Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki player do słuchania muzyki FLAC?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam pewien problem. Próbuję kopiowiać flaki z laptopa na dysk sieciowy i wyskakuje mi komunikat "nie masz uprawnień do tej operacji". Może ktoś wie jak to przejść. Laptop podłączony do routera, potem switch, NAS i streamer.

Koledzy mają raję to są kwestie uprawnień.

Ja na DS213j rozwiązałem to w ten sposób, że utworzyłem kilka folderów współdzielonych z obsługą Windows (muzyka, filmy itp) i na laptopie widzę je jako dodatkowe dyski do których mogę wrzucać co chcę. Foldery maja pełny dostęp wliczając zapis i usuwanie przez wszystkich użytkowników sieci domowej,można to ograniczyć jeśli komuś zależy.

W ogóle uważam tego NASA za super upgrade. wiec mogę go polecić również koledze AudioFanGowi. Niestety jest to zwiazane ze sporymi wydatkami ale naprawdę warto. Do wykorzystania jego możliwości musiałem jeszcze dokupić lepszy router, ale teraz śmiga mi zarąbiście i mogę w streamingu spojenie na dwóch urządzeniach oglądać filmy w HD. Chyba największą zaletą jest prosta obsługa, ja generalnie laik poradziłem sobie bez większych problemów. Może nie jest to poustawiane na 100 % możliwości ale powoli się uczę.

Ok. Rozwiązałem ten problem z tymi uprawnieniami. Jednak ten dysk, który kupiłem nie obsługuje plików Flac i jutro go odsyłam. Teraz zacząłem sie zastanawiac czy dysk sieciowy jest mi wogóle potrzebny. Ma mi służyc tylko jako biblioteka plików audio. Ten Ds 213J jest stanowczo ponad moje potrzeby.

Fakt że wydatek spory. Też się długo zastanawiałem nad zakupem ale jestem zadowolony że się zdecydowałem, Ja tam trzymam generalnie muzykę, filmy i zdjęcia. Moja dziewczyna najbardziej jest zadowolona ze zdjęć, łatwy dostęp z telefonu czy tabletu. Przed wymianą routera nie mogłem oglądać filmów bezpośrednio, ale teraz nie ma problemu praktycznie natychmiastowo zaczyna odtwarzać.

• 4 tygodnie później...

Niezły, ale jak dla mnie na rozwój tych budżetowych playerów trzeba jeszcze kilka lat poczekać, chyba że bez problemów stać Cie żeby co rok albo dwa wydawać 3 klocki na coś lepszego, nowego. Życie takiego produktu to gdzieś koło roku, potem przyjdzie nowy model, oferujący więcej albo zupełnie inne podejście, nowy format i tak dalej - i komu to potem sprzedać i za ile?? CA SM6 v1 kosztował chyba 4kafle na początku, a kiedy to było jakby wczoraj, a teraz za używke 1200-1500 ? Przykre, takie czasy,mnie nie stać, żeby być teraz testerem tego rodzaju sprzętów, pociągnę jeszcze trochę na CD, a jak urządzenie klasy tego Marantza będzie miało Wimpa i HDD to się skusze, bo tyle mnie wystarczy.

Pewnie zaraz posypią się głosy krytyki, że w takim razie nic nigdy nie kupisz bo wszystko będzie przestarzałe za jakiś czas, ale ja mam na myśli, że rozsądniej jest chwile poczekać i zobaczyć w jakim kierunku to pójdzie i sie uformuje. Teraz jest jeden wielki bałagan - ale to moje zdanie i nikt sie nie musi zemną zgadzać..

Według mnie to nie porozumienie, żeby te urządzenia nie mają Wimpa i jakiegoś chociaż małego dysku na pokładzie, o czym już było pisane na tym forum, na plus coraz to lepsze DACi.

Wimp ma złą licencję na swoje api. Im nie zależy na tym, aby wimp był popularny. Jakby chcieli to api byłoby open source. Po prostu.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ok. Rozwiązałem ten problem z tymi uprawnieniami. Jednak ten dysk, który kupiłem nie obsługuje plików Flac i jutro go odsyłam. Teraz zacząłem sie zastanawiac czy dysk sieciowy jest mi wogóle potrzebny. Ma mi służyc tylko jako biblioteka plików audio. Ten Ds 213J jest stanowczo ponad moje potrzeby.

Ds 213j na 100% odtwarza pliki flac ja mam 115j i jestem mega zadowolony obsługa za pomocą telefonu z windows phone rewelacyjna dźwięk przez port usb cudowny.

Do flac nic lepszego w swojej cenie niż kupno lub złożenie htpc w obudowie mini itx, do tego openelec, się nie dostanie. Mam taki player i do tego DAC i muza hula jak ta lala. Kilka już takich złożyłem dla kumpli. Działa to pod platforma Kodi, dawne xbmc. Posiada oczywiście gapples, odtwarza gęste formaty, pliki flac,alac,cue,wav dosłownie wszystko. Do tego korzysta ze scrapperow, okładki, teksty utworów, zdjęcia wykonawców w tle. Oczywiście to nie wszystkie zalety, ale za długo by tu pisać, bo to platforma też do kina domowego i wszelakiego streamingu, filmy on-line, radio internetowe, youtube. Do tego jeśli nie chcesz włączać tv, nie ma takiej potrzeby bo wszystkim steruje za pomocą smartfona z androidem. Na ekranie smartfona mam okładki płyt, opisy, biblioteki.

Naprawdę lepszego nie znajdziesz.

Do tego możesz korzystać z Wimpa, rdio i wiele innych serwisów. Wybór nieograniczony bo aktywuje się wszystko za pomocą wtyczek.

Ostatnio kupiłem znajomemu tu z forum gotowego za około 500 PLN, postawiłem na nim openelec, do tego dac smsl i kolega mega zadowolony.

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Jak wyżej. Jeżeli TYLKO muzyka to Daphile na np Fujitsu Siemens Esprimo Q5020 wpięty w sieć domową i do tego jakikolwiek tablet lub telefon z androidem i programem Squizeebox do sterowania. Używam i polecam.

W.

Wojtek

Kupiłem tego Marantza NA6005 i powiem szczerze, kopara mi opadła. Fra wybitnie. Idealnie się zgrał z moim systemem.

Przez bluetooth gorzej się słucha, bo dźwięk jest jakiś zaciemniony, ale wifi - rewelacja. Wadą jest to, że czasami zrywa połączenie. Muszę to jakoś obejść. Na szczęście jakość brzmienia wynagradza niedogodnosci.

Gość

(Konto usunięte)

Kupiłem tego Marantza NA6005 i powiem szczerze, kopara mi opadła. Fra wybitnie. Idealnie się zgrał z moim systemem.

Przez bluetooth gorzej się słucha, bo dźwięk jest jakiś zaciemniony, ale wifi - rewelacja. Wadą jest to, że czasami zrywa połączenie. Muszę to jakoś obejść. Na szczęście jakość brzmienia wynagradza niedogodnosci.

Przejdź na drut...wifi jest za mało stabilne...

Pzdr

Therion powiedz mi jak go słuchałeś? Przez zewnętrznego DACa czy po jego analogu? Czy tak i tak. Jeżeli przez oba to które lepiej brzmi?

Wysłane z mojego GT-I9505

czy ktoś może gra z NASa Synology przez wifi bez podpinania go do routera? czy jest w ogole taka możliwość? router stoi w innym miejscu niz stereo i nie mam jak pociągnąć kabla...

Gość aqs

(Konto usunięte)

czy ktoś może gra z NASa Synology przez wifi bez podpinania go do routera? czy jest w ogole taka możliwość? router stoi w innym miejscu niz stereo i nie mam jak pociągnąć kabla...

da się po wifi, ale trzeba dokupić kartę USB WiFi

Tez mialem taki problem. Nie wiem jak to sie nazywa. Niech koledzy pomoga :) Kupujesz dwie wtyczki. Jenda idzie w gniazdko elektryczne kolo routera a druga kolo np stremaera. Do tego dwa kawalki kabla internetowego. Krotko mowiac w jezyku laika sygnal idzie po sieci elektrycznej w domu :)

Tez mialem taki problem. Nie wiem jak to sie nazywa. Niech koledzy pomoga :) Kupujesz dwie wtyczki. Jenda idzie w gniazdko elektryczne kolo routera a druga kolo np stremaera. Do tego dwa kawalki kabla internetowego. Krotko mowiac w jezyku laika sygnal idzie po sieci elektrycznej w domu :)

ale nie jest to takie rozowe - po pierwsze o ile dobrze pamietam gniazdka musza byc w tej fazie, obwod nie powinien byc obciazany innymi sprzetami itd. a i tak predkosc jest duzo mniejsza niz kabel.

mialem to rozwiazanie w domu i niestety streaming byl, szczegolnie w przypadku plikow gestych, lekko mowiac utrudniony.

na dzien dzisiejszy kabel to niestety kabel - dlatego tez po roznych poszukiwaniach zdecydowalem sie u mnie w domu na poswiecenie kawalka sciany, przebicie i pociagniecie kabla pomiedzy sprzetem a NAS

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

eh czyli NAS mnie nie ratuje w tej sytuacji... a kojarzycie jakiś prosty odtwarzacz multimedialny z wyjsciem cyforwym ktory ma wifi i mozna oblsugiwac smartfonem bez wlaczania tv?

jest jeszcze daphile ktory wszystkie te zalozenia spełnia ale troche sie trzeba napocic z konfiguracją...

Gość aqs

(Konto usunięte)

eh czyli NAS mnie nie ratuje w tej sytuacji... a kojarzycie jakiś prosty odtwarzacz multimedialny z wyjsciem cyforwym ktory ma wifi i mozna oblsugiwac smartfonem bez wlaczania tv?

jest jeszcze daphile ktory wszystkie te zalozenia spełnia ale troche sie trzeba napocic z konfiguracją...

przecież pisałem że się da kartę usb wifi wkładasz do synology po usb i łączy się bezprzewodowo z twoim routerem koszt od kilkunastu złotych wzwyż poczytaj na forum synology bo nie wszystkie karty są kompatybilne

przecież pisałem że się da kartę usb wifi wkładasz do synology po usb i łączy się bezprzewodowo z twoim routerem koszt od kilkunastu złotych wzwyż poczytaj na forum synology bo nie wszystkie karty są kompatybilne

ta http://allegro.pl/karta-wifi-usb-tp-link-tl-wdn3200-dulband-n600-ldz-i5105232053.html podobno działa i to na 300mb/s

Gość aqs

(Konto usunięte)

oki dzieki wielkie teraz zagadka pozostaje już tylko czy moj dac xmos bedzie sie łączył z NASem :) trudne jest zycie biednego audiofila :D

weź dac do sklepu i sprawdź lub do jakiegoś znajomego który ma synology

jak ma prawidlowo zrobiona sekcje spdif to czemu ma sie nie laczyc?

ja chce mojemu zaimplementrowac modul JarkaC. bedzie smigal z synology az milo. sprawdzone

ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podobno działa i to na 300mb/s

podobno, slyszalem, kolega mowil itd. nie wierz w to wszystko. jesli beda sciany, stropy itd. a na pewno beda, bo gdyby to bylo w 1 pomieszczeniu tobys podpial to kablem, to nie bedzie takie rozowe. bedzie to dzialac, ale na pewno z problemami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość aqs

(Konto usunięte)

wystarcz

podobno, slyszalem, kolega mowil itd. nie wierz w to wszystko. jesli beda sciany, stropy itd. a na pewno beda, bo gdyby to bylo w 1 pomieszczeniu tobys podpial to kablem, to nie bedzie takie rozowe. bedzie to dzialac, ale na pewno z problemami.

nie utrudniaj sobie życia, wystarczy sprawdzić laptopem czy nawet telefonem transfer od miejsca w którym będzie synology sam mam kartę usb air live,w laptopie i zasięg mam lepszy niż z karty wbudowanej w laptop.

wystarcz

nie utrudniaj sobie życia, wystarczy sprawdzić laptopem czy nawet telefonem transfer od miejsca w którym będzie synology sam mam kartę usb air live,w laptopie i zasięg mam lepszy niż z karty wbudowanej w laptop.

tez mam taka karte. wydaje mi sie, ze jednak nie zrozumiales mojej wypowiedzi. moze jej przekaz nie byl zbyt jasny, chodzilo o to, ze to co pisza w marketingowych ulotkach to jedno, a rzeczywistosc to drugie. wiec jesli napisane jest 300megabitow / s to taki transfer osiaga sie chyba tylko, jak sprzet lezy obok siebie, bo kazda przeszkoda - sciana/strop, nawet dzialajaca obok pompa pieca, cokoliwek wplywa na spadek predkosci.

oczywiscie taka karta moze miec wiekszy transfer niz wbudowana, ale nadal nie bedzie to predkosc "obiecana" przez producenta.

imho dobrym porownaniem jest chyba rynek providerow internetowych i slawetne predkosci neostrady itd.

a na koniec podsumowanie, chocbys nie wiem co robil kabla nadal nie przeskoczysz.

Gość aqs

(Konto usunięte)

tez mam taka karte. wydaje mi sie, ze jednak nie zrozumiales mojej wypowiedzi. moze jej przekaz nie byl zbyt jasny, chodzilo o to, ze to co pisza w marketingowych ulotkach to jedno, a rzeczywistosc to drugie. wiec jesli napisane jest 300megabitow / s to taki transfer osiaga sie chyba tylko, jak sprzet lezy obok siebie, bo kazda przeszkoda - sciana/strop, nawet dzialajaca obok pompa pieca, cokoliwek wplywa na spadek predkosci.

oczywiscie taka karta moze miec wiekszy transfer niz wbudowana, ale nadal nie bedzie to predkosc "obiecana" przez producenta.

imho dobrym porownaniem jest chyba rynek providerow internetowych i slawetne predkosci neostrady itd.

a na koniec podsumowanie, chocbys nie wiem co robil kabla nadal nie przeskoczysz.

zgadzam się ze wszystkim co napisałeś

ale nie jest to takie rozowe - po pierwsze o ile dobrze pamietam gniazdka musza byc w tej fazie, obwod nie powinien byc obciazany innymi sprzetami itd. a i tak predkosc jest duzo mniejsza niz kabel.

mialem to rozwiazanie w domu i niestety streaming byl, szczegolnie w przypadku plikow gestych, lekko mowiac utrudniony.

U mnie to rozwiazanie sie sprawdzilo w 100%. Gralem Flac'ki i nigdy sie system nie zawiesil lub spowolnil ale jak mowisz wszystko zalezy od kilku roznych czynnikow. Moze u mnie wszystko zeszlo sie do kupy? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.