Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki ARN 5614 - tragedia do pierwszego diy?

pdi90

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie w moim nowym wątku:).

Jakiś czas temu zakupiłem sobie kolumny UHER (prawie jak Usher - robi różnicę;) z lokalnego ogłoszenia, na odpowiednikach głośników ARN 5614 (w sumie 4 sztuki, 4ohm). Wysokotonowy to jakiś papierowy paździerz, który raczej do niczego się nie nadaje (chyba, że się mylę? model Westra KM - 100-508-8). Czy bazując na tych nisko-średniotonowych głośnikach można zrobić kolumny nie odbiegające znacząco np. od Totem Staff (tak mi się skojarzyło, bo kształt głośników podobny, a brzmienie było interesujące).

Kolejne pytanie, czy jest w czeluściach internetu jakaś dobra duszyczka, która za butelkę przyzwoitej szkockiej pomogłaby mi w zaprojektowaniu takich kolumn (jeśli oczywiście cokolwiek rozsądnego da się z tych głośników osiągnąć?). Leży mi to w piwnicy i się kurzy, tylko mnie denerwując.

Na zwrotnicę, i wysokotonowe chciałbym przeznaczyć powiedzmy 200-300zł.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Krążąc w Internetach znalazłem taki wykres (konstrukcję) czy warto się tym interesować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wklej jakieś zdjęcia bo tak to nie można nic powiedzieć. Z tego co napisałeś to miał to być głośnik szerokopasmowy wspomagany basem. Takie coś miało łączyć zalety głośnika szerokopasmowego z normalnymi kolumnami wielodrożnymi.

Tak wynika ze zwrotnicy którą wkleiłeś. Jeżeli ci bas w tym odpowiada to zaryzykowałbym wymianę tych szerokopasmówek na coś lepszego. W grę wchodziłoby Visaton FRS8 lub FRS8M w zależności jak głośny jest głośnik który tam siedzi, albo TB W3-871 ale nie wiem czy nie byłby za cichy. Ewentualnie Omnes Audio BB 3.01 ale tu też trzeba by sprawdzić czy aby nie jest za cichy. Gdybyś miał więcej miejsca w obudowie to można by nawet wsadzić jakąś szerokopasmówkę cztero-calową.

Koncepcja warta jest spróbowania zwłaszcza że głośniki nie są drogie. Zwłaszcza ten Visaton kosztuje około 14 Euro i brzmi naprawdę naturalnie.

Mam Radmor LS10- bardzo swego czasu chwalone kolumny na ARN165 (lecz "spiralnie powlekana" odmiana Twojego głośnika) i Perless WA10. Bardzo fajna, jak na swoją cenę konstrukcja, z przyzwoitym dźwiękiem i podobnym podziałem jak na obrazku, który wkleiłeś. (ok 2kHz,12dB/okt.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tam faktycznie jest 2,5 kHz. Nie wiem czemu zobaczyłem 250Hz. W takim wypadku można by wymienić głośnik wysokotonowy na jakąś tanią kopułkę.

Bardzo ładnie brzmiąca kopułka i pasująca ceną do tych głośników to K1 firmy Swans. Kosztuje może z 15 Euro i brzmi naprawdę przyjemnie.

Ukryta Zawartość

Zaph ją mierzył i miała bardzo niskie zniekształcenia jak na swoją cenę.

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś pięć sztuk i gorąco polecam. Nie jest to może najlepszy głośnik na świecie ale ma bardzo przyjemną barwę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, ale czy da radę z tak niskim podziałem? Z naszego podworka próbowałem stx-a - ten tańszy model (nie pamietam dokładnie oznaczenia a piszę z tel. w terenie) jakby lekko podwyższyć f podziału byloby dzwiekowo też bardzo fajnie.

Ok, ale czy da radę z tak niskim podziałem? Z naszego podworka próbowałem stx-a - ten tańszy model (nie pamietam dokładnie oznaczenia a piszę z tel. w terenie) jakby lekko podwyższyć f podziału byloby dzwiekowo też bardzo fajnie.

Nie ma problemu z tak niskim podziałem. Problem może być z kupieniem. Nie wiem kto w Polsce sprzedaje głośniki Swans (HiVi).

Stx do tak tanich kolumn pewnie też do polecenia. Ale nie słyszałem to nie wiem jak brzmi. Za ten wysokotownowy który tam teraz siedzi wszystko będzie lepsze.

Te swans zagrają nisko;

Ukryta Zawartość

przy problemie z zakupem można coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ma 92 dB, 93 dB; poza tym można jechać od 3 kHz, bo ARN :

Ukryta Zawartość

ma, co prawda szpilkę powyżej pasma na 5,5 kHz, ale dużego błędu nie będzie; bez przesady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dokup do tego STX PCX

a nie jakiś wynalazki .

Ukryta Zawartość

I ślij do mnie .

Ale zaznaczam terminu nie gwarantuje żadnego .

"będzie kiedy będzie "

:)

koszty - wiór na front + przesyłki :)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Pewnie słusznie, bo wątpliwa jest dostępność tych Monacorów, a STX jest; tylko te 18 dB /oct :-(

Choć np. na znanym portalu jest np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ewentualnie dla STX-a 12 dB/oct, ale przynajmniej na 3 kHz...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W tej cenie lepiej kupic cos fabrycznego, DIY ma sens dopiero od pewnej kwoty

Prawda, i nie prawda zarazem ;). Mam sporo sprzętu, a tu chodzi tak naprawdę tylko o zabawę i sprawdzanie możliwości tkwiących w skrajnie budżetowych głośnikach (które czasem potrafią zaskoczyć na plus!). Mam kilka konstrukcji diy, które dźwiękowo mi tak bardzo odpowiadają, że najpewniej przez długie lata się z nimi nie rozstanę (choćby klony "mietków", które do dziś grają u moich rodziców).

Za ten wysokotownowy który tam teraz siedzi wszystko będzie lepsze.

Szczera prawda :)

[/qoute]

I ślij do mnie .

Ale zaznaczam terminu nie gwarantuje żadnego .

"będzie kiedy będzie "

:)

koszty - wiór na front + przesyłki :)

Dzięki za propozycję :) Na terminie mi jakoś specjalnie nie zależy. Tu chodzi bardziej o radość z posiadania czegoś nie dostępnego na masową skalę, oraz brzmiącego i wyglądającego rewelacyjnie w relacji ceny do jakości :).

Sprawdziłem dokładnie, model tych głośników to westra KW-160 (odpowiednik ARN 5614?)

Ukryta Zawartość

Ogólnie to zastanawiam się teraz nad wyborem głośników wysokotonowych: STX za 63zł, vs. Monacor za 58zł vs. Hivi (znalazłem tylko model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z wysyłką ok. 80zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powinieneś zwrócić uwagę na Spl; do jednego ARN,a może być i 89 dB, ale z dwoma szukałbym 91 dB albo wyżej, jak się uda. Może zabraknąć jakiejkolwiek regulacji i poziom wysokich może być ( ale nie musi) za niski. R.

Jesli dobrze dobierze się glosnik wysokotonowy SPL-em do niskich, mozna osiągnąć sytuację w której w zwrotnicy nie będzie potrzeby stosowania tlumika na wysokich tonach. Niektórzy projektanci twierdzą, że to optymalna sytuacja, bo zabiera on czecs jakosci i dynamiki- po prostu glosnik gra swobodniej. Warunek konieczny to wytrzymały glosnik (tlumik go jednak potrafi trochę zabezpieczyć) oraz przy zakupie- prawdziwe dane podane przez producenta (co tez nie jest takie oczywiste), zeby nie trzeba było się uzerac w sprawie zwrotu :(

Też mam ARN5614 i zastanawiam się nad ich wykorzystaniem.

Mam obudowy po jakiejś chińszczyźnie i zamierzam na nich eksperymentować.

Chciałbym zwrócić uwagę na inny fakt. Z obliczeń wynika, że 2xARN5614 w obudowie BR wymaga około 81 litrów obudowy. Może zamiast dwóch wpakować jeden? Dla jednego ARN obudowa powinna mieć około 40 litrów. Moje kolumny mają po około 28 litrów i zamierzam eksperymentować z jednym (próbne odsłuchy z dwoma nie zachwyciły).

Nadal też mam otwartą kwestię głośnika wysokotonowego.

Czy STX, jakaś Vifa, Monacor, Visaton SC10N (jeszcze można kupić) czy jakiś Tonsil?

Jak uda się ładnie zgrać to może się będzie opłacało nowe paczki zrobić.

Pozdrawiam

Z tą objętością dla 2 x ARN chyba przesadziłeś; katalog daje Vas tylko 30 l na jeden:

Ukryta Zawartość

, czyli spoko pewnie można robić 40 l, albo nieco mniej na dwa głośniki. Tonsila nie polecam;

pasmo od 4 kHz - za wysoko podział dla dwóch dróg. Szukaj takiego, co spokojnie robi od 2, no 2,5 kHz, bo ARN trzeba ciąć tak, żeby wykasować szpilkę na 5,5 kHz. Jak się tego nie zrobi, będzie podbarwiać "górką" na charakterystyce, będącej sumą obu głośników.

Jakiś Wavecor, Vifa czy Monacor - a Stx nie wiem, czy da radę.

Ukryta Zawartość

Z tą objętością dla 2 x ARN chyba przesadziłeś; katalog daje Vas tylko 30 l na jeden:

Ukryta Zawartość

, czyli spoko pewnie można robić 40 l, albo nieco mniej na dwa głośniki. Tonsila nie polecam;

pasmo od 4 kHz - za wysoko podział dla dwóch dróg. Szukaj takiego, co spokojnie robi od 2, no 2,5 kHz, bo ARN trzeba ciąć tak, żeby wykasować szpilkę na 5,5 kHz. Jak się tego nie zrobi, będzie podbarwiać "górką" na charakterystyce, będącej sumą obu głośników.

Jakiś Wavecor, Vifa czy Monacor - a Stx nie wiem, czy da radę.

Ukryta Zawartość

Też się zdziwiłem że tyle wyszło, ale tak pokazał WinIsd. Liczyłem w dwóch wersjach programu. Parametry głośnika są ogólnie znane. Może dlatego że optymalnie wylicza strojenie na coś około 36Hz. Zmniejszenie obudowy powoduje że strojenie jest niewykonalne (wymiary tunelu). Zmniejszając obudowę trzeba przesunąć strojenie ku górze. Mi wyszło że w mojej obudowie 28 litrów realne jest strojenie na około 40Hz przy jednym głośniku.

Jeszcze tylko dodam że do obudowy zamkniętej jeden głośnik potrzebuje około 19 litrów.

Jeśli katalog podaje Fs 40 Hz + - 20% może znaczyć tylko jedno: pomierzyć i wtedy się martwić.

Poza tym przy Fs 40 Hz i 40 litrach objętości kolumny,BR o powierzchni 40 cm2 ( w zasadzie minimum ) to tylko 12 cm długości.

Każdy Hz strojenia wyżej zmniejszy wymiary portu...ale z obudową zamkniętą litraż też może być taki sam, tylko odchudzony bas

Tak byłoby najlepiej. Wymiana głośników w obudowie to nie tylko wyjmij/włóż, ale też trzeba spojrzeć na litraż obudowy, Nie wiem jaki litraż obudów ma kol. pdi90, ale jeśli nie jest jakiś specjalnie duży to moje może powinien rozważyć umieszczenie tam jednego ARN. Warto to rozważyć przed zakupem wysokotonowego (ze względu na SPL).

do pdi90: jeśli nie jesteś w stanie sam dokonać pomiarów to podaj litraż swojej obudowy i wymiar tunelu bass reflex. Spróbujemy coś wstępnie doradzić.

• 3 tygodnie później...

Podjąłem jednak decyzję o zrobieniu nowych obudów. Planuję do nich włożyć 1xARN5614 (obudowa otwarta) i do tego Vifa DX25. Początkowo rozważałem Tonsil 11/100 ale odpuściłem. Zwrotnica będzie z jakiegoś zbliżonego projektu ale opomiarowana i zmodyfikowana pod kątem głośników. Myślałem i analizowałem Monacory ale jakoś nie mogłem się na nic zdecydować, dlatego Vifa.

Obudowy będą z MDF 16mm fornirowane, około 30 litrów.

Pozdrawiam

W Radmorach LS10 dla pojedynczego ARN 5618 pudło ma ok 15l i strojone jest do 45 Hz, ale ARN jest w wersji 8 ohm. Z WA10 Peerlessa gra (w swojej kategorii cenowej) znakomicie.

Dodam jeszcze, że podział jest na 2,7kHz 12 dB/okt.

Lepsza jest ARN 5614 do takich zastosowań w BR. Jakbyś się chciał wzorować to firma Rational Audio AuRa

Ukryta Zawartość

produkowała na podobnych głośnikach zestawy R6 podłogowe i R3 podstawkowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Radmorach LS10 dla pojedynczego ARN 5618 pudło ma ok 15l i strojone jest do 45 Hz, ale ARN jest w wersji 8 ohm. Z WA10 Peerlessa gra (w swojej kategorii cenowej) znakomicie.

Dodam jeszcze, że podział jest na 2,7kHz 12 dB/okt.

Testowałem w obudowie o pojemności 28 litrów 2 takie głośniki a później 1 (po zaślepieniu otworu). Obliczenia nie kłamią. 1 zagrał zdecydowanie lepiej (nawet bez strojenia obudowy). Dlatego zdecydowałem się zrobić nową obudowę o pojemności około 30 litrów dla jednego głośnika. Oczywiście BR. Podział planuję około 2.7-3 z Vifą DX25 lub GDWK 11/100.

Pozdrawiam

Kiedys próbowałem połączyć ARNa z tańszym STXem, PJcostam, 8ohm. Też fajnie to wyszło w skrzynce zamknietej chyba rowniez ok 15l.

W moich Radmorach w kanalach br od lat siedzą piankowe zatyczki.

Kiedys próbowałem połączyć ARNa z tańszym STXem, PJcostam, 8ohm. Też fajnie to wyszło w skrzynce zamknietej chyba rowniez ok 15l.

W moich Radmorach w kanalach br od lat siedzą piankowe zatyczki.

Z moich testów wynika,że dla mniejszych obudów (<19 litrów) zdecydowanie lepiej zagrają te głośniki w obudowie zamkniętej. Ale dla obudowy około 30 litrów z BR jest naprawdę fajna ilość basu i wcale nie jest on mocno złej jakości.

Pozdrawiam

Pewnie, że jest niezly, ale są pewne wymagania co do zwrotnicy- nie moze być wysoko ciety, bo chyba wszystkie ARNy mają wyraźnie zaznaaczony rezonans na 5-6 kHz, różnie w zależności od modelu. Najlepiej ciąć go do max 3,5 kHz tylko trzeba go sparować z kopulką ktora to bez problemu wytrzyma. W LS10 jest 2,7kHz (wg producenta), WA10 z uwagi na wyższą skuteczność ma tlumik dodatkowo go zabezpieczajacy przed zbyt dużą mocą. U mnie od 15lat grają bez awarii, czasem lubię glosniej posłuchać, (lecz nie starują w SPLracing). Wzmacniacz, który je pędził zawsze był dobrze dobrany mocowo (co najmniej mocy znamionowej kolumn). Od paru lat pracują jako przody w kd z podzialem na 80 Hz a dolem zajmuje się samodzielnie wykonany subwoofer.

Wersje 8 omów ARN nie na dawaly się do sensownego BR. Wg obliczeń żeby otrzymać przyzwoitą dobroć układu rezonansowego BR wychodziłby bardzo duża objetość. Mały głośnik nisko-średniotonowy zmuszony do odtwarzania bardzo niskiego basu zwieksza zniekształcenia intermodulacyjne.

Do zamkniętej obudowy tez się nie nadaje z powodu wysokiego Fs.i ogólnie bardzo ogranicza pasmo.

Prawidłowo, należy wybrać objętość BR przy której już mamy w miare dobry impuls i charakterystykę mocową. Obudowę dokładnie wytłumić - podobnie jak dla obudowy zamkniętej, żeby jak najbardziej stłumić podbicie średniego basu wynikające ze zbyt dużej dobroci i następnie dostroić BR wyżej niż wskazują obliczenia dla tej objetości.

Radmor LS-10 miał za małą obudowę i otwór BR. A Peerless WA-10 to był głośnik klasy ARV lub Tonsila.

Tak jak wspomniałem z obliczeń dla wersji 4Ohm wyszła objętość około 40 litrów, strojenie około 36Hz.

Przy około 28-30 litrów można uzyskać w miarę zadowalające efekty strojąc na 44Hz. Tyle teoria, reszta zobaczymy jak wyjdzie.

>artur...

Przerobileś to w praktyce, czy tylko gdybasz?

Mam LS10 i piszę z praktyki. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń zastosowanych tu głośników, niemniej efekty praktyczne czasem nie potwierdzają teorii. Prawda jest taka, że kilku osluchanych znajomych bylo pod wrażeniem ich dźwięku w odniesieniu do zastosowanych komponentów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.