Skocz do zawartości
IGNORED

LM3886 gainclone (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba rozumiem o co chodzi, wyobrażam sobie jak to się robi, różnice pewnie są w precyzji końcowej obróbki mechanicznej tego samego półproduktu. W takim razie nie spodziewam się żadnych różnic jakościowych pomiędzy rezystorem 0,1% a taką samą wartością dobraną pracowicie ze sterty 0,5%.

Witam...

Mam już prawie wszystkie części do GC :)

Obudowa jak marzenie, rezystorki i kondziolki ogólnie dostępne na rynku :<

Trafo 200VA ale myślę ze wystarczy...

Teraz z niecierpliwością oczekuje na płytki i zostanie "faza" końcowa: Wszystko złożyć , podłączyć i delektować się muzyka & DIY:)

Pozdrawiam Virus

Hello..

Jak beda plytki bedzie wszystko w srodku, "bedzie dzialalo"... to zrobie kilka fotek i sie pochwale.

Tak sobie ubzduralem i docelowo to bedzie wzmacniacz do sluchawek :)))))))))))

Pozdrawiam Virus

Witajcie.

Niedawno dołączyłem do fanatyków konstruowania Audio. Mam kilka (pewnie śmiesznych) pytań.

Głównie chodzi mi o to gdzie najlepiej zamawiać i kupować części. Rezystory (Chciałbym Elpod'a),

Kondensatory elektrolityczne (w zasadzie też nie wiem jakie najlepiej i u kogo).

Kondensatory zwykłe - jakie to najlepiej mają być? (jakie najlepiej sie sprawdzily)? i znowu - gdzie kupic?

Dłubię też przedwzmacniacz. Chciałem dostać OPA134 - ale tez nie moge znalezc sklepu ani dostawcy.

Moze jest jakis sklep wysyłkowy, albo coś takiego, gdzie można dostać to wszystko? Żeby na 10 paczek

się nie rozdrabniać? Poradźcie coś...

soman>

Tutaj na forum pełno było już link'ów z adresami sklepów. Jako "młody" musisz odrobić swoją pańszczyznę i skorzystać z wyszukiwarki forumowej ;-))

Żeby nie było, że jestem wredny, to podam kilka:

www.tme.pl

www.elfa.se/pl/

no i rzecz najważniejsza: www.allegro.pl ;-))

Miłego szukania!!!

Tak wygladaja plytki pod LM3886 i OPA1632 - od czwartu zacznie sie proces ich rozsylania ;)

Przed przylutowaniem ukladu opa1632 warto lekko przesmarowac go pasta termoprzewodzaca - pod nim jest maly radiatorek w postaci odslonietej sciezki GND. Jak dzisiaj wroce z uczelni - postaram sie sprawdzic, jak sie te druki sprawuja :)

[obrazekLUKASZ-194400_1.jpg] [obrazekLUKASZ-194400_2.jpg] [obrazekLUKASZ-194400_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-772-100002337 1170260621_thumb.jpg

post-772-100002338 1170260620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->dankoh

Nie bedzie problemu - poprosze info na priva. Tych plytek jest kilkadziesiat ;)

Tak wygladaja pierwsze testy lm3886 - jutro postaram sie zrobic komplet z panasonic fc i rezystorkami elpodu. Ale i tak slychac potencjal... :)

[obrazekLUKASZ-194649_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno zdjecie, zanim uklad trafi to testow, po ktorych nie bedzie wygladal tak ladnie :)

[obrazekLUKASZ-195362_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, wiekszosc plytek wyslana. Po wizycie na poczcie musze sie czegos napic - nikt sie nie przejmuje brakiem wody a przyklejanie znaczkow (kilkudziesieciu) pozostawia sie samym wysylajacym :-))))

Na plytce pod OPA1632 wykrylem wczoraj w nocy podczas podlaczania jedna wpadke - zlacza zasilania sa oznaczone odwrotnie i prosze na to uwazac!!! Tak wiec -U w tym momencie to + zasilania, natomiast +U nalezy podlaczyc do -. Moje pierwsze podlaczenie skonczylo sie klebkiem dymu :)

Na plytce z opa1632 mozna zmontowac:

- filtr do DAC-a symetryczny

- przedwzmacniacz symetryczny

- driver z wejsciem niesymetrycznym i wyjsciem symetrycznym (mostkowanie koncowek mocy, symetryzacja sygnalu wejsciowego).

McGyver - wiem. Kupuje je po 1,5PLN. Są za tanie, żeby dobrze grały. Po za tym rezystor węglowy ogranicza stereofonię, a MKT na wejściu sybilanty. Cewka na wyjściu (bez rezystora - rotfl) ogranicza wysokie tony. Toż to filtr dolnoprzepustowy! Pół biedy, jeśli jest ze srebrnego drutu.

od kiedy igod zrobił się takim audiofilem ;)))

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Igod "są za tanie żeby dobrze grały" czy jakość dźwięku oceniasz na podstawie ceny? Toż to snobizm w czystej postaci, a nie żadna konstruktorska rzetelność. Co do MKT racja, węglowe też niespecjalnie, ale bez dramatu. Do prób nadaje się znakomicie.

-> igod

Zrobie puzniej inne zdjecie - na tym w sumie niewiele widac (np. rezystorkow sygnalowych). Rezystory w torze audio to Elpod 0.1%/25ppm, kondensator NFB Panasonic fc, odsprzeganie nippon chemicon lxy (fajne kondki - do kupienia na allegro u javoreczka wlasnie po 1.5zl - okazja :) + wima + panasonic fc 100uF, na wejsciu kondensator jest zwarty (podlutowane pola pod spodem - tutaj to w sumie dekoracja - wima 4.7uF, ale czasami ten element w torze jest potrzebny, wiec miejsce pozostaje), weglowki i kondek niewiadomego pochodzenia - MUTE. W sumie jest to drugi modul testowy, kolejny bedzie mial troche lepsze elementy :)

McGyver - dobrze grający kondensator musi kosztować. Te których użył veteran pogarszają przestrzeń. Dźwięk jest lekko matowy. Rezystor od MUTE wbrew pozorom ma duże znaczenie. Jeśli wymienisz go na Elpoda, powinien poprawić się bas.

Nie robmy z LM3886 Hi-endu ;)

Troche lepsze fotki.

[obrazekLUKASZ-196569_1.jpg] [obrazekLUKASZ-196569_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-772-100002230 1170260774_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

igod jakich kondensatorów używasz - pytam bo bardzo ciekawe są twoje wpisy (czasami nadto kolorystyczne ale nieraz okrutnie trafne). Ostatnio czytałem, że używałeś BC Components - czy te są tymi właściwymi ? ;) . W razie czego nie traktuj tego wpisu jako takiej wielkiej złośliwości :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

IGOOOOOOD!!!!!!

Ale ty pier**lisz czasem ..gooośćiu!!!

Rezystor od mute paprze bas!?Ty chyba sobie jaja wielkanocne robisz!Juz takie herezje odwalasz że boooli!

Nie dasz sie lubic....

Rezystor weglowy ogranicza stereofonię!?To sobie drutowy wsadz bedzie lepiej!

Sam stosuje metalizowane ale by mi do głowy nieprzyszło takiej bzdury wymyślić.

Owszem maja wpływ ..ale na czestotliwości ponadakustyczne!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.