Skocz do zawartości
IGNORED

Klon przedwzmacniacza - Jakie kondensatory ?

Darek67

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam klona przedwzmacniacza pewnej zacnej firmy . Konstrukcja nie jest moja ,ale bardzo prosta , gra to na wysokim poziomie -jednak zawsze moze być lepiej . Siedzą tam kondensatory elektrolityczne jakiejś chińskiej marki. Jeśli ktoś ma doświadczenie w dobieraniu elektrolitów to prosze o poradę jakiej firmy wstawić nowe i jakiej serii ? Oczywiście pojemność pozostaje bez zmian . Są tam 10mF , 22mF w części sygnałowej i 10000mF , 470mF 100mF , 10 mF w sekcji zasilacza.

10000 mF?

W zasilaczu nie potrzebujesz jakiś cudów, bo przedwzmacniacz nie ma dużego zapotrzebowania na energię w impulsie. Jeśli masz jakieś w torze sygnału, to lepiej dać dobre kondensatory foliowe.

----------------

Są tam 10mF , 22mF w części sygnałowej i 10000mF , 470mF 100mF , 10 mF w sekcji zasilacza.

Oj chyba jednak są tam pojemności w uF (słownie mikrofarady) a nie mF (milifarady). Różnica jedynie 1000 razy,.

Mam klona przedwzmacniacza pewnej zacnej firmy . Konstrukcja nie jest moja ,ale bardzo prosta , gra to na wysokim poziomie -jednak zawsze moze być lepiej .

I nic dalej nie wiemy .

Co to jest , z czym gra i jakich zmian oczekujesz .

Budżet ?

Schemat ?

10000 mF?

W zasilaczu nie potrzebujesz jakiś cudów, bo przedwzmacniacz nie ma dużego zapotrzebowania na energię w impulsie. Jeśli masz jakieś w torze sygnału, to lepiej dać dobre kondensatory foliowe.

nie ma. ale kondy graja tak samo jak w wzmacnaczu, a w pre jest tego wiecej.

jakies zdjecia?

nie ma. ale kondy graja tak samo jak w wzmacnaczu, a w pre jest tego wiecej.

jakies zdjecia?

Witam

Dziękuję za zainteresowanie . Zdjęć nie będzie. To na razie niemożliwe. W związku z tym iż w zasilaczu kondensatory są już lekko spuchnięte nadają się do wymiany.jakie wybrać ? ) Na płytce przedwzmacniacza nie widać tego zjawiska ,jednak to żaden wskaźnik ich jakości. Po prostu siedzą tam jakieś no name-y chińskie i z chęcią bym je wywalił. Pytanie co wstawić w zamian. Jaką firmę wybrać ? A moze wlaśnie foliowe ?

pozdr.

Ten sprzęt musi być jakąś strzeżoną tajemnicą. Do tej pory wiemy tylko, że jest "zacnej firmy" i ma "lekko" spuchnięte kondensatory w zasilaczu. Bez zdjęć ciężko powiedzieć czy są spuchnięte czy tylko się wydaje że są spuchnięte. Jak wyglądają te "noname" chińskie?

Witam

Przeciez napisałem w pierwszym poście że chodzi o kondensatory w zasilaczu i na płytce sygnałowej przedwzmacniacza . Podalem wartości kondensatorów w zasilaczu i wartości w części sygnałowej co wiecej mam napisać ? Nie oczekuje porady czy kondensatory spuchnięte są dobre czy złe bo nie o to chodzi . Do ich oceny mam stosowne doświadczenie i sprzet pomiarowy (zresztą kiepskie czy spuchnięte kondensatory się wymienia a nie sprawdza) . Nie mam doświadczenia praktycznie żadnego w kwestii dobierania kondensatorów wyzszej klasy i ich wpływu na dźwięk zamiast chińskiej tandety no name. I o taką porade mi chodzi :

-Czy wywalić wszystkie elektrolity z części sygnałowej i wstawic filiowe czy wstawić zamiast chińskich jakieś lepszej klasy elektrolity (jakie?) . Zdjęć nie zamieszczę gdyż przedwzmacniacz stoi obecnie kilkaset km od miejsca gdzie jestem. Płytka sygnałowa jest prosta zbudowana na 8 tranzystorach . Jest tam jak dobrze pamiętam chyba 12 czy 14 elektrolitów 10mf i 22mf . i o ich wymiane mi chodzi .

Przeciez napisałem w pierwszym poście że chodzi o kondensatory w zasilaczu i na płytce sygnałowej przedwzmacniacza .

Kup tak.

1/3 w niebieskiej koszulce a 2/3 w brązowej .

Nikt Ci tego nie doradzi z tyloma niewiadomymi .

Ile masz na to KASY ? Jaki masz sprzęt - sens dużych nakładów ?

Nie ma tak że ktoś Ci coś powie z powietrza . Każdy kondensator wpływa na brzmienie . Wpływ ten się sumuje jak dasz jednego rodzaju i nawet jak będą najlepsze i najdroższe na świecie to wyjdzie z tego kaszana .

To trzeba robić krok po kroku zaczynając od powyższych odpowiedzi .

Kolegom chodzi o to że, żeby dobrze doradzić, trzeba wiedzieć gdzie w układzie dany kondensator pracuje, czyli bez schematu ani rusz. Uparcie też piszesz o pojemnościach mF, a tak jak pisał to ktoś wcześniej, napewno chodzi o uF (mikrofarady).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.