Skocz do zawartości
IGNORED

Przełomowy multifmatowy player audio Onkyo z serii budżetowej, czyli kij ma dwa końce...

mirrus

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli zadowala Cię granie na poziomie budżetowym to jest to dobre rozwiązanie. Wyżej z Onkyo ani z Yamahą nie zajdziesz. Nawet jak zakupisz dobry DAC. Te urządzenia są kiepskimi transportami.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

...no to co proponujesz? Nie to zeby Ci coś zarzucał,poprostu nie wiem co powinienem zrobić,dlatego takie dylematy...Pozdrawiam

Wszystko zależy od budżetu i potrzeb (czyli jakie pliki chcesz odtwarzać).

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

...według mnie ,chciałbym aby to grało, jak dobre CD i nawet nie musi to być rozdzielczosc 24192 ,bo prawie nie ma takich plików.....jak będzie to grało jak dobre CD -wystarczy.....pozdrawiam

W małym budżecie:

Komputer (terminal) z systemem Daphile + konwerter Nostromo z izolacją galwaniczną + DAC Nostromo Wolf.

Ten zestaw jest ograniczony do 24/96, nie odtwarza DSD. Ale oferuje jakość jak CD za kilka ładnych tysi.

Daphile obsługuje WIMP i inne, radio internetowe. Jak komputer pozwala to ripuje CD. Sterowanie za pomocą tabletu/smartofona.

A jak chcesz bardzo dobrze i wyższe formaty to trzeba zainwestować więcej w transport czyli komputer (karta USB, zasilanie liniowe), i DAC musi obsługiwać DSD.

Popio nie rob jaj. Przy systemach za kilka czy kilkanascie tysiecy taki transport nie ma wiekszego znaczenia. Nie popadajmy w paranoje, bo zaraz ktos poleci audiofilski kabel LAN.

Ja narazie chyba kupie synology i pouzywam tego z tabletem. Jak mi podpasuje to nawet nie bede sobie d... zawracal odtwarzaczem. A do cd zostawie obecnego playera.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

... do @ rafal735r

..widzę że masz ten sam problem co ja.Też chciałem taki odtwarzacz sieciowy ,aby wszystko miał w jednym, to znaczy ; cd,radio internetowe, granie z serwerów muzycznych itd,itd.....no i żeby to jeszcze grało fajnie .Ale chyba mam rozwiązanie tego tematu,kupujemy te Onkyo, albo tą Yamahe ( tylko dlaczego nie ma wejścia usb z tyłu?) i sie cieszymy.Po jakimiś czasie dokupujemy dac-a ASUS XONAR Essence One MUSES Edition i mamy full wypas...dostajemy sześć op-ampów MUSES 01,są to pierwsze na świecie wzmacniacze operacyjne,wybierasz sobie barwe dzwieku jaka chcesz:detaliczną ,ciepłą czy jakąś inną.....do tego Synology i jest jak w bajce,chyba fajne rozwiązanie co?

pomysł z tym "ciepły-zimny" oki...pod warunkiem, że głośniki same z siebie nie narzucają swojego brzmienia...

rafal735r

Wierz mi, transport robi różnicę. Za 1,500 można mieć dźwięk o jakim może pomarzyć większość właścicieli CD czy tanich odtwarzaczy strumieniowych włączając w to Onkyo i Yamahę.

Synology ok, ale dokup konwerter z izolacją galwaniczną. Wtedy będziesz cieszył się naprawdę przyzwoitym dźwiękiem.

rafal735r

Wierz mi, transport robi różnicę. Za 1,500 można mieć dźwięk o jakim może pomarzyć większość właścicieli CD czy tanich odtwarzaczy strumieniowych włączając w to Onkyo i Yamahę.

Synology ok, ale dokup konwerter z izolacją galwaniczną. Wtedy będziesz cieszył się naprawdę przyzwoitym dźwiękiem.

ile trzeba miec na terminal do Daphile?

150 zł

Daj jakiegos linka. Jak to wyglada, ile kosztuje?

?👈

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Naprawdę warto ! Za 545 zł jest naprawdę duży skok w jakości brzmienia. Zawsze można zwrócić jeśli nie spełni oczekiwań. Ale to niemożliwe ;-)

Trzeba tylko sprawdzić czy będzie współpracować z Synology ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale chyba mam rozwiązanie tego tematu,kupujemy te Onkyo, albo tą Yamahe ( tylko dlaczego nie ma wejścia usb z tyłu?) i sie cieszymy.Po jakimiś czasie dokupujemy dac-a ASUS XONAR Essence One MUSES Edition i mamy full wypas

Ja to przeczytałem to mnie aż zmroziło. Jaki full wypas? Niestety nie ma tak, koledzy dobrze radzą.

Aby nie było takich propozycji " w ciemo", daje obiecany opis wyjścia cyfrowego.

.

Jeśli chodzi o wyjście coaxialne CN7050, to mam mieszane uczucia.

Przetwornik używany w moim systemie to Berkelery Alpha Dac 1.

Pierwsza oraz druga płyta, pamiętam zatrzymałem się na "D" mnie pozytywnie zaskoczyła (Dvorak - Cello Concerto, a następnie Depeche Mode - Violator) Wszystko przez fakt, że obydwie były w formacie 48k/24b.

Cóż przejście na zewnętrzny dac wyższej klasy pokazało jak na dłoni ograniczenia kiepściutkiego wbudowanego stopnia analogowego w Onkyo.

Pojawiły się szczegóły, brzmienie wiolonczeli było dosyć głębokie jak ten instrument, który powinien brzmieć i z szybkim akcentowaniem.

Znam tą płytę, barwa jednak nie była taka jakiej bym oczekiwał. Też jakby mało realnie był on pokazany.

Wciąż czułem niedosyt pogłosów, które były zbyt słabe - dalszy plan. Nie mniej jako tako, to nawet ładnie zagrało. Tak nieźle. (w sumie, to czego ja wymagam w tym budżecie)

Na płycie DM - Violator pierwsze co mnie ucieszyło to wreszcie dynamika i drive. Bas był szybki i nie było takiego "ulania" wszystkiego razem gdy pojawiły się wiele dźwięków, czytelniejsza scena.

Przyczepić się mogę do zbyt metalicznych wysokich tonów, małej przestrzeni wgląb i jak już wspomniałem "nieprawdziwej" barwy, nie jaką znałem z płyt.

Sytuacja zmieniła się po puszczeniu pliku Flac 44.1k, czyli 95% naszych zbiorów muzycznych z płyt CD.

Niestety nie wiedzieć czemu brzmienie stało się bardziej metaliczne, chudsze. Zmalała też separacja (obrys) instrumentów na całości.

Niestety dokładnie to samo pojawiło się na plikach 88.2k w stosunku do 96k.Porównanie jest miarodajne, bo wykonane na tym samym materiale w 88.2kHz i 96kHz.

Z przyczyny elektroniki Onkyo jest to jednoznaczne. Po prostu transmiter (konwerter) danych z procesora do spdif działa moim zdaniem na sygnale zegara z którego łatwo mu pracować przy sygnałe 48k i wielokrotnościach 96k,192k. (widziałem jeden standardowy kwarc smd przy scalaku)

Natomiast bezapelacyjnie najważniejsza dla nas częstotliwość 44.1k oraz wielokrotności 88.2k,176.4k pozyskiwane są przy tej samej częstotliwości poprzez kiepską pętle PLL.

Spowodowało to zamiast euforii u mnie zasmucenie.

Berkelery Alpha Dac to przetwornik raczej neutralny w barwie i bardzo szczegółowy, często nie ma litości dla słabego materiału, ale przy dobrym sygnale cyfrowym potrafi pokazać dużo. Tutaj pokazał słabości transportu.

Co do napędu, to oprócz odczytu standardowych CD, z plików bezstratnych obsługuje max 48k/16.

Napędu długo nie testowałem. W każdym razie brzmienie na 44.1k jest na podobne jak z odczytu tychże plików poprzez USB, jednak miałem wrażenie iż nieco mniej rozdzielcze. Napęd przy odczycie standardowej CD pracuje w miarę szybko - OK, natomiast przy CD-R dosyć długo mielił płytę zanim odczytał na niej pliki. Niepokojące to było. Nie wiem, już co było by przy CDR-W. Ogólnie mechanika słaba, wykonanie prawie sam cienki plastik.

Co do odsłuchu formatu DSD, to powiem tylko tyle, że jestem rozczarowany.

Po pierwsze urządzenie wysyła po Spdif jedynie format 44.1kHz.

Niestety nie ma tutaj możliwości odsłuchu strumienia chociaż z typowej konwersji na urządzeniach, ktore zrobią to na 88.2k. Podobnie zresztą, jak ripy przez Playstation konwertowane do PCM 88.2k (Flac) z SACD, które pojawiają się ostatnio w sieci.

Zatem, słuchając płyty Patrici Barber - NightClub z wydania Mobile Fidelity. (To perfekcyjne wydanie, która posiada nie tylko dobrą warstę SACD, ale przedewszytkim świetną standardową CD 44.1k) Mam orginał, ale też mam na kompie kopie z SACD.

Brzmienie przy odczycie gęstego DSD nie było tylko na poziomie analogicznego pliku PCM o formacie CD, ale po prostu gorsze. Byłem zdziwiony.

Mniej dociążone, takie lekkie ze znacznie gorszym rysunkiem instrumentów. Jedynie dźwięk w jednym aspekcie był trochę lepszy. No może nie lepszy, ale z DSD zauważyłem iż nie był tak metaliczny na wysokich, gdzie brzmiały talerze, przeszkadzajki.

Za to ugładzony, czyli też to osbywało się kosztem szszegółowości.

Tak czy owak odtwarzanie strumienia DSD, to raczej dodatek. To taki gadżet jedynie polepszający funkcjonalność dla mnie.

To już lepiej słuchać na wyjściu analogu gdyż, różnice są nieznaczne.

Co z tego tutaj, skoro na wyjściu Spdif otrzymujemy format 44.1k i to o dosłownie żenującym brzmieniu mowiąc wprost.

Sądze że za ten stan rzeczy, oprócz kiepskiego brzmienia przez spdif na częstotliwości 44.1k (o czym pisałem przy odsłuchach Flac)

Odpowiada jeszcze potraktowana po macoszemu konwersja wyższej rozdzielczości na 44.1k, którą wykonuje odtwarzacz jednocześnie przy rozkodowywaniu natywnego DSD.

Wniosek: Poprzez multiformatowość, odtwarzanie nowoczesnych formatów HD Audio to urządzenie ciekawe, ale nisko budżetowe.

Pomimo ciekawego brzmienia na materiałach 48kHz i wielokrotnościach (choć nie idealnego), znacznie słabiej sobie radzi z 44.1kHz czyli tym najbardziej oczekiwanym.

O odsłuchu formatu DSD przez CN7050 na coaxialu lepiej zapomnieć, bo z lepszym, dołączonym dacem wszystko (złe) wychodzi na tacy.

Fajnie Mirrus. Dziekuje.

Czy masz inne doswiadczenia w dziedzinie dyskowych napedow? Twoj dac ztcw to zacna maszyna

....cholera,jak się to czyta ,to odechciewa się wszystkiego.Zdaję sobie sprawę, że za dobre audio trzeba płacić,wiem też,że nie ma drogi na skróty.Ale miałem nadzieje, że jakaś mała furtka gdzieś się otworzy,że jednak da się ....sorry za ten ton wypowiedzi,ale tak to widzę....macie jeszcze jakieś propozycje?

Nie potrafilbym tyle naskrobac o tym wyjsciu coax. Widze tu wyzsza szkole jazdy ocierajaca sie o jakas magie. Moze jestem gluchy, ale nie slysze roznicy miedzy swoim starym transportem CD, a PC z Fiio D5. Nie wie skad bierzecie te kwieciste opisy, ale mam wrazenie ze czytam porownanie dwoch modeli kolumn, a nie wyjscia Coax w odtwarzaczu.

Dochodzac do meritum. Lepiej nie czytac i zaczac robic wszystko po swojemu i na zdrozy razsadek. Nie slysze zer i jedynek i nadal twierdze ze przy sprzecie za kilka, kikanascie tysiecy nawet DVD za 100zl jako transport bedzie nie do odroznienia od czegos super, hiper audiofilskiego.

Ehhh ci audiofle, dobrze ze nim nie jestem.

?👈

Otóż chciałem podzielić się informacjami, a nawet krótką recenzją na temat multiformatowego odtwarzacza Onkyo CN7050, którego miałem okazje wypożyczyć na dwa dni i nie tylko osłuchać, ale również zobaczyć jak to jest od środka.

Dzięki, że zadałeś sobie trud i zechciałeś się podzielić sensowną opinią. Zabawka wygląda na prawdę ładnie. Ta jedna linia, przeżyłbym, ale dźwięk z tego co widzę nie zwala z nóg.

Widze tu wyzsza szkole jazdy ocierajaca sie o jakas magie.

Ehhh ci audiofle, dobrze ze nim nie jestem.

Nie chodzi o magię. Fakt czy ktoś jest audiofilem, czy nie jest też nie ma większego znaczenia. Kiedy byłem na etapie poszukiwania odtwarzacza CD, różnice między nimi pozornie były małe, ale jak się tego dłużej posłuchało to okazywało się że np. że dźwięk na dłuższą metę drażni, jest ostry, przejaskrawiony, lub w drugą stronę mułowaty itd.

Co za sens kupić ładną zabawkę za 2k i potem po 4h stwierdzić, że napier.... Cię głowa, albo zachodzić w głowę jak to się stało, że dobre kolumny zaczęły grać jakby ktoś koc na nie zarzucił.

Czy masz inne doswiadczenia w dziedzinie dyskowych napedow?

Niestey nie, i nie ciekawi mnie raczej już ten pułap.

Moze jestem gluchy, ale nie slysze roznicy miedzy swoim starym transportem CD, a PC z Fiio D5. Nie wie skad bierzecie te kwieciste opisy, ale mam wrazenie ze czytam porownanie dwoch modeli kolumn, a nie wyjscia Coax w odtwarzaczu.

Akurat Fiio D5 jak zaobserwowałem to nawet nie źle tylko tragicznie wykonane urządzenie.

Mówie to jako elektronik. Żadnego dobrego zegara i porządnego układu. Wszystko upchane byle się zmieściło na kawałeczku płytki z zaśmieconym zasilaniem. Przecież to wykonanie najniższej klasy budżetowej.

Bez żadnej urazy, ale również nie dziwię się tobie, że nie odczuwasz różnicy na sprzęcie budżetowym puszczając z takiego czegoś, a jakiegoś innego CD, czy taniego DVD.

Mam kilku znajomych którzy mówią podobnie, a dwóch się zapierało że nie ma różnicy w cyfrze.

Proponowałbym Ci posłuchać takiego Berkelery Daca, który wydobywa to co jest nagrane, ukazuje różnice w podłączonym transporcie.

Jakoś wszyscy słuchając mówili to samo. Skąd tu tyle nagle dźwięków, to jest nagrane na płycie? Albo gra jakby przede mną było coś naprawdę postawione.

Nie ma tu żadnej filozofii.

Nie chodzi tu czy ktoś jest audiofilem, tylko zwyczajne zjawiska zachodzące przy przesyle sygnału. Po prostu podstawowa wiedza na ten temat.

Sygnał cyfrowy to też sygnał analogowy, odpowiednie poziomy napięć wyższej częstotliwości, nic więcej.

Podlegają różnym zjawiskom. Mogą być opoźnione w czasie, jedne między drugimi, pojawiać się odbicia, czy choćby sygnały tracąc równe zbocza (co nieuniknione i gorzej czy większa częstotliwość) w danym układzie interpretowane jest to jako 1 lub 0, ale może być wykryte jako dany stan, nie dokładnie w danym czasie - wcześniej czy później.

Sygnal cyfrowy to tez analogowy? Hmmm. Ladnie to wszystko napisales, ale ile to przeklada sie na rzeczywistosc to nie wiem.

Nie chodzi o magię. Fakt czy ktoś jest audiofilem, czy nie jest też nie ma większego znaczenia. Kiedy byłem na etapie poszukiwania odtwarzacza CD, różnice między nimi pozornie były małe, ale jak się tego dłużej posłuchało to okazywało się że np. że dźwięk na dłuższą metę drażni, jest ostry, przejaskrawiony, lub w drugą stronę mułowaty itd.

Co za sens kupić ładną zabawkę za 2k i potem po 4h stwierdzić, że napier.... Cię głowa, albo zachodzić w głowę jak to się stało, że dobre kolumny zaczęły grać jakby ktoś koc na nie zarzucił.

Roznice miedzy roznymi zrodlami rowniez slysze bardzo wyraznie. Gluchy nie jestem, ale jak przychodzi porownanie coaxow to ja wysiadam, jak z kablami dlatego powyzszy opis raczej potraktuje z przymruzeniem oka. Nie wiem czy wogole masz tyle wlosow na glowie co ja mialem playerow w domu.

?👈

Gość rochu

(Konto usunięte)

Sygnal cyfrowy to tez analogowy? Hmmm. Ladnie to wszystko napisales, ale ile to przeklada sie na rzeczywistosc to nie wiem.

A co masz w kablu spdif jeżeli nie prąd elektryczny?

A prąd elektryczny to zdarzenie z dziedziny analogowej czy cyfrowej?

Optyk generuje jitter więc takie przesyłanie sygnału nie pomaga, a wręcz szkodzi ...

Gość

(Konto usunięte)

Prad zly, swiatlo zle. Wszystko nie dobre? W coaxie czasy nie takie, a w opyku jitter.

...jeszcze realizacje są złe ... ;-)

Dla tego też ja np. nie wdaje się w dyskusje o niuansach które może i gdzieś są ale nie w moim sprzęcie. Ja nie widzę (nie słyszę) różnicy pomiędzy wejściami cyfrowymi, a jeśli nawet słychać to na prawdę na granicy mojej percepcji. Jak wybierałem wzmacniacz to porównywałem onkyo a 9050 z luxmanem który kosztował około 14 kzł i różnica była na korzyść luxmana ale na pewno nie była warta takiej różnicy w cenie.

Optyk generuje jitter więc takie przesyłanie sygnału nie pomaga, a wręcz szkodzi ...

Co warte sa konwertery z opti na rca?

Nb gdzies spotkalem zrodlo Maca,ktory to zaleca optic!

Najlepsze sa wyjscia BNC,skad to wynika?

Zbyt szybko przeczytałem to co powyżej. Cyfrówki w ogóle nie biorę pod uwagę. Mój czub jest akceptowany przez otoczenie. Nie chcę tego zmieniać. ;)

Nie wiem czy wogole masz tyle wlosow na glowie co ja mialem playerow w domu.

Mam ich mniej właśnie przez odtwarzacze. ;)

...jeszcze realizacje są złe ... ;-)

Są. Żyć się w ogóle nie da. ;)

I tory tez byly zle.

Tory to ponoć są złe u ruskich. ;)

• 1 rok później...
Otóż chciałem podzielić się informacjami, a nawet krótką recenzją na temat multiformatowego odtwarzacza Onkyo CN7050, którego miałem okazje wypożyczyć na dwa dni i nie tylko osłuchać, ale również zobaczyć jak to jest od środka.

cn7050_1l.gif

Odtwarzacz w wersji srebrnej prezentuje się naprawdę całkiem ładnie, gustownie wygląda metalowy przedni panel.

Małe sprostowanie - panel przedni jest jedynie stylizowany na metalowy, a wykonany jest niestety z plastiku.

Nie wiem dlaczego we wszystkich recenzjach, testach i opisach (nie wyłączając oficjalnych źródeł Onkyo) wszyscy zachwycają się metalowym/aluminiowym panelem przednim... To jawne wprowadzanie w błąd. ...

• 4 tygodnie później...

Popio nie rob jaj. Przy systemach za kilka czy kilkanascie tysiecy taki transport nie ma wiekszego znaczenia. Nie popadajmy w paranoje, bo zaraz ktos poleci audiofilski kabel LAN.

Ja narazie chyba kupie synology i pouzywam tego z tabletem. Jak mi podpasuje to nawet nie bede sobie d... zawracal odtwarzaczem. A do cd zostawie obecnego playera.

Możesz coś więcej napisać? Synology to nas - ale z Wifi? Jak chcesz sterować tym z poziomu telefonu? Ten NAS musiałby mieć albo podłaczenie z PC'tem albo sam w sobie mieć jakiegoś systemowego daemona do komunikacji.

rafal735r

Masz na myśli jakiś mini pc? Jeśli tak - możesz na szybko podać konfig?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.