Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-1060 a "Source Direct"

mkondrat28

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Zakładam tutaj nowy temat ponieważ chciałbym rozwinąć swoje wszystkie wątpliwości na temat "Source Direct". Mój wzmacniacz po włączeniu tego przycisku gra ciszej. Jest za to więcej głębi i całe pasmo jest ładnie wypełnione na równi. Dźwięk staje się obszerniejszy i bardzo dokładny. Ale nie o to mi chodzi. Chciałbym się dowiedzieć do czego ma dokładnie służyć source direct. Czy ono jest to słuchania muzyki cichej i średniej, jak jest z potencjometrem odkręconym na maxa? Czy wzmacniacz się wtedy nie męczy? Zastanawia mnie jeszcze dlaczego po włączeniu dźwięk jest znacznie cichszy?

https://www.audiostereo.pl/topic/115633-denon-pma-1060-a-source-direct/

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powinno pomóc:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki kolego ale to właśnie wiem i chciałbym znaleźć gdzieś odpowiedź na moje pytania. "Czy ono jest to słuchania muzyki cichej i średniej, jak jest z potencjometrem odkręconym na maxa? Czy wzmacniacz się wtedy nie męczy? Zastanawia mnie jeszcze dlaczego po włączeniu dźwięk jest znacznie cichszy?"?

jak jest z potencjometrem odkręconym na maxa? Czy wzmacniacz się wtedy nie męczy?

Dla obciążenia wzmacniacza nie ma to większego znaczenia znaczenia, żeby nie powiedzieć żadnego. Jeśli za to słyszysz, że dźwięk jest jakby gładszy, mniej nerwowy, ma to znaczenie (pozytywne) dla głośników - chodź też minimalne.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Zastanawia mnie jeszcze dlaczego po włączeniu dźwięk jest znacznie cichszy?"?

A może tylko Ci się wydaje, że dźwięk jest cichszy. Bardziej kulturalne brzmienie, pozbawione ostrości i chaotyczności może powodować wrażenie, że muzyka gra ciszej.

Pisaliśmy jednocześnie :]

Tak więc możesz słuchać cicho, średnio i głośno w trybie direct

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

No po prostu w moim denonie tak mam że jak mam go odkręconego na godzinie 12 i włacze source direct to taki sam poziom głośności mam jak odkręcę na godzinę 2. I zaczynam myśłec czy to jest ok.

No po prostu w moim denonie tak mam że jak mam go odkręconego na godzinie 12 i włacze source direct to taki sam poziom głośności mam jak odkręcę na godzinę 2. I zaczynam myśłec czy to jest ok.

Przycisk SOURCE DIRECT " odłącza " układ regulacji barwy . Układ który ma jakieś tam wzmocnienie z racji swojej budowy .

Omijając ten układ sygnał nie jest przez niego wzmacniany więc jest słabszy .

Wszytko kwestia jak producent do tego podszedł bo można to też zrobić tak że poziom głośności będzie taki sam .

Tak w wielkim skrócie i z dużymi uproszczeniami .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.