Skocz do zawartości
IGNORED

Pytania do wlascicieli Oppo

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Takie same sztuczki robi ( po mojemu) Panasonic 700 i Sony 7200.

Do pełnego 4K potrzeba wyjścia i wejścia HDMI 2.0 (?).

Wszystko bez tego wymogu będzie czarowaniem . Czyli już w tym momencie Oppo 103 D jest już przestarzałe i moim zdaniem nie ma sensu wykładać 4K , bez wsparcia dla 4K .

Panasonic i Sony mogą być ciekawą przejściówką . Jak się odbiję po ostatnich zakupach pomyślę o tych zastępczych produktach .

Panowie, nie tak szybko. O pseudo 4K JVC bębni już dawno, w Sony za podobny efekt odpowiada Reality Creation. Nie mniej, mimo obiektywnej poprawy obrazu, nie zwieksza to fizycznej rozdzielczosci matryc w tych projektorach ze śedniej półki do autentycznych 4K.

Oppo nie skaluje do 4K, ale zastanówmy się czy to jest problem ?Po co komu na dziś dzień wyswietlacz 4K ? do fotek?Aktualnie, poza aparatami fotograficznymi i youtube, w zasadzie nie ma materiałów 4K i długo nie będzie - pamiętacie ile czasu przebijał się Bluray?

Moim zdaniem, do dziś w Polsce się tak naprawdę nie przebił, o czym świadczą zawyżone ceny filmów,a droge miał niby łatwiejszą bo przeskok jakościowy większy.

Nie dyskredytowałbym zatem wybitnych odtwarzaczy 1080p, jakiej produkcji by one nie były, bo droga daleka - zobaczycie kilka pierwszych generacji sprzętu z HDMI 2.0 (a przede wszystkim HDCP 2.2 - co nie jest tożsame i HDMI 2.0 nie implikuje HDCP 2.2 - vide np. sprzęt Denona ) będzie miało problemy wieku dziecięcego, więc jak ktoś nie chce być betatesterem, to należy odczekać ze 3 lata. Już to histo(e)rycznie przerabialiśmy z przechodzeniem na DVD, na Bluraya itd. To samo będzie z 4K. No chyba, że ktoś lubi nowości dla samej idei, to tak. Ja poczekam, 1080p dobrze zaimplementowane w torze nadal potrafi rzucić na kolana.

A propos Panasa 700 - moim zdaniem to jest to zakup bez sensu. Nie oferuje w zasadzie niczego wiecej niz nizsze modele tego producenta, a cena juz niebezpiecznie bliska Oppo 103D...ktore funkcjonalnoscia zabija wszystko poza swoim wiekszym bratem 105D.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Oppo nie skaluje do 4K

Nie wiem skąd ta informacja, bo OPPO skaluje do 4K i to zarówno materiał 24, 50 i 60 klatek, a więc oznacza to, że jego wyjście HDMI spełnia standardy HDMI 2.0.

Zresztą skalowanie do 4K w Oppo 103d widziałem na VW500 Sony i śmiem twierdzić, że skalowanie w 103D działa lepiej niż to w projektorze Sony, w połączeniu z Darbee - bardzo fajny efekt.

Takie połączenie ( 103D i vw500 ) mam u siebie w KD >> ustawienie wyjścia 4K w oppo jest odbierane jako sygnał 4k w sony. RC w sony ustawione mam na 4 , choć zdarza się , że redukuję do 1 , natomiast darbee mam max do 38 ; obraz z płytek BR >>> miód :))

ERRATA - Panowie macie oczywiście rację. Nie wiem dlaczego tak napisałem, za dużo rzeczy na raz. Skrót myślowy, który rzucił mi się na klawiaturę;) Co do wersji HDMI - to nie jestem pewien czy ma 2.0 - jesteście pewni, że wyjściowy sygnał przy 4K jest w 50 i 60 kl/sek? bo w HDMI 1.4 jest max 24kl/s @ 4K.

A do powyzszej dyskusji - plytek 4K nie odtwarza i w sumie o to chodziło.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• 2 miesiące później...

oppo105

105D sprawdzi sie tylko jak ktos uzywa projektor jakos do 60% jest dobry efekt potem juz tego efektu za duzo jest i robi sie kiszka natomiast do tv nie ma sesu.

Ja mam zaledwie optomke, wiec dla mnie chyba wiekszy ses bylby wymienic proja na np. sony 55 jak oppo105D

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Oppo 103

Jakich parametrów jest port Ethernet?

Czy obsługuje 1000Base-T, słowem czy port gigabajtowy?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.