Skocz do zawartości
IGNORED

Odbiornik bluetooth z wyjściem cyfrowym do 200 zł ?

piotrek_poz

Rekomendowane odpowiedzi

Yamaha YBA-11. Mały, lekki i posiada wszystko co trzeba

Ja zrezygnowałem z zakupu tej Yamahy głównie ze względu na brak zasilacza w zestawie - być może producent wyszedł z założenia, że tylko użytkownicy amplitunerów Yamaha z wyjściem USB na tylnej ściance zdecydują się na YBA-11.

Wiem, że można wykorzystać np. uniwersalną ładowarkę do smatphone'a, ale to rozwiązanie jakoś do mnie nie przemawia.

Czy Yamaha YBA-11 albo jakikolwiek inny bluetooth aptx z wyjsciem cyfrowym przetransmituje sygnal 5.1 z laptopa? Czy tylko 2.0?

Chodzi Ci o dyskretny dźwięk surround w filmach?

Philips AEA2700/12 wysyła tylko stereo. I zgaduję, że wszystkie pozostałe urządzenia też.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Philips fajny i na miejscu dostępny, ale ma dupowate napięcie zasilania ... 9V, czyli w np. samochodzie trudno go byłoby używać.

Te z Aliexpress, poza tym, że trzeba 2-3 tygodnie czekać, są zasilane przez microUSB, więc każda ładowarka je obsłuży.

Dla nielubiacych czekac 3 tygodnie i dla lubiacych lokalna gwarancje - dokladnie to samo tylko pod szyldem firmy Overmax i od reki dostepne w sklepach lub na popularnym serwisie aukcyjnym, od niedawna w ofercie z oficjalna cena 119 zl:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w zamian :) za ta informacje prosze tylko o jedno - niech ktos to przetestuje pod katem przesylu sygnalu 5.1. Dziekuje serdecznie.

Ukryta Zawartość

Yamaha transmituje tylko dźwięk stereo - jak niemal wszystkie adaptery bluetooth. Brakuje również ładowarki, trzeba wykorzystać jakąkolwiek ładowarkę np. od smartfona

Dla nielubiacych czekac 3 tygodnie i dla lubiacych lokalna gwarancje - dokladnie to samo tylko pod szyldem firmy Overmax i od reki dostepne w sklepach lub na popularnym serwisie aukcyjnym, od niedawna w ofercie z oficjalna cena 119 zl:

Ukryta Zawartość

w zamian :) za ta informacje prosze tylko o jedno - niech ktos to przetestuje pod katem przesylu sygnalu 5.1. Dziekuje serdecznie.

Wlasnie otrzymalem oficjalna odpowiedz z firmy Overmax - tak, za pomoca tego urzadzenia mozna odebrac i przeslac z spdif do amplitunera kina domowego sygnal 5.1. Wierzyc na slowo? Chyba uwierze dopiero jak podlacze i zobacze (albo ktos inny podlaczy i napisze na forum :) Warto to sprawdzic. Cena bardzo atrakcyjna w porownaniu nawet z najtanszymi odbiornikami bluetooth aptx, ktore sa "tylko" stereo.

Ukryta Zawartość

jest małe ale ... ten Overmax to nie bluetooth, tylko wi-fi ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

jest małe ale ... ten Overmax to nie bluetooth, tylko wi-fi ...

Tym lepiej bo może przesłać bez kompresji :)

Spróbuje w tygodniu podpiąć pod KD i zobacze co wyświetli.

Na stronie tego Overmax podają: Częstotliwość audio:24bit,96kHZ

Czyżby ten sprzęt przesyłał strumień audio 24bit 96kHz i puszczał taki sygnał na wyjście cyfrowe SPDIF? Jeśli tak to rewelacja - dotychczas potrafił to chyba tylko NAD Dac 2 który kosztuje ponad 1000zł..

Witam,

Zakupiłem dzisiaj Philips AEA2700/12, i kanały stereo są zamienione na wyjściu cyfrowym (na obu), tak jak ktoś pisał wcześniej :(. Czy ktoś ma to urządzenie z poprawnie działającym stereo na wyjściu cyfrowym? Chciałbym ustalić, czy to cecha konstrukcyjna modelu :), czy wadliwy egzemplarz/seria.

Czy ktoś ma to urządzenie z poprawnie działającym stereo na wyjściu cyfrowym?

Jak już pisałem wcześniej, mój działa prawidłowo.

Niezły bubel z tego Philipsa.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> matee, Shadowsky76

Jakie macie numery seryjne waszych egzemplarzy? Może to jest jakiś trop.

Numer mojego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie macie numery seryjne waszych egzemplarzy

AQ1A1448022312

Poza tym skopanym stereo, urządzonko jest naprawdę świetne. Od roku mam starszą wersję analogową (AEA2000), i poprawa dźwięku po przejściu na wersję z spdif jest spora.

AQ1A1448022312

Dziwne. Stawiałem na to, że Twój numer będzie niższy.

Zrobiłem plik mp3 do testów:

Ukryta Zawartość

Jutro idę z tym do sklepu reklamować :).

Ukryta Zawartość

Daj znać, jak poszło.

Ciekaw jestem, czy wszystkie egzemplarze (cała seria) jest walnięta, czy tylko pojedyncze egzemplarze.

Ponieważ nie mieli innego egzemplarza w sklepie, pan od reklamacji zaproponował zwrot pieniędzy albo odesłanie na naprawę do producenta. Sam zasugerował że zwrot pieniędzy będzie lepszy, bo mogę po prostu zamówić nowe urządzenie co będzie dużo szybsze niż czekanie na naprawę :). Wziąłem pieniądze i zastanawiam się co dalej - kupić kolejny egzemplarz, czy może jednak kupić coś innego ?

zastanawiam się co dalej - kupić kolejny egzemplarz, czy może jednak kupić coś innego ?

Jak widać ryzyko wtopy jest spore, więc może jednak coś innego?

Jakbym miał jeszcze raz kupować odbiornik Bluetooth, to pewnie sięgnąłbym po Yamahę YBA-11 (ale nie wiem, jak się sprawdza w praktyce).

Jak to jest z tą jakością

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) proponował raz streaming bt bezstratny… Chyba fikcja… co kabel to kabel...

Ukryta Zawartość

Daj znać, jak poszło.

Ciekaw jestem, czy wszystkie egzemplarze (cała seria) jest walnięta, czy tylko pojedyncze egzemplarze.

Ja kupowałem w grudniu, numer seryjny: AQ1A1426007841, u mnie kanały nie są zamienione.

u mnie kanały nie są zamienione.

To dobrze, bo się już bałem, że jestem jedyny. ;)

Zamówiłem nowy egzemplarz, w innym sklepie (aby nie dostać kolejnego z taśmy, z tego samego "kontenera" :)). Zobaczymy.

A wolę tego philipsa, bo ma oba wyjścia spdif - optyczne i zwykłe.Widzę że niektóre aplitunery (np. Denon AVR-X1100w) nie mają coaxialnych, tylko optyczne :). YBA-11 ma tylko coaxial.

Zamówiłem nowy egzemplarz

Ja z kolei wziąłem Yamahę. Dla spokoju duszy. :D

w innym sklepie (aby nie dostać kolejnego z taśmy, z tego samego "kontenera" :)). Zobaczymy

Trzymam kciuki!

Widzę że niektóre aplitunery (np. Denon AVR-X1100w) nie mają coaxialnych, tylko optyczne :). YBA-11 ma tylko coaxial.

Na szczęście ja posiadam amplituner jeszcze z czasów, gdy wyposażano je w baterię różnych wejść (a nawet wyjść) cyfrowych.

Dla porządku u mnie SN AQ1A1430009678.

Pakuję więc i jadę z reklamacją!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Dla porządku u mnie SN AQ1A1430009678.

Pakuję więc i jadę z reklamacją!

Ojej tak bardzo przezywacie ta zamiane kanalow jakby nie mozna bylo na jakims etapie toru pozamieniac kable miejscami i polaczyc prawidlowo :) Mam nadzieje ze niedlugo pojawia sie zwrocone przez was philipsy na allegro za polowe ceny to chetnie taki kupie :)

tak bardzo przezywacie ta zamiane kanalow jakby nie mozna bylo na jakims etapie toru pozamieniac kable miejscami i polaczyc prawidlowo :)

Jeśli ten odbiornik nie jest jedynym źródłem, to nie będzie to aż tak wygodne i łatwe.

Gdyby chodziło o wyjścia analogowe, to problemu de facto by nie było.

A co jeśli ten Philips raz gra prawidłowo, a raz zamienia kanały? :D

Przed każdym odsłuchem wypadałoby wtedy odpalić jakiś test i sprawdzić, czy na obecną chwilę połączenie jest prawidłowe.

Jeśli ten odbiornik nie jest jedynym źródłem, to nie będzie to aż tak wygodne i łatwe.

Gdyby chodziło o wyjścia analogowe, to problemu de facto by nie było.

A co jeśli ten Philips raz gra prawidłowo, a raz zamienia kanały? :D

Przed każdym odsłuchem wypadałoby wtedy odpalić jakiś test i sprawdzić, czy na obecną chwilę połączenie jest prawidłowe.

Napewno w dni parzyste gra L P, a w nieparzyste P L :) Skoro wada wystepuje w wiecej niz kilku egzemplarzach pewnie w konstrukcji jest gdzies jakis newralgiczny punkt gdzie latwo bylo to zamienic. Byc moze nawet bez przelutowywania bylaby mozliwa "naprawa". No ale chyba tak nie mozna bo utrata gwarancji :)

pewnie w konstrukcji jest gdzies jakis newralgiczny punkt gdzie latwo bylo to zamienic

Równie dobrze może to być też błąd software'owy, który ma na starcie kłopoty z rozpoznaniem, która próbka jest parzysta, a która nieparzysta.

Yamaha YBA-11

Przyszła moja Yamaha YBA-11. Coby nie korzystać z niepewnych noname'owych ładowarek/zasilaczy od smartphone'ów, kupiłem 5W ładowarkę od iPhone'a.

Generalnie urządzenie jest spoko. No i kanałów nie zamienia ;)

Na chwilę obecną nie podoba mi się jedna rzeczy: mechaniczna jakość (a raczej tandetność) wyjścia cyfrowego.

Niby kabel, jak już wejdzie, siedzi dosyć pewnie i nie wypada. Ale podczas wtykania wtyczka chce czasami wejść pod kątem i z wewnątrz dochodzi nieprzyjemny odgłos łamania czegoś (a w rzeczywistości pewnie po prostu przeskakiwania tej cieniusieńkiej "sprężynki" obsługującej żyłę gorącą).

Wiem, że to jest szczegół i pierdoła, ale mogli to zrobić lepiej, zwłaszcza patrząc na cenę tego adaptera.

-> Harrold1986

Twój egzemplarz posiada też taki "bajer"?

Nie zauważyłem u siebie czegoś takiego. Z tym że jak raz podpiąłem swoją Yamahę pod Harmana HD 970 to tak już zostało i nie rozłączałem wtyku Coaxial z transmitera. Po weekendzie postaram się sprawdzić czy u mnie też takie odgłosy wydaje przy podłączaniu :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.