Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do domu. opinie o altonach

daniel98

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój ojciec próbuje odtworzyć swoją kolekcje z przed 30 lat w której skład wchodził gramofon Daniel, jakiś wzmacniacz (ktory teraz nie gra roli) i Altusy 140. Gramofon i wzmaka już mamy, teraz zostałt tylko nieszczęse głośniki które są za duże (szukaliśmy 70). Pytanie jest takie: czy warto brać Altusy 70/ Altony 70, jak brzmią i czy są warte ceny i czy w cenie do +/- 400zl możecie coś zaproponować? Dodam że nie będzie na tym katowane techno jak we wszystkich nagraniach na YT, lecz rock, troche bluesa ew. metal. Zestaw będzie grał w pokoju ok. 30m2.

Pozdr.

To tak jakby na forum motoryzacyjnym prosić o porównanie Trabanta z Wartburgiem oraz opinie o tych samochodach. Oba mają wiele zalet - ale czy na pewno trzeba kupować właśnie to ? Jak ktoś jeździł 30 lat temu dużym fiatem to nadal nim jeździ ?

Byłem wielkim fanem Unitry, ale posłuchaj forumowiczów. Mnie wyleczono całe szczęście szybko - szkoda czasu i pieniędzy. Różnicę poznasz przy pierwszym odsłuchu lepszego zestawu z zachodu.

Hm, myślę, że ów tato jest mniej więcej w moim wieku. Dawno wyleczyłem się z Altusów, Altonów i Mildtonów. Z tych trzech Altusy są najgorsze. To po prostu katowanie uszu i ból głowy. Tylko nostalgia i brak osłuchania tłumaczy wybór tych kolumn. Powiedz tacie, że jak chce na nowo odkrywać bluesa, rocka, niech zapomni o tych kolumnach, bo one zabierają smak jego ulubionej muzyki. Szkoda czasu i pieniędzy. Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla tak zestrojonych głośników. Z Altusów Fender Stratocaster brzmi jak łopata szurająca po betonie.

W takim razie może moglibyście podać ze 2 lub 3 nazwy głośników wartych uwagi w tym przedziale cenowym? Nie mam żadnej wiedzy na ten temat, a nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na to pytanie. Dodam, że miałaby to być raczej kolumna podłogowa.

W kolumnach unitry z tamtych czasów grają skrzynki a nie głosniki. Cienkie paździerze po latach tracą gęstosć materiału. Rezonują same choć nie pownny. Odpuśc sobie .

Jeżeli jest sentyment do logo to już Samby ,bolera, Mazurki .ew Polarisy Diory.

Jest tego trochę np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dodam tylko, że jest tylko z allegro ( jest jeszcze np. olx ) i nie przekroczyłem 400 zł...co prawda bez kosztów wysyłki. Powodzenia. R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A ja na Pardigmy mimo wyzszej ceny, myślę, że w tej cenie to okazja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Finansowo może i okazja, ale za darmo jest tylko ser w pułapce....

Może jestem uprzedzony, ale Paradygm jest nie z mojej bajki; miałem i dziękuję bardzo...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A ja na Pardigmy mimo wyzszej ceny, myślę, że w tej cenie to okazja:

Ukryta Zawartość

Kolumny Paradigm Phantom to ja doskonale znam i to są super kolumny - choć raczej do mniejszych pomieszczeń.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.