Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw 2+1 do filmow i stereo w małym pokoju

Szymek_47295

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Postanowiłem zmienić swój dotychczasowy sprzęt audio, który składał się z kolumn pylon pearl front, subwoofera Tannoy m sub10 oraz wzmacniacza onkyo integra a 8450. Nowy zestaw tak jak poprzedni ma służyć do filmów i muzyki. Wzmacniacz i kolumny juz sprzedane. Subwoofer zostawiam poniewaz bardzo dobrze spisywal sie w moim niewielkim pokoju o metrażu 10mkw. Co do muzyki to slucham roznych gatunkow. Czesto rock, new age, instrumentalna. Czasami techno i pop. Budzet to okolo 2000 zl na wzmacniacz i kolumny. Sprzet bedzie podlaczony pod komputer i smart tv. Co proponujecie? Dobrze by bylo zeby wzmacniacz miał możliwość podlaczenia subwoofera i pilot. Co do kolumn w gre wchodzą raczej monitory. Pylony fajnie grały ale były za duże. Sprzęt może być używany. Zastanawiałem się nad Pylon Pearl monitor Tannoy m1, Q acoustic 2020i lub uzywane Pylon topaz monitor. Oczekuję dobrej sceny muzycznej oraz czystego i detalicznego brzmienia. Bas bedzie uzupełniany subwooferem. Co do wzmacniacza to nie mam pojęcia.

Z tego co widzę, większość tych kolumienek, które poleciłeś to dość leciwy sprzęt. A co do wzmacniaczy to w jaki sposób podłączę do nich subwoofer?

Nie kupisz nowych w tej cenie. A jak kupisz to tak słabej jakości że ja nie podejmuję się złożyć z tego zestawu. Sub do wzmacniacza możesz podłączyć przewodami głośnikowymi - jeżeli sub ma takie wejście.

A możesz mi coś więcej napisać na temat tych kolumn? Mało jest w internecie informacji o nich. Subwoofer ma takie wyjscie ale zdecydowanie lepiej gra na własnym wzmacniaczu bo sprawdzałem. A co sądzisz o pylon topaz monitor? Można je dostać używane w cenie 1000 zł. Może ktoś ma jeszcze inne propozycje?

Sprzedaj tego suba i kup kompletny zestaw typu Paradigm Millenia (ma to wejście cyfrowe, którym podłączysz PC i analogowe).

Taki SUB jak masz, to nie najlepszy pomysł ... bo jakoś nie widuję wzmaków stereo, z wyjściem na sub, i wbudowanym odpowiednim filtrowaniem odcinającym zakres suba dla satelit.

Przyznam, że zaciekawiła mnie propozycja Paradigm millenia. Znalazłem zestaw ct 2.1 i wygląda to naprawdę fajnie. Zajmuje niewiele miejsca i posiada obiecujące parametry. Przekracza mój budżet więc musiałbym rzeczywiście sprzedać subwoofer i jeszcze dołożyć bo taki zestawik nowy to koszt rzędu 2700-2800 zł. Miał ktoś może okazję posłuchać jak to gra? Domniemam, że dobrze sprawdzi się w moim małym pokoju. A jak ze stereofonią i sceną muzyczną?

Ostatnio bardzo pochlebnie o tym zestawie wypowiadal się Iceman007

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzięki za odpowiedzi. Do Indiana Line musiałbym dobrać jeszcze odpowiedni wzmacniacz, najlepiej z wyjściem na subwoofer ponieważ lubię niski basik i trzęsienie podczas wybuchu w filmie :D No chyba, że te kolumny grają tak niskim basem, że nie potrzebują wsparcia w dole.

Cos z Pioneera A10, A20, A30 - mają podwójne wyjścia głośnikowe, można dopiąć do nich subwoofer z wejściem high level

http://sklep.rms.pl/wzmacniacze-zintegrowane?pr=117&red=0#ProductFilters

Taki zestaw to koszt około 2400 zł. Nie ukrywam, że zainteresowały mnie zestawy 2+1 typu Paradigm millenia. Cena więc jest zbliżona. Teraz pytanie co lepiej spełni moje oczekiwania. Tak jak pisałem wcześniej subwoofer znacznie lepiej gra na własnym wzmacniaczu bo sprawdzałem. W poprzednim zestawie miałem go podłączonego pod wyjście słuchawkowe we wzmacniaczu i grał bardzo dobrze. Po podłączeniu pod high level bas był wiele słabszy i ogólnie gorszy. Widziałem wzmacniacze typu yamaha a-s300 lub onkyo 9030, które mają wyjścia na subwoofer. Ale nie wiem jak z dźwiękiem u nich i jakie kolumny dobrać. Zamieszczam link do schematu mojego pokoju aby było łatwiej. Na podłodze jest gruby dywan, a okno zasłonięte grubą zasłoną, na całych drzwiach gruba roleta. W przyszłości zamierzam na ścianie za kanapą zamontować panele pochłaniające dźwięk z wełny mineralnej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy może ktoś się wypowiedzieć na temat kolumn Pylon pearl monitor? Chodzi o tą nowszą wersję na głośnikach monacor. Zakupując je i wzmacniacz, zmieściłbym się w w budżecie. Wszyscy w interencie je zachwalają jednak nie wiem jak jest w rzeczywistości. Miałem okazję słuchać tylko pearl front na głośnikach tonsila. Czy rzeczywiście lepiej będzie doskładać do tych indiana line? Miał ktoś okazję porównywać te kolumny?

Poszperałem trochę w internecie i znalazłem kolumienki Magnat quantum 673. Bardzo mi się podobają z wyglądu. Z tego co widzę w parametrach podawanych przez producenta schodzą dosyć nisko i są mocne te monitorki. Na forach cieszą się pozytywnymi opiniami i są w przystępnej cenie. Myślę więc, że zaspokoiłyby moje wymagania w stereo i filmach. Nie musiałbym chyba nawet używać subwoofera, który i tak już sprzedałem. Na portalu aukcyjnym można kupić nowy zestaw Pioneer a-30K i Magnat 673 za 1900 zł komplet. Czy to dobre zestawienie? Kolumny mają wg producenta 100 W rms, a wzmacniacz 70 W na kanał. Miałem okazję słuchać tego wzmacniacza w sklepie. Był podpięty pod JBL es80 i grało to nawet fajnie. Pytanie jak będzie się spisywał z Magnatami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.