Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do kina do 5k.

Bartek101

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje dobrego zestawu do kina domowego 2+1, początkowo myślałem, o głośnikach aktywnych, ale mało jest takich głośników i widzę, że jednak trzeba kupić wzmacniacz + głośniki

Od kilku lat mam w salonie yamaha-560+elac105 II, chciałbym teraz kupić do sypialni drugi zestaw, który będzie służyć do słuchania muzyki, ale głównie do oglądania filmów. Dlatego zależy mi na tym, aby zestaw generował fajne "efekty" dźwiękowe. Zależy mi, żeby jakość zestawu przewyższała znacznie to co mam w teraz w salonie, nie wiem tylko czy kwocie 5 k, da się zauważyć o klasę lepsze brzmienie, czy przygotować się na większy wydatek?

Sypialnia ma 17m2, brak mebli, odległość słuchacz od głośników to 3 m. Odległość głośników od ściany to 40 cm

To co wpadło mi w oko po przeczytaniu kilku tematów z forum to pianocraft 750 + sub YST-FSW150 + ew. wymiana monitorów z piano na jakieś inne.

Pianocraft 750 dlatego, że ma on wyjście na sub, czego nie widzę w zwykłych wzmacniaczach stereo.

Moje pytania

1. nie potrzebny mi jest odtwarzacz CD/Radio więc równie dobrze mógłbym pianocraft zastąpić wzmacniaczem stereo, jeśli są takie, które mają wyjście również jedno dodatkowe wyjście na sub?

Wiem, że są amplitunery, ale mają znacznie słabszą jakość niż zwykłe wzmacniacze stereo, porównywałem swój stary wzmacniacz do ampliturnera za 3 k i ampliturer bardzo słabo wypadł.

Jak plasuje się jakość wzmacniacza od pianocrafa, jest porównywalna z jakością wzmacniacza stereo za 1k ?

2. czy wymiana monitorów w tym zakresie cenowym ma sens? Pianocraft, jest teraz w cenie 1700 zł ze standardowymi głośnikami, a w cenie 3500 zł z głośnikami np. B&W 685, czy różnica w dźwięku uzasadnia 2 razy większy wydatek? Słyszałem mieszane opinię, niestety nie mam jak tego sam przesłuchać. Może ktoś jeszcze się wypowie. Ew. jakie inne monitory kupić, które będą miały krystaliczny dźwięk, który dobrze wzmocnić dodatkowo subem.

Póki co w sypialni grają u mnie microlab solo 6c kupiłem je tylko na czas ze względu na budżet. Niestety dźwięk to porażka, kompletnie brakuje im basu, wrażenia przestrzenności dźwięku Nie nadają się do słuchania muzyki, a tym bardziej do oglądania filmów.

Tym bardziej zdziwiłem się, gdy w jednym wątku na tym forum przeczyłem opinie kogoś, kto polecał komuś te głośniki zamiast pianocrafta, pisząc o podobnej jakości. Pianocrafta słyszałem u kolegi, co prawda przez 1-2 minuty, ale wrażenie było pozytywne, wydawało, że jakość dźwięku była podobna do tego co mam teraz w salonie, a po wymianie monitorów i dodaniu basu będzie znacznie lepiej.

https://www.audiostereo.pl/topic/116690-stereo-do-kina-do-5k/

Witaj,

jeśli masz możliwość postawienia klasycznego amplitunera, zdecydowanie lepiej pod względem jakości dźwięku wypadnie właśnie takie połączenie. Spójrz proszę na Onkyo TX-8050, Yamaha R-N500 lub Harman Kardon HK 3770. Każde z powyższych urządzeń jest wyraźnie lepsze od PianoCraft. Moją ostatnią propozycją jest świetny wzmacniacz, wyposażony w wejścia cyfrowe QUAD Vena Metal.

Kwestia kolumn - system zbudowałbym na zestawie Monitor Audio Bx2 lub Indiana Line Tesi 260 oraz subwooferze REL T Zero. Jest to konfiguracja, która zabrzmi dynamicznie, efektownie, ale także pozwoli na bardzo dobry odsłuch muzyki.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jestem ze Szczecina, za daleko do łodzi.

Ten Harman Kardon HK 3770 ma wyjsćia na 4 głośniki, ale nie ma na sub to samo onkyo. Tzn. ze sub podłącza się po left lub right jednego z głośników?

Ale skoro to jest aktywny sub i podpicie jest pod wyjście dla głośników, to czy to nie lepiej kupić zwykły wzmacniacz stereo i podłączając sub pod któreś z wyjść?

Tylko w Yamaha R-N500 widzę wyjście na sub.

W przypadku subwooferów REL stosuje się podłączenie pod kanały przednie, tak więc nie ma z tym problemu.

Jeśli natomiast nie potrzebujemy tunera i funkcji sieciowych, oczywiście lepiej kupić klasyczny wzmacniacz stereofoniczny. W podobnym przedziale cenowym można kupić np. NAD C356BEE czy Cambridge Audio Azur 351A. Oczywiście takie konfiguracje zagrają zdecydowanie lepiej niż amplitunery. Przy trochę wyższym budżecie natomiast warto zwrócić uwage na QUAD Vena Metal, poza świetnym brzmieniem, mamy jeszcze wbudowany bardzo dobry przetwornik.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

czyli subwoofer podłacza się pod te same wyjście co głośnik, trochę dziwne mi się to wydaje że podłacza się subwoofer do kanału przedniego który jest albo lewy albo prawy, więc będziemy mieć sub tylko np. dla lewego kanału lub tylko dla prawego?

Czy to jest standard, że wzmacniacze są takich wielkich rozmiarów? Budżet na wzmacniacz to ok 2k, jest jakiś bardziej kompaktowy wzmacniacz w tym przedziale cenowym?

Dziwi mnie fakt, że wzmacniacz jest taki wielki, gdzie przy głośnikach aktywnych wszystko mieści się czasami w małym głośniku.

To co wpadło mi w oko po przeczytaniu kilku tematów z forum to pianocraft 750 + sub YST-FSW150 + ew. wymiana monitorów z piano na jakieś inne.

Pianokraft może i tak ale ten sub , hm, kolega kupił go w zestawie z kolumnami Yamahy do kina domowego gdzie fronty to był model 555, surroundy to 333 a ten sub to nadawał się tylko do słuchania muzy i to dość cicho gdyż jego 16-to cm-owy głośniczek w czasie seansu mało nie wyfrunął z obudowy. Więc jeśli lubisz czasami słuchać głośniej to ten sub odpada. Wieczorami gdy kolega puszczał sobie muzę subwofer uzupełniał najniższy bas i dodawał fajny miękki basik.

czyli subwoofer podłacza się pod te same wyjście co głośnik, trochę dziwne mi się to wydaje że podłacza się subwoofer do kanału przedniego który jest albo lewy albo prawy, więc będziemy mieć sub tylko np. dla lewego kanału lub tylko dla prawego?

REL-a podłącza się też pod oba kanały, "L" i "R" , on ma taką możliwość.

głośno nie słucham bo oglądam filmy głównie nocami, gdy sąsiedzi smacznie śpią. Chodzi o głeboki, dynamiczny bas, nie musi być głośny, ale gdybym pozostał przy pinocrafcie mógłbym dokupić do niego REL T Zero, chociaż po radzie Q21 zastanawiam się, czy nie zrezygnować z pianocrafta na rzecz wzmacniacza+głośników. Póki co dogadałem się z kolegą, który mi pożyczy na kilka dni tą wieże i sprawdzę czy spełni moje oczekiwania.

Martwi mnie tylko to ze sub ma kabel do zasilania, im mniej kabli tym lepiej, jednak widzę, że subów pasywnych praktycznie nie ma.

Jeśli z takim głębokim i dynamicznym basem będziesz słuchał i oglądał nawet po cichu to na pewno sąsiedzi nie zasną. Wiesz jak bas z suba elegancko rozchodzi się wieczorem po budynku.

W cenie tego REL-a (granice 1,7 tys zł) jest Velodyne, fakt wcześniejszy model ale proponuję popatrzeć na Velodyne Impact 10. Po pierwsze, przetwornik 10-cio calowy (6,5" w REL-u) po drugie wzmak o połowę mocniejszy (100W REL , 150 Velodyne), w kinie musi być zapas mocy w subie a i tak wg mnie jest za słaby.

Sub pasywny nie da Ci tego co aktywny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogę prosić jeszcze o jakaś alternatywę dla Audio Bx2

Z tego co czytałem o nich głośniki grają tak jak by mi pasowało - nadają się do jazzu, muzyki klasycznej i będą dobrze współpracować z subem przy filmach, jedyne co nie pasuje to że są brzydkie :) Jest jakaś alternatywa?

Ten REL ładnie wygląda, jesli REL zero jest za słaby to mogę kupić REL 5, różnica w cenie nie jest duża.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten REL ładnie wygląda, jesli REL zero jest za słaby to mogę kupić REL 5, różnica w cenie nie jest duża.

To zamiast malutkiego T5 w cenie 2 tys zł lepiej dopłacić tylko ok 200 zł i kupić Velodyne Impact 12.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dostałem już od kolegi pianocrafta, którego dokładnie porównałem z moim starym zestawem

Słuchałem głośników od pianocrafta z moim starym wzmacniaczem yamaha-560 i wzmacniaczem od pianocrafta. Różnica w jakości marginalna na granicach sugestii na korzyść mojego starego wzmacniacza, jeśli nie słyszę różnicy, chyba nie ma sensu jednak kupować drogiego sprzętu i kupię pianocrafta + sub.

Ponieważ zapewne nie kupie o klasę lepszego wzmacniacza w cenie 2 tys zł od yamaha-560? Ten wzmacniacz kosztował ok 2 tys zł, ale 10 lat temu, mimo to chyba prezentuje podobną jakość jak wzmacniacze za 2 k teraz, czy elektronikę jeśli chodzi o wzmacniacze teraz w tej samej cenie co 10 lat termu robią dużo lepszą?

mam pytanie, czy głośniki w pianocraft 750 i 755 różnią się? W specyfikacji widzę że mają nico inne wymiary, te od 755 są o 5 cm wyższe, to przykłada się w jakiś zauważalny sposób na dźwięk? DVD nie potrzebuję więc byłem zdecydowany na 750, ale to mnie zastanawia.

poprawka. Przyszła mi zewnętrzna karta dźwiękowa, po podłączeniu jej różnice w dźwięku od pianocrafta i wzmacniacza słychać jednak bardzo zauważalną.

Jestem zdecydowany kopic wzmacniacz plus kolumny.

Idealnie wyglądają dla mnie kolumny od pianocrafta, boki są czarne, połyskujace, fronty są całe czarne, przez co nie rozpraszają wzroku przy oglądaniu filmów i mają 30 cm wysokości, do Tej wysokości muszę kupić kolumny. Teraz mam takie, które mają 40cm i niestety zasłaniają cześć obrazu (projektor).

Te STX są ok, tylko za wysokie.

Temat można zamknąć założyłem drugi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.