Skocz do zawartości
IGNORED

test lampiaków w hi-fi - dlaczego...

karpusx

Rekomendowane odpowiedzi

Tu jestes zlosliwy...

dooobra...

Ja o technologii a ty juz zciemniles zusami,srusami.. wiadomo to bardzo fajne firmy....a technologia technologia.

Z g... bata nieulepisz.. stare dobre przyslowie!

A tak nawiasem dlaczego np.amerykanckie lampiaki maja bas a nasze jakos....tak ...

Jadis tez ma calkiem ladny bas.. czy taki Audio Research... a uzwojenia takie ...normalne.. w koncu w nawijaniu nikt nowego juz chiba niewymysli... a gra to i ja przyznam FETOWIEC.

Mmmmmm co za swojski zapach... gnojówki... Oto Polska właśnie :)

Amplifon, czytałem recenzje w HiFi+. Pismo zacne a recenzja jeszcze lepsza. Gratulacje i powodzenia!

>Amplifon

Zawsze wiedziałem, że w tym wszystkim chodzi o przyjemność, ale to już są szczyty wyrafinowania :-)

A co myślisz o hybrydach? Czy już na zawsze tylko lampowce od początku do końca?

Pozdrawiam

->darkul

Zamknij się bo Amplifon jest firmą która robi sprzęt na jakimś poziomie. W dodatku nie uciekają za granicę i nie przenoszą produkcji na Ukrainę. Sprzęt który produkuje gra i pokazuje piękno muzyki jak mało wzmacniaczy w tej cenie co wiele razy miałem szansę usłyszeć na przykładzie klasyki czy jazzu - w dodatku jeszcze na starych wersjach. Takie pieprzenie i narzekanie pojawia się co jakiś czas w naszej krytyce kulturalnej. Mamy jakiegoś nowego dobrego reżysera czy muzyka to wszyscy wpierdalają się i jeżdżą po nim a potem dziwią się że za rok czy dwa pracuje we Francji, Anglii, Niemczech czy USA. Tutaj tylko dziadków się nie tyka. Diora, Wajda to jakieś świętości a obok mamy dobre współczesne filmy na które bezpieczniej "nie zwracać uwagi". Dopiero gdy ktoś wróci "z tamtąd" to media trąbią dookoła a kiedyś to nawet minister kultury nie raczył się nimi zainteresować.

Państwa skandynawskie mają OBOWIĄZEK wyposażać swe obiekty we "własną" aparaturę nagłaśniającą bo to jest także część promocji kraju. U nas olewa się to tam gdzie z urzędu powinno się dbać i promować rodzimych producentów a do prywatnych klientów nie można mieć przecież pretensji. Nasze firmy nie mają kapitału na promocję więc wszystko ciągnie się jak glut z nosa. Tak swoją drogą taka rzecz jak inwestycja zachodnich koncernów - można by niektórych z nich zobowiązać w ramach umowy o umożliwienie logistyki dystrybucji w ich kraju. Malezja chciała nam za czołgi opchnąć gówniany olej palmowy a nasi urzędnicy trzęsą przed zachodnimi państwami niczym jacyś wasale co patrząc na historię ludzi z obecnego rządu nie jest niczym nowym.

taka bardzo ogolna uwaga, odnosnie nie tylko tego watku. u nas czesto nie docenia sie i/lub nie szanuje czyichs realnych, namacalnych osiagniec na danym polu. krytykowac latwo, ale o wiele trudniej samemu cos dokonac i czyms sie wykazac. naprawde , to takie wtracenie na marginesie. zauwazylem to po prostu i w swoim zawodzie, juz dawno temu. pisze tu tylko o jakims braku szacunku dla czyichs dokonan, a nie o zazdrosci, celowej zlosliwosci itp itd. a czesto mamy mieszanke tych spraw

Sam sie misiu zresetuj!!!

Co poniektorym to juz calkiem odpier**lilo przet compinterviev!?czy jak???

Czytajcie uwazniej wpisy!!!!

Ja stwierdzam fakt ...uwzgledniajac ceny!

Amplifonowi jako firmie sam szczerze gratuluje bo jest to bez watpienia obecnie chyba jedna z niewielu firm utrzynujaca sie ze sfoich produktow!

A to ze z Jedrkiem sobie pogawedzimy to chiba nic zlego.

spoko ten wątek, ale jak ktoś przyjdzie z zewnątrz to jednak może mieć wrażenie lekkiego smrodku - i po co to wrażenie podsycać? Darkul - są polskie lampiaki z dobrym basem (i całą resztą też) tylko trzeba ich rozsądnie używać. A co do cen to uważam Amplifonowe za jak najbardziej sensowne - dziwiły mnie właśnie ich poprzednie ceny. Jak mówimy o przegięciach (czy duzych nie mnie osądzać) to raczej bliżej do tego takiemu np. Ancientowi, ale i tu odstępstwa się zdarzają. Pozdro dla tube-freaks.

Ja też bym chciał preamp lampowy...

Z polskich to tylko Black Horsa widziałem, ale nie podobał mi się. No i pana Waszczyszyna na AS. Mam nadzieję, że Amplifona mógły być lepiej wykonany niż Skorpiony, a nie tak kosmiczny (mam na myśli cenę) jak AA.

akurat Darkul , przynajmniej w moich oczach, to spokojnie tu "moze" dyskutowac z amplifonem, sam przecie sie zna na klockach i cos tam dziala. nie zebym ja tu byl od jakichs ocen i kwalifikacjy, zuczek ze srednim sluchem lol

ale niepotrzebnie lejemy wode.

wracajac do meritum, czyli do sprzetu - pre byloby szczegolnie ciekawe. niedlugo bede posiadal dosyc brutalna koncowke mocy, tranzystorowa oczywiscie. ciekawym ,jak by tu sie spisywal wlasnie lampowy pre, co by od siebie dodal (poza lekkim poluzowaniem basu oczywiscie lol). ale i tak bas bede mial extra, wiec mozna sobie pozwolic na pewne manewry :)

no i sa inni zainteresowani

Darkul, po prostu nie moge jak Cie czytam. Czy masz tak zajebiscie krotka pamiec, czy uwazasz ludzi za idiotow ?

Cytuje "Z g... bata nieulepisz.. stare dobre przyslowie!" . Oczywiscie nie dotyczy ono tak szlachetnego urzadzenia jak DVD Manty :-) Po prostu ROTFL :-))))))))))))))))))))))))))

>barni

Walerjanka,walerjanka..to pomoze..moze?

K... slepy czy gluchy?!

Ja to w innym kontekscie napisalem!

Jak bym mial cos do Amplifona to bym napisal w prost,prawda!

A Mancia to ci sola w oku jest cooo????I dobrze tak ma byc!

Fantastycznie..fantastycznie..

Lepiej Freda poszuka czy jak?

Odnośnie pkt 4. (pierwszego postu Amplifona) i do dht

No kochani, w tej wypowiedzi chodziło mi o dht, który patrzy na świat z pryzmatu kaloryferów. Jak powiedziałem, nie jestem praktykiem w dziedzinie lamp (inaczej nie zakładałbym tego wątku) i specjalnie nie wiem jakie są właściwości elementu grzejnego, natomiast o termodynamice wiem dość sporo z racji mojej profesji. Jeżeli chodzi o praktykę, to wiadomo, że nasz aparat słuchowy słyszy to co słyszy i dlatego wiedza techniczna może się rozmijać z wiedzą techniczną audiofilską.

A stabiliztory i tak zbuduję ;)

W sprawie preampa lampowego, który buduję. Przypomnę, żę robię to dla przyjemności, ale i z potrzeby. Długi czas słuchałem końcówki mocy ze zwykła pasywką kimbera. Pomyślełem o lampce na wejściu. Na razie schemat jest prosty. Dwie podwójne triody ECC82, gdzie pary praują równolegle. Układ prosty jak szpadelek. Na początku uruchomiłem to to z lampami ECC82 RTF. Podobało i nie podobało.

Podobało, bo góra się otworzyła, taka słodka! Ale ogólnie znikło to co cenię w końcówce, znikły dokładnie zarysowane kontury dźwięków, mikrodetal średnicy jakby zmiękczony zaokrąglony, jakieś ogólne zamulenie, o bsie to już nie mówię. Wiecie, rozmyślam o tym, bo to naprawdę prosty układ jest, nie ma trafa, jeden kondensator na wyjścu (na kanał oczywiście). Zastanaiwam, się na ile konstrukcja słaba (ale co tu można ulepszyć kurde? dlatego pomyślałem o stabilizacji) a na ile te lampki mogą być słabe, a może (i to byłoby dość straszne): lampa może tak gra ? No ale kupiłem nowe lampki ECC82 Electro Harmonicsa. Muszę powiedzieć, że jest dużo lepiej, nie tego zamulenia, kontury są, rzekłbym, że nawet niekiedy dość ostro gra. Może brakuje złudzenia pewnego wyrafinowania RTFa, ale wydaje mi się, że to jest bliższe prawdy, przewody w tej materii też dużo zmienią... Generalnie nie jestem zainteresowany graniem mułowatym, zaokrąglonym itp. Chcę doprowadzić by to urządzenie grało detalicznie, ale z kulturą i z odpowiednią masą. Będę się bawić jeszcze różnymi rodzajami kondenstatorów, może ta stabilizacja coś zmieni. Aha, i jeszcze z pozytywów: średnica działa wyraźnie selektywniej, instrumenty nie włażą na siebie.

Ciekawy jest ten świat :) Zapraszam do dyskusji może sugestii, zostawmy spory ideologiczno-personalne na boku. Może by ktoś chciał przesłuchać egzemplarz nr. 2, zasugerować coś...

karpusx, sadze, ze rozmowe powinno sie zaczac od czesci technicznej, polegajacej na tym w jakich warunkach uruchomiles lampe. Jakie jest Ra, jaki typo polaryzacji itp? Sadze, ze masz zle podejscie do sprawy. Zaczynasz czarowac, stabilizacja, za jakis czas zaczniesz wymieniac kondensatory w kwocie zasilku dla bezrobotnego i w koncu stwierdzisz, ze preamp lampowy jest BE. Doceniam zylke ekperymentatorska, bo nie potrzebujesz preampa, ale ciagnie Cie do eksperymentow. Proponuje przeprowadzac je wiec z glowa i z fizyka na czele. Nie obraz sie, za ten troche surowy ton, chcialbym, zebys z tych eksperymentow uzyskal jakas naprawde konkretna wiedze. Jesli masz klopoty z technicznymi sprawami to sluze pomoca, zapraszam tez na forum czysto lampowe na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Znajdziesz na tej stronie tez dobry program, ktory obliczy Ci prosty stopien na tej triodzie. Audiofilizm twoj niechaj bedzie motorem twych dzialan, ale w postepowaniu kieruj sie rozumem lepiej. Zapewniam, ze wyjdziesz na tym lepiej :-) No i szczerze zycze powodzenia w dalszym lampowaniu (jesli Cie to wciagnie oczywiscie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Krzysztof_M,

proponuję posługiwać się rozumem, na dzień dobry jakoś wkurzasz.

Czy nie widzisz, że dotychczasowa dyskusja ma charakter ogólny i dopiero ostatnia moja wypowiedź prowokuje do konkretów? Więc poprostu zapytaj jak to jest teraz zrobione.

Jeżeli faktycznie możesz mi pomóc to się cieszę, czy dalej w tym wątku ? Jeżeli wolisz przenieść dyskusję na inne forum albo do DIY to powiedz...

Wykonałem schemat:

Ukryta Zawartość

tylko zasilanie jest inne.

Ukryta Zawartość

K... to prawa fizyki!

Lampa to niejest swieczka.. gdzie wystarczy knot przyciac by nie kopcila.

Dopiero jak komus pieprznie [i jeszcze cos popsuje]to bedzie wielkie larum.. dlaczego..a tak bylo pieknie!?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest tam jeszcze jedna odmiana pre.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.