Skocz do zawartości
IGNORED

Czy lampa jest dla mnie i jaka? budżet ~5 kzł

smog

Rekomendowane odpowiedzi

Nie napisałem tego, że nie powinno. EL34 to też lampa "gitarowa", tak jak 6L6 więc wybitną bym jej nie nazwał jeśli chodzi o instrumenty nieelektryczne :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gdy lampy mają swoje wady, trzeba dobrac tak inne elementy, aby je wyeliminować. W moich EL-34 z moim systemem - spowolnienia - ZERO.

PiotrJ jakoś nie wierzę to co piszesz, takie wybitne lampy jak 211, 845 mają swoje spowolnienia spowodowane choćby lampkami przedwzmacniacza, a przy całym szacunku dla Ciebie i Yaqina, nie ma takiej możliwości by to co piszesz było prawdą i nie, nie wystarczy dobrać elementy.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Apropo made in china warto przeczytać całe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Apropo made in china warto przeczytać całe:

Ukryta Zawartość

Zgadzam się. Moja firma importuje z Niemiec obudowy do przyrządów które produkujemy w Polsce. Niemiecka firma BOPLA znany producent obudów do elektroniki od około 2 lat robi coraz większa tandetę. W zasadzie żadne z zamawianych obudów nie nadają się bez odpowiednich poprawek do przekazania do działu montażu. A tym czasem obudowy awaryjnie zamówione z chin są rewelacyjnej jakości. To samo dotyczy głowic ultradźwiękowych. Dziś już nawet takie firmy jak Olimpus, Krautkramer zamiast produkować swoje głowice zamawiają je w chinach ze swoim logiem. Najlepsze jest to że chińska głowica "no name" kosztuje 300zł a dokładnie ta sama z logiem Olimpus 1790zł :) Jeszcze lepszy numer jest z defektoskopami ultradźwiękowymi. Cały świat jedzie na chińskich tylko nakleja swoje nalepki lub każe chińczykom montować je w obudowach zarezerwowanych dla swojej marki.

Ukryta Zawartość

Wlasnie! jakos nikt tu specjalnie nie poleca polskich produktów tylko albo zachodnie uzywance albo chinska tandete ktora do uzytku nadaje sie tylko po polskim tuningu.

nikt nikomu nie zabrania kupowac chinskich produktow ale wystarczy porownac chinska jolide ze stara amerykanska i watpliowosci sie szybko rozwiewaja

Wlasnie! jakos nikt tu specjalnie nie poleca polskich produktów tylko albo zachodnie uzywance albo chinska tandete ktora do uzytku nadaje sie tylko po polskim tuningu.

Nie znasz sloganu "Dobre bo nie polskie"? Wiele firm produkujących w Polsce świadomie wybiera anglojęzyczne nazwy żeby kojarzyć się z producentem z za zachodniej granicy. Co do chin to bym nie uogulniał. Jest przysłowiowy żużel ale jest też i porządny wyrób kwestia ceny i polityki importera.

nikt nikomu nie zabrania kupowac chinskich produktow ale wystarczy porownac chinska jolide ze stara amerykanska i watpliowosci sie szybko rozwiewaja

Albo porównać starą amerykańską Jolide z chińską Mingda lub Cayin i wątpliwości wracają. W Polsce masz takie produkty garażowe że pierwsza lepsza kontrola może zlikwidować firmę, polski producent nie wie nawet co to CE, było niedawno w jednym wątku na tym forum.

wątpliwości wracają

brednie piszesz kolego

porownywalem na dorych nosach i sorry ale nie maja lotow.

rozdzielczy system pokaze dokladnie wszystko i taka mingda czy inny cayin moga zawiazac buty co najwyzej starym ale markowym sprzetom. na pierwszy rzut oka graja podobnie ale diabel tkwi w szczegolach. jak nie wierzysz to pocztaj o starych trfach eico i zastanow sie dlaczego one tyle kosztuja. potem przemysl sobie z czego chinczycy robia rdzenie do traf...

A czy ten rozdzielczy system pokaże też w tych muzealnych egzemplarzach powysychane elektrolity i inne przypadłości zużycia. Jak byś nie zauważył to jest temat lampa do 5000 zł i w tym przedziale kupisz nowego porządnego chińczyka. A co do dobrych nosów to zapewne max 1% użytkowników wzmacniaczy lampowych ich użyje. A aby dorównać jakością dźwięku temu chińczykowi za 5000 zł musiał być wydać w tzw brandzie pewnie z trzy razy tyle.

no to inaczej

jesli ktos sie chce bawic w audio i wchodzic w lampe to moim zdaniem kupic lepiej dobra uzywke niz "porzadnego" chinczyka. propozycje konkretnych modeli masz wyzej.

a jesli ktos kupi juz sobie jednak mingde wlozy tam piekne chinskie lampy i okabluje sie chinskimi kablekami to bedzie jego problem jak zagosci u kogos kto ma sprzet na oryginalnych wtyczkach oyaide zamiast podrobek. rdzenie na dobrej stali i nosy zamist psvane, gniazda furutech zamiast no-nameow. bo sie nagle okaze ze pieniadze wydal na jakies wynalazki z zerowa mozliwoscia odsprzedazy.

a jesli ktos kupi juz sobie jednak mingde wlozy tam piekne chinskie lampy i okabluje sie chinskimi kablekami to bedzie jego problem jak zagosci u kogos kto ma sprzet na oryginalnych wtyczkach oyaide zamiast podrobek. rdzenie na dobrej stali i nosy zamist psvane, gniazda furutech zamiast no-nameow. bo sie nagle okaze ze pieniadze wydal na jakies wynalazki z zerowa możliwością odsprzedaży.

Ja rozumiem że są ludzie którzy kochają stare samochody, starem motory , stare żelazka i stare pralki. Mało tego twierdzą że te wszystkie stare sprzęty były robione z lepszych i trwalszych materiałów. No i to jest ich wybór ale takich pasjonatów staroci jest niewielu. Łączy ich przekonanie że stare jest lepsze a jeżeli to było zrobione przed wojną to w ogóle jest super ! :)

Zwróć uwagę że większość odbiorców (nie pasjonatów staroci) oczekuje że kupi nowy sprzęt który zagra i ma 24-ro miesięczna gwarancję. W brew temu co tu piszesz właśnie taka Mingda gra po wyjęciu z pudełka i to na fabrycznych lampach. Jest okablowana srebrnym drutem w teflonowej izolacji, montaż point to point. Wszystko ładnie opięte bez płytek jak w niektórych "markowych" tandetach. ponadto Mingda MC368-BSE opisana przez trzech niezależnych testerów z rożnych gazet i portali zdobyła ich uznanie za jakość wykonania i dźwięk.

Poniżej to "tandetnie wykonanie" wnętrze Mingdy.

Kopiuj++z+368-bse.jpg

No i pytanie z którego wieku trzeba kupić tę Jolidę żeby to była ta super lepszą od chińczyka ?

To ja też inaczej :)

Mierzysz wszystkich swoją miarą. Twoja teoria może sprowadzać się do wszystkiego tak samo można zakupić używany tranzystor, kolumny a zamiast nowym Hyunadiem, Kia czy Oplem można jeździć 15 letnim Mercedesem czy BMW.

Można kupić MingDa i włożyć tam Electro Harmonix czy TungSol, nie każdy jest audiofilem a myślę że zdecydowana większość nie jest i tak właśnie zrobi.

Normalni ludzie chcą słuchać muzyki a nie sprzętu i chińska lampa w rozsądnej cenie jest świetnym rozwiązaniem, nie musisz reszty toru dać chińskiej, możesz dać duńskie Dali, Francuskie Focale albo i polskie Studio 16 Hz. Okablować też możesz Qed, VDH, Kimber itd.

Rozumiem że nie jednego chińczyka rozebrałeś i badałeś stal że masz tak szerokie wnioski, może założysz osobny wątek i podzielisz się wynikami tych badań o jakości stali.

Co do odsprzedaży to grubo się mylisz mało kto sprzedaje a jak już wystawi to max tydzień i produktu nie ma, wystarczy wejść na allegro i sprawdzić:

Ukryta Zawartość

Dobrych chińczyków jak na lekarstwo, 1 MingDa i 1 Cayin na 78 szt

Ja rozumiem że są ludzie którzy kochają stare samochody, starem motory , stare żelazka i stare pralki. Mało tego twierdzą że te wszystkie stare sprzęty były robione z lepszych i trwalszych materiałów. No i to jest ich wybór ale takich pasjonatów staroci jest niewielu. Łączy ich przekonanie że stare jest lepsze a jeżeli to było zrobione przed wojną to w ogóle jest super ! :)

Zwróć uwagę że większość odbiorców (nie pasjonatów staroci) oczekuje że kupi nowy sprzęt który zagra i ma 24-ro miesięczna gwarancję. W brew temu co tu piszesz właśnie taka Mingda gra po wyjęciu z pudełka i to na fabrycznych lampach. Jest okablowana srebrnym drutem w teflonowej izolacji, montaż point to point. Wszystko ładnie opięte bez płytek jak w niektórych "markowych" tandetach. ponadto Mingda MC368-BSE opisana przez trzech niezależnych testerów z rożnych gazet i portali zdobyła ich uznanie za jakość wykonania i dźwięk.

Poniżej to "tandetnie wykonanie" wnętrze Mingdy.

Kopiuj++z+368-bse.jpg

No i pytanie z którego wieku trzeba kupić tę Jolidę żeby to była ta super lepszą od chińczyka ?

Co najmniej z poprzedniego :)

Ukryta Zawartość

Aha, to ile Cayinów czy MingDa przesłuchałeś w swoim systemie i skąd te wnioski o stali, na ucho wyciągnięte ? Jak usłyszałeś jakość stali w rdzeniu traf to szacun.

Wnętrze Cayina,

Jak wysłałem fotkę do Sonusolivy z pytaniem co można by tu poprawić - usłyszałem, że to bardzo dobrze wykonane urządzenie i zaleca jedynie wymianę gniazd na miedziane i lamp na NOSy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mało tego twierdzą że te wszystkie stare sprzęty były robione z lepszych i trwalszych materiałów.

Bo tak akurat jest. Naprawiam kopiarki i widzę z jakich gównianych materiałów jest teraz wszystko robione. Maszyna sprzed 10 lat a maszyna z teraz to w ogóle nie ma o czym rozmawiać. Wcześniej podzespołu jak były przeznaczone na załóżmy 300tys. stron to robiły i 500tys. Teraz jak przeznaczone na 300tys. to jak do tych 300tys. dolata to możesz otwierać szampana. Co z tego, że teraźniejsze urządzenia mają funkcjonalność o wiele wyższą od starych jak niestety pada to wszystko na potęgę. Świadczy to zarówno o jakości montażu ale przede wszystkim o jakości użytych materiałów.

I nie dotyczy to tylko kopiarek. Po sąsiedzku mojego serwisu jest zaprzyjaźniony serwis AGD. Pytałem ich co kupić bo potrzebowałem lodówkę. Powiedzieli, żebym się modlił o dobry egzemplarz a kupił cokolwiek bo i tak wcześniej czy później padnie.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Spokojnie

Niech chlopaki kupuja mingdy caiyny i inne jaquiny.

M nie to wisi. Swoja opinie wyrazilem jasno. Nie kazdy sie musi z nia zgadzac.

Jak ktos twierdzi ze chinskie trafa sa ok to jego sprawa. Ale przed takim stwierdzeniem radze sie zapoznac z zasada dzialania wzmacniacza lampowego. Tak na przyszlosc zeby sie nie osmieszac

Mateuszek napiszę Ci tak, jak będziesz miał okazję to weź jakąś MingDa w ręce i zobaczysz po wadzę jakie trafa tam siedzą, zapewniam Cię że kręgosłup może Ci nie wytrzymać od wagi tej porządnej stali. Jak będziesz zapraszam na audio show, rozkręcę jedną i pooglądasz wykonanie. Specjalnie dla Ciebie poproszę producenta aby przesłał nam specyfikacje, użyte materiały oraz proces produkcji transformatorów. Nie twierdzę że MingDa to hiend najwyższej klasy bo do Art Audio, Audionote czy Amre to im brakuje ale śmiało mogę twierdzić i porównywać MingDa czy Cayin do wzmacniaczy lampowych 2-3 krotnie droższych, które i tak w większości są robione w tych samych fabrykach na zlecenie. Zapraszam na audio show do 315 może się przekonasz.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

to weź jakąś MingDa w ręce i zobaczysz po wadzę jakie trafa tam siedzą

Jak oceniasz jakość transformatorów po ich wadze, to gratuluje Ci wiedzy i samopoczucia:-) Nie ośmieszaj się. Po twojej wypowiedzi przynajmniej będę wiedział na przyszłość jakie salony audio omijać szerokim łukiem...

Porządne trafo głośnikowe kosztuje tyle co ten śmieszny chiński wzmacniacz...

Normalny człowiek który wie czego chce od muzyki, to na pewno nie kupi tego chińskiego gówna choćby nie wiadomo jak prężyłbyś się za sklepową ladą.

W życiu piękne są tylko chwile...

Czołem mam u siebie grzebniętego caina 55 na kt88 (za 3k) mojego przyjaciela. Gra o niebo lepiej od kw i to od samego spodu. Myślę, że spokojnie zaspokoi Twoje gusta :) a swoją drogą świat jest mały bo kw kupił od Ciebie mój kolega i robił coraz większe oczy jak rzucałem faktami od kogo gdzie i z czym grało itd :)

Pozdrawiam Sławek

Podkrecanie chinoli to tak jak bys do matiza wlozyl gaznik od bmw. W dalsxym ciagu to bmw nie bedzie. Bedzie to dalej matiz z wymienionym gaznikiem. Potem dolozysz mu turbo, lepsze hamulce i fotele recaro. Moze nowsze opony. I co masz bmw? No dalej nie a wydales kupe szmalu. Za te pieniadze co straciles bo kto kupi od ciebie matiza po tuningu - mogles kupic moze male 5 letnie bmw.

Porownanie slabe bo auto jest duuuzo wiecej skomplikowane. Tu graja detale i w nich tkwi problem.

Mateuszek napiszę Ci tak, jak będziesz miał okazję to weź jakąś MingDa w ręce i zobaczysz po wadzę jakie trafa tam siedzą, zapewniam Cię że kręgosłup może Ci nie wytrzymać od wagi tej porządnej stali. Jak będziesz zapraszam na audio show, rozkręcę jedną i pooglądasz wykonanie. Specjalnie dla Ciebie poproszę producenta aby przesłał nam specyfikacje, użyte materiały oraz proces produkcji transformatorów. Nie twierdzę że MingDa to hiend najwyższej klasy bo do Art Audio, Audionote czy Amre to im brakuje ale śmiało mogę twierdzić i porównywać MingDa czy Cayin do wzmacniaczy lampowych 2-3 krotnie droższych, które i tak w większości są robione w tych samych fabrykach na zlecenie. Zapraszam na audio show do 315 może się przekonasz.

Nie dziekuje postoje

Nie wydam kasy na nowa chinska lampe

Nie mowie ze zle graja - nie

Jak mialbym piatke za zbyciu to zastanowlbym sie nad ktora z powyzszych propozycji. Zreszta jak by sie tematowi przyjrzec to znalazlo by sie cos jeszcze - mianowicie diy. Tam juz za 5k mozna porzezbic

Podkrecanie chinoli to tak jak bys do matiza wlozyl gaznik od bmw. W dalsxym ciagu to bmw nie bedzie. Bedzie to dalej matiz z wymienionym gaznikiem. Potem dolozysz mu turbo, lepsze hamulce i fotele recaro. Moze nowsze opony. I co masz bmw? No dalej nie a wydales kupe szmalu. Za te pieniadze co straciles bo kto kupi od ciebie matiza po tuningu - mogles kupic moze male 5 letnie bmw.

Porownanie slabe bo auto jest duuuzo wiecej skomplikowane. Tu graja detale i w nich tkwi problem.

Trafiłeś w samą 10 :-)

Lepiej tego ująć nie można.

W życiu piękne są tylko chwile...

A ja myślałem, że używane graty się kupuje na słuch a nie na wydumane opinie sceptyka ;) lampa jest po pierwsze za 3k a nie 5 i dam sobie rękę uciąć, że zagra lepiej od tego co jest w tej chwili na alle... do 6k pln :)

No ale ty się raczej Mateuszek o tym nie przekonasz prawda :D

A ja myślałem, że używane graty się kupuje na słuch a nie na wydumane opinie sceptyka ;) lampa jest po pierwsze za 3k a nie 5 i dam sobie rękę uciąć, że zagra lepiej od tego co jest w tej chwili na alle... do 6k pln :)

No ale ty się raczej Mateuszek o tym nie przekonasz prawda :D

To ze lampa (nawet chinska) kasuje trany wiele razy od niej drozsze to nie nowosc.

Mowa jest w watku o dobrej (lub mozliwie jak najlepszej) lampie za 5k. Przynajmniej ja tak to rozumiem.

Nie wiem po co od razu dorabiasz jakąś ideologię? wątek i pytanie jest o lampę więc piszę o lampie a Ty wyskakujesz z jakimś tranzystorem. Jesteś jakiś niestabilny jak mikrofonująca lampa czy koniecznie musisz sobie nabić trochę postów?

Buzi Laska ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.