Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner KD + końcówka mocy

sebuka85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Posiadam amplituner KD Harman Kardon AVR 255 + zestaw kolumn Jamo 606. Z ampa jestem zadowlony ale planuje zmiane kolumn i dokupienie końcówki mocy. Mój salon odsłuchowy ma 25m, muzyka i film to tak po 50% podziału. Proszę o sugestie jaki sprzęt najlepiej pasowałby do takiej konfiguracji. Mi na tą chwilę najbardziej pasuje końcówka mocy firmy Advance Acoustic X-A 160 (ach te wskaźniki mocy:)) tylko nie do końca wiem jak to połączyć z moim amplitunerem - potrzebuje przedwzmacniacza??

https://www.audiostereo.pl/topic/117285-amplituner-kd-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy/

Twój amplituner ma pre-out więc końcówkę możesz pod niego podłączyć. Końcówka będzie Ci zasilała kolumny frontowe. Przedwzmacniacz będziesz wykorzystywał ten w avr255. Pewnie w stereo będzie on pewnym ograniczeniem więc w przyszłości możesz dokupić osobny przedwzmacniacz. Nie miałem okazji testować avr255 więc nie wiem jakiej jakości jest jego przedwzmacniacz.

Pre-out wychodzisz na końcówkę mocy,tylko nie wiem co zmienisz HK-255 ma jeden z gorszych przedwzmacniaczy,bo to on będzie odpowiedzialny za to jak zagra końcówka,jeżeli względy wizualne to jak najbardziej,jeśli jednak chcesz poprawić stereo to szkoda pieniędzy

Witaj,

amplituner Harman Kardon AVR 255 posiada wyjścia pre-out, tak więc bez problemu możesz podłączyć końcówkę mocy.

Kwestia natomiast wyboru konkretnego modelu. Zacznę od kolumn - nie ukrywam, że przy Jamo zakup końcówki mocy niewiele wniesie do brzmienia, tak więc wybór modelu musi być także uzależniony od wymiany kolumn na coś lepszego. Zależy to także od Twoich preferencji brzmieniowych, tak więc proponuje po prostu odsłuch zestawów (końcówka mocy i kolumny) i wybranie modeli, które po prostu najbardziej będą Ci się podobały.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Tak jak pisze kolega Q21 najlepszym wyjściem będzie odsłuch zestawów i wybranie w moim odczuciu najlepszego. Na tą chwilę nie zamierzam wymieniać mojego AVRa także trzeba będzie znaleźć kompromis.

tez intresowalem sie tym wzmacniaczem i tez dzialaly na mnie te wzkazniki mocy z tym ze musisz pamietac ze z kolumnami 4 ohm wskazniki te nie beda dzialac lub zadzialaja znikomie wiec ja majac takie kolumny juz sie z tego wyleczylem...

na jakim forum ktos wlasnie ten problem opisal bo myslal ze kupil wadliwy wzmacniacz takze warto miec to na uwadze...

dwa dni temu skonczyla sie aukcja na alledrogo , na gwarancji uzywany sprzedany za 2 tys zl

Idź w stronę wzmacniacza z bezpośrednim wejściem na końcówkę mocy tak aby przy odsłuchu muzyki w ogóle nie włączać amplitunera. Ten amp ma beznadziejny pre-out. Degradacja dźwięku będzie tak duża, że z końcówką niższej klasy zagra gorzej niż bez niej ... Jak poszukasz dobrze tu na forum to kiedyś pisałem dokładnie o tym modelu w połączeniu z dwoma różnymi końcówami.

Jak Ci sie podoba Advance Acoustic to czemu nie kupisz wzmaka tej firmy.

Sluza tez jako koncowka mocy.

Przyciszkasz dluzej guzik zasilania na pilocie i masz wzmacniacz albo koncowke.

Ostatnio sprzedalem swojego MAP308 za 400 Euro ale zaluje.

Idź w stronę wzmacniacza z bezpośrednim wejściem na końcówkę mocy tak aby przy odsłuchu muzyki w ogóle nie włączać amplitunera. Ten amp ma beznadziejny pre-out. Degradacja dźwięku będzie tak duża, że z końcówką niższej klasy zagra gorzej niż bez niej ... Jak poszukasz dobrze tu na forum to kiedyś pisałem dokładnie o tym modelu w połączeniu z dwoma różnymi końcówami.

To właśnie jest najlepsze rozwiązanie. Takie wejście nazywa się różnie, np ht-bypass (home theater bypass). Ale ma je niewiele wzmacniaczy np Music Hall A35.2, Roksany.

Sama końcówka poprawi też sporo brzmienie, ale pre z tego HK będzie kulą u nogi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.