Skocz do zawartości
IGNORED

WYBIERAM KOLUMNY - PROSZĘ O POMOC

PATH18

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy Panowie macie rację muszę zacząć ich słuchać a nie tylko oglądać. Byłem po prostu ciekaw Waszych sugesti co jest warte uwagi przy takim budżecie.

Bardzo dziękuję za komentaże. Wszystkie pomogą mi w wyboże właściwego sposobu dotarcia do tego upragnionego celu.

http://blueaudio.pl/usher-cp8871-diamond-p-3284.html

może np to :)

nie wiem jak sklep, bo na moje zapytania nie odpowiadają, ale warto poszukać innego dystrybutora

Kolego PATH18 - czy zwracasz uwagę na rażące błędy ortograficzne , jakie popełniasz ?

Skoro masz tak zasobny budżet to z powietrza się nie znalazł w Twoim portfelu ?

Zacznij słuchać zestawów budżetowych . Zabierz swoją ulubioną muzykę i słuchaj gdzie się da!

To 'przeważnie' nie kosztuje więc jeśli masz możliwość to zacznij od tańszych systemów - jak najwięcej. Potem odkryjesz co Ci się podoba. Odkryjesz jak duży wpływ ma akustyka.

Odkryjesz czego szukasz. Tak będzie znacznie łatwiej. Może okazać się , że wystarczy Ci cały zestaw za 15 tys second hand. Bo po co kupić Porsche używane by jeździć do biedronki po bułki ?

http://blueaudio.pl/usher-cp8871-diamond-p-3284.html

może np to :)

nie wiem jak sklep, bo na moje zapytania nie odpowiadają, ale warto poszukać innego dystrybutora

A cena na stronie to nie przypadkiem za szt., bo jeśli tak to poza zasięgiem. Same w sobie piękne

>>PATH18

Hej. Jesteś może z jakiegoś większego miasta/aglomeracji? Będzie to Twój pierwszy zestaw? Wiesz dobrze co chcesz uzyskać? Kwota 40tyś to sporo, ale za tą kasę możesz złożyć cały zestaw, grający nieprzeciętnie. Pamiętaj, że czeka Cię też adaptacja akustyczna, opisz może jak to u Ciebie wygląda, fajnie by było zobaczyć zdjęcia. Powiem Ci, że nie spiesz się z wydawaniem kasy, łatwo ją stracić, trudniej zarobić. Jeśli mieszkasz gdzieś w dużej aglomeracji proponuję najpierw pobawić się w odwiedzanie kolegów i posłuchania ich systemów. To da Ci obraz, czego sam oczekujesz od swojego zestawu. Pamiętaj, że dany zestaw, załóżmy, że jakiś gra tak jak byś sobie tego życzył, gra dobrze w danym pomieszczeniu, to nie znaczy, że u Ciebie zagra równie dobrze.

Pamiętaj nie spiesz się! Jak mówiłem wcześniej, łatwo taką kasę wyrzucić w błoto. Druga zasada, jeśli jest możliwość, najpierw posłuchaj, później się zastanawiaj, czy warto inwestować. Gra cały system, nie tylko kolumny i ma grać tak jak Tobie się podoba.

W porównaniu do kolegów wcześniej, nie podam Ci konkretnej odpowiedzi, czy dane kolumny zagrają, bo nie wiem z czym to będzie grać. Tak samo nie znam pomieszczenia, w którym to będzie grać.

Powodzenia i pamiętaj, nie spiesz się!!!

Pozdrawiam

Marcin

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>PATH18

Hej. Jesteś może z jakiegoś większego miasta/aglomeracji? Będzie to Twój pierwszy zestaw? Wiesz dobrze co chcesz uzyskać? Kwota 40tyś to sporo, ale za tą kasę możesz złożyć cały zestaw, grający nieprzeciętnie. Pamiętaj, że czeka Cię też adaptacja akustyczna, opisz może jak to u Ciebie wygląda, fajnie by było zobaczyć zdjęcia. Powiem Ci, że nie spiesz się z wydawaniem kasy, łatwo ją stracić, trudniej zarobić. Jeśli mieszkasz gdzieś w dużej aglomeracji proponuję najpierw pobawić się w odwiedzanie kolegów i posłuchania ich systemów. To da Ci obraz, czego sam oczekujesz od swojego zestawu. Pamiętaj, że dany zestaw, załóżmy, że jakiś gra tak jak byś sobie tego życzył, gra dobrze w danym pomieszczeniu, to nie znaczy, że u Ciebie zagra równie dobrze.

Pamiętaj nie spiesz się! Jak mówiłem wcześniej, łatwo taką kasę wyrzucić w błoto. Druga zasada, jeśli jest możliwość, najpierw posłuchaj, później się zastanawiaj, czy warto inwestować. Gra cały system, nie tylko kolumny i ma grać tak jak Tobie się podoba.

W porównaniu do kolegów wcześniej, nie podam Ci konkretnej odpowiedzi, czy dane kolumny zagrają, bo nie wiem z czym to będzie grać. Tak samo nie znam pomieszczenia, w którym to będzie grać.

Pozdrawiam

Marcin

Jestem z Trójmiasta. Postaram się skorzystać z wszystkich cennych rad. Decyzję o zakupie podkręciła informacja, którą otrzymałem w sklepie o ratach bez prowizji i to sprawiło, że zakup stał się możliwy. Jak to mówią " pośpiech jest złym doradcą" więc postaram się troszkę posłuchać zanim podejmę ostateczną decyzję.

Pomieszczenie to około 40m2 z otwarta kuchnią oraz korytarzem.

Otwarta kuchnia i korytarz, to spory problem.

Słuchanie w sklepie, pozwoli zorientować się na sygnaturze kolumn, natomiast prawie na 100% te same kolumny zagrają inaczej u Ciebie z uwagi na powyższe, a szczególnie korytarz.

Kolumny dobieramy nie tylko w/g osobistych preferencji, ale też do pomieszczenia.

Właśnie ten korytarz budzi moje największe obawy(!)

Na moje;

- w pierwszej kolejności, sugeruje skontaktować się z akustykiem, aby dokonać oceny pokoju i co imho, najważniejsze, zorientować się jaki ma wpływ i udział otwartej kuchni i korytarza.( możesz mieć spore niedostatki w reprodukcji basu i problem z powracającym ( z korytarza) opóźnionym dźwiękiem.

- na PW podam Ci namiary na dobrego akustyka, który nie zdziera skóry i namiar na forumowicza, który ma podobny problem z korytarzem.

Możesz się z nim skontaktować drogą PW i omówić problem.

Jeżeli zależy Ci na znacznej jakości dźwięku, a nie tylko "aby grało", to sugeruje nie lekceważenie powyższego.

Serdecznie pozdrawiam, kolega z 3-City:)

Bez dyfuzorów się nie obędzie , bo adaptacja akustyczna tworzy miejsce słabe do zaakceptowania dla drugiej połówki :) Ja dyfuzory trzymam w miejscu odosobnionym i na czas uczty - rozstawiam i jest miło. Szukaj sklepu gdzie dadzą sprzęt do odsłuchania w domu

Czy dyfuzory są trudne do zaakceptowania WAF?!

hm.., coraz częściej odnoszę wrażenie, że to jest tylko wykręt i rodzaj usprawiedliwienia na forum.

Nie zgodzę się z tym.

Problemem jest bardziej chcenie i/ lub świadomość adaptacji.

Dziś są ogromne możliwości projektowania, wyboru materiału, kolorystyki i formy, ze praktycznie do każdego wnętrza można dobrać spójny z nim element akustyczny.

Jeżeli będą CHĘCI, to można zaaranżować pomieszczenie tak, aby WAF nie pisnęła nawet słówkiem.

Sam, niespełna tydzień temu, miałem u siebie całkowicie przeźroczysty dyfuzor firmowany przez Acoustic Lab;

i zdekompletowany;

nawiasem, ost, zdjęcie dodałem nie bez powodu, ponieważ przeźroczysty element oparty JEST TEŻ NA ADAPTACJI AKUSTYCZNEJ z wełny.

Owszem, zrozumiałe jest, ze taka aranżacja nie każdemu przypadnie i nie do każdego wnętrza, ale można wełnę "ubrać" w inną "szatę" i WAF będzie uhahana:)

Tylko do tego wszystkiego potrzeba trochę kasy, ale głównie CHĘCI!

piękne , ale i tak swój gabaryt mają.Moje to szare walce w kombinacji do 2.2 m niestety , ale działają . Przednie podkręcają basowe niuanse lokalu ale mają prawie 1m średnicy , dlatego je chowam ;)

U mnie na tym etapie, będzie trudno wprowadzić jakąś adaptację tego pomieszczenia. Jest to niestety salon, w którym biegają boje berbecie. Mam w razie czego pomieszczenie w piwnicy, które mógłbym przeznaczyć na pomieszczenie odsłuchowe ale z tym niestety będzię trochę więcej zachodu.

Pozdrawiam

Kolega pyta o kolumny, a tu rozmowa schodzi na wytlaczanki z jajek... Chyba nie ma sensu dzwonic od razu po akustyka, jak jeszcze nie wiadomo co bedzie w tym pomieszczeniu stalo.

PATH18: do Twojej listy kolumn do odsluchania moge dorzucic Dali Epicon 6 lub 8, wygladaja pieknie, podobno graja tez nie najgorzej (byla to jakis czas temu kolumna Hi-Endowa roku wg EISA, cokolwiek to znaczy...)

Kolega pyta o kolumny, a tu rozmowa schodzi na wytlaczanki z jajek... Chyba nie ma sensu dzwonic od razu po akustyka, jak jeszcze nie wiadomo co bedzie w tym pomieszczeniu stalo.

PATH18: do Twojej listy kolumn do odsluchania moge dorzucic Dali Epicon 6 lub 8, wygladaja pieknie, podobno graja tez nie najgorzej (byla to jakis czas temu kolumna Hi-Endowa roku wg EISA, cokolwiek to znaczy...)

Myślę, że z wytłoczkami dam sobie spokój. Jeśli tylko będzie mnie jeszcze na to stać i rodzinka nie będzie miała nic preciwko, to będę się starał zrobić Ciślaka bardziej profesjonalnego.

Epikony widziałem i je również dopisuję do mojej listy Top 10, bo niestety słyszeć ich niestety też nie słyszałem.

Pozdrawiam

>>PATH18

Pozdrawiam

Marcin

Oto zdjęcie miejsca, w którym planowałem postawić sprzęt.

post-57065-0-29213600-1418553146_thumb.jpg

A z tym to się akurat nie zgadzam ,akustyk to podstawa , przy tym budżecie wręcz filar dobrego zestawienia ze sprzętem

Dokładnie tak.

- to nie jest wydzielony pokój o "zamkniętej" akustyce.

- to pomieszczenie z aneksem i korytarzem, a to spory problem.

Przy pierwszym wariancie, adaptacja akustyczna jest wskazana, przy ost, imho, konieczna(!)

O ile oczywiście chce się poważnie podchodzić do reprodukcji dźwięku.

Znam kolegów którzy, przy podobnym problemie, zmieniali w kółko kolumny szukając.., basu, który uciekał w korytarz, nie mówiąc już o powracającym z dużym opóźnieniem dźwięku z korytarza.

Ps. Samo życie...

Dalsze pisanie imho, już nie ma sensu. To żadna nowość, że większość w tym sceptycy, musi sobie połamać zęby i stracić mnóstwo kasy na zmianach kolumn, nim zrozumie zasadność adaptacji akustycznej.

Potem i tak z podkulonym ogonem, wykręca tel do akustyką lub zakłada kolejny wątek " Brak basu, POMÓŻCIE!"

Na chwilę obecną, nie znam pomieszczenia na tyle równego w całym paśmie, aby nie trzeba dokonywać adaptacji.

Wielu sądzi, że kupując kolumnę za schwarz kasę rozwiąże sobie tym problem, bo ten pierdylion kasy "poradzi sobie" z niedoskonałościami w akustyce.

Imho, bzdura! Im "droższa", choć nie zawsze lepsza, tym bardziej "pokazuje" co jest nie tak w akustyce i w systemie.

Z mojej strony, to byłoby na tyle:)

Pozdrawiam Panów, M.

A z tym to się akurat nie zgadzam ,akustyk to podstawa , przy tym budżecie wręcz filar dobrego zestawienia ze sprzętem

Akustyk PRZED zakupem kolumn? Akustyk zanim nawet wiadomo co bedzie stalo w pomieszczeniu i o jakiej charkterystyce? Te same rozwiazania dla monitora, czy 2 metrowej kolumny na 15 calowych basach?

Prosze czytac ze zrozumieniem, nigdzie nie neguje wplywu akustyki na koncowe brzmienie.

Path18: kolejne kolumny do przesluchania to Gauder Akustik Arcona 80 lub 100. Te pierwsze dostepne w Trojmiescie, sam sie wybieram na odsluch w okresie Swiat. Maja naprawde dobra prase, do tego zgrabny wyglad (szczegolnie w wersji white piano), musze sie przekonac na wlasne uszy. Tez sie powoli rozgladam za podlogowkami w zblizonym budzecie.

Tak, sluchalem w kontrolowanych akustycznie warunkach paru skrzynek większych i mniejszych, ale niestety nie pamietam oznaczeń. Uwazam ze bardzo fajne granie, liniowe, żaden zakres nie pcha sie do przodu, bardzo dobra kontrola basu i bardzo dobrze zaznaczony; granie ktore przykuwa uwage. Mysle ze Litwin- właściciel znalazł swój sposob na dźwięk i do tego bardzo solidne wykonanie. Z tego co sie orientuje to syn i ojciec, chyba stolarz od pokoleń :)

Mi sie bardzo podobało granie, polecam odsłuchać, bo moze to jest to czego szukasz....

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.