Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica Canton Fonum 200 - uszkodzona

arnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, uszkodzeniu uległa zwrotnica w Canton Fonum 200. Kolumna gra ale ruszanie ją powoduje zanik średniego tonu. Czy ktoś z forumowiczów jest mi w stanie odpowiedzieć o jakich parametrach jest wystrzelony kondensator? Przyglądałem mu się uważnie ale brak danych, jedynie pisze:

W. Germany

Bipolar GPF

TFZ/TM

numer na płytce: 3779

w załączniku zdjęcia

Każda podpowiedź mile widziana.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-45059-0-70606100-1420904241_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117295-zwrotnica-canton-fonum-200-uszkodzona/

A czy jest to system "stereo" w sensie że masz do dyspozycji drugą kolumnę / zwrotnicę z nieuszkodzonym kondensatorem ?

Jeśli tak, to warto się zakręcić za pojemnościomierzem i po prostu zmierzyć.

W co lepszych przyrządach uniwersalnych masz pojemnościomierz.

W tych co gorszych zresztą również.

Np. taki DT2905 kosztuje raptem 20 zł na alledrogo a ma już zakres pojemnościomierza ....

Nic nadzywyczajnego ten miernik, ale do takich ad-hoc pomiarów - w sam raz.

Z wyglądu tego kondensatora to odnoszę wrażenie, że warto od razu kupić parę i w obu kolumnach je wymienić. Rozważyłbym jakieś foliowe, na napięcia rzędu 250V lub 400V.

Powiedz najpierw, ile tam tej pojemności na "niewybuchniętym" w drugiej kolumnie zmierzyłeś.

Wylutuj, jeśli masz kolumnę od pary z drugiej zwrotnicy i pomierz; choć pewnie masz tylko jedną, skoro to piszesz.

W trakcie pisania pojawił sie poprzedni post : -)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Po pierwsze, napisz do Cantona - jeśli mają do tego schemat to ci podadzą co się kryje pod 3779.

Spróbuj też napisać do producenta kondensatorów, może coś pomogą, choć mniejsze szanse

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nigdzie nie pisz.Są to kondensatory elko,rozkręć drugą kolumnę, wykręć te śruby z cewek,bo one trzymają całą zwrotnicę. Na kondensatorze masz podane wartości. Napisz do mnie,mam na zbyciu kilka takich kondów.Może będą wartości pasować. Dane muszą być,mam taki sam i wszystko jest napisane. Może to być 7.3 uF,zresztą z tego co widzę,to na płytce są oznaczenia.

Tak, posiadam drugą kolumnę, mało zrozumiale napisałem. Dobrałem się do niej i okazuje się również wystrzelony kondensator. Są na nim oznaczenia:

RDE un

6,8/23VAC

EBW -40...85'C

3779

na tym z pierwszej kolumny niema parametrów, trzymam go właśnie w rękach. Czy posługując się tymi parametrami zakupię odpowiedni kond. ? Czy są jakieś lepsze/gorsze ? O wymiarach pamiętam.

Bipolar 6,8 uF/25 V czyli bez oznaczeń końcówek np:

Ukryta Zawartość

ale lepiej na średnie dać mkp np:

Ukryta Zawartość

wymienić i już.

Lepiej też od razu wymienić pozostałe elektrolity,

bo wygląda, że skoro sąsiednie tak padają, to i te pociąg czasu potrącił... :-) Rysiek

PS. gdyby był taki elektrolit na wysokich i się zwarł, mogłoby się źle skończyć dla wzmacniacza i głośnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bipolar 6,8 uF/25 V czyli bez oznaczeń końcówek np:

Ukryta Zawartość

ale lepiej na średnie dać mkp np:

Ukryta Zawartość

wymienić i już.

Lepiej też od razu wymienić pozostałe elektrolity

Teoretycznie tak. Z tym że szukając informacji o tych kondensatorach natknąłem się na temat na zagranicznym forum, gdzie gość testował różne kondensatory i - co sam był zaskoczony - oryginalne bipolarne Wego Elko glatt biły na głowę foliowce brzmieniem. Podejrzewam, że nie bez powodu są tam akurat te kondensatory, a nie inne. W moich Audium też siedzą Elko, a o oszczędności na kondach producenta nie podejrzewam, więc coś jest na rzeczy. Także na miejscu autora spróbował bym jednak kupić to co tam było oryginalnie, a nie kombinować z innym typem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuje za podpowiedzi ! Doraźnie wymienię na zaproponowane przez kolegę wyżej. A gdzie w takim razie szukać tych oryginalnych ? Czy są polskie sklepy prowadzące takie art. czy tylko zagraniczne portale? Domyślam się że niema konkretnej odp., wszelkie sugestie mile widziane.

Owszem, biły na głowę foliowce - też nieraz o takich przypadkach czytałem.

Tylko, że zwykle chodziło o maskowanie cech samych głośników lub reszty toru;

brzmiały po prostu przyjemniej i tyle.

Zresztą pełno wątków na forum o "najbeściejszych" kondensatorach; zwykle jednak odkrycia w tym zakresie dotyczą właścicieli shitowych kopułek, które trzeba jakoś uruchomić, żeby się dało wysiedzieć przy muzyce, którą produkują...

A koszty kondensatorów ( czasem od czołgu ) są kilka razy wyższe niż samego głośnika.

Zresztą koszt takiego eksperymentu jest żaden ( elementy kilkuzłotowe ) i można się szybko przekonać, co i jak.

Jak będzie gorzej z MKP, zawsze można wsadzić elektrolit. Rysiek.

Witam, na wstępie bardzo Dziękuje wszystkim za pomoc ! Temat w tym momencie wydaje mi się banalny i niepotrzebny, Ale dzięki niemu dowiedziałem się kilku bardzo pożytecznych rzeczy. Za co jeszcze raz Dzięki !

Zakupiłem kondensatory Jantzen Audio MKP Cross-Cap z czego jestem zadowolony :)

Temat uważam za zamknięty

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.