Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz Pearl lite & Monitor Audio GX100

Starzec2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie posiadam komplet marantza pearl lite z głośnikami MA BX2. Mam okazję kupić nowe GX100 za 800 funtów czyli troche ponad 4000zł. Nad wymianą głośników zastanawiałem się od dłuższego czasu ale jakoś zawsze było coś ważniejszego do kupienia. Teraz generalnie mógł bym sobie na taki zakup pozwolić (nie bez wyrzeczeń), ale nawet nie słyszałem GX100. Niestety decyzję będę musiał podjąć szybko i nie wiem czy dam radę gdzieś odsłucha takiego zestawu. Z BX2 jestem zadowolony, ale zawsze można lepiej, zwłaszcza że to budżetówki.

Czy ktoś słuchał a jeszcze lepiej posiada taki zestaw, co o nim sądzicie?

Moje pomieszczenie to około 16m, muzyka raczej spokojna typu Norah Jones, Phil Collins, Queen, Dire Straits, Maanam itp.

Dzięki

Sylwek

Do BX2 to bezsensu nawet porównywać... Kompletnie inna kolumna, lepsza, ale również o charakterystycznym brzmieniu.

Pytanie, czy nie można lepiej w tych pieniądzach??? Poszukałbym na Twoim miejscu jeszcze w innych markach.

Dzięki za odpowiedź.

No cóż, wybór jest bardzo duży i trudno się zdecydować, plan był taki że głośniki będe kupował z drugiej ręki i jak coś by mi się nie spodobało to odsprzedawać bez straty lub z niedużą stratą, miałem właśnie zacząć od gx100, i nawet zamówiłem powystawowe za 620 funtów, ale się okazało że tamte poszły, i sklep oferuje mi za nowe za 800 funtów (normalna cena na wyspach to około 1200), więc się zastanawiam czy warto dołożyć to 200 funtów do nowych, bo w razie czego przy odsprzedaży będzie większa strata.

Nowe kolumny kupione za 2/3 ceny bez problemu odsprzedasz praktycznie za te same pieniądze w ciągu pierwszego roku od zakupu, więc ryzyko jest niewielkie. To nie są kable, które natychmiast po wyjściu ze sklepu tracą połowę swojej wartości. Jeśli te GX100, które ci zaoferowano będą faktycznie całkowicie nowe, w sensie prosto z pudełka, a nie jakieś ex-demo to będą trzymać swoją wartość. Ważne, żebyś o nie zadbał, nie poniszczył forniru (szczególnie jeżeli są wykończone w lakierze na wysoki połysk) i pod żadnym pozorem nie pozbywał się oryginalnych kartonów.

Wow. Kolumny dojechały wczoraj wieczorem. Wygląd robi wrażenie, trochę strach dotykać (piano black). Mam nadzieję, że aż tak bardzo łatwo tego nie będzie można zarysować. Musze się oduczyć kładzenia pudełek na głośnikach.

Jeśli chodzi o brzmienie to trochę będę musiał poczekać z oceną aż się dotrzemy, zarówno głośniki jak i moje uszy. Na początku zwłaszcza bas był nieprzyjemny, ale po kilku godzinach gry jest już lepiej. Zmiana z Br2 jest znaczna, generalnie wszystkiego jest więcej. Co ciekawe (może to normalne ale myślałem że będzie na odwrót) , GX100 są głośniejsze od Br2 przy tym samym ustawieniu pokrętła na wzmacniaczu. Br2 przeważnie słuchałem na godzinie 9, przy GX na godz. 8 uzyskuje mniej więcej ten sam poziom głośności.

Odnośnie docierania, według was jak długo nowe głośniki mogą grać bez przerwy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.