Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i streamer/DAC do Monitor Audio

qmacieq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was swoim pierwszym postem na tym forum.

Szukam rekomendacji do zakupu streamera (z DAC) i wzmaczniacza do kolumn Monitor Audio RX6.

Mój obecny zestaw: Amplituner Marantz SR6006 + fronty Monitor Audio RX 6 + kable Chord Carnival Silver Screen

Źródła muzyki: Squeezebox Touch (podłączone kablem Coaxial), MacBook (głównie po AirPlay'u, okazjonalnie po Toslinku)

Pozostałe multimedia (filmy i gry): BoxeeBox, dekoder kablówki i okazjonalnie PS3 (wszystko po HDMI)

NAS: QNAP

Moje preferencje rodzinne to: 90% słuchanie (radio internetowe, Spotify, muzyka z plików FLAC) i 10% oglądanie (głównie filmy dla dzieci)

Obecny zestaw (Marantz + MA) gra niestety kiepsko :(.

Ale jak wiadomo amplituner kina domowego nie jest urządzeniem przeznaczonym do odtwarzania w stereo…

Muzyka jest strasznie „płaska”, a w filmach dialogi są przykrywane przez efekty i oglądanie jest na dłuższą metę męczące.

Z pozytywów:

1. Ostatnio mam pożyczony od znajomego stary wzmacniacz Denona PMA-1500RII. Amplituner służy mi tylko jako DAC (połączony interconnect’em do PreOut) i całość gra znacznie lepiej.

2. Testowałem również wzmacniacz Atoll IN100SE i było jeszcze lepiej niż z Denonem (przekonałem się, że MA RX6 to całkiem fajne kolumny).

Docelowo planuję „wyeliminować" amplituner i Squeeezbox’a a na ich miejsce wstawić wzmacniacz + dobry streamer/DAC

Na chwilę obecną myślę o dwóch zestawach:

1. Cambridge Audio Stream Magic 6 v2 + końcówka Cambridge Audio Azur 651W

2. Streamer Marantz NA8005 + wzmacniacz Marantz PM8005

Cenowo wszystko przemawia za Cambridge Audio (8k PLN vs. 10k PLN).

Technicznie również CA: Stream Magic ma po dwa wejścia Coaxial+Toslink. Marantz ma tylko po jednym.

Co do CA to nie doczytałem nigdzie czy ma obsługę AirPlay i klienta Spotify, a to dla mnie bardzo ważne.

Moje priorytety:

Pozostawienie kolumn MA RX6 + kabli Chord Silverscreen

Słuchanie FLAC’ów, Spotify i radia ze streamera

Podłączenie dźwięku z BoxeeBox’a i kablówki po Toslinku

Obsługa AirPlay (nawet mimo dobrego streamera czasami będę puszczać muzykę z Mac’a, a nie chcę bawić się w okazjonalne podłączanie USB lub Toslinka do DAC'a i zakup Audirvany)

Mam do Was, jako doświadczonych w boju użytkowników, prośbę o rekomendację zestawu (Cambridge Audio czy Marantz) lub też polecenie czegoś zupełnie innego.

Mam świadomość, że Monitor Audio to dosyć specyficzne kolumny i nie ze wszystkim dobrze zagrają.

Pozdrawiam

Maciek

Witaj,

System CA i Marantz serii 8005 to bezpośredni konkurenci, to dwa systemy które zagrają prawidłowo z Twoimi kolumnami. Marantz będzie trochę cieplejszy z bardziej wyeksponowanymi środkiem. Cambridge Audio natomiast zagra bardziej górą, dźwięk będzie jaśniejsze, bardziej analityczny, przestrzenny. Tak naprawdę to bardzo trudno jest jednoznacznie zasugerować Ci konkretne rozwiązanie, wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji.

Alternatywą może być zestaw all-on-one Naim UnitiLite, który już wykorzystując wbudowany wzmacniacz powinien Cię w pełni usatysfakcjonować, natomiast w przyszłości zawsze możesz jeszcze dokupić końcówkę mocy, wchodząc o dobra klasę wyżej w jakości brzmienia w stosunku do omawiane wcześniej zestawów Marantz i CA.

Przyjrzj się proszę moim propozycjami, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak koniecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Mamy ogromny wybór elektroniki, powyższe zestawy oczywiście także są dostępne, możesz je porównać w jednych warunkach. Zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kupiłbym J.Feng hdm-03-czyli dac,streamer,pre w jednym-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jako wzmacniacz albo przechodzoną końcówkę lub monobloki Phast albo końcówkę firmy GhentAudio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena J,Feng hdm-03 to ok.900usd+900usd za GhentAudio.

W Polsce niektóre urządzenia firmy J.Feng są dostępne u dystrybutora Cayin.Można je kupić również we Francji i Holandii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Unitilite naim'a nie ma airplay. Tzn. pewnie łatwo dodać jakimś airport expressem, czy czymś tam takim. Duuuużo lepiej zagra naim nac n 172 + nap 155xs. Pewnie za używane coś koło 10k. Polecam - sam miałem. Ich streamer to bajka dźwiękowo.

????

Pozwolę sie dołączyć do tematu, bo również szukam streamera do odtwarzania plików po sieci ale takiego który potrafi czytać pliki CUE + FLAC to dla mnie podstawa.

Obecnie posiadam kolumny Monitor Audio RX8 napędzane amplitunerem Onkyo TX-NR905 (wiem amplituner ale akurat ten dobrze gra w stereo) niestety padła w nim sieć i odczyt z pendrive (naprawa moze byc droga ~1300zł i sam nie wiem czy sie opłaca, bo i tak nie czytał FLAC tylko z bezstratnych WAV albo WMA Lossless), takze szukam teraz playera zeby do niego podłączyć taki właśnie odtwarzacz sieciowy.

Tylko teraz jest pytanie czy wystarczy mi player z gorszym DAC i podłączyć to po optyku jak to wpłynie na jakość ? czy kupic taki z możliwie najlepszym DAC w playerze i podłączyć to analogu do ampli.

Pozwolę sie dołączyć do tematu, ...

CIACH

Kolego, czy ty musisz wklejać ten sam tekst w tylu wątkach?

Nie masz cierpliwości , aż ci ktoś odpowie?

Jeszcze momernt, to w zakładce "analog" to powielisz...

Kupiłbym J.Feng hdm-03-czyli dac,streamer,pre w jednym-

Ukryta Zawartość

a jako wzmacniacz albo przechodzoną końcówkę lub monobloki Phast albo końcówkę firmy GhentAudio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena J,Feng hdm-03 to ok.900usd+900usd za GhentAudio.

W Polsce niektóre urządzenia firmy J.Feng są dostępne u dystrybutora Cayin.Można je kupić również we Francji i Holandii.

W tej cenie mozna uzywanego Linna Majika DS kupic i koncowke Audiomatusa.

Inna propozycja dla kolegi moze byc Linn Majik DSM. Mowa oczywiscie o sprzecie z drugiej reki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -cena 2050gbp

nie ma DSD etc

wystarczy popatrzeć na plecy J.Feng hdm-3--to znacznie nowocześniejsze urządzenie i genialny touch screen.

A w dodatku to streamer,dac,pre.

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

J.Feng ze względu na cenę godny uwagi.

Co do Linna, to zdecydowanie nie mój zakres cenowy (aczkolwiek sprzęt zacny).

W międzyczasie zorientowałem się, że CA również ma tylko jedno wejście optyczne Toslink.

Potrzebuję minimum dwóch (BoxeeBox i kablówka).

Zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś przyzwoitego DAC'a i wtedy:

1. Muzykę "streamować" z Maca po USB

2. Radia słuchać z SqueezeBoxa podłączonego po coaxialu

3. Filmy (BoxeeBox) + kablówka: 2xToslink

Ten J.Feng ciekawy bo wspiera tez pliki CUE to czego mi brakuje w innych streamerach na rynku.

Support the playing of audio formats, including APE and FLAC, and CUE relevant files;

Tylko co to za marka, znane to chociaż z jakości/bezawaryjności ? jak z gwarancją w PL, warto iść w to zamiast CA Stream Magic 6 ?

Ehh nie mozna juz edytowac, znalazłem ciekawą reckę wprawdzie model chyba z dopiskiem S chyba mniejszy gabarytowo ale podobne mozliwości zapewne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na chwilę obecną myślę o dwóch zestawach:

1. Cambridge Audio Stream Magic 6 v2 + końcówka Cambridge Audio Azur 651W

2. Streamer Marantz NA8005 + wzmacniacz Marantz PM8005

Do powyższej listy warto byłoby dopisać jeszcze Audiolab 8200DQ + końcówka 8200P, który brzmieniowo prawdopodobnie lepiej się zgra z RX6 niż komplet CA.

Cenowo wychodzi podobnie do CA, a może nawet ciut taniej. Natomiast preamp jest bardziej funkcjonalny niż SM6, bo posiada także wejścia analogowe (SM6 ma tylko wejścia cyfrowe) oraz przedwzmacniacz słuchawkowy. Ma też teoretycznie lepszą analogową regulację głośności. Dodatkowym atutem będzie funkcja przelotki (home theater mode) która pozwoli wykorzystać twój stary amplituner jako preamp/procesor w kinie bez konieczności wpinania go w aktywny tor stereo.

Jeżeli zdecydujesz się na J.Feng hdm-3 nie potrzebujesz już dac-a,to jest model z 2xES9018 lub 2xWolfson.

W Polsce niektóre modele można kupić u dystrybutora firmy Cayin-cen nie znam.

Model HDM-03s,czyli uproszczoną wersję miałem w domu-zdjęcie jest w moim wątku a dac-ach z Chin.

goranek i triode: Dzięki za kolejne rady!

Do powyższej listy warto byłoby dopisać jeszcze Audiolab 8200DQ + końcówka 8200P

Właśnie wczoraj też myślałem o Audiolab. Co prawda myślałem o zestawie AUDIOLAB MDAC + AUDIOLAB 8200A

Jeśli chodzi J.Feng to boje się o realizację zgłoszeń serwisowych...

Jutro pożyczam na odsłuch Marantza NA8005, a później CA i pewnie Audiolaba.

Zobaczymy (a właściwie usłyszymy:)) co najlepiej zagra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.