Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny zwariowały

mystko

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Kolumny grały pięknie nic im nie brakowało a jakiś czas temu w jednej kolumnie jest za dużo wysokich tonów i znikły o połowę średnie tony. Natomiast w drugiej za dużo średnich a za mało wysokich. I teraz nie wiem o co chodzi. Jak zmieniałem kable we wzmacniaczu lewy na prawy to nic się nie zmieniło. Myślałem ze to wzmacniacz ale nie. Moje kolumny są własnoręcznie robione. Wysyłam zdjęcia kolumn i opis zwrotnicy. Mam wzmacniacz Sony TA550ES\

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-52062-0-90175600-1417381869_thumb.jpg

post-52062-0-79249800-1417381895_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116228-kolumny-zwariowa%C5%82y/

Piszesz że zamieniałeś zespoły prawy - lewy i jest to samo. Rozumiem że efekt przeszedł na drugi kanał, jest związany z konkretnym zespołem? Coś mieszasz się w zeznaniach, najpierw piszesz że zespoły robione własnoręcznie, a potem że kupione.

Piszesz że zamieniałeś zespoły prawy - lewy i jest to samo. Rozumiem że efekt przeszedł na drugi kanał, jest związany z konkretnym zespołem? Coś mieszasz się w zeznaniach, najpierw piszesz że zespoły robione własnoręcznie, a potem że kupione.

Nigdzie nie napisał że sam osobiście je robił, tylko że są robione przez kogoś, a kupił je rok temu (tak twierdzi).

Do autora: bez miernika nic nie zrobisz, musisz rozkręcić wszystko i pomierzyć.

Ten schemat co podałeś to jest tylko info jak podłączyć głośniki (zwrotnica uniwersalna).

Moje kolumny są własnoręcznie robione.

Nigdzie nie napisał że sam osobiście je robił, tylko że są robione przez kogoś, a kupił je rok temu (tak twierdzi).

Napisał

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

O matko Kolumny zrobił je koleś własnoręcznie są z drewna nie z jakiegoś MDF wstawił uniwersalna zwrotnice i głośniki a ja od niego kupiłem

Po co się czepiać o słowo "własnoręcznie" ja mam problem z kolumnami i proszę o pomoc. A nie tłumaczyć się jak na komisariacie, skąd za ile od kogo. Masakra

a miernika nie mam także jestem w kropce

W pierwszym wpisie jest zdanie: ". Moje kolumny są własnoręcznie robione", a wpis jest autora, więc jak rozumieć "własnoręcznie"?

A widziałeś jego drugi post?

Skoro widziałeś, to po co się czepiasz?

Widać że autor tematu jest w tych sprawach zielony, po prostu nie dokładnie opisał pochodzenie tych kolumn.

W drugim poście się poprawił...

Do autora: po rozkręceniu wszystkiego, nie mając miernika, możesz jedynie sprawdzić czy na zwrotnicy się wszystko trzyma.

ostatnie co możesz, to zwrotki przełożyć, posprawdzaj czy dochodzą kable jak na fotce zwrotki, pozaznaczaj je dobrze, aby potem na swoje miejsce je włożyć i jeżeli jest to możliwe to przerzuć zwrotki.

to pozwoli wyeliminować zwrotkę ew gł

Prawda bez miernika to trochę kiepsko A możesz jakie fotki z wnętrza zapodać , ostatecznie co do serwisu to się wstrzymaj lepszym rozwiązaniem byłoby z kimś z forum się umówić aby ci tam zerknąć , na chwilę obecną możesz jeszcze głośniki pozamieniac co by wykluczyć ich uszkodzenie . A tak zapytam kiedy zauważyłeś uszkodzenia głośników w jakich okolicznościach nie grałeś ostatnio dosyć głośno i to jeszcze uzywajac korektora

Kup miernik.

Wtedy kolegom będzie łatwiej prowadzić Cię "po paluszku"

Może spodoba Ci się DIY?

Taki podstawowy miernik tani jest.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

ok poszukam miernika. Ja Wole DIY niż kupować chińskie badziewie Tylko jestem jeszcze laikiem. Może ktoś jest z Białegostoku i mnie zarazi

może być taki miernik? tylko co dalej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to wygląda na jakąś przerwę gdzieś,brak styku.Widocznie podczas grzebania poruszyłeś jakiś element i styk był.Podczas grania kiedy kolumna dostała drgań,nastąpiło odczepienie.Może to to.

Chodzi o to że tak gra jak by każda kolumna była z innej parafii

Głośniki są te same . Może jest tak że jak te kolumny kupowałem to podczas transportu odczepiły się od zwrotnicy cewki i zaniosłem do serwisu i je posklejali i było ok

Może jest tak że jak te kolumny kupowałem to podczas transportu odczepiły się od zwrotnicy cewki i zaniosłem do serwisu i je posklejali i było ok

Czyli już były naprawiane?

ok poszukam miernika. Ja Wole DIY niż kupować chińskie badziewie Tylko jestem jeszcze laikiem. Może ktoś jest z Białegostoku i mnie zarazi

może być taki miernik? tylko co dalej

Ukryta Zawartość

może być, ale lepszy byłby taki, co zamiast temperatury mierzyłby pojemność (do 20 mikrofarad starczy)

powodzenia !

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.