Skocz do zawartości
IGNORED

Sony cdp-x555ES nie czyta żadnej płyty po rozgrzaniu.

dominion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem ze swoim cd sony cdp-x555es. Po rozgrzaniu się 1-1,5h coraz częsciej przestaje działać. Po przesłuchaniu całej płyty nie chce mi już kolejnej wczytać, bo z reguły puszczam coś i leci po kolei. Raz mi się zdarzyło, cd sie zatrzymał w czasie słuchania; napis "no disk" pojawiał sie za każdym razem tej usterki.

Gdzieś mi się kojarzy taki problem z cd sony es na tym forum ale nie mogę go znaleźć. Chyba chodziło o jakieś scalaki na płytce nad dacem. Chciałbym go naprawić własnymi siłami ale nie wiem jak sie do tego zabrać, gdzie szukać. Jak na razie skończyło się na rozkręceniu wszystkiego, szukaniu zimnych lutów i poprawieniu podejrzanych (zwłaszcza na 3 grzejących sie scalakach z miedzianymi radiatorami). Wszystko inne wygląda prawidłowo.

Jakiej sugestje?

Jak otworzysz cd to masz na pierwszy rzut oka układy scalone z radiatorami. Popraw tam luty.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Poprawiłem luty w tych 3 scalakach z miedzianymi radiatorami. Czyściłem tylko pierwszą z góry soczewkę suchym wacikiem a przypomniało mi się, że można tam zdjąć blaszaną obudowę lasera i dostać się do drugiej soczewki.

Wydaje mi się, że albo to zimny lut, którego nie dojrzałem albo albo coś sie przegrzewa i nie działa prawidłowo (np jeden z tych scalaków). Czy ktoś wie coś na ich temat; jak drogie i dostępne?

Do soczewki głębiej się nie dobieraj, jak przestanie czytać płytę to dotknij palcem obudowy tej blaszanej o której mówisz, sprawdź jej temperaturę.

Kolejna sprawa to weź patyk do ręki, jak przestanie czytać płytę, dus z wyczuciem płytkę z obrębie scalakow jak i w innych miejscach jednocześnie wciskając play tak żeby odtwarzacz cały czas szukał płyty.

Jak się kurz nagrzeje to nie gra? Niech nie grzebie tam gdzie nie trzeba jak narazie.

Heja. Dzięki za porady. W moim cd syfu nie ma bo kiedyś go czyściłem. Luty poprawiałem na oko, ale wzrok mam bdb (idealny w okularach na bliskie odl.). Oczywiście wszystkiego można nie dojrzeć i najlepszym rozwiązaniem chyba bedzie wyposażyć się w jakiś hotair, wysmarować topnikiem i przetopić wszystkie luty. No i efekt wizualny bedzie sporo lepszy.

Zastanawia mnie jeszcze inna opcja, tj. wykorzystanie dac-a z tego cd do podłączenia z pc. I tu moje pytanie jak to najlepiej podłączyć. W kompie (zintegrowana karta dzwiękowa) mam Coaxial / Optical i S/PDIF (piny na płycie głównej, asus p5b); w cd poza rca jest jeszcze optyk. Kupić sobie przewód optyczny; optyczny-coaxial czy może dokupić jakiś kontroler usb i podłączyć się przez to w srodku jakoś do cd?

Ma ktoś jakieś doświadczenia co by było najlepsze dla mojego cd + komp? Nigdzie nie znalazłem ani słowa na temat toslink w mojej płycie wiec w ciemno nie ma sensu kupować...

Potrzebujesz albo konwerter spdif->I2S, albo USB->I2S, to drugie może być przydatne w innych projektach, zwłaszcza jeśli będzie to USB->I2S+SPDIF (do kupienia w necie i tez na tym forum)

Wyrażenie "mam Coaxial/optical i SPDIF" jest nieścisłe, bo jak mniemam coaxial i optical to są właśnie wyjścia SPDIF.

Wyrażenie "mam Coaxial/optical i SPDIF" jest nieścisłe, bo jak mniemam coaxial i optical to są właśnie wyjścia SPDIF.

Faktycznie nieścisłe. Ze strony producenta: "Koncentryczne / optyczne wyjście interfejsu S/PDIF na tylnym panelu I/O"

Konwerter USB-I2S to dość spory wydatek i zastanawia mnie sens pakowania tego do 555ES:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Następna sprawa to nie wiem gdzie miałbym podłączyć to w tym cd. Wolałbym zacząć od czegoś prostszego, zobaczyć jaki bedzie efekt i podłączyć komp przez SPDIF ale od strony cd chyba też czegoś potrzebuję czy da sie gdzieś bezpośrednio?

Ukryta Zawartość

Konwerter USB-I2S to dość spory wydatek

A boś se wyszukał wynalazek, takie rzeczy kupuje się taniej

Ukryta Zawartość

Następna sprawa to nie wiem gdzie miałbym podłączyć to w tym cd

No niestety nie robi się tego plug&play :) , chyba, że CD posiada wejście SPDIF do wykorzystania jego DAC'a.

Wolałbym zacząć od czegoś prostszego, zobaczyć jaki bedzie efekt i podłączyć komp przez SPDIF ale od strony cd chyba też czegoś potrzebuję czy da sie gdzieś bezpośrednio?

Nie bardzo rozumiem co tak dokładnie chcesz zrobić?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.