Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do muzyki klasycznej - pytanie początkującego

Pawel_56724

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się jakoś nastawiałem na podłogówki, ale posłucham też monitorów, tylko to moje pomieszczenie to dosyć wysokie. I też myślałem o takich lekko ocieplonych, ale tomuszę posłuchać. Dzięki za info :-).

Do 25 m jak podłogówki - to nie duże, bezpieczniejsze i niekoniecznie oferujące gorszy dźwięk będą monitory. Z własnych doświadczeń w ok. 30 m słuchając dużo klasyki....

Kolumny neutralne - jak Proaki, lub lekko ocieplone - w stronę Dynaudio, nie żadne wyczynowe żylety....

Wzmacniacz - raczej nie Marantz, coś z dobrą dynamiką, wydajnego prądowo, może być lampa - ale będzie drogo... najlepiej coś w typie Electrocompanieta, CD - jak najlepszy, najlepiej używany.... do tego przyzwoite kabelki i dużo dobrych płyt;-)

Rozumiem, tak też zrobię.

Dlatego idziesz do salonu tylko żeby odsłuchać - a nie od razu kupować. Po odsłuchach swoich płyt w kilku salonach masz już pewne rozeznanie. Tylko szczerze mów obsłudze co chcesz i ile masz na to kasy - im też zależy na dobraniu Ci jak najlepszego sprzętu.

A kupujesz tylko to co cię porwie. Jak to coś usłyszysz - to będziesz wiedział że właśnie to musisz mieć. Jak nie usłyszysz albo nie jesteś pewien - to nie kupujesz tylko szukasz dalej. I czego tu się bać ?

Kurcze, ja nie mam szans z moją wiedzą kupić czegoś sensownego używanego, jak mi się uda nowe jakieś sensowne z dużą pomocą ludzi w salonie to będzie dobrze :-). Ale dzięki za nakierowanie.

Oczywiście ze duże przetworniki i to najlepiej minimum 12 cali , 15 optimum. kolumny używki bo nowe to za 25 tys.minimum i ceny wzwyż

A używki :-)

Tannoy gold

Klipach Lascala , Horn

JBL Ti 250

T+A Cryterion 160

Altec lansing z seri A

Ale to sam top. za ta cenę można wyżej ale po co.

integra za około 6000-9000zl

ASR Emiter

Musical nuvista

Bat VK 300 x

ATC Sia 150

Chord Cpm3300

Moon i7

do tego z 5000 na CD ,a dziś można za ta cenę wyrwac doprawdy zacny klocek.

Zdecydowanie pomyśl nad sprzętem używanym za około 20 tys.możesz juz osiągnąć Nirvane. Wiecejmninfo na priv.

No podchodze powaznie, bo niestety nie potrafię jeszcze rozróżnić co niepoważne. Ale powoli będę się wgłębiał w temat i słuchał.

Proszę jeszcze raz przemyśleć swoją propozycję dla osoby słuchającej klasyki w pomieszczeniu 25 m

Bo człowiek może do tych propozycji podejść poważnie....

Tak jest, tu się zgadzam w 100%, dlatego używek za bardzo nie rozpatruję, raczej nie ma szans żeby złożył coś sensownego.

Nie umiesz składać sprzętu - nie idź w używki. Umiesz składać sprzęt - wtedy wchodź w używki.

Nie ma takiego wzmacniacza jak Marantz. To nazwa firmy. Która to ma różne modele wzmacniaczy. Niektóre bardzo dobre, dużo bardzo słabych. Nie można więc mówić że Marantz ma albo nie ma dobrej dynamiki. Chyba że mówimy o dynamice sprzedaży...

Gość numik

(Konto usunięte)

Nie ma takiego wzmacniacza jak Marantz. To nazwa firmy. Która to ma różne modele wzmacniaczy. Niektóre bardzo dobre, dużo bardzo słabych. Nie można więc mówić że Marantz ma albo nie ma dobrej dynamiki. Chyba że mówimy o dynamice sprzedaży...

10 na 10 za ten komentarz :)

I też myślałem o takich lekko ocieplonych

Pamiętaj, że to właśnie w dużej mierze akustyka pomieszczenia jest przyczyną zbyt ostrego, jazgotliwego i męczącego grania. Dobranie ciepłych kolumn może być więc wątpliwym w skutkach leczeniem objawów, a nie choroby.

Dźwięk stanie sie przyjemniejszy w odbiorze, ale i wykastrowany co nieco.

Tak samo jest z kwestią "zbyt dużych kolumn". Oczywiście nie można włożyć do 25m jakichś olbrzymów, bo kolumny wymagaja pewnej minimalnej odległości od słuchacza. Natomiast użycie małych podstawkowców to w muzyce klasycznej całkowite nieporozumienie. Chyba, że chcesz słuchać głównie skrzypiec solo. Jak dudnią basy, to znowu trzeba się zająć akustyką, a nie kupować wykastrowane z niskich tonów maleństwa.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Wyświetl postUżytkownik lukag72 dnia 02.12.2014 - 21:40 napisał

Oczywiście ze duże przetworniki i to najlepiej minimum 12 cali , 15 optimum. kolumny używki bo nowe to za 25 tys.minimum i ceny wzwyż

A używki :-)

Tannoy gold

Klipach Lascala , Horn

JBL Ti 250

T+A Cryterion 160

Proszę jeszcze raz przemyśleć swoją propozycję dla osoby słuchającej klasyki w pomieszczeniu 25 m

Bo człowiek może do tych propozycji podejść poważnie....

Zasadniczo nie widze nic niepoważnego w tych propozycjach. A konkretnie, wszystko zalezy od akustyki i danego pomieszczenia. Mam porównywalnej wielkości kolumny w mniejszym pomieszczeniu, ale przygotowanym akustycznie, i nie chciałbym mniejszych.

Chyba, że chcesz słuchać głównie skrzypiec solo. Jak dudnią basy, to znowu trzeba się zająć akustyką, a nie kupować wykastrowane z niskich tonów maleństwa.

Zupełnie się zgadzam.

Powrót po dłuższej przerwie...

Oczywiście w dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu można słuchać "dużych kolumn"....

Miałem bardziej na myśli charakter brzmienia - do klasyki to moim zdaniem nie JBL-e czy Klipsze.....

Nie myślałem też o minimonitorach, tylko kolumnach 2-drożnych na ok. 18 cm nisko-średniotonowym..

Co do Marantzów - ładne, dynamiczne, ale do klasyki średnio (chociaż wszystkich nie znam;-)

Niestety moje propozycje nie wykluczają używek - ale tu trzeba działać rozważnie...

Kolega Witold chyba troszkę nie pojmuje, co chciałem przekazać, dla mnie muzyka poważna to duże składy instrumentalne. A JBL czy Klipsch w tym co podałem to dzisiejszy

Tad, B&W Nautylius, German Physic lub innez rakiety za kilkaset tysięcy zł. TAK na marginesie. Chyba nigdy nie miałeś do czynienia, z legendami, a to taki tuz jak JBL robi mega śmieci no cóż na czymys trzeba zabijać kasę. Jak posłuchasz kiedyś Alteca na żywo zmienisz podejście do sprzętu. Polecam legendarna serię A.

Kolega Witold chyba troszkę nie pojmuje, co chciałem przekazać, dla mnie muzyka poważna to duże składy instrumentalne. A JBL czy Klipsch w tym co podałem to dzisiejszy

Tad, B&W Nautylius, German Physic lub innez rakiety za kilkaset tysięcy zł. TAK na marginesie. Chyba nigdy nie miałeś do czynienia, z legendami, a to taki tuz jak JBL robi mega śmieci no cóż na czymys trzeba zabijać kasę. Jak posłuchasz kiedyś Alteca na żywo zmienisz podejście do sprzętu. Polecam legendarna serię A.

PANOWIE nie brać dosłownie tych przykładów bo nie da się porównać Ti 250 do Tad, ale juz 4450 tak a Klipsch LaScala może stawać w szranki z 10 krotnie ekspansiv price.

O prawdziwym Marantzu, pewnie kolega też mało wie, szkoda ze tak zacna firma robi często w 70%total chłam, A pewne rzeczy tej firmy są legendami.

PROAC jest mi dobrze znany, i to legend takich jak Ebs, czy kultowa 4 Response. Po wiele innych modeli serii D. Fajne paczki ale to prawdziwego wykopu chyba tylko 4 mogą podejść bez wstydu. Mowa oczywiście o wybitnym brzmieniu. A nie pitu,pitu.

Tad, B&W Nautylius, German Physic lub innez rakiety za kilkaset tysięcy zł.

Być może nie pojmuję i się nie znam, ale kolega branżysta to troszeczkę przeszarżował tutaj......

O prawdziwym Marantzu, pewnie kolega też mało wie

Chodzi o p. Saula?

prawdziwego wykopu

Mowa oczywiście o wybitnym brzmieniu

I tu pewnie też się mylę, ale wybitne brzmienie muzyki klasycznej ,to nie tylko prawdziwy wykop!!

I jak Twoje propozycję są świetne do muzyki rozrywkowej, niekoniecznie muszą być najlepszymi w przypadku klasyki;-)

Być może nie pojmuję i się nie znam, ale kolega branżysta to troszeczkę przeszarżował tutaj......

Chodzi o p. Saula?

I tu pewnie też się mylę, ale wybitne brzmienie muzyki klasycznej ,to nie tylko prawdziwy wykop!!

I jak Twoje propozycję są świetne do muzyki rozrywkowej, niekoniecznie muszą być najlepszymi w przypadku klasyki;-)

Rozwinę temat jak będę miał chwilę.Wyjazd za miedzę. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.