Skocz do zawartości
IGNORED

Audio-Technica AT-LP120 USB - potrzebny headshell, wkładka i igła

odziom91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Posiadam gramofon Audio-Technica AT-LP120 USB. Na wstępie zaznaczę, iż nie jest zmodyfikowany pod względem ominięcia wbudowanego przedwzmacniacza.

Miałem okazję pisać o tym drapaku w temacie o słabo działającym AS, jednak na chwilę obecną nie jest najgorzej.

Pojawił się kolejny problem, mianowicie mam odczucie, iż igła gramofonu powoli zaczyna niszczyć (?) płyty - na nagraniach pojawiają się krótkotrwałe trzaski, natomiast nośnik okraszony jest wyraźnymi "kropkami" w rowku (prawdę mówiąc nie zwracałem na to uwagi, ale może to jakaś wada fabryczna nośnika, której nie wychwyciłem). Stąd pojawił się pomysł na małe (świąteczne?) zakupy.

Potrzebowałbym porady odnośnie zakupu:

- headshell - znalazłem takowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest identyczny do mojego obecnego, lecz są też droższe. Czy warto zakupić coś z wyższej półki cenowej, czy wydatek niewarty zachodu?

- wkładka - obecnie posiadam AT95e - w planach mam zakup AT ML440a lub podobnej, ale na chwilę obecną wolałbym zakupić coś tańszego (małe doświadczenie w montażu jako takim, a wolałbym stracić 300 zł niż 600 zł :) ). Proszę o podanie przykładów wkładek w rozsądnych cenach, które brzmiałyby lepiej od AT95e - interesuje mnie stosunek cena/jakość

- igła - przydałaby się wymiana w obecnej wkładce, bo chciałbym ją użyć wyłącznie do starych płyt. Pytanie - czy to ma jakikolwiek sens, zważając na to, że być może kupię inną wkładkę od AT95e? W końcu każdorazowa zmiana = ustawienie gramofonu pod wkładkę.

Poza tym w sklepie znalazlem igłę:

Ukryta Zawartość

Jest podejrzanie tania, ale czy to na 100% igła do AT95e? Jeśli tak, to czy jest to zamiennik?

No i na zakończenie - może polecicie mi coś ciekawego do odkurzania płyt i igły gramofonowej? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A po co chcesz zmieniać headshell? Stary nie działa? Czasami warto go wymienić aby dopasować masę efektywną ramienia do wkładki (zakładając cięższy lub lżejszy). Ten z linku daruj sobie. Wkładka - at440 to dobry pomysł ale na początek możesz spróbować taniej, zakładając at120. Czyszczenie płyt to osobny temat - na forum masz tego pełno. Ja do bieżącego oczyszczenia igły używam onzow zerodust stylus cleaner, taki jak tu:

pi_502.jpeg

Nie wiem ile to teraz kosztuje - ja kiedyś kupiłem za $20 z darmową wysyłką z Japonii.

Stary headshell działa. Chciałbym kupić drugi headshell, bo planuję kupno drugiej wkładki i wymianę igły w obecnej. Pytanie tylko, czy jest sens mieć dwie wkładki? :)

• Redaktorzy

Stary headshell działa. Chciałbym kupić drugi headshell, bo planuję kupno drugiej wkładki i wymianę igły w obecnej. Pytanie tylko, czy jest sens mieć dwie wkładki? :)

Jasne że jest sens. Warto mieć kilka wkładek, ba, nawet kilka ramion. Znam gościa który ma ich kilkanaście, a nie jest handlarzem.

Jak znajdziesz, to warto kupić stary headshell Audio-Techniki. Będzie pasował do Twojego gramofonu. Ceny są jednak wysokie. Za 95zł jesteś w stanie kupić nowy oryginalny headshell Technicsa. Kupiłem sobie dwa. Masa jednego: 7,75g.

Co do wkładek AT. Miałem sporo wkładek tej firmy. AT 440MLa będzie dobrym wyborem. Masz tam ostry szlif. AT 120 też powinna wystarczyć. Prawdę powiedziawszy nie wiem jakie masz ramię w swoim gramofonie. Przydałoby się ciut cięższe (12-20g masy efektywnej), bo te wkładki nie mają dużej podatności dynamicznej.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

A możecie mi powiedzieć jak sobie radzą te wkładki na nagraniach o drobnym rowku? Mam w kolekcji kilka płyt, które mają po 30 minut na stronie i na wkładce AT95e zdarzają się przeskoki. :)

A jakieś wkładki poza stajnią Audio-Technica można zainstalować w tym drapaku? :)

Docisk płyty tylko przez miarkę na przeciwwadze. Nie posiadam miarki elektronicznej. :)

Co do paprochów - staram się uważać, by nic nie pozostało na igle przed rozpoczęciem odtwarzania.

• 1 miesiąc później...

Cześć :)

Sorry, że post pod postem, ale chciałem wyróżnić temat.

Zakupiłem AT120E do swojego drapaka i jestem bardzo zadowolony (montowałem wczoraj :) ).

Już po pierwszym graniu odczułem znaczną różnicę. Pozytywnie zaskoczyła mnie bardzo dobra separacja kanałów i redukcja szumów.

Wszelkie wady AT95E zostały wyeliminowane - między innymi dziwna przypadłość słabszego odtwarzania kanału prawego (podkreślę fakt, iż wkładka grała tak od początku). AT120E gra równo, czysto - słyszę więcej szczegółów, a sam gramofon pokazał trochę "mięska" - przyjemne soprany i dobry bas. Osobiście nie wiem, czy później zamienię ją na AT440MLa, bo czy to ma w ogóle sens w tej klasie gramofonu...

Tak czy siak, zakup się opłacił. Dzięki wszystkim za pomoc ;)

Szczęśliwego Nowego Roku 2015 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.