Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik A. Stelmach - StelAudio, czy ktoś posiada w okolicach Krakowa ?

Paweł Krk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Przymierzam się do kolejnej już zmiany zestawu stereo. Pod tzw. "młotek" idzie wzmacniacz ROTEL RA-1520 i CD ROTEL RCD-1520. Urządzenia są w perfekcyjnym stanie i właściwie niczego im nie brakuje. Chodzi mi bardziej o to, żeby jak ktoś kiedyś napisał "gonić nadal audiofilskiego króliczka" :-).

Myślę o zastąpieniu zestawu wzmacniaczem Atoll A100 lub Exposure 2010 a2. Co do źródła jeszcze nie jestem pewien. Słuchałem odtwarzacza CD Exposure 1010 kosztującego niewiele ponad 2000 zł i nawet mi się spodobał. Dość dobrze wypadł Exposure 2010, lecz nie jest wart przeszło 4000 zł. Właściwie pomiędzy EXPOSURE 1010 a 2010 nie wyczułem jakich wyraźnych różnic.

Pomyślałem więc, że może warto się zainteresować zachwalanym przez wiele osób przetwornikiem w wersji InDac Pana Andrzeja Stelmacha. Posiadam odtwarzacz Yamaha CDX-593, który jest w doskonałym stanie i od kilku lat uruchamiany jest okazyjnie. Napisałem już nawet do Pana Andrzeja i otrzymałem odpowiedź, że w moim CD można zastosować jego przetwornik, wraz z zegarem MRelektronik. Całość przeróbki według cennika wynosi około 1400zł.

Moje pytanie do szanownych forumowiczów jest takie, czy ktoś, w Krakowie lub okolicach posiada taki przetwornik, w wersji zewnętrznej lub wewnętrznej i pozwoli go odsłuchać ?

Będzie wdzięczny za odpowiedź.

Chyba nie od tej strony się zabierasz. Masz zestaw za jakieś 6kzł jak był nowy. Chcesz teraz to oddać za psie grosze i wejść w starą Yamahę z przetwornikiem Stelmacha. Czy będzie kilka klas wyżej ? Nie wiem. Jednak wydaje mi się że to dreptanie w miejscu.

Właściwie to co Ci w Rotelu nie pasuje. A głośniki jakie masz? Może włóż te 1,4kzł w akustykę.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Decyzja jeszcze nie została podjęta. Zanim sprzedam zestaw ROTELA i kupię coś innego innego, a w tym przypadku przetwornik InDac chciałbym go najpierw posłuchać. Do Rotela nie mam zastrzeżeń. Nadszedł czas na zmiany i tyle.

Chodzi mi bardziej o to, żeby jak ktoś kiedyś napisał "gonić nadal audiofilskiego króliczka" :-).

Bez urazy, ale w moim pojęciu walisz sobie w stopę z armaty. Wymiana ma sens, jeśli potrafisz jasno sprecyzować co ma się w prezentacji zmienić na plus. "Gonienie króliczka" to jedynie objaw choroby.

Jeśli do tych Roteli (amp i CD) nie masz zastrzeżeń to zmiany, które proponujesz niewiele Ci dadzą. Zmieni się w mniejszym lub trochę większym stopniu maniera, ale półka pozostanie dokładnie ta sama. Jeśli już to przede wszystkim pomyśl o kolumnach ze średniej półki to może diametralnie zmienić prezentację.

Decyzja jeszcze nie została podjęta. Zanim sprzedam zestaw ROTELA i kupię coś innego innego, a w tym przypadku przetwornik InDac chciałbym go najpierw posłuchać. Do Rotela nie mam zastrzeżeń. Nadszedł czas na zmiany i tyle.

Jeżeli koniecznie chcesz żonglować sprzętem to powinieneś szukać elementów w cenie co najmniej 2x za nowy niż to co masz. Jednak i tak radzę posłuchać, ponieważ nie wszytko złoto co się świeci. To co napisałeś w pierwszym poście będzie dreptaniem w miejscu tak jak to napisał Kolego Mrok.

Jeśli chcesz inaczej proponuję odwiedzić albo skontaktować się Jag Electonics w Łodzi będzie po taniości i naprawdę fajnie. Nawet biorąc pod uwagę jego najtańszy wzmacniacz i głośniki (pod warunkiem odpowiedniego pokoju) CD na razie zostaw.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam ponownie i dziękuję za odpowiedzi, choć nie na temat...

Panowie, chyba nie przeczytaliście dokładnie o co zapytałem. Chciałem odsłuchać rzeczowy przetwornik InDac przed ewentualnym zakupem, jeśliby ktoś z formumowiczów mi to umożliwił. Dywagacje na temat tego, czy jest to moja choroba, czy też strzał w stopę chyba nie wiele mi tu pomogą.

Dziękuję za zainteresowanie tematem, lecz schodzicie z niego zupełnie w inną stronę. Zapytałem czy ktoś ma przetwornik, a Wy mi sugerujecie wymianę kolumn lub dołożenie 1400zł do akustyki... ???

Oświadczam więc jeszcze raz:

CHCĘ TYLKO ODSŁUCHAĆ InDac przed wymianą sprzętu do której się tylko przymierzam i tyle.

Może osoby, które posiadają ten przetwornik (jego nową wersję) będą mogły się na jego temat wypowiedzieć ?

Pozdrawiam !

Myślę, że w Krakowie jesteś w stanie znaleźć kilka uprzejmych osób, które Ci dadzą posłuchać tego i owego, żebyś się dowiedział ile możesz zyskać inwestując w źródło 1400zł. Miałem w domu zestaw podesłany od klienta Yamaha CD-S1000 + StelAudio DAC-04, a ten ostatni w sekcji przetwarzania C/A to chyba to samo co InDAC. Mnie nie wypada recenzować popełnień bądź co bądź konkurencji, ale mogę dać posłuchać coś w swoim przekonaniu najbardziej optymalnego brzmieniowo w rzeczonym budżecie - odpowiedni odtwarzacz używany + pełny pakiet przeróbek.

"Gonienie króliczka" to jedynie objaw choroby

Bardzo słusznie! Tzn. komentarz słuszny a gonienie króliczka metodą "skoku w bok" - niesłuszne! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.