, ale kosztują 4,20zł

troche to dużo zważając na to że potrzeba ich 14szt.

znalazłem je tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena dość sensowna

czy mogą być o wyprowadzeniach osiowych??

po wymianie kondzi, mostka, wywaleniu zbednych plytek, dodaniu kondzi do diód, zmianie okablowania itddzwięk z moimi Tannoyami jest dużo bardziej muzykalny, chce się poprostu tego słuchać, na pewno nie męczy, jest więcej szczegółów, dużo lepsza dynamika przy głośniejszym słuchaniu, bas niżej schodzi, bardziej go czuć fizycznie, jest ogólnie mocniejszy, ale przyjemny w odbiorze, ogolnie lepsza przestrzen, wiecej powietrza wokol wokali, nie sa juz tak krzykliwe jak to bylo wczesniej. czasami nie moge uwiezyc ze ta unitra moze tak przyjemnie zagrac:).

i nie moge sie teraz doczekac do zmiany kodzi na tantale :P

Ukryta Zawartość

Astraf - na boga po co podpinasz głośniki i je palisz ?. Skręć na zero gałkę głosu i zobacz wolomierzem na wyjściach czy jest około 0 V. Jak jest 0 to dopiero wtedy podłączasz głośniki. Prawdopodobnie źle podłączyłeś kondensator lub nie tak jak trzeba podłączyłeś mostek do trafa lub do płytki. Trzeba wpierw 10 razy sprawdzić wszystko i dopiero potem włączać. Zobacz b. uważnie jak podłączyłeś te elementu o których mówiłem (przede wszystkim kondensator, który się zepsuł).

Narazie mi jakoś idzie ale nie kapuje tego (śmiało możesz wymienić te rezystorki) czyli te R539 , R540 , R541 , R542 na białe ceramiczne 5WR47J tylko jak one mają być odwrócone bo jak pamiętam w Radmorze były różnie wlutowane czy to jest obojetne (co do tego drutu to jest drut oporwy) i co jak wmątuje te 5WR47J ten drut oporowy będzie niepotrzebny czy jak... . Najpierw chcę zrobić te R539 , R540 , R541 , R542 , podem będe myślał dalej . A tantale chcę wymienić ale brakuja mi 4 sztuki narazie poczekam wiem gdzie je wsadzić i narazie mi się z tym nie śpieszy mam jeszcze dużo roboty przy tej Unitrze ale na dzwęk nie nażekam jest lepszy niż był bas jest bardziej odczówany na plecach a taki bas lubię . Piotrek608 podejrzewam że ty chyba najlepiej znasz n wzmacniacz proszę cie o jakiś prosty rysunek do tych R539 , R540 , R541 , R542 bez obrazy do innych wiem że też się znają i nie mówie że nie biorę pod uwage waszych wpisów ... .

No więc Panowie i Panie(jeśli takowe są:)) wstawiłem kondy 2x10000uF 63V i efekt ciekawy choć trzeba troche poczekać aż sie uformują jest napewno energiczniej i czyściej i o to mi chodziło. Zdjątka do wglądu jak to wygląda poniżej.

[obrazekLUKASZ-189860_1.jpg] [obrazekLUKASZ-189860_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4353-100002569 1170260233_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem tempy z elektroniki ale cierpliwy robię tak jak napisał (Rambo) 10 RAZY SPRAWDZAM I 20 RAZY PYTAM jak już napewno zaówarzyliście pytam o banalne sprawy (nie dlamnie) jak dla was , ale wole zapytać niż coś zdupcyć ... .

Czy ja kogoś uraziłem moimi dwoma ostatnimi wpisami bo widze że jak narazie nikt nie chce mi pomóc z tymi R539 , R540 , R541 , R542 ... . Wybaczcie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.