Skocz do zawartości
IGNORED

Czy lampa jest dla mnie i jaka? budżet ~5 kzł

smog

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno miałem okazję bliżej przyjrzeć się wzmacniaczowi "uznanej" tutaj marki (nazwy nie podam, bo po co robić raban).

Tylko głupek nie domyśli się, że mówisz o Phaście :) Tak było jak zaczynali, modele sprzed 10 lat i więcej. Ale masz rację.

Ta dodatkowa kasa to często cztery przyzwoite kondensatory, kilka lub kilkanaście metalizowanych rezystorów po 20 - 30 gr. sztuka ,metr przewodu sygnałowego oraz nieco własnej pracy.

Nie zmienia to faktu, że dłubać trzeba. I nie ważne czy ktoś to potrafi sobie zrobić to sam czy nie. Skoro aż tak to nie podnosi kosztów produkcji bo przecież to wszystko po 20-30gr to dlaczego nie zastosować tego od razu, przecież finalna cena wzrosłaby nieznacznie a brzmienie byłoby dopiero "och i ach", kilka klas wyżej, dopiero taki chinol by kasował urządzenia za 15tys. zł :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Nie zmienia to faktu, że dłubać trzeba. I nie ważne czy ktoś to potrafi sobie zrobić to sam czy nie. Skoro aż tak to nie podnosi kosztów produkcji bo przecież to wszystko po 20-30gr to dlaczego nie zastosować tego od razu, przecież finalna cena wzrosłaby nieznacznie a brzmienie byłoby dopiero "och i ach", kilka klas wyżej, dopiero taki chinol by kasował urządzenia za 15tys. zł :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Defo

Tylko głupek nie domyśli się, że mówisz o Phaście :) Tak było jak zaczynali, modele sprzed 10 lat i więcej. Ale masz rację.

Defol przecież to dotyczy Phasta a nie Chińczyka. Nie rozumem dla czego ludzie którzy nigdy nie mieli ba nawet twierdzą że nigdy nieć nie będą chińczyka mają najwięcej do powiedzenie na temat tych wzmacniaczy. Ja np nigdy nie kupię żadnej konstrukcji gazożarowej jak Phast i czy Feliks Audio ale nie komentuję że to samoróbki o niepowtarzalnej jakości które są oferowane praktycznie bez gwarancji na częściach które zleca zamawiający lub akurat są w magazynie.

Nie rozumem dla czego ludzie którzy nigdy nie mieli ba nawet twierdzą że nigdy nieć nie będą chińczyka mają najwięcej do powiedzenie na temat tych wzmacniaczy.

Ale to samo zrobił Elektropunkt :) Twierdził, że Mingda jest lepsza od Phasta a Phasta nie słyszał. Prawda jest taka, że każdy broni swojego dopóki nie posłucha czegoś innego.

Ja naprawdę jeździłem kilka miesięcy do ludzi z kolumnami pod pachą i słuchałem. I napiszę po raz kolejny-żaden seryjny chińczyk nie podobał mi się. Phast owszem. Ale jak sam przytoczyłeś moją stopkę-to moje odczucia i moje preferencje. Różnica myślę jest jednak taka, że dość regularnie jestem w filharmonii i jakiś tam pogląd na brzmienie instrumentów mam. Często jeżdżę na koncerty jazzowe. Kilka ładnych lat grałem w zespole więc też mniej więcej chyba się orientuję (mam nadzieję :) ) jak co brzmi. Najbardziej mnie śmieszy jak w jednym klubie prawie mnie zlinczowali a potem okazało się, że chłopaki słuchają muzyki elektronicznej i na żadnym koncercie nigdy nie byli ale o brzmieniu trąbki mówili tak, jakby codziennie na niej grali.

Tak wiem, że to moje i tylko moje upodobania co do dźwięku tylko prawda jest taka, że ten garażowy Phast gra lepiej od seryjnych chinoli w tej samej cenie. Dla mnie to może być i robiony w piwnicy.

Słyszałeś o czymś takim?

Nie wiem jak to gra, nie słyszałem tego. Ale jeśli gra zacnie to popatrz gdzie to jest robione :)

Trochę się nie rozumiemy. Ja nie twierdzę że chińczyki to zło. Dlatego po raz czwarty namawiam Smoga, żeby sam słuchal i sobie wyrobił zdanie. Jednemu podoba się realizm brzmienia aby wzmacniacz oddawał to co dzieje się na koncercie a drugiemu żeby było miękko, słodko i przyjemnie a nie koniecznie prawdziwie. Podsumowując-dla mnie Phast na 6L6 jest prawdziwszy od chinoli. I jeszcze tylko wtrącę-ŚP. Janek Mamel nie lubił lampy 6L6 a kolega Therion po kilkuletnim poszukiwaniu w tej lampie się zakochał. Dla każdego co innego i każdy szuka czegoś innego w brzmieniu. Pozdrawiam

PS. A co do powtarzalności chinoli. Śmiałem się, że parę lat temu przed południem wkładali inne części i po południu inne :) Taka to powtarzalność była, w Phaście dokładnie była taka sama. Bądźmy obiektywni.

Defol przecież to dotyczy Phasta a nie Chińczyka.

Chudar stwierdził, że to dotyczy chińczyka. Nie doczytałeś dokładnie :)

Ale to samo zrobił Elektropunkt :) Twierdził, że Mingda jest lepsza od Phasta a Phasta nie słyszał. Prawda jest taka, że każdy broni swojego dopóki nie posłucha czegoś innego.

Tak to prawda Elektropunkt to napisał ale nie naspał że Phast lub inny wzmacniacz podobnego pochodzenia to syf, samoróba zlepek czy tym podobny składak, żeby go nie kupować. Nie pisał też że ludzie którzy kupują takie wyroby to naiwni nieznający się na audio idioci.

Problem tkwi w napastliwości niektórych forumowiczów piszących w tym wątku. Dla czego nie rzucą się na producenta czy dystrybutora innych niż chińskie wzmacniaczy? Forum jest pełne narzekań na rożnego rodzaju klocki praktycznie każdej marki. Wystarczy śledzić wątki. Nie wspomnę o tym że wzmacniacz lampowy to szczególny rodzaj sprzętu grającego który niezawodnością i wszelkiego rodzaju możliwymi pojawiającymi się zniekształceniami, szumami , brumieniami, trzaskami odstaje od tranzystora. Taka już jest uroda lampy i ktoś kto chce mieć bezobsługowy wzmacniacz kupuje tranzystor bo boi się wymiany lamp, grzania się trafa, przydźwięku i wszelkich innych o których istnieniu wcześnie nie słyszał.

Oczywiście szanuję wszystkich którzy cenią sobie producentów garażowych, składaczy i innych pasjonatów, tiunerów itp. Tylko zastanówmy się co o tym myśli typowy nabywca który o lampie słyszał tyle że świeci i ładnie gra. On na pewno nie kupi sprzętu robionego na zamówienie lub jednostkowo, nie rozumie żargonu jakim tu operujecie, boi się że nie ogarnie lampy a filmik który zamieściłeś świetnie ilustrują to co tu piszę. Pasjonat prezentuję rozbebeszony układ generujący dźwięk a wszystko wygląda jak serwis starych telewizorów w piwnicy dziadka pasjonat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Panowie ponieważ nie lubię być gołosłowny to przeprowadziłem test trana w którego posiadaniu był Smok i wspomnianego przeze mnie dłubnietego cayina. Najpierw postanowilem pomóc kw250 bo grało jak nieszczęście. Otworzylem i zobaczylem lampki Amperex Orange Globe wg mnie straszne muły na średnicy. Włożyłem lampy Gold Lion Genealexa które to Smokowi proponowałem do testu kilka lat temu jak kupił to kw... zagrało cudownie!!! Stwierdziłem, że może być jeszcze lepiej i włożyłem siemensy które szumią mniej od genealexów i mają bardziej sprężysty bas. Bylo dużo, lepiej niż na amperexach. Po dluzszym odsłuchu postanowiłem podać sygnał z zewnętrznego daca tj Lampizatora no i się zaczęło słuchanie do testu porównawczego :) trwało to dosyć długo najpierw słuchałam kw250 a później podłączyłem cayina i stwierdziłem, że kw już mi sie nie będzie chciało wpinać choć to nie jest zły wzmacniacz zwłaszcza z Lampizatorem.

Pozdrawiam Was zatem serdecznie :) LASKA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dłubnietego cayina

Potwierdza to tylko to co pisałem wyżej. Każdego chinola trzeba dłubać żeby to grało przyzwoicie.

Defol, tak nigdzie nie dojdziemy, każdą lampę można dłubnąć, a nawet trzeba, czy to chinol, czy ukrainiec czy jeszcze inny kraj, dłubnięty umiejętnie sprzęt będzie grał lepiej. Swojego chwasta też dłubałeś ;P

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

jak komus nie pasuja diably to zawsze moze sobie zamowic phasta na el84

na fotce akurat w starej budzie i z preampem ale mozna bankowo zamowic to w postaci integry

nowka i na przyzwoitych komponentach mowinna zmiescic sie w zalozonym budzecie

wtedy nie trzeba by bylo grzebac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Defol, tak nigdzie nie dojdziemy, każdą lampę można dłubnąć, a nawet trzeba, czy to chinol, czy ukrainiec czy jeszcze inny kraj, dłubnięty umiejętnie sprzęt będzie grał lepiej. Swojego chwasta też dłubałeś ;P

Jasne ale przecież ktoś tu zarzucił-nie pamiętam już kto-że seryjny chinol za 5tys. kładzie na łopatki inne sprzęty za 15tys. Problem polega na tym, że każdy chinol nie dłubany ma dość spore błędy choćby przy ustawieniu punktów pracy lamp i takiego dłubania wymaga.

Swojego Phasta nie dłubałem, 100% seria. Zamierzam dopiero :) Pozdrawiam!

A ja miałem okazję dziś posłuchać chińczyków niedłubniętych. To Cayin model A-70 mkII ( ten większy ) i A - 55 TP. I powiem tak, A-70 mkII to klasa sama w sobie, świetny dźwięk, precyzyjny, separacja instrumentów rewelacyjna i to co jest niesamowite przy lampie KT88, tu jest świetna średnica, rewelacyjny preamp tu jest, że tak ładnie potrafi tą lampę nasycić dźwiękiem. A - 55 Tp mieści się prawie w budżecie 5k i też gra bardzo fajnie, muzykalnie, bijąc moją starą dłubaną Mingdawkę bez litości, choć średnica nie jest taka piękna, po prostu inna klasa urządzenia. Jako że ja bez wzmacniaczowy jestem, to ten chińczyk A-70 wielce prawdopodobnie już u mnie zostanie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle, że za 70 trzeba już zapłacić prawie dwa razy tyle co zakładany budżet autora tematu.

Tak Defol, to prawda, nie mieści się w budżecie, ale powiem Ci, jest wart kupna, a przynajmniej dania mu szansy i posłuchania go u siebie w domku ;)

Witam

W 55-ce pobawcie się lampami w sterowaniu i zamieńcie kt88 na np.6550 -- warto posłuchać

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Witam

W 55-ce pobawcie się lampami w sterowaniu i zamieńcie kt88 na np.6550 -- warto posłuchać

Pozdr

To prawda, po zmianie na dobre lampki sterujące dźwięk nabiera szlachetności, u mnie włożone były GE 5 star i czarne Raytheony, lamp mocy nie miałem ;)

Witam

Pozdr

Z moich obserwacji użytkując aktualne modele Cayina i inne wzmaki lampowe co do lamp mocy KT88 fabrycznych montowanych chinskich w A 55TP ,CS 55A ,VP 100 wynika iż są to dosyć dobrze wypośrodkowane lampy brzmieniowo. Zresztą produkuja je na starych maszynach GE. Jeżeli chcę drapieżniej ostrzej ale też szybciej basem to tutaj sprawdzają się Sovtec i EH 6550. To taka żyleta bardzo dokładna basem ale też grająca nerwowiej górą ,jeżeli tego aspektu brakuje w kolumnach,systemie to można w ten sposób zrównoważyć system. Lampy 6550 Tungsola wogóle nie przypominają wymienionych poprzednio,są nasycone ,łagodne ,barwne i soczyste i te lampy bardzo lubię w koncowce mocy Cayin 788 i monoblokach 860 .W VP100 i CS55A spisują się bardzo dobrze .Nie widziałbym ich w A55 dlatego że ten model jest już dosyć muzykalny i dalsze nasycenie może spowodować rozmiękczenie dźwięku. Genelexy Gold Liony KT88 też używam i ta lampa brzmi obszernym dźwiękiem. Powiem szczerze że niedrogi TunSol 6550 to jedna z ulubionych moich lamp mocy.

Lampy sterujące -tu wachlarz mozliwości brzmieniowy ogromny .Sądzę że macie tutaj spore doświadczenie.

Np w CS 55A mam załozony komplet 12AX7 Telefunkena i 12AU7 (ciemniejsza) Rayteona .Duet spisuje sie bardzo dobrze.

W A55TP dwie jaśniejsze lampki 12AX7 /12AU7 spisują sie dobrze.

W A70 w standardzie są montowane KT88 EH i sterujące 12AX7/12AU7 także EH +lampa prostownica 5AR4.-najlepsza kombinacja u mnie to 12AX7 Amperex bugle boy lub Siemens +12 AU7 Amperex

Ale wszystko jest kwestią jak się przedstawia brzmienie całego systemu źródła i kolumn wówczas trzeba zadecydować w którym kierunku pójść aby ożywić system lub go niego utemperować .Akustyka pomieszczeń jest tak różna lub róznie skrajna że często z tym samym systemem jestem w dwóch różnych pokojach i skrajnie inaczej trzeba go konfigurować poprzez lamy,kable a czasem inną aplikację góry pasma w kolumnach .

• 4 tygodnie później...

szukam i szukam i nie mogę znaleźć żadnych opinii o takim wzmacniaczu AR ELECTRONICS VIVALDI DUAL MONO SE Klasa A 2x20W, link tu:

Ukryta Zawartość

jak myślicie jak to zagra z Vandersteen 2CE, trochę daleko mam żeby podjechać posłuchać.

Ukryta Zawartość

szukam i szukam i nie mogę znaleźć żadnych opinii o takim wzmacniaczu AR ELECTRONICS VIVALDI DUAL MONO SE Klasa A 2x20W, link tu:

Ukryta Zawartość

jak myślicie jak to zagra z Vandersteen 2CE, trochę daleko mam żeby podjechać posłuchać.

Zobacz ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To znana marka i wiele pochlebnych opinii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobacz ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To znana marka i wiele pochlebnych opinii.

a ten?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ten?

Ukryta Zawartość

Polski produkt godny polecenia tylko nie wiem czy cena dobra. Nie wiem ile kosztuje nowy.

Ukryta Zawartość

ale teraz bez jaj, który z tych które wkleiłem?

Z tych co wkleiłeś wziął bym Amplifoan. Serwis i wielu użytkowników którzy go mają a piszą na tym forum. Jest gdzie (jak by co) naprawić i z kim pogadać.

jeszcze tylko wtrącę-ŚP. Janek Mamel nie lubił lampy 6L6 a kolega Therion po kilkuletnim poszukiwaniu w tej lampie się zakochał

Hmmm, odszedl na wieki, czy tylko z Forum? Jeszcze niedawno sie tu udzielal..

Ok, wlasnie przeczytalem. Smutne...bardzo smutne.

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.