Skocz do zawartości
IGNORED

NEEL: tuning odtwarzaczy CD CENY

MareG

Rekomendowane odpowiedzi

jar1>

Po czesci jest to prawda. Zawsze przed zakupem mozesz odsluchac jakie jest brzmienie cd. No chyba ze wczesniej gdzies odsluchamy modyfikowany cd i poddamy go takiemu samemu tuningowi.

Ale placac ponad 2000zl za nie wiadomo jak wielka poprawe, jesli nie mielismy mozliwosci odsluchu modyfikowanego klocka to jak dla mnie troche duzo.

I własnie dlatego zapytałem o konstrukcje takiego zasilacza. Bo byc może nie jest powiedziane że jego przebudowa musi kosztować 2600zł. - o ile nie bedzie go robił NeeL.

pozdr.

Pewnie, ja mogę pełną modyfikację łącznie z zasilaniem zrobić za 400zł. o ile będzie gdzie upchnąć trafa. A swoją drogą brak krytycyzmu panów z HIFIimuzyki jest zadziwiający.

Piwo w dużych ilościach to najlepszy tuning... słuchacza. Niestety jego działanie jest tymczasowe i wymaga częstego powtarzania. A co może być istotne wykonanie takiego tuningu nie wymaga specjalistycznej wiedzy ani żadnych zdolności manualnych. Polecam.

--opteron

masz moze schamet tego cd-ka

Sam mam NAD C520

standardowo ma PCm1710 (chyba) 20 bitowy

i mial NE5532

Na razie wymienilem opampy na 2604 a po jakims czasie na OPA627

I w zasadzie jestem zadowolony

ale wiem, ze moglbym cos jeszcze poprawic a schemat do tego by mi sie przydal

Co wylutowales (chodzi o usuniecie mute) ?

"Uważam też że uczciwy tuningowicz powinien powiedzieć zainteresowanemu kiedy CD jest wart tuningu a kiedy nie.Na przykład cos typu "przykro mi ale nie widzę sensu tuningować Pana CD bo to jest po prostu szrot i nie ma tam co tuningować" i polecić jakiś godny tuningu model."

Prawda ze powinien powiedziec - ale tez nie wszystkie sprzety nadaja sie do tuningu:-) czasami po wlutowaniu tego lub smego :-) jakosc dzwieku spada na leb na szyje. Jest w tym kraju troszke osob ktore znaja sie na tej robocie.

-opteron

Dzieki za schemat drukne sobie jutro na A3 bedzie jak znalazl

mam nadzieje, ze bedzie cos widac

Ale co wylutowales jesli chodzi o mute?

tranzystory czy cos jeszcze?

Co do napedu to nie pamietam. Bede go rozbieral w wekend to zobacze

ja mam ten z tych pierwszych modeli i nie mam totalnie zadnych problemow z cdrami

czyta mi kazda plytke. Wiem ze kolejne modele mialy z tym problem

P.S. widze ze 524/540 w zasadzie to maja lepszy przetwornik bo 24bit ale opampy te same

Tylko tranzystorki mutujące, jeszcze na próbę chce wywalić kondensatory z wyjscia, troche to niepewne, ale w wolnej chwili tak zrobie.

524/540 to prawie ten sam CD, napęd inny, w standardzie 540 ma chyba 2604, ja musiałem podmieniac no i nowy design.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Tranzystorki mutujące możesz wywalić, trzeszczy tylko przy włączaniu i wyłączaniu CD, kondensatory też możesz jeżeli DC na wyj. jest pomijalnie małe, ale wtedy nie wywalaj kondów z Marantza koło potencjometru.

Witam

Mam pytanie właśnie odnośnie tych kondensatorów wyjściowych.

Będę koledze Pioneera PD-S504 przerabiał i tam na wyjściu są szeregowo kondensatory (zwykłe elektrolity - Elna chyba) no i mam plan kondensatory te po prostu wywalić (ze względu na koszty). Pytanie mam tylko jak można zmierzyć wartość składowej stałej na wyjściu wzm. op. (też będę wymieniał na OPA2604) bo to jakieś małe mV będą... oscyloskop mam ale żadne cudo, nie wiem czy to wychwyci (czułość 2mV/dz).

Będzie to pracować ze wzm. NAD-312 a tam jest kondensator zaraz za potencjometrem na wejściu także składowa stała może najwyżej spowodować trzeszczenie przy kręceniu gałką głośności ale uszkodzić nic nie powinna (tak mi Pan z serwisu NAD'a powiedział)

I jeszcze jedno pytanie mam, na wyjściu zaraz przy gnieździe jest jeszcze jeden kondensator równolegle do masy (koło 15pF), za co on odpowiada (w swoim Marantz'u CD6000 wywaliłem je razem z tranzystorami mute i narazie nic się nie stało... :-))

Witam

Mam pytanie właśnie odnośnie tych kondensatorów wyjściowych.

Będę koledze Pioneera PD-S504 przerabiał i tam na wyjściu są szeregowo kondensatory (zwykłe elektrolity - Elna chyba) no i mam plan kondensatory te po prostu wywalić (ze względu na koszty). Pytanie mam tylko jak można zmierzyć wartość składowej stałej na wyjściu wzm. op. (też będę wymieniał na OPA2604) bo to jakieś małe mV będą... oscyloskop mam ale żadne cudo, nie wiem czy to wychwyci (czułość 2mV/dz).

Będzie to pracować ze wzm. NAD-312 a tam jest kondensator zaraz za potencjometrem na wejściu także składowa stała może najwyżej spowodować trzeszczenie przy kręceniu gałką głośności ale uszkodzić nic nie powinna (tak mi Pan z serwisu NAD'a powiedział)

I jeszcze jedno pytanie mam, na wyjściu zaraz przy gnieździe jest jeszcze jeden kondensator równolegle do masy (koło 15pF), za co on odpowiada (w swoim Marantz'u CD6000 wywaliłem je razem z tranzystorami mute i narazie nic się nie stało... :-))

Buber, kondensator równoległy możesz wywalić spokojnie wraz z tranzystorami mute, co do tego elektrolita szeregowo to zmierz offset, ale po wymianie OPA, zwykłą voltomiarką :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>opteron

zrobiłem zmierzyłem i mam ok. 250 mV... to chyba dużo za dużo... można to jakoś zmniejszyć

(wzm. op OPA2604) ?

jakby co to mogę schemacik podrzucić, ale aplikacja jest raczej klasyczna...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.