Skocz do zawartości
IGNORED

Pytania do wlascicieli Oppo

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do właścicieli Oppo 103 lub 105 (prośba wpisujcie w odpowiedzi o którym z nich piszecie).

Czy regulacja głośności jest użyteczna na codzień i czy przy pomocy niej można sterować końcówka mocy ? Poza tym czy wbudowany preamp na sens jako zastępstwo procesora, czy raczej aby uzyskać dobre brzmienie trzeba go i tak dokupić, więc spokojnie można zostać na Oppo-103. Z tego co wiem regulacja głośności w 103 i 105 realizowana jest w inny sposób, ktoś miał okazję porównywać obie realizacje jeżeli chodzi i brzmienie i użyteczność?

Czy procesora Darbee rzeczywiście używacie na codzień, czy też efekt jest na dłuższą metę męczący i sztuczny i de facto się go wyłącza.

Jak Darbee sprawuje się w zakresie obsługi płyt DVD ?

Czy poprawia obraz np z satelity HD lub nadawany przez DVB-T ?

Czy procesor Darbee działa również na wejściach HDMI czy tylko na odtwarzaniu rzeczy z samego BR-a?

Czy USB dac jaki ma 105-ka jest porównywalny z DAC-ami z przedziału 2k zł ?

Czy tor audio dla wyjścia XLR jest rzeczywiście zbalansowany ?

https://www.audiostereo.pl/topic/116033-pytania-do-wlascicieli-oppo/

Mogę ci na parę pytań odpowiedzieć chociaż Oppo nie mam. Przede wszystkim ważne jest czy za 105 jest literka D. Nie pamiętam o co dokładnie chodziło ale są różne warianty Oppo BDP105 i nie wszystkie są równoważne i różnice podobno są spore. Dlatego zanim kupisz upewnij się co kupujesz i czym one się różnią.

Poza tym w Oppo BDP105D siedzi SABRE 32 na kości es9018 i to dwie sztuki, jedna do kina a druga do wyjścia stereo. Powiem jedynie że te kości siedzą w przetwornikach po 10 tysięcy a najtańsze zaczynają się od około 1700 złotych.

Oczywiście sama jakość dźwięku zależy od aplikacji tej kości ale nie sądzę żeby OPPO coś spieprzyło.

Wyjście jest naprawdę zbalansowane ale w tym nie ma nic dziwnego bo zbalansowane jest wyście z DACa. Nawet jest to pewne utrudnienie bo trzeba sygnał desymetryzować.

Poza tym o ile się nie mylę to OPPO nie ma żadnego systemu kalibracji przy pomocy mikrofonu co dla mnie jest bardzo dużym minusem a więc nie jest to rozwiązanie równoważne z procesorem w amplitunerze.

D = Darbee, widzialem co robi ten procesor i na projektorze powrot na opcje z wylaczeniem Darbee byl bolesny. Niemniej zastanawiam sie czy taki obraz nie meczy przy dluzszym ogladaniu.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Witam!

Posiadam Oppo 103D (D oznacza tak, jak wcześniej napisano procesor Darbee).

Regulacji głośności nie używam - mam wyłączoną tę opcję.

Funkcję Darbee mam włączoną na stałe. Z tego, co pamiętam ustawienie Hi-Def, poziom 46. Na pewno w tym ustawieniu nie męczy, bo wielkiej ingerencji w obraz nie wnosi, zwłaszcza przy obrazie HD. Być może przy innych ustawieniach i wyższych poziomach wpływ na komfort dłuższego oglądania jest inny... Im większy ekran, tym Darbee bardziej niezbędne... zwłaszcza na gorszym materiale (DVD).

Czy poprawia obraz z satelity lub DVB-T nie wiem, nie bawiłem się takimi połączeniami. Wiem za to, że funkcja ARC działa bardzo dobrze i w wyraźny sposób poprawia jakość dźwięku z dekodera podłączonego do DAC'a (Hegel HD25) kablem optycznym. Oppo jest podłączony coaxialem.

W związku z tym, że posiadam 103D, to o DAC'u w 105D niewiele mogę napisać, ale jeśli miałbym kupować zewnętrzny DAC za 2tys. to na pewno zdecydowałbym się na 105D. Jeśli miałbym na DAC'a więcej (ok.4-5tys.) to na pewno wybrałbym niższy model, co też uczyniłem...

Pod względem jakości obrazu oba modele są identyczne. Różnią się wyłącznie sekcją audio.

Ja użytkuję swój odtwarzacz od ponad pół roku i jestem bardzo zadowolony. Polecam!

Jeśli chcesz dowiedzieć się szczegółów na temat Oppo, to polecam kontakt z dystrybutorem, firmą Cinematic. Jak na początku użytkowania chciałem zapytać o kilka szczegółów, to w sklepie nie wiedzieli o co mi chodzi. Zadzwoniłem właśnie do dystrybutora i "miły Pan" odpowiedział bardzo szczegółowo na moje pytania. Pełen profesjonalizm!

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Pytanie do właścicieli Oppo 103 lub 105 (prośba wpisujcie w odpowiedzi o którym z nich piszecie).

Czy regulacja głośności jest użyteczna na codzień i czy przy pomocy niej można sterować końcówka mocy ? Poza tym czy wbudowany preamp na sens jako zastępstwo procesora, czy raczej aby uzyskać dobre brzmienie trzeba go i tak dokupić, więc spokojnie można zostać na Oppo-103. Z tego co wiem regulacja głośności w 103 i 105 realizowana jest w inny sposób, ktoś miał okazję porównywać obie realizacje jeżeli chodzi i brzmienie i użyteczność?

Czy procesora Darbee rzeczywiście używacie na codzień, czy też efekt jest na dłuższą metę męczący i sztuczny i de facto się go wyłącza.

Jak Darbee sprawuje się w zakresie obsługi płyt DVD ?

Czy poprawia obraz np z satelity HD lub nadawany przez DVB-T ?

Czy procesor Darbee działa również na wejściach HDMI czy tylko na odtwarzaniu rzeczy z samego BR-a?

Czy USB dac jaki ma 105-ka jest porównywalny z DAC-ami z przedziału 2k zł ?

Czy tor audio dla wyjścia XLR jest rzeczywiście zbalansowany ?

Mam 105 od pół roku. Regulacja głośności przydatna jeśli słuchamy np. na słuchawkach. Ważne aby miały niską impedancję.

Tor jest zbalansowany i lepiej to gra po XLR niż RC. DAC jest bardzo dobry jak na cenę tego urządzenia. Jak pisali przedmówcy spokojnie mozna go porównywać do urządzeń w cenie nawet 5000 zł. Jednak to granica powyżej której warto zainwestować w DAC zewnętrzny. O dodatku "D" nie napiszę bo celowo z niego zrezygnowałem. Oppo u mnie głównie gra pliki flac i płyty CD, SACD.

• Redaktorzy

Kolega mój ma 105D wersja z dodatkową modyfikacją toru audio. Taki podstawowy upgrade z linii oferowanej przez brytyjską firmę która współpracuje z OPPO. Celem było m.in.wystarczająco godne zastąpienie Linna Ikemi. Udało się.

Oppo 105d jako player gra zdecydowanie gorzej niż jako DAC ;-)

Wystarczy mu podłączyć dobry transport i gra muzyka. Co oczywiście jest bezsensu z punktu widzenia jego przeznaczenia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Również pytanie do posiadaczy oppo 103d/105d: chodzi mi o polepszenie obrazu z projektora, na audio mi w cale nie zależy. Czytałem, że oppo z derbby wykonuje kawał dobrej roboty przy dużym obrazie z projektora. Ja posiadam ekran dokładnie 131" i projektor sony vpl-hw55es oraz do tego Blu ray Panasonic DMP-BDT300. Czy zmieniając odtwarzacz na oppo103d zyskam na jakości obrazu. Chodzi mi o to że teraz obraz też jest dobry, ale czemu nie mam wycisnąć z tej maszynki 100% tak aby obraz był jeszcze lepszy. Gdzieś czytałem że oppo z derbby + sony z reality c. daję nie samowity obraz tj.:głębia, ostrość oraz wyrazistość najmniejszych szczegółów jest zdecydowanie lepsza. Jeśli ktoś może coś powiedzieć w temacie będę wdzięczny. Aha jeśli mi zależy tylko na obrazie to rozumiem że nie ma sensu dopłacać do 105d bo tam płaci się za tor audio dodatkowo..?

Mam taki sam projektor ;-) Zdecydowanie warto zainwestować w Oppo 103D. Jeśli nie zależy Ci na audio to nie ma sensu kupować 105D.

Oczywiście przy dobrym BR zmiany są subtelne (ale i tak zwiększają realizm) ale przy gorszej jakości np. DVD Darbee wykonuje świetną robotę.

Zdecydowanie polecam.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A jak sądzicie warto przesiadać się z tego panasa co mam? Ponieważ obiło mi się że ten BR co posiadam daję naprawdę w miarę dobry obraz w porównaniu do innych w granicach do 2tyś. Czy ewentualnie kupić samą tą przystawkę? Możecie podać namiar gdzie coś takiego można kupić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W Polsce chyba nie ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje za informację, szkoda że u nas nie da rady kupić....;-( Pozostaje tylko kupić cały blu ray...

Powiedz mi Piopio masz ten sam projek co ja + oppo. Czy oglądałeś wcześniej na projektorze filmy z innego BR ? Czy może podpinałeś dla porównania zwykły BR a potem oppo? Bo z twoich wypowiedzi wnioskuję że warto dołożyć do oppo i nie powiem ale robisz mi smaczka na tego bluraya....;-) Jeśli da radę wycisnąć jeszcze coś z tego obrazu co mam jestem skłonny się poświęcić....;-)

Mam taki sam projektor ;-) Zdecydowanie warto zainwestować w Oppo 103D. Jeśli nie zależy Ci na audio to nie ma sensu kupować 105D.

Oczywiście przy dobrym BR zmiany są subtelne (ale i tak zwiększają realizm) ale przy gorszej jakości np. DVD Darbee wykonuje świetną robotę.

Zdecydowanie polecam.

Mógłbyś rozwinąć trochę opis efektu jaki daje RC + Darbee? Wiem, ze to jest na francuskich forach,ale tam to sie podniecaja wszystkim, a poza tym ten jezyk mi delikatnie mowiac, nie przypada do gustu. Sam mam podobny projektor (50ES) i sie zastanawiam czy RC+Darbee to juz nie za duzo szczescia - ostatecznie RC to tez jest takie wyostrzanie obrazu.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Mógłbyś rozwinąć trochę opis efektu jaki daje RC + Darbee? Wiem, ze to jest na francuskich forach,ale tam to sie podniecaja wszystkim, a poza tym ten jezyk mi delikatnie mowiac, nie przypada do gustu. Sam mam podobny projektor (50ES) i sie zastanawiam czy RC+Darbee to juz nie za duzo szczescia - ostatecznie RC to tez jest takie wyostrzanie obrazu.

A my, na tym Forum sie nie podniecamy wszystkim :)?

Wg mnie albo jedno albo drugie. Ja używam RC w projku na wartość 20, Darbee odstawiony.

No dlatego zapytalem. Bo francuziki i brytole czesza sie 2 razy. Wiec byc moze ma to sens (np nieco inne dzialanie tych algorytmow RC w Sony i Darbee) i razem moze sie to ladnie uzupelniac albo wrecz sobie przeszkadzac. Swoja droga, skoro Darbee jest wg Ciebie gorsze, to po co kupowales Oppo 103D, ktore ma gorszy skaler od Oppo 103? Inna kwestia - wiesc gminna niesie, ze Sony przekombinowalo z RC w 55ES i dziala ono gorzej niz w poprzedniku 50ES.

--

Ja tam bardzo lubię Darbee. Ewidentnie sprawia, że obraz jest bardziej realistyczny. A co najciekawsze nie ma efektów ubocznych. To naprawdę genialna technologia.

Oppo 103D, ktore ma gorszy skaler od Oppo 103

Co człowiek, to inna opinia - według mnie np. skaler w 103D (skalowanie do Full HD) jest delikatnie lepszy niż w zwykłej 103, dużą różnicę na + zapewnia dopiero zastosowanie Darbee - oczywiście wszystko powinno się stosowac z umiarem - według mnie do dobrych jakościowo materiałów, Darbee w trybie HD - maks. 40%, przy gorszych materiałach - tryb dynamiczny i maks. 50 - 60 %. Duża różnica jest też w skalowaniu do 4K - tu zwykłe 103 jest sporo gorsze, a na dodatek jest w stanie wypuścić jedynie sygnał 4K 24 Hz, 103D może wypuścić 4K przy 24 / 50 / 60Hz, a więc również przy materiałach koncertowych.

No dobra, Panowie, jest tu kilku posiadaczy projektorów Sony i Oppo z Darbee. Krótka sonda, jakie ustawienia {RC: x, Darbee: y } są wg Was najlepsze? Ja mam malutki ekran 86" i nie wiem czy warto wchodzic w Oppo, czy np zwykly br Panasa nie opedzi tematu wystarczająco dobrze.

--

i nie wiem czy warto wchodzic w Oppo, czy np zwykly br Panasa nie opedzi tematu wystarczająco dobrze.

Zwykły BD Panasa, czy Sony będzie świecił wyraźnie gorzej - wiem z doświadczenia - przy projektorze klasy Sony HW55ES nie radzę oszczędzać na źródle, bo będzie to strzał w kolano. Ja porównywałem 103D z BDT500 Panasa na mojej plazmie Panasonic VT60 i obraz z 103D był po prostu bezdyskusyjnie lepszy, nawet bez korzystania z Darbee, nie mówiąc już o przewagach użytkowych takich jak dużo lepsza obsługa plików audio - wideo, szybsze działanie, cichszy napęd, porządniejsze wykonanie, czy ciekawszy dźwięk po analogu. Wymieniać dalej :)

Ja bym z RC w Sony nie przesadzał, bo łatwo wprowadza podwojenie konturów przy większych wartościach - Sony opracowało dużo inteligentniejszy algorytm niż cała reszta konkurencyjnych firm, ale działanie RC dalej polega na wyostrzeniu obrazu. Darbee ma według mnie zupełnie inny wpływ na obraz - nie wyostrza go, bardziej manipuluje kontrastem, dodając ciekawej głębi - taki lekki efekt 3D. Obie funkcje fajnie się uzupełniają, ale z RC w Sony trzeba postępować ostrożniej niż z Darbee.

Podepnę się do pytania >> Darbee + RC w Sony >>czy nie za dużo ingerencji w obraz?

103D też mnie kusi; wydaje się ( wnioski na podst przeglądania netu ) , że Darbee i RC w Sony realizują " podkręcenie " obrazu innymi drogami

W projektorze RC mam ustawione na 4 (VW 500ES ) ;wyższe wartości ( wg mnie ) wręcz pogarszają jakość; może właśnie lepszą metodą będzie "poprawa " z Darbee ?? obecnie mam podpięty paroletni już Dune 3.0 prime ; jakoś jeszcze daje radę..

Która lepsza ??

btw może lepiej zakupić sam procesor; w końcu jakiś odtwarzacz BR każdy posiada; jak myślicie?? w UK jest już dostępna nowsza wersja Darbee

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.