Skocz do zawartości
IGNORED

Czy istnieją sklepy z informacją techniczną o sprzedawanym sprzęcie?

Mariusz   (mr.)

Rekomendowane odpowiedzi

. Temat może dziwić, bo praktycznie każda witryna WWW sklepu ma przecież jakieś info techniczne, które jednak przy bliższym kontakcie okazuje się zbiorem mylących hasełek od Sasa do lasa — przekopałem dziesiątki witryn dla popularnego sprzętu grającego i ŻADNA nie zawierała kompletu tak podstawowych danych, jak np. średnica głośników/przetworników albo masa (na niektórych każdy produkt waży tyle samo, np. 10 kg).

Mam zatem pytanie: macie może jakieś sprawdzone sklepy/zestawienia, do których stron zaglądacie chcąc sprawdzić jakieś dane techniczne? (Nie muszą być tylko krajowe).

Bardzo proszę, wystarczy sam link do sklepu/zestawienia — najwyżej inni skomentują. ;-)

Ja szukam zawsze na stronie producenta.

To jest oczywiście najpewniejsza metoda, ale dość słaba, gdy dopiero chcemy porównywać sprzęty różnych producentów — chwilowo nie znamy ani adresu jego oficjalnej strony, ani gdzie konkretnie szukać danych technicznych i dla każdego trzeba robić oddzielne poszukiwania, rozgryzać nową logikę nawigacji po witrynie, często na ślepo trzeba ściągać różne PDF-y techniczne, itd. Może więc jednak są w sieci jakieś dobrze prowadzone sklepy/zestawienia różnych producentów? To by znakomicie ułatwiło robotę.

I co potem patrzymy: "O tutaj są liczby na dobrym poziomie i kupujemy". Bez jaj.

Dostępne wejścia/wyjścia, wi-fi, BT, obsługa systemów operacyjnych i wiele innych to też są „jaja”?

Ja w każdym razie dalej zachęcam do zgłaszania jakichś zbiorowych źródeł wiedzy o parametrach sprzętu audio. :)

Nie robmy balaganu-sa strony producenta czy dystrybutora i jesli on nie udostepnia danych technicznych -to raczej nikt nie bedzie sie w to bawil-bo niby po co?

Nie robmy balaganu-sa strony producenta czy dystrybutora i jesli on nie udostepnia danych technicznych -to raczej nikt nie bedzie sie w to bawil-bo niby po co?

Nie bardzo rozumiem, więc może ogólnie podsumuję — witryny z zestawionymi danymi o produktach różnych producentów już istnieją i to pewnie w milionach wariantów: sklepy, porównywarki cen, portale branżowe, amatorskie testy, itd.

Nie chodzi więc o tworzenie nowych, tylko o upublicznienie wiedzy o jakichś dobrych już istniejących, do których każdy mógłby założyć sobie zakładkę i sięgać do nich na szybko, gdy tylko zajdzie taka potrzeba.

I nie — strony producentów to nie jest dobre rozwiązanie (dlaczego — pisałem o tym wyżej). Przecież gdyby to wszystko było takie proste, to już teraz witryny sklepów _P_U_C_H_Ł_Y_B_Y_ od precyzyjnych danych nt. sprzedawanego przez siebie sprzętu! Ich biznes od tego zależy! A tymczasem jest dokładnie na odwrót — z podawaniem danych problemy mają nawet krajowi giganci, także angielskie czy amerykańskie porównywarki cen. Małym brakuje zasobów, natomiast duzi są tak wielobranżowi, że sprzęt audio próbują wcisnąć do ogólnej formatki bazy danych sprzętu elektronicznego, gubiąc przy okazji kluczowe informacje.

Ale przecież nie zanalizowałem całego Internetu, więc wciąż tli się nadzieja, że ktoś robi to _W_ _M_I_A_R_Ę_ _D_O_B_R_Z_E_. Pytanie zatem wciąż aktualne:

— Gdzie zatem, poza stronami producenta, zaglądacie, gdy chcecie na szybko porównać jakieś dane?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.