Skocz do zawartości
IGNORED

Zworki do terminali głośnikowych ?

galamega

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mógłby mi ktoś wyjaśnić do czego używa się zworek przy terminalach głośnikowych? Czy takich zworek można użyć do każdego rodzaju kolumn z zakręcanymi terminalami ?

Zworek w sensie???

Chodzi Ci o blaszki, bądź kawałki przewodu(z końcówkami, bądź bez) łączące 2 pary terminali razem?

Jeżeli o to pytasz, to łączy sekcję wysoko i niskotonową.... W każdych kolumnach z 2 parami terminalami musi takie coś być. Pewnie że możesz użyć od innych jeżeli pasują Ci długością kabelki, bądź uformowaniem blaszki...

Takie "blaszki" stosuje się do pojedynczego okablowania, by połączyć kolumny z wejściem rozbitym na dwie pary zacisków. Od tych "blaszek" lepsze są kawałki przewodu z przylutowanymi widełkami, bo fabryczne zworki są sztywne i często nie gwarantują dobrego przejścia. Nie dotyczy terminali, w których zamiast blaszek stosuje się pręciki przekładane przez otwory w zaciskach i skręcane.

Taki kabel nazywa się "Kablem o izolacji zdjętej ponad potrzebną początkowo długość" ;-) którym to gołym odcinkiem zwiera się zaciski, uprzednio połączone blaszkami. To lepsze, niż blaszki; ale jeszcze lepsze są pręciki, byle cienkie, wspomniane przez porlicka.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

hej pytanko

mam w tej chwili lichy miedziany cienki drucik w kształcie litery L wsadzony miedzy terminale. podejrzewam ze sa tu jakies rezerwy brzmieniowe do uwolnienia tylko zastanawiam się co wybrać?

kupić tanie zworki z widełkami za 70zł czy może srebrny drut i przeciagnac go przez terminale?

kable mam w konfekcji bananowej wiec nie dam rady jednego kabla wsadzic w oba terminale jakby co

Może być i lichy miedziany; to raczej max, co można uzyskać. Srebrny drut nawet 2 mm wiele nie zmieni, a blaszki mogą popsuć. Ale i tak decyduje jakość kabla głośnikowego, bo musi być przejrzysty, inaczej możesz ŻADNYCH zmian nie zauważyć. Zresztą i tak nie wiem, o co idzie; lepszą analityczność, dźwięczne blachy i pewną agresję czy też odwrotnie - dużą ilość ciepełka i zamulenie...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Potestuj sobie różne opcje, sam się przekonasz co Ci odpowiada. Ja odizolowałem po 5 cm kabla i przeciągnełem przez oba terminale, tanio i najefektywniej - u mnie oczywiście ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.