Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki BlueRay do kina.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.12.2014 o 14:38, gość napisał:

No to w dalszym ciągu nic nie wiemy.

Za co ma być odpowiedzialny ten odtwarzacz w nowym systemie?

Troszkę się pogubiłem - w poście wyżej napisałem, że do odtwarza filmów /koncertów blu ray. funkcje sieciowe są w moim przypadku zbędne, szukam czegoś z obsługą 3D. ewentualnie poprawne odczytywanie plików wraz z napisami po USB ( ale nie jest to wymagane)

Jeżeli w dalszym ciągu odpowiedź jest zbyt uboga, prosiłbym o uściślenie pytania ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak odtwarzacz ma tylko odtwarzać filmy z płyt i wysłać je po HDMI w trybie passthrough do amplitunera, to raczej niepotrzebny Ci drogi odtwarzacz. Kupiłbym na Twoim miejscu solidną używkę za ok. 300zł i po kłopocie.

Resztę kasy lepiej włożyć w inne klocki.

ok, dzięki wielkie za odpowiedź, a czy mógłbyś podać przykłady dobrych odtwarzaczy blu ray 3d? znalazłem cos takiego: SAMSUNG BD-H6500, cena nie taka straszna, teoretycznie recenzje ma dobre, ale jak już się trafi na opinie użytkowników to wypada to średnio... od jakiegoś czasu nie śledziłem za bardzo sprzętu i tak to się teraz pozmieniało, że nie mam pojęcia jak się za to zabrać.

tak jak pisałem wcześniej, zamierzam sukcesywnie wymienić poszczególne elementy kina domowego - odtwarzacz, amplituner, projektor... w chwili obecnej skupiłem się na odtwarzaczu.

Jeżeli nadal będziesz leciał na projektorze to przy dużych przekątnych 100" i więcej proponuje oppo 103 d z procesorem darbee... widziałem to w akcji na tv 65" i nic...ale jak zobaczyłem na ekranie stewarta 130" to naprawde warto zainwestować w ten model oppo z darbee...

HQ brak hdmi 1.4 w ampli to nie problem trzeba zakupić odtwarzacz

blu-ray z dwoma wyjściami hdmi... i ten oppo ma chyba dwa takie wyjścia... jednym leci "pure audio" a drugim obraz np.3D.... ja mam tak u siebie (panas bdt-500)....

ale z ceną żeś pojechał po bandzie ;] dla mnie poprzedni oppo był przereklamowany, ale jakby mi dali i tak bym nie pogardził (tylko wystawił na allegro :P)

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 10.12.2014 o 21:53, Yodas napisał:

HQ brak hdmi 1.4 w ampli to nie problem trzeba zakupić odtwarzacz

blu-ray z dwoma wyjściami hdmi... i ten oppo ma chyba dwa takie wyjścia... jednym leci "pure audio" a drugim obraz

Teoretycznie masz rację.

W praktyce chyba jej nie masz. Ja, tak samo jak autor tematu, mam Onkyo 905. Miałem Asusa BDS 700 który ma właśnie takie wyjścia HDMi jak Panas 500. I po podłączeniu samego dźwięku z wyjścia audio HDMI niestety amp co parę sekund miał przerwy w dźwięku.. Nie udało mi się w ten sposób tego sparować. Nie mam 100% pewności w czym tkwiła przyczyna, ale na forum podpowiadano mi, że może być winne Onkyo 905. Coś z kluczami HDCP. jak do Onkyo wpiąłem kabel z Wysjcią HDMI main Asusa, to było wszystko O.K.

Więc przy tego rodzaju połączeniu, mogą nas spotkać niespodzianki. Nie zawsze to chyba zadziała.

Muszę Cię zmartwić ;) ale u mnie nic nie wariuje ...

Wszystko działa. ...audio po jednym hdmi a obraz (i audio) po drugim... jak wyłącze ampli to automatycznie dźwięk pojawia się w "mega" ;) głośnikach w tv.... :) ;)

A jak go włącze to pojawia się napis na bdt-500 "high clarity sound" czy coś takiego i dźwięk rusza po moim 5.1. :)

...oczywiście wycinając sound z tv.... :)

Edytowane przez Yodas

"Miałem Asusa BDS 700 który ma właśnie takie wyjścia HDMi jak Panas 500. I po podłączeniu samego dźwięku z wyjścia audio HDMI niestety amp co parę sekund miał przerwy w dźwięku.. "

ASUS BDS-700 jest topowym rozwiązaniem.

Nic innego na rynku nie ma.

Można kupić na jedyne 450 pln.

Na OPPO uważaj, bo kanadyjski producent wywalił większość "fajnych" opcji.

Wychodzi a to, że nie opłacali opłat licencyjnych AVCHD, ISO, itp. itd.

Dziś to taki odtwarzacz ASUS BDS-700 z włączoną opcją "smart audio".

Sam wybierasz czy sound ma być typu DTSMA czy DD +, LPCM ...

Reszta to wilki KIT ...

Edytowane przez palton
Usunięcie wpisów obraźliwych.
Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 11.12.2014 o 21:56, Yodas napisał:

Muszę Cię zmartwić ? ale u mnie nic nie wariuje ...

To, że u Ciebie wszystko działa naprawdę nie jest przyczyną moich zmartwień.

Wręcz przeciwnie.

Też masz Onkyo 905?

janunio

Nie odniosę się do prostackiego, prymitywnego i obraźliwego tonu Twojej wypowiedzi. To zadanie moderacji.

Sam ze mną w tym temacie rozmawiałeś o moim problemie wynikającym z połączenia Asus BDS700-Onkyo 905. Rozmowę ciągnęliśmy przez wiele stron.

A teraz piszesz, że kłamię? Robisz to celowo, czy naprawdę nie pamiętasz rozmowy sprzed paru miesięcy?

http://www.audiostereo.pl/bd-asus-bds-700_109797.html/page__st__390

Np.post nr. 398.

Próbowałem połączenia przez N-splitter, kupiłem specjalnie kable i-HDMI i niestety nie uzyskałem dźwięku z wyjścia audio-HDMI z Asusa na Onkyo 905.

Tak,

Mój procesor AUDIO/VIDEO ONKYO PR-SC 885P jest pierwowzorem dla "kultowego" 905.

Ale pozbawionym 9-ciu wzmacniaczy mocy, które to w ciasnej obudowie 905 generują wysokie temperatury i wpływają tym samym znacząco na sprawność reprodukcj AUDIO.

Ty piszesz ( w innym wątku) idiotyzmy o cieple generowanym przez procesor VIDEO.

Ale procek VIDEO pracuje tylko wtedy kiedy ma do wykonania zadania upscalowania.

Czyli kiedy ?

Czy słuchasz kondensatorów.

Wysuszanch latami pracy w wysokich temperaturach ?

Być może tak jest gdy skalujesz VHS czy DVD NTST / PAL do 1080p.

To robi każdy TELEWIZOR od wielu lat.

Ale cieszę się, że już nie śpisz.

W końcu mamy godzinę 7.oo.

OK !

Idę spać.

janunio

Edytowane przez janunio

Pozwolicie, ze wrócę do mojego (rozwiazanego częściowo) dylematu.

Zakupiłem polecanego MEDE8ER.

Miałem narazie tylko kilka chwil, żeby się nim pobawić ( przedświąteczny szał w pracy i w domu- masakra)

Pierwsze wrażenia:

Spełnia wszystkie moje oczekiwania - audio/video

Odtwarza formaty na których mi zależy!

Możliwość zmiany skórek MENU itp.

Jukebox - super sprawa- okładki, plakaty, opisy dla mnie to coś nowego i bardzo mi się podoba.

Dzięki za pomoc- biorę się za robotę:)

A - Zakup BD chyba się oddali w czasie na koszt suba do zestawu:)

Wątek juz zacząłem także jak tylko znajdę chwilkę będę truł dalej:)

Mam nadzieję że ogarnę to przed świętami

HQ ... mam harmana avr255 i działa wzorowo... jest to jeden z niższych modeli ale do gier i filmów nic więcej nie potrzebuje....

...to moje "muszę Cię zmartwić" to taki humorystyczny przerywnik.... ? ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Widzisz, u Ciebie jest jak piszesz, ale ja pisałem konkretnie na temat rozwiązania jakie ma u siebie autor tematu. Ja mam ten sam amplituner co on i były problemy nie do przejścia.

W dniu 12.12.2014 o 07:15, gość napisał:

Próbowałem połączenia przez N-splitter, kupiłem specjalnie kable i-HDMI i niestety nie uzyskałem dźwięku z wyjścia audio-HDMI z Asusa na Onkyo 905.

OK ale to jeszcze nie dowodzi, że Asus ponosi winę bo jest druga możliwość, że to Onkyo jest skopane.

Dobrze ze mój Denon działa jak należy ze wszystkim co podpiąłem a zapełniłem już wszystkie przyłącza na tylnej ściance.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Oczywiście, że tak.

Jednak przy żadnym innym urządzeniu nie uzyskałem na Onkyo podobnych objawów. Tylko na tym Asusie spiętym z jego HDMI-Audio. Z wyjścia Asusa HDMI main już było wszystko O.K.

Każdy inny klocek jaki do tej pory wpinałem do Onkyo 905 nie powodował takich objawów jak Asus z HDMI-Audio.

A w tym temacie autor pyta o podłączenie właśnie do Onkyo 905. Więc uczulam go na problem jaki miałem ja, przy tym samym sprzęcie, i którego nie udało się rozwiązać.

Swego czasu ludzie mieli kłopoty z HDMi swoich telewizorów i dekodera telewizji n dziś NC+. Zdarzały się różne przypadłości w zależności co kto miał i jakiej firmy.

Cały problem chyba wynika z kompatybilności różnych wersji HDMI wszak 1,1 a 1,4 a po drodze też coś tam to nie to samo.

Dlatego ja odradzam kupowanie na raty w dłuższych odstępach czasu bo potem takie klocki wychodzą.

Lepiej od razu w jednym standardzie skompletować zestaw i musi pracować jak należy.

Na szczęście "Chinche" od lat się nie zmieniły ,ale niektórzy ich nie montują.....

Teściu ma Asusa i jakieś tańsze kino LG do którego jest podłączony tylko dźwięk via hdmi, wszystko lata bez problemów.

Edytowane przez fetek
W dniu 10.12.2014 o 10:49, gość napisał:

Użytkownik Reaper dnia 10.12.2014 - 10:45 napisał

Wystaczy zobaczyć ile osob na forum używa systemu stereo jednocześnie do słuchania muzyki jak i do oglądania filmow i wszystko jasne.

Bardzo znikoma część tej grupy używa odtwarzacza BD jako DAC-a.

Reszta ma swoje zewnętrzne przetworniki.

A Ci co faktycznie szukają jakości w dxwięku do tego celu kupują np. Oppo.

A czy ja cos pisze od DAC? Lubię oglądać koncerty ale nie trawię połączeń cyfrowych audio oraz kina domowego, tylko stereo. Takich osób jest sporo, a odtwarzaczy z analog audio mało. Ci co się fascynują kinem domowym, dzwiekiem 5.1, 6.1 itp. bez sensownymi wynalazkami i nawet na kinie sluchają muzy to nikt inny jak zwykli "niedzielni" użytkownicy sprzętu odpustowego.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No z przykrością muszę stwierdzić, że nie wiesz,o czym piszesz. widocznie nigdy nie dane Ci było usłyszeć solidnie zbudowanego zestawu do dźwięku wielokanałowego.

To mnie jednak nie dziwi.Nie jesteś wyjątkiem ale raczej regułą.

Dziwi mnie natomiast to, po co w takim razie zabierasz głos w dziale KINO DOMOWE, skoro dla Ciebie to bezsensowne wynalazki?!

I dodatkowo piszesz bez sensu. Zestaw stereo obecnie to również połączenia cyfrowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi