Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do zestawu stereo - czy warto

EzraPound

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem subwoofera do zestawu:

- CA Azur 640

- Monitor AudioBX2

Myślałem nad kupnem głośników brytyjskiej manufaktury BKElectronics, zwłaszcza modelu xls200 lub xxls400. Czy ma ktoś może taki subwoofer?

Nigdy nie miałem subwoofera z prawdziwego zdarzenia, więc zastanawiam się czy warto i czy wrażenia odsłuchowe są znacznie lepsze?

https://www.audiostereo.pl/topic/116381-subwoofer-do-zestawu-stereo-czy-warto/

Moim zdaniem zalezy od muzyki głównie, jak słuchasz rocka, jazzu itp to nie potrzeba az tak, jesli jednak jakieś nowoczesne pop, rnb, trance itp to jak najbardziej warto, jednak bass w kolumnach jest czasami zbyt słaby nie potrafiący zejść tak nisko jak być powinno.

Posiadam MA RX8 gdzie tam juz są dość mocne głośniki niskotonowe to jednak i tam brakuje czasami zejścia odpowiedniego porównując z subem.

To może inaczej, jaki sub poleciłbyś do tego zestawu? Będzie przeznaczony głównie do słuchania muzyki. Pierwotnie chciałem zostać wierny firmie i kupić MA BXW10 ale niestety ma dość duże zniekształcenia.

Ma to sens, jezeli ustawisz suba cemtralnie miedzy dwiema kolumnami, lub kupisz 2 subwoofery. Nie polecam jednego suba ustawionego gdzies z boku, do sluchania muzyki takie rozwiazanie moze wiecej zepsuc niz poprawic.

Lepiej sprzedac monitory, dolozyc ta kase i kupic dobre podlogówki

Problemem w tym systemie jest sam wzmacniacz, który ma kłopot z reprodukcją niskich składowych.

Pewnie dlatego założyciel wątku rozgląda się za subem.

Monitory zostaną ze względu na trudność ustawienia podłogówek. Ponadto, podłogówki zejdą nieco niżej ale wydaje mi się, że nie będzie to odwzorowane w taki sposób jak za pomocą suba. Kupowałem wzmacniacz kierując się opinią użytkowników zachodnich forów i jestem z niego zadowolony. Jeśli natomiast inny to jaki?

Jeśli natomiast inny to jaki?

Np. Nad, Block etc

Akurat porównywałem u siebie z Blockiem. Sam byłem zdziwiony, jak słabo wypadł ten CA Azur 640.

Wymień wzmacniacz i zapomnij o subie.

Azur 640 nie powala basem, ale nie jest az tak zle, to dobry wzmacniacz i ja bym go niezmienial. W tej klasie cenowej to calkiem niezly klocek. Zostaw wzmaka, i jezeli niema miejsca na podlogowki to sub ustawiony centralnie zrobi robote, ale to tylko na jakis czas.

Gwarantuje Ci ze bedziesz szukal dalej za jakis czas.

A moze jakies monitory z duzym glosnikiem sredio/niskotonowym.

Jak chcesz suba to bierz:)! Suzkaj najlepiej konstrukcji zamkniętej, może nie miota ona taką ilością powietrza jak BRka ale taki szybki bas w muzyce wypada lepiej.

A kręcenie gałką od basu nie pomaga Twoim monitorom?

Niestety mało tego, że nie powala basem, on go - tego basu - nie potrafi wcale.

I nie jest dobry.

Nie jest w nim dobre pokretlo glosu i bas, ale jakosc dzwieku jest b.dobra w tej klasie cenowej. Mialem okazje sluchac u siebie tego Azura tylko ze 640 2, a takze Nada c320bee i Rotela ra-01, i Rotel jak dla mnie byl najslabszy z tych trzech sztuk (brak pilota, mala moc, i jak na moje ucho to on srednice krzyczal a nie gral). Nad z kolei bardzo ciemno gral z moimi Tannoyami, ale i tak lepiej od Rotela, jakos tak kulturalniej.

Moze to jednak wszystko zalezy od upodoban brzmieniowych i rodzaju sluchanej muzyki.

Ale wymieniac wzmacniacz po to, zeby uzyskac wiekszy bas, to chyba lekka przesada.

I nawet jesli zmieni na cos z wiekszym basem, to co u niego odtworzy ten zakres.

Np. Nad, Block etc

Akurat porównywałem u siebie z Blockiem. Sam byłem zdziwiony, jak słabo wypadł ten CA Azur 640.

Wymień wzmacniacz i zapomnij o subie.

I zmieni chlopak wzmacniacz na Nada i za tydzien bedzie pisal ze mu wysokich tonow brakuje, bo pewnie tak bedzie z tymi BX2, i co mu wtedy polecisz, kolejny wzmacniacz? Rotela? Sony?

Nie chodzi o większy bas, ale oto żeby on w ogóle był.

A jeśli już będzie, to o to jaki on będzie np. zwarty, rozwlekły, zróżnicowany, jednostajny itd.

Ja Ciebie rozumiem, ale po wymianie wzmacniacza moze sie okazac ze gora jest niewyrazna, bo tak bedzie,i wtedy bedzie musial wymieniac kolumny na jasniejsze>

Jezeli teraz w brzmieniu brakuje mu tylko basu, a z reszty jest zadowolony, to bez sensu zmieniac wzmacniacz, bo sie tylko w wieksze koszty moze wpakowac.

Wiec uwazam ze Twoja rada dla tego kolegi jest niekorzystna finansowo, no chyba ze kolega ma zamiar zmienic rowniez kolumny, to ok.

Wiec uwazam ze Twoja rada dla tego kolegi jest niekorzystna finansowo

Ile trzeba wydać na suba, który coś potrafi?

1000 zł to dużo za mało.

Wymiana wzmacniacza może być mniej bolesna finansowo.

Branży trudno przyjąć, że właściwie 100% wzmacniaczy jest pełnozakresowych, natomiast wśród kolumn pełnozakresowych jest 1%.

Tu kolega potrzebuje zejść niżej z basem i w tym zakresie podnieść energetyczność. I pełnozakresowy wzmacniacz zastępujący wcześniejszy pełnozakresowy wzmacniacz ma rozwązać problem. Ciekawe... Według mnie lepiej jednak dostawić suba, co jest bardziej logiczne. Monitor Audio grają swoim dźwiękiem i dmuchają niekorzystnie bas refleksem, więc im więcej basu wypuści wzmacniacz, tym będzie gorzej - buczenie i kompresja. Dobrze podpięty subwoofer w naturalny sposób rozwiązuje problem.

Jest kilka firm, które mają w ofercie suba do monitorów, które to postawione na sobie dają wygląd podłogowej kolumny. I chwalą się wtedy, na jakie wyżyny jakościowe wspina się dźwięk. Nie zalecają kupowania lepszego (pod jakim względem i według jakich kryteriów?) wzmacniacza. Co najwyżej zwrócą uwagę, aby kable głośnikowe nie były zbyt cienkie.

1000zł za używany dobry sub to dobra kwota. A jak znajdzie projekt DIY np na jakimś daytonie to będzie miał za tego koła subwoofer w rynkowej cenie 3-4k.

Podoba mu się charakter brzmienia, a niektórzy mu każą wzmacniacz zmienić...

Ile trzeba wydać na suba, który coś potrafi?

1000 zł to dużo za mało.

Wymiana wzmacniacza może być mniej bolesna finansowo.

No własnie z tymi subami jest różnie :-), ja jak zwykle chciałem dobrze ale nie wypaliło i tu masz rację, kupiłem Dali Ikon 7, Ikon 5, vocal i oczywiście musi być sub bo gdzie tak takie paści Ikon 7 mają bas jak czytać po tutejszym forum :-) no i jaki skutek....oddam nóweczke sub Dali MK2 za 3.000 :-) a dałem 4.000. Przesadziłem z tym basem znacznie bo teraz stoi w koncie, Dali Ikon 7 plus NAD C375BEE fantastycznie się zgrały i sub tylko psuł mi muze. Reasumując : tak jak kolega napisał, lepiej zapakować kase w lepszy wzmak ewentualnie głośniczki lecz gdybym miał jeszcze raz kiedyś podejść do tematu suba to do muzy tylko REL. Podoba mi sie charakter brzmienia suba ale tu to niewypał zrobiłem :-). Podstawę juz znam...do salonu na odsłuch a póżniej decyzja :-), nauka kosztuje ;-)

im więcej basu wypuści wzmacniacz, tym będzie gorzej - buczenie i kompresja

To porównaj to proszę ze średniej jakości subem. To dopiero będzie buczenie i bum bum.

Wzmacniacz ma kontrolować kolumny niezależnie od tego, czy są z bassreflex, czy nie.

Mam takiego do testów za 800 zł (Yamaha) i niczego mu nie brakuje (ma in/out wysokopoziomowe).

Jak jego bas porównam z basem z monitorów, to dopiero ubolewam nad niektórych losem.

Każdy sub zagra dobrze, tylko niewielu bawi się w prawidłową regulację.

Albo nie odetnie kolumn głównych, albo ustawi na 40 Hz, albo nie ruszy fazy, albo uważa, że tylko pośrodku kolumn zagra. Grzechów głównych związanych z subem jest wiele, ale to nie miejsce o tym pisać.

Na pewno łatwiej ustawić suba, aby przy masywnym basie nie zepsuł wokalu niż dostroić kolumny z niskim basem, tym bardziej licząc, że producent będzie miał na myśli wielkość i ustawienie naszego pokoju, kiedy tworzy swoje dzieło. Zwykle stroi pod jakąś komorę pomiarową, żeby mu nie zarzucono fuszerki. A że potem w realnych warunkach nie gra, to co tam... zrzuci się przyczynę na zbyt słaby wzmacniacz.

Mam takiego do testów za 800 zł (Yamaha)

Napisz proszę jaki wzmacniacz w nim siedzi.

Kierujesz rozmowę na subwoofery.

Nie o to chodzi dla założyciela tego wątku.

On myśli, że sub mu pomoże,

I jest w błędzie, bo jego wzmak nie może.

Chodzi o to, by odwieźć go od złego pomysłu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.