Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słychać różnice między DTS a DTS HD MASTER?

szakaldg

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja nie mam zamiaru ,, czynić statystyki'' tylko piszę, że coraz więcej filmów które oglądam ma 7.1.

Tak jak napisałem, np. wszystkie filmy ogladane przeze mnie w zeszłym tygodniu, chwalone tutaj na forum, miały taką właśnie ścieżkę dźwiękową. Więc nie nazywał bym tego jednostkowym przypadkiem, tylko raczej już regułą.

poproszę.

O.K. jesteśmy umówieni. Zaraz po Świętach (lub jak złapię wolną chwilę jeszcze w ich trakcie) napiszę Ci na PRIV-a szczegóły.

Ale to 50 filmów na rok, czyli znacznie więcej niż na początku DD 5.1. W dodatku chyba każdy MAG HIPER HIT to ma...

problem w tym że dobry klocek HD to spora kasa :(

Sam jestem ciekaw jak sytuacja się rozwinie. Na dzień dzisiejszy mamy na rynku już sprzęt z Dolby Atmos. Jednocześnie pojawił się DTS-UHD oraz Auro 3D. Jak znam życie - za czas jakiś pokażą się amplitunery mające na pokładzie wszystkie te trzy systemy. I pewnie tanie (przynajmniej na początek) nie będą.

Sam jestem ciekaw jak sytuacja się rozwinie. Na dzień dzisiejszy mamy na rynku już sprzęt z Dolby Atmos. Jednocześnie pojawił się DTS-UHD oraz Auro 3D. Jak znam życie - za czas jakiś pokażą się amplitunery mające na pokładzie wszystkie te trzy systemy. I pewnie tanie (przynajmniej na początek) nie będą.

ja liczę na używki dobrych amplitunerów z "HD", reszta... może kiedyś.

@fetek:

"problem w tym że dobry klocek HD to spora kasa"

Ale po co dobry ?

Ma być HDMI, dekodery HD Audio, synchro, dobra auto-kalibracja i nic więcej nie trzeba.

Korekcja dźwięku nie potrzebna !

Za czasów VHS i DVD skalery video miały duże znaczenie !

Oglądanie w/w na ekranach Full HD generowało taką potrzebę.

Obecnie są całkowicie zbędne.

Może są takie klocki z HDMI z jedną gałką: regulacją głośności.

Takim wzorcem ograniczonej funkcjonalności jest LogiTech Z550.

Ma THX, dts, dolby, LPCM (6xRCA) 96/24.

Więc nie nazywał bym tego jednostkowym przypadkiem, tylko raczej już regułą.

W Twoim przypadku i w kontekście repertuaru, który Ciebie interesuje i jaki oglądasz jest to reguła. Z punktu widzenia światowych statystyk które przytoczyłem jesteś jednak (z całym należnym szacunkiem, ale jednak) jednostkowym przypadkiem.

Występujący od lat lekko malejący trend udziału filmów z 7.1 w całości dowodzi jednak, że takich filmów produkuje się relatywnie coraz mniej. Prosta matematyka.

Mówiąc inaczej: filmów 5.1 przybywa szybciej niż 7.1.

Ja mam takie pytanie mam kilka płyt z filmami BD z DTS MA HD Angielskim i na tych samych płytach jest DTS MA HD 5.1 PL Lektor(takie same jak w oryginalnej ścieżce jak wychodzi ze specyfikacji) czy obie ścieżki będą maiły taką samą jakość chodzi mi o oryginalne wydania które posiadam jak np. wydanie Monolith Ocalony gdzie są obie ścieżki na płycie

Ale po co dobry ?

Ma być HDMI, dekodery HD Audio, synchro, dobra auto-kalibracja i nic więcej nie trzeba.

bo HDMI, dekodery czy synchro nie grają w przeciwieństwie do pre ampu, DAC'a czy końcówek
Gość Gosc

(Konto usunięte)

W Twoim przypadku i w kontekście repertuaru, który Ciebie interesuje i jaki oglądasz jest to reguła. Z punktu widzenia światowych statystyk które przytoczyłem jesteś jednak (z całym należnym szacunkiem, ale jednak) jednostkowym przypadkiem.

Bzdury tym razem piszesz. I to okrutne.

Filmy które podałem Ci jako przykłady, to nie kino niszowe, tylko przebojowe kinowe. To filmy z top list wypożyczalni wideo. Nawet w naszym dziale Film w zakładce ,,Ostatnio oglądane'' bardzo polecane. Więc nie jest to żaden jednostkowy przypadek, tylko najczęściej oglądane i najwyżej oceniane hity filmowe.

I one mają ścieżki w 7.1 właśnie. Jak widzisz więc, to właśnie najchętniej oglądane, hity filmowe, przeboje kinowe, najwyżej oceniane superprodukcje mają ścieżki w 7.1.

@fetek:

"problem w tym że dobry klocek HD to spora kasa"

Ale po co dobry ?

Za czasów VHS i DVD skalery video miały duże znaczenie !

Oglądanie w/w na ekranach Full HD generowało taką potrzebę.

Obecnie są całkowicie zbędne.

Może są takie klocki z HDMI z jedną gałką: regulacją głośności.

Takim wzorcem ograniczonej funkcjonalności jest LogiTech Z550.

Ma THX, dts, dolby, LPCM (6xRCA) 96/24.

Tyle lat w temacie a cały czas takie rzeczy wypisujesz. Po co dobry klocek - żeby dobrze grał. Dekodery nie grają tylko dobry i dobrze zaimplementowany DAC w procesorze czy amplitunerze.

P.S. Polecam posłuchać nowego amplitunera Yamaha 3040 - pierwszy raz od kilku lat jestem zdziwiony postępem na korzyść amplitunera. Śmiało może zastąpić stare klocki do kina Hi-End jak Z9

Bzdury tym razem piszesz. I to okrutne.

Filmy które podałem Ci jako przykłady, to nie kino niszowe, tylko przebojowe kinowe. To filmy z top list wypożyczalni wideo. Nawet w naszym dziale Film w zakładce ,,Ostatnio oglądane'' bardzo polecane. Więc nie jest to żaden jednostkowy przypadek, tylko najczęściej oglądane i najwyżej oceniane hity filmowe.

I one mają ścieżki w 7.1 właśnie. Jak widzisz więc, to właśnie najchętniej oglądane, hity filmowe, przeboje kinowe, najwyżej oceniane superprodukcje mają ścieżki w 7.1.

Widzę, że masz poważne kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Czy ja gdzieś napisałem, że to jest kino niszowe? Jednostkowy przypadek w rozumieniu, że taki jest Twój wybór, po takie a nie inne tytuły sięgnąłeś (inni też, skoro to "ostatnio oglądane" kinowe przeboje) i akurat TE tytuły są 7.1.

Udowodniłem na podstawie statystyk Blu-Ray Disc Association, że filmów 5.1 przybywa szybciej niż 7.1, gdyż udział tych ostatnich w całości światowej produkcji filmowej od lat powoli, ale systematycznie maleje i obecnie wynosi zaledwie 6.6%. Chyba matematyki nie kwestionujesz? Oficjalnych statystyk BDA również?

P.S. Polecam posłuchać nowego amplitunera Yamaha 3040 - pierwszy raz od kilku lat jestem zdziwiony postępem na korzyść amplitunera. Śmiało może zastąpić stare klocki do kina Hi-End jak Z9

nie chce wierzyć że za taką kasę można dostać coś na poziomie z9.

Zwłaszcza że flaki nie powalają, wręcz przeciwnie.

nie chce wierzyć że za taką kasę można dostać coś na poziomie z9.

Zwłaszcza że flaki nie powalają, wręcz przeciwnie.

Mimo wszystko polecam sprawdzić z ciekawości. Przerabiałem Z9 więc porównanie jest :-) Bas jest o niebo lepszy (oczywiście dla osłuchanego ucha bo jak ktoś chce żeby waliło miękkim jednolitym basem to wybierze stare flagowce)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No to ciekawe i dobre informacje. Ta Yamaha faktycznie mimo niewygórowanej ceny zbiera same najwyższe noty.

U nas można ją kupić za 7tzł z trzyletnią gwarancją. Za taką samą kasę widziałem na Allegro topowego Denona już z dekoderami dźwięku HD:

http://allegro.pl/denon-avc-a1hd-i4922955802.html

Ciekawe jak wypadłoby bezpośrednie porównanie.

No to ciekawe i dobre informacje. Ta Yamaha faktycznie mimo niewygórowanej ceny zbiera same najwyższe noty.

U nas można ją kupić za 7tzł z trzyletnią gwarancją. Za taką samą kasę widziałem na Allegro topowego Denona już z dekoderami dźwięku HD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe jak wypadłoby bezpośrednie porównanie.

Nie wiem jak wypadałoby porównanie ale te dwie konstrukcje dzieli już parę lat. Yamaha ma naprawdę dobre przetworniki ESS ES9016 i ES9006

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój klocek jest z 2004 roku, o ile końcówki / pre amp w nowych nie koniecznie musi być lepszy to podejrzewam że pozostałą część elektroniki to już zupełnie inna bajka.

U mnie siedzi niby coś takiego "Sharc 32-bit x 2, 48-bit (24-bit double precision)", niestety przekonwertowane formaty HD nie powalają a czasem dają po uszach... zależy jak się trafi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.