Skocz do zawartości
IGNORED

Advance Acoustic X-i60 - pytania o walory użytkowe

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Pytania krótkie i zwięzłe.

Otóż jak się sprawuje tan wzmacniacz podczas użytkowania codziennego. Nie chodzi o jakość dżwięku ale o walory użytkowe.

1. Czy wzmacniacz się mocno grzeje? Radiator dość mały z tego co widać na rozbieranych fotkach.

2. Czy przedni panel z tworzywa jest dość solidny? Gruby, twardy czy też cienki plastik?

3. Czy wzmacniacz podczas pracy wydaje odgłosy naprężania/rozprężania obudowy. Chodzi mi o odgłosy pracującego tworzywa - po 12 godzinach pracy i po nagrzaniu do pewnej temperatury wyłączamy wzmacniacz i czy teraz słyszymy odgłosy strzelającej obudowy.

4. Czy słychać brum toroidu? Oczywiście nie w głośnikach (bo to dyskwalifikuje całkowicie) ale powiedzmy z jednego metra cichą nocą.

5. Czy gałka volume (to jest enkoder) osadzona jest mocno i sztywno czy też mamy wrażenie dotykania i kręcenia tanim luźno osadzonym badziewiem?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

No i co? Nikt nic nie wie?

Nikt nie miał styczności z Advance Acoustic X-i60?

Żaden dystrybutor się nie wypowie?

Zaczynam podejrzewać, że wzmacniacz się grzeje jak oszalały, plastik na froncie jest cienki, toroid buczy jak krowa, gałka volume odpada po kilku tygodniach a obudowa strzela kurcząc się i rozprężając.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Kiedyś jak szukałem jakichś informacji o tym wzmaku, to dowiedziałem się, że po wyłączeniu nie ma podtrzymania pamięci - wszystkie ustawienia barwy, wejście są resetowane do domyślnych ustawień. Dla mnie to była dyskwalifikacja i dalej się się już zbytnio nie interesowałem...

Aż specjalnie założyłem konto aby odpowiedzieć na Twoje pytanie. U mnie ten wzmacniacz gra od 2 miesięcy zaznaczam iż nie mam skali porównawczej, gdyż jest to mój pierwszy sprzęt tego typu, ale postaram się Ci pomóc najlepiej jak potrafię.

1. Nie używam funkcji High Bias więc wzmacniacz jest zimny, ale u mnie ma mnóstwo miejsca. A także nie gra on u mnie długo głośno (maksymalnie godzinę lub trochę dłużej)

2. Gruby twardy akryl.

3. Wydaje odgłosy naprężenia. Najczęściej słyszę je podczas pracy. Chodzi on u mnie on po kilka godzin dziennie. Ale odgłosy nie są częste.

4. Niestety jestem laikiem w tej kwestii więc nie umiem dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. Mogę tylko stwierdzić, że nic poza odgłosami rozprężenia nie słyszę, lub nie potrafię ich rozpoznać.

5. Cóż przyznam, że dopiero jak przeczytałem Twoje pytanie poruszyłem gałką w różne strony i trochę się rusza. Ale sądzę, iż jest to spowodowane tym że do opcji we wzmacniaczu można dostać się za pomocą pilota oraz gałki. Pełni ona funkcję przycisku więc w trakcie wciskania porusza się gałka razem z podstawą, która się za nią znajduje. I słychać wtedy kliknięcie "z gałki"

Gałka chodzi skokowo i nie trzeba patrzeć na wartość głośności zawsze dajesz głośniej lub ciszej o stałą wartość. Nie stawia dużego oporu. W trakcie zmieniania czegokolwiek (głośności, balansu, korekty) słychać "kliknięcie" w głośnikach (to może irytować). Mają one stałą głośność. To czy są słyszalne czy nie zależy od utworu przy spokojnych gatunkach bardziej jest to odczuwalne.

Oraz jest tak jak napisał Larus - nie zapisuje ustawień.

Pomiędzy obudową wzmacniacza a panelem znajduje się wolna przestrzeń przez co czyszczenie w tym miejscu jest utrudnione. Na przednim panelu widać każdy odcisk palców.

Kilka zdjęć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolego Ambient wielkie dzięki za rzeczową odpowiedź.

Teraz mam klarowniejszy obraz tego wzmacniacza. Niestety o takich kwestiach przeczytać w żadnej recenzji nie sposób. Dość dziwne, że recenzenci nie opisują spraw związanych z powszednim użytkowaniem sprzętów.

W każdym razie dzięki raz jeszcze za opis i dzięki za zaangażowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.