Skocz do zawartości
IGNORED

AWARIA WZMACNIACZA SONY 550ES

mystko

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze wzmacniaczem SONY 550ES. Po włączeniu muzyki i regulowaniem balansu jedna w jednej kolumnie jest dużo wysokich tonów a w drugiej jest bardzo mało ale za to średnich jest bardzo dużo. Myślałem ze mam popsute kolumny ale po zmianie kabli z prawego na lewy kanał sytuacja była odwrotna to także wzmacniacz jest uszkodzony. I jeszcze druga prawa czasem zatrzeszczy mi w kolumnie i jak dotykam potencjometru to tez tak się dzieje jak by było jakieś przebicie. Może podpowie mi co jest nie tak

https://www.audiostereo.pl/topic/116043-awaria-wzmacniacza-sony-550es/

Nie ma na to jednej recepty.

Jak pisze kolega wyżej, zacznij od przeczyszczenia wszystkich potencjometrów i selektorów/przełączników - sprawdź działanie sprzętu.

Przeczyść przekaźniki głośników - sprawdź działanie.

Pomierz napięcia i sprawdź według serwisówki, jak coś nie tak to opisz.

Sprawdź też luty, szczególnie w okolicy potencjometru balansu, bo jak rozumiem kręcenie nim psuje dźwięk.

Dopiero po tych czynnościach podejrzewałbym któryś z elektrolitów(najczęściej małej pojemności) w sekcji przedwzmacniacza.

Tych dużych nie waż się ruszać ! :)

"Tych dużych nie waż się ruszać ! :) "

ruszać ruszać. Ale w celu zmiany brzmienia jezeli jest taka potrzeba. Zmieniajac kondy wszedzie w zasilaczach mozna pozmieniac dzwiek bardziej jak da się regulatorem barwy....

To zależy co Ci znajdą za wadę/wady. No i oczywiście od serwisu. Za samo przeglądnięcie biorą niektóre 50zł..... No ale....

Co do filtrujących, chyba jedyne na co bym je zmienił w ostateczności to Mundorf'y o ile darowałbym sobie Elny.

Ciekawi mnie porównanie brzmienia Mundorf M-Lytic AG MLGO vs Elna Silmic I, w takim Sony ES właśnie.

Bo wiem że Silmic I są raczej oszczędne w basie, jest z nimi bardziej zwarty/punktowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.