Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki BlueRay do kina.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie odtwarzacza BD ale najpierw krótka charakterystyka:)

Posiadam AVR Onkyo TX 525 i HCS Jamo 626. Planuję dokupić do tego odtwarzacz BD. Do tej pory filmy odtwarzałem z dysku podpiętego do Tv.

Niestety TV nie odtwarza DTS HD-MA (tylko DTS) Nie odtwarza również Dolby true hd- stąd potrzeba odtwarzacza do którego bedę mógł podłączyć dysk zewnętrzny ( jakieś 1T) no i musi czytać takie forma ty jak (mkv).

Na samym początku wybór padł na ONKYO BD SP-309 ( wszystko czyta, pasuje do reszty, cena odpowiadająca) W miare śledzenia tego co piszą na różnych forach zacząłem się bardziej skłaniać w stronę ONKYO BD 809 tym bardziej, że cena sporo spadła od tamtego momentu. Tutaj zaczynają się schody. Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi, czy 809 czyta formaty, które mnie interesują ( ze specyfikacji wynika, że nie). Jeszcze nie byłem w żadnym sklepie aby sprawdzić.

Zastanawiam się też czy potrzebny mi taki drogi BD do mojego zestawu i czy za zaoszczędzone pieniądze na tańszym odtwarzaczu nie dokupić suba JAMO 210.

Co poradzicie w tej sytuacji. Czy iść dalej w strone onkyo 309 + sub czy 809. A może kupić innej firmy? Tylko jakiej? Żeby cieszyć się dobrej jakości obrazem i dźwiękiem?

https://www.audiostereo.pl/topic/116269-jaki-blueray-do-kina/

dokładnie druga opcja.Onkyo robi bardzo kiepskie odtwarzacze,jedne z najgorszych,kup taniego blu-yay.LG,Panasonic,a za resztę suba,ale nie tego 210,jak chcesz Jamo to 660,jak nie to Taga platinium 10 teraz jest za 899.

Ale co będziesz odtwarzał?

Bo jak zwykłe filmy to każdy będzie dobry o ile nie poczujesz odruchów wymiotnych na sam widok tych najtańszych modeli bo tak są paskudne.

Z tańszych za ok. 500 PLN można się zainteresować ASUSEM BDS700 z uwagi na 2 HDMi i Region free sam nad nim myślałem do niedawna.

Wymagania rosną jeżeli chcesz słuchać muzyki np koncerty lub inne wydania muzyczne na BR.

Ja po zastanowieniu do amplitunera Denona zamiast też odtwarzacza Denona dokupiłem 3x tańszy odtwarzacz Panasa BDT-500 w tym celu - chyba najtańszy z przyzwoitym torem audio.

Plusem są też 2 HDMi (jedno do TV 3D wiec amplituner nie musi mieć HDMI 1.4) a drugie tylko do dźwięku do amplitunera lub np jedno do tv drugie na projektor.

Do tego jest komplet wyjść analogowych 2,0+5,1 lub konfiguracja na 7.1 oraz coaxial i optyczne. Ma też USB na dyski i slot na karty SD(SDHC/SDXC) Oczywiście FIFI i internetowe funkcje ale nie korzystam to nie powiem jak działają.

Ten model ma już następcę w postaci BDT-700 (4K) i kosztuje około 2 tys. PLN.

Jak masz spore wymagania to chyba tylko Denon BDT-3313 albo Oppo 103/105 choć są na rynku jeszcze droższe odtwarzacze dla Chucka Norrissa co słyszy światło ale trzeba brać pod uwagę, że w perspektywie jest standard 4K i czy warto teraz sporo inwestować w obecne fullHD.

Wiadomo. Potrzebuje go głównie do filmów x264 ładowanych z dysku zewnętrznego, więc musi taki widzieć. Przynajmniej 500G. Gdyby mój telewizor sprawiał, że na ampli swiecą się wszystkie lampki a ja cieszłbym się DTS_HD i DTHD to nie byłoby teraz tematu:).

Wracając to do słuchania muzyki tez się przyda. FLACA puszczę z ampa ale płyty już nie.

Budżet, który mogę przeznaczyć to tyle co na Onkyo 809. To już taki maks maksów. No chyba że tańszy BD to suba dołożę do zestawu.

dariusz964- dlaczego odradzasz 210?

Zapomniałem jeszcze o koncertach a te też sie trafiaja coraz częsćiej.

Tak czytam troche o tym Panasie BDT- 500. Dość ciekawie. Tylko że niby napisy za małe, że niby w połowie ekranu, jak to jest naprawdę? ( nie ogladam filmów z lektorem!) No i co z czytaniem dysków? Ta 700-tka fajna tylko trochę droga

Jak masz spore wymagania to chyba tylko Denon BDT-3313 albo Oppo 103/105 choć są na rynku jeszcze droższe odtwarzacze dla Chucka Norrissa co słyszy światło ale trzeba brać pod uwagę, że w perspektywie jest standard 4K i czy warto teraz sporo inwestować w obecne fullHD.

Troche nie ten przedział:) Może kiedyś, mam nadzieję ale nie z tym zestawem:/

No i jeszcze jedno: co z tymi panasonicami BDT 500/700 i cinavią??

Edytowane przez KANSAS

ak czytam troche o tym Panasie BDT- 500. Dość ciekawie. Tylko że niby napisy za małe, że niby w połowie ekranu, jak to jest naprawdę?

Nie wiem do tej pory oglądałem jeden film z napisami dla mnie były OK, ale mam plazmę 51" możliwe że jak ktoś ma 37" to uzna je za małe.

No i jeszcze jedno: co z tymi panasonicami BDT 500/700 i cinavią??

Mój BDT500 ma Cinavię - o tym piszą w instrukcji - i chyba wszystko co nowe ma taka polityka.

Mogę jeszcze polecić coś pośrodku np to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaleta dodatkowa to odczyt SACD i lepszy wyświetlacz niż w Panasie

Najbardziej multimedialny i przyjazny plikom kopiowanym jest Asus700 o którym jest wątek wiec to chyba dla Ciebie optymalny wybór.

Ja odtwarzam na Blu-Ray w zasadzie tylko płyty oryginalne więc mi te funkcje lottaja a jeśli już to użyję w takim celu po prostu komputera

akurat tu będę miał wkrótce luzaka więc zamiast go sprzedać za grosze lub wyrzucać

to przerobię na odtwarzacz multimedialny (obecnie obrabiam na nim zdjęcia i filmy ale czas wymienić na szybszy bo obróbka filmów zwłaszcza HD pożera zasoby ogromnie.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KJS62

ASUSEM BDS700 z uwagi na 2 HDMi i Region free sam nad nim myślałem do niedawna

Posiadam to urządzenie - kupiłem z uwagi na region free. Tanio i w zupełności wystarczy. Niezłe odtwarzacze BR ma też LG (była jakaś recenzja w Audio Video), w cenie pomiędzy 700-1000 PLN. Miałem jednen taki również i nadal komuś myślę dobrze służy. Wg mnie nie ma sensu kupować odtwarzacza BR w cenie powyżej 1k PLN, no chyba że masz na wysokim poziomie cały system KD.

Myslałem ze zakup playera to bedzie prostsza sprawa.

Czy jesli bd ma cinavie to znaczy, że nie obejrzę już żadnego zripowanego filmu zaciągnietego z net?

Czy ten Philips bdp9700 też ją ma?

Czy nie lepiej do tego philipsa dołozyc i kupić PANA 700?

A może tego playera Mede8er MED800X3D a do płyt pan500 albo ćoś tańszego?

Koś mi ostatnio rzucił hasło POPCORN ale jak zacząłem czytac specyfikacje to zbladłem( nie wiem OCB):)

Czy możę mi jeszcze ktoś wytłumaczyć co to oznacza?

Dolby TrueHD 7.1 - pasthrough, dekodowanie do AC3 5.1 i PCM 2.0

DTS HD 7.1 - pasthrough, dekodowanie do DTS 5.1 i PCM 2.0

Dziękuję

Edytowane przez KANSAS

Czy jesli bd ma cinavie to znaczy, że nie obejrzę już żadnego zripowanego filmu zaciągnietego z net?

Czy ten Philips bdp9700 też ją ma?

Czy nie lepiej do tego philipsa dołozyc i kupić PANA 700?

każdy ma !! jedynie asus obszedł to nie wypuszczając aktualizacji oprogramowania.

dobry kierunek, zwróć uwagę by miał obsługę H.265/HEVC jak 4k się zadomowi jego popularność bardzo wzrośnie.

kodeki dzwięku HD są spłaszczane do zwykłego AC3 /. DTS lub PCM. Na takie odtwarzacze nawet nie patrz, programowe spłaszczanie "czuć". Edytowane przez fetek
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Pass through nie past. Ta funkcja oznacza, że sygnał przechodzi bez zmian przez urządzenie i jest taki sam na wyjściu jak na wejściu. Widocznie w zależności od ustawień może być albo pass through albo jak napisał kolega wyżej - spłaszczanie do AC3, PCM 2.0 lub zwykłego DTS.

Edytowane przez BlueMax
Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 5.12.2014 o 09:56, KANSAS napisał:

I to jest słuszna koncepcja.

Kupiłe miesiąc temu Mede8er i był to słuszny wybór. Dodam, że ma 5 lat gwarancji.

I też szukam zacnego ale taniego, używanego odtwarzacza BD. Już niekoniecznie z odtwarzaczem sieciowym.

Ta funkcja oznacza, że sygnał przechodzi bez zmian przez urządzenie i jest taki sam na wyjściu jak na wejściu. Widocznie w zależności od ustawień może być albo pass through albo jak napisał kolega wyżej - spłaszczanie do AC3, PCM 2.0 lub zwykłego DTS.

racja, mój błąd.

DolbyDigital 5.1 (AC3) - pasthrough, dekodowanie do PCM 2.0)

DolbyDigital PLUS 7.1 (eAC3) - pasthrough (7.1, tylko po HDMI), dekodowanie do AC3 5.1 i PCM 2.0)

DTS 5.1 - pasthrough, dekodowanie do PCM 2.0

DTS96/24 - pasthrough, dekodowanie do PCM 2.0

AAC 7.1 - pasthrough, dekodowanie do PCM 2.0

FLAC

MPEG-1/2 (layer 1,2,3)

WMA9

LPCM, ADPCM

OGG

Funkcja korekty synchronizacji dźwięku z obrazem (opóźnienie dźwięku do 500ms)

No właśnie taki opis znalazłem przy opisie tego playera(Mede8er MED800X3D) i nie bardzo wiedziałem ocb. Na dźwięku DTS HD i DTHD zależy mi najbardziej. Ze zwykłym dts i dd radzi sobie mój telewizor.

Niestety ten sprzęcik nie obsługuje h265.

Wezmę chyba tak jak radzicie palyer + BD. Tylko nie wszystko na raz:) Zobaczymy co pierwsze mi wpadnie w łapki. Narazie jestem na etapie czytania zasobów:)

Podczas czytania różnych specyfikacji rzuciło mi się coś takego - Dodatkowe układy audio- DAC

(ESS ES9023). Có to takiego i do czego?

No właśnie taki opis znalazłem przy opisie tego playera(Mede8er MED800X3D) i nie bardzo wiedziałem ocb. Na dźwięku DTS HD i DTHD zależy mi najbardziej. Ze zwykłym dts i dd radzi sobie mój telewizor.

Niestety ten sprzęcik nie obsługuje h265.

Bo RTD1186 nie wspiera h.265 a sam jest jednym z tańszych układów, urządzanie jest za słabe by dekodować programowo. Musiałbyś dopłacić do czegoś lepszego co nie koniecznie może mieć sens. Zobacz czy jakiś Dune nie wspiera już h.265

qrde ale ten interfejs wygląda biednie i jeszcze ma lagi.

Edytowane przez fetek

Masz na mysli MED800X3D??

tak

już przy h265 nie bedę się upierał:)

na dzień dzisiejszy też bym się nie przejmował. Kodek jest już dłuższy czas a filmów nadal brak, mimo wszystko gdy pojawi się na dobre materiał 4k to się może zmienić, w końcu filmy będą ważyć o 50% mniej (teoretycznie).

na allegro widzę coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem ile to warte ale na papierze MED800x idzie z dymem pod każdym względem. Plus to xmbc i teoretycznie android który bardzo rozszerza Ci funkcjonalność urządzenia, obawy tylko mam jak to będzie potem..

Octo-Core GPU Mali-450 to w uproszczeniu normalna karta grafina więc i jej ograniczenia są zupełnie inne niż RTD, do tego wydajniejsza i nowsza. Podejrzewam że w skalowaniu materiału dvd @ 1080 różnica będzie odczuwalna (MED800x robi to średnio), zwłaszcza że XBMC potrafi pokazać pazura.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MED800x

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 7.12.2014 o 11:08, KANSAS napisał:

No właśnie taki opis znalazłem przy opisie tego playera(Mede8er MED800X3D) i nie bardzo wiedziałem ocb. Na dźwięku DTS HD i DTHD zależy mi najbardziej.

Dlatego kupiłem Mede8era 800 żeby miećc bez problemu po HDMI formaty dźwięku HD w 7.1

Ten klocek nie ma z tym najmniejszego nawet problemu. Nie wiem gdzie znalazłeś ten opis, ale jest nie za bardzo.

Mede8er spokojnie wypuszcza te formaty po HDMI w 7.1

Tu masz link do prawidłowego opisu tej zabawki:

http://www.humanmedia.pl/Mede8er_800x3D.html

Zwróć uwagę na zdanie:

,,Pełna obsługa wielokanałowych formatów audio DTS, DTS-MA, DTS-HR, AC3 (DolbyDigtal), Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, w trybach dekodowania do 5.1 lub 2.0 oraz passthrough dla 7.1/5.1ch.''

W dniu 7.12.2014 o 12:13, fetek napisał:

na allegro widzę coś takiego http://allegro.pl/minix-neo-x8-h-plus-h-265-z-klawiatura-airmousea2-i4872566685.html nie wiem ile to warte ale na papierze MED800x idzie z dymem pod każdym względem.

Niestety nieprawda. Niedawno kupowałem odtwarzacz sieciowy i sam chciałem kupić własnie coś z lepszym prockiem, z XBMC.

Niestety nie ma rynku żadnego sprzętu, wliczając w to tego z linku, który wypuści po HDMI formaty dźwięku HD w 7.1. Pytałem,szukałem, dzwoniłem.

Ja tego zresztą nie rozumiem zupełnie. Po co wypuszczają zabawki radzące sobie z obrazem jutra( 4K), jednocześnie nie radzące sobie z dźwiękiem sprzed lat?

To jest jakieś kuriozum.

Android zawsze miał problemy z obrazem i dźwiękiem a właściwie z zasobami sprzętowymi, XBMC twierdzi że ma full wsparcie dla wersji na androida, jak to w praktyce i z jakimi układami wie tylko ten który kupił i sprawdził.

Z tego co widzę na zagranicznych forach płaczą że 7.1 to niestety downmix.

Edytowane przez fetek

A jak mam rozumieć tą tabelkę? I jak to się będzie miało do mojego onkyo tx nr 525? Będzie to HD Czy nie ? I Jak tego MEDA podłaczyć? HDMI czy Optyk? Coraz bardziej mi ten player leży ale nie chce żałować:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KANSAS

OMG :) musze dokupić dwie sat i suba:D

Moje onkyo tylko 5.2:(

A tak poważnie to dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wkrótce święta - zrobie sobie prezent:)

Jeszcze tylko decyzja czy pan500 czy ten phillips 9700.

A może poleci najpierw sub!? Tylko jaki. 23 metry w bloku.

Edytowane przez KANSAS

Denerwuje mnie jedna rzecz. Jest sporo ciekawych modeli odtwarzaczy Blu-Ray, które nie posiadają analogowego wyjścia audio. Czy producenci nie wiedzą, że jest spora grupa, która używa tylko systemu stereo?

witam,

pozwolę podpiąć się pod temat - poszukuję odtwarzacza blu ray w cenie około 3000 zł, do sali kinowej. Na chwilę obecną sprzęt w salce ma swoje lata, ale chciałbym sukcesywnie wymieniać poszczególne urządzenia, więc szukam odtwarzacza "przyszłościowego" który na parę lat wystarczy. dużo się naczytałem na temat oppo 103, w zasadzie w tym przedziale cenowym tylko to udało mi się znaleźć, ale jestem ciekaw, czy może macie jakieś lepsze propozycje.

pozdrawiam

Denerwuje mnie jedna rzecz. Jest sporo ciekawych modeli odtwarzaczy Blu-Ray, które nie posiadają analogowego wyjścia audio. Czy producenci nie wiedzą, że jest spora grupa, która używa tylko systemu stereo?

Można poprosić o jakieś wyniki badań rynkowych na potwierdzenie "sporości" tej grupy? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 10.12.2014 o 10:24, hama89 napisał:

witam,

pozwolę podpiąć się pod temat - poszukuję odtwarzacza blu ray w cenie około 3000 zł, do sali kinowej. Na chwilę obecną sprzęt w salce ma swoje lata, ale chciałbym sukcesywnie wymieniać poszczególne urządzenia, więc szukam odtwarzacza "przyszłościowego" który na parę lat wystarczy. dużo się naczytałem na temat oppo 103, w zasadzie w tym przedziale cenowym tylko to udało mi się znaleźć, ale jestem ciekaw, czy może macie jakieś lepsze propozycje.

pozdrawiam

Nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie, bez wiedzy jaka jest reszta Twojego sprzętu i co ten drogi odtwarzacz ma robić.

W dniu 10.12.2014 o 10:45, Reaper napisał:

Wystaczy zobaczyć ile osob na forum używa systemu stereo jednocześnie do słuchania muzyki jak i do oglądania filmow i wszystko jasne.

Bardzo znikoma część tej grupy używa odtwarzacza BD jako DAC-a.

Reszta ma swoje zewnętrzne przetworniki.

A Ci co faktycznie szukają jakości w dxwięku do tego celu kupują np. Oppo.

W dniu 10.12.2014 o 10:49, gość napisał:

Nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie, bez wiedzy jaka jest reszta Twojego sprzętu i co ten drogi odtwarzacz ma robić.

Na chwilę obecną posiadam zestaw:

Onkyo TX-NR905

proj Panasonic PT-AX100E

głośniki jamo thx d600

do tego leciwy odtwarzacz bd onkyo.

Odtwarzacz ma być tylko i wyłącznie do filmów / koncertów na blu rayu, do audio jest osobny zestaw.

Będę po kolei wymieniał urządzenia, w chwili obecnej skupiłem się na odtwarzaczu - chodzi mi o zakup "na zapas" - wiem, że w obecnej konfiguracji nie będę w stanie w pełni wykorzystać odtwarzacza, ale po prostu wolałbym, aby był przygotowany na przyszłe wymiany sprzętu, min projektora.

• Pokaż nowe odpowiedzi