Skocz do zawartości
IGNORED

Poddaję się! :( Telewizor Sony KDL-50W829B.

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

to takie ułatwienie, wersja dla biedakow lub sknerow (a wiec dla przeciętnych Polakow) a wiec szuka się tutaj jak nic nie wydac a cos mieć. Dlatego tak populrne u nas piractwo i kalibracje przez neta a raczej wklepywanie "czyjejś" kalibracji.

Najlepsze strony do piracenia mieli Niemcy. Były takie strona które od wypożyczalni filmów różniły się jedynie tym że filmy były za darmo. Jak miało się zainstalowany Jdownloader to ściągnięcie filmu w HD zajmowało pół godziny. Jak ktoś chciał zainwestować w abonament na jakiejś stronie do ściągania plików to przy szybkim łączu film ściągało się w 15 minut. I tu mówię o filmach w naprawdę dobrej jakości. Niestety Niemcy zrobili porządek z tymi stronami.

To że Polacy to najwięksi piraci jest wierutnym kłamstwem.

Ja osobiście wolałbym oglądać filmy z internetu i za nie zapłącić ale...... No właśnie jeżeli za film na BR w wypożyczalni zapłącę 1,6 Euro a z sieci na n.p. Netflixie albo na maxdome z 5 Euro albo i więcej to niech wsadzą sobie te filmy w dupę.

Mam znajomego który jeździ do Wawy po filmy 5 zł sztuka(na płycie upchanych po 5 filmów jakość tragiczna ale nadruk okładka i nawet spód płyty jest biały wygląda jak oryginał :) ) zna tych wszystkich Rumunów,Bułgarów itp.co tym handlują i wszyscy potwierdzają że do polski filmy,programy,gry,muzyka(i oni szybcjej to mają niż ukazuję się to w sklepie) idą do Polski z Rosji a potem od nas przerzucane dalej na Europę czyli tam jest największe piractwo.Piractwa się nie wytępi kilka miesięcy temu we franci rząd chciał zablokować sieci P2P i zlikwidować piractwo i się nie udało podobnie było z polskim chomikiem sprawy były w sądzie że udostępnianie też było tam nielegalne i sprawa ucichła i chomik działa dalej.A teraz jeszcze jak nie ma kontroli na granicach przerzucane tego jest jeszcze więcej

Viewing mode: Cinema 1 (ja mam Kino 2 - moim zdaniem dużo lepiej)

Contrast 90 (ja mam 92)

Brightness: 50 (ja mam 36)

Color temperature Warm2 (a tu się różnimy z Duńczykami - ja mam neutral i jest IMO dużo lepiej:))

Kino 1 to Cinema 1 w rodzimych egzemplarzach

Contrast na 92 niewiele zmienia, ale

Brightness na 36 zabija (zlewa do kupy) prawie 10% najciemniejszych odcieni obrazu

Przejście z Warm2 na Neutral powoduje, że cała reszta konfiguracji barw, w szczególności RGB Gain i Bias staje się całkowicie nieaktualna. Te ustawienia nakładają się kaskadowo, przy czym największe znaczenie ma właśnie preset Warm2. Ponadto tak duża zmiana temp. barwowej wpływa znacząco na liniowość wyświetlacza, więc możliwe, że i ustawienie gammy przestaje być poprawne, a może także kontrastu.

Brightness na 36 zabija (zlewa do kupy) prawie 10% najciemniejszych odcieni obrazu

Powinien być nastawiony na 50. Ja ustawiłem na 55 na wszelki wypadek żeby mi właśnie nie gubiło szczegółów w ciemnych miejscach. Jasność najłatwiej ustawić na tablicach testowych. N.p. na tym z tej strony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) D.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

LCD w tej cenie niezależnie od ustawienia jasności zgubi szczegóły w ciemnych partiach. :) Przemawia przeze mnie złośliwy fan plazmy w tym momencie ;).

Bo różne plansze testowe ze skalą szarości dla bieli i czerni oczywiście sobie wyświetlałem i jest OK na 36 jasności.

Każdy panel inny...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

LCD w tej cenie niezależnie od ustawienia jasności zgubi szczegóły w ciemnych partiach. :) Przemawia przeze mnie złośliwy fan plazmy w tym momencie ;).

Bo różne plansze testowe ze skalą szarości dla bieli i czerni oczywiście sobie wyświetlałem i jest OK na 36 jasności.

Bzdura :) Na LCD Sony da się ustawić jasność i gammę tak, żeby nawet pierwszy odcień po czerni był widoczny, to raczej plazmy miewały tendencję do gubienia czegoś np. przez pływającą czerń. Jasność 36 ma szansę być poprawna tylko jeśli wymusiłeś pełny zakres dynamiki na testowanym wejściu HDMI.

Na LCD Sony da się ustawić jasność i gammę tak, żeby nawet pierwszy odcień po czerni był widoczny,

Spokojnie jest widoczny. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No przecież mam możliwość wyświetlać plansze testowe, jak każdy z nas.

Szkoda, że nie możesz wpaść i zobaczyć.

Puszczałem dzisiaj sobie Blu Ray Marauder z cyklu Żołnierze Kosmosu i nocne sceny - miodzio.

Zysk z jasności 36 to IMO bardziej soczyste kolory.

Dla wszystkich którzy zastanawiają się nad wyborem TV: w USA reklama porównawcza jest dozwolona.

Test ustawień sklepowych - facet od Sony mówi dlaczego Samsung lepiej "na oko" świeci w sklepie.

Można to przesaturowanie usunąć poprzez kalibrację ale profesjonalna kalibracja kosztuje.

Nie jest żądną tajemnicą że Samsungi nie są żadnym High Endem. Akurat ta reklama może być manipulowana. Wystarczy na jednym z telewizorów ustawić za duże nasycenie koloru i wtedy mamy przester i znikają szczegóły. Zresztą widać że Samsung świeci jaśniej. Inną metodą jest puszczenie materiału z szerszym gamutem gdzie ten napis wychodzi poza kolor normalnego gamutu. Zwykły telewizor nie wyświetli tego napisu bo gamut przycina.

No przecież mam możliwość wyświetlać plansze testowe, jak każdy z nas.

Szkoda, że nie możesz wpaść i zobaczyć.

Puszczałem dzisiaj sobie Blu Ray Marauder z cyklu Żołnierze Kosmosu i nocne sceny - miodzio.

Zysk z jasności 36 to IMO bardziej soczyste kolory.

Czyli jeśli wyświetlisz sobie planszę "Black Clipping" z tej płyty/plików:

Ukryta Zawartość

to będzie w stanie odróżnić pasek 17 (i więcej) od 16?

Ukryta Zawartość

Czyli jeśli wyświetlisz sobie planszę "Black Clipping" z tej płyty/plików:

Ukryta Zawartość

to będzie w stanie odróżnić pasek 17 (i więcej) od 16?

Nie bardzo wiem z czym się je tę stronę... :(

Akurat choinkę ubieram i nie mam czasu się zagłębić w temat.

Mógłbyś dać link po prostu do jotpega z planszą ?

Akurat mam odpalony komp z JRMC na telewizorze więc jest okazja sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na tej stronie są błędne fotki (niebieskawe)

Ukryta Zawartość

Nie bardzo wiem z czym się je tę stronę... :(

Akurat choinkę ubieram i nie mam czasu się zagłębić w temat.

Mógłbyś dać link po prostu do jotpega z planszą ?

Akurat mam odpalony komp z JRMC na telewizorze więc jest okazja sprawdzić.

Proszę, wstawiłem Ci konkretny plik tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę, wstawiłem Ci konkretny plik tutaj:

Ukryta Zawartość

Dzięki, Jutro oblukam i dam Ci znać

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.