Skocz do zawartości
IGNORED

Dyktat korporacyjny chce likwidacji polskiego węgla.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

niezły komik>a klimatyczne gdzie??/

<br />Masz na myśli koszty społeczne uzyskania przychodu PO i aparatu urzędniczego? <br />

skad ci durnie sie biora w takich ilosciach.

szkoda ze nie pochwalił ojca ...

bo W PRLu otwierali a nie zamykali.....tzn kopalnie.

Napisał tak: "Intensywny rozwój górnictwa węgla kamiennego na Śląsku i w Zagłębiu Dąbrowskim, a także w nowych zagłębiach, Jastrzębskim i Nadwiślańskim, przypada na okres PRL. W tym czasie rozpoczęto też udostępnianie bogatych zasobów węgla lubelskiego w kopalni Bogdanka. W szczytowym okresie wydobywano 200 mln ton węgla rocznie, z czego ok. 40 mln kierowano na eksport." Dla porządku w 2013 roku eksport polskiego węgla kamiennego wyniósł ok. 10 -11 mln ton przy wydobyciu 60-70 ton i imporcie rzędu 10 mln ton.

Z tych wielkości wynika, że jednym z powodów kryzysu jest utrata zdolności eksportowych.

Mógłbyś wymienić z dziesięć chociaż?

(...)

Mógłbyś czytać ( link w #773)? Poza tym napisałem "podatków i opłat".

Mówisz i Masz:

(...)

A jeśli ktoś mi tu napisze ,że to nie 30 podatków a tylko 29 to jest Ci..em albo Lemingiem

Podziękowanie za wyręczenie.

To skandal że kopalnie muszą płacić podatki i ZUS tak jak inne firmy. To skandal !

Cóż za ironia... Ostatni było głośno w mediach o firmie, która zajmowała się składowanie toksycznych odpadów w Katowicach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktoś się na tym obłowił, ciekaw jestem jakie podatki i opłaty w związku z tym płacił i w jakiej wysokości. Koszty wynikające z usunięcia zagrożenie zapewne zostaną pokryte z pieniędzy wypracowanych przez górnictwo. To cię nie bulwersuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na górnictwo nałożono ok. 30 podatków i opłat. Czy to jest normalne? Czy tyle samo podatków i opłat płaci jakikolwiek prywatny przedsiębiorca w Polsce?

Nie płaci. Dlatego po sprywatyzowaniu kopalnie już tych podatków płacić nie będą, bo przecież będą prywatne. Staną się od razu rentowne, gdyż jak wiadomo "prywatne jest lepiej zarządzane".

Tak w nawiasie: Mieszkam na osiedlu górniczym. Nie spotkałem tutaj nigdy Zdrowego i Bogatego emeryta o którym z lubością piszą Fakt, czy Onet. Bieda i dziadostwo.

Mówimy Mój dzielny Balcerowiczu cały czas o daninach. Gdzie napisałem ,że to tylko podatki?

Masz na myśli koszty społeczne uzyskania przychodu PO i aparatu urzędniczego?

Nic nie mam na myśli chikuś.Nic.Włodzimierz napisał o 30 podatkach a ja poprosiłem go o podanie choć dziesięciu.

Ty jednak musisz przed...orkiestre.Wyskoczyć.Napisałeś "mówisz i masz"i wymieniłeś koszty z podatkami i cały jeszce miszung należności

tej biurokratycznej machiny Tusku i Kopaczu.Więc?Przed orkiestre sie nie wychylaj...tak na przyszłość....chikuś.

Najpierw myśl a potem pisz...dopiero.

Tak w nawiasie: Mieszkam na osiedlu górniczym. Nie spotkałem tutaj nigdy Zdrowego i Bogatego emeryta o którym z lubością piszą Fakt, czy Onet. Bieda i dziadostwo.

A skond majom mieć kase,jak zabierajom im biurwy.A biurwa to największy.....................................................pasożyt.

(...)Włodzimierz napisał o 30 podatkach a ja poprosiłem go o podanie choć dziesięciu.

(...)

To to jeszcze raz. Nie napisałem o 30 podatkach - tylko o 30 podatkach i opłatach - do tego był stosowny link. Trzeba czytać, a nie szukać okazji, żeby udowodnić mi własne widzi mi się.

<br />Z tych wielkości wynika, że jednym z powodów kryzysu jest utrata zdolności eksportowych. <br />
o czym ty gadasz.W PRLu cena wegla była taka zeby była ..dobra.Jak eksportowali to bywało ze doplacali polowe.Zeby byly dewizy.

podatki a koszty to dwa swiaty.A to kladzie rozmowce.

o czym ty gadasz.W PRLu cena wegla była taka zeby była ..dobra.Jak eksportowali to bywało ze doplacali polowe.Zeby byly dewizy.

podatki a koszty to dwa swiaty.A to kladzie rozmowce.

To kładzie rządy, że doprowadziły do tego, iż obecnie eksportuje się 10 mln ton. To kładzie rządy, że jest spekulacyjny system obrotu węglem. To kładzie rządy, że od lat nie inwestują w kopalnie, nie mają żadnej alternatywy dla górnictwa poza likwidacją. Węgiel lasujący się na hałdach w ilości milionów ton przynosi jakiś zysk. Etc.

Rządy w Polsce najchętniej pełniłyby funkcje... reprezentacyjne na zewnątrz, ale nawet do tego nie bardzo się nadają.

<br />o kładzie rządy, że doprowadziły do tego, iż obecnie eksportuje się 10 mln ton. To kładzie rządy, że jest spekulacyjny system obrotu węglem. To kładzie rządy, że od lat nie inwestują w kopalnie, nie mają żadnej<br />
rzady nie eksportuja ani nawet nie pieka chleba.

ani nie inwestuja ani nie drapia po plecach robotnkow jak ich swedzi.

Przed orkiestre sie nie wychylaj...tak na przyszłość....chikuś.

Ty jesteś tą orkiestrą?-jeśli tak, to trochę fałszujesz Nie rozśmieszaj mnie. Nie myślałeś, aby zmienić nick na LIPA?

Rządy w Polsce najchętniej pełniłyby funkcje... reprezentacyjne na zewnątrz, ale nawet do tego nie bardzo się nadają.

Akurat z tym się zgadzam.Kopaczu tylko o tym nie wie.

Nie rozśmieszaj mnie.

I wzajemnie.Myślenie nie boli,więc przed napisaniem czegokolwiek .....skorzystaj.Pytanie nie było do ciebie,to nie odpowiadaj.

Jak za trudne to daj znać..... chikuś.

nie 30 podatków i opłat tylko dokładnie 22 daniny na rzecz samorządu oraz władz centralnych w tym : podatek od wyrobisk górniczych wprowadzony w 2014 rok ( a jak przecież branzy sie dobrze powodzi...) oraz akcyza ( płacona od węgla wydobytego choć nie koniecznie sprzedanego ) wprowadzona od 2013 bo przecież ogrzewanie to luksus w 21 wieku.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W 2014 roku cztery kopalnie, które miały zostać zlikwidowane przyniosły 821 000 000 zł strat - tyle do nich dopłacił każdy emeryt i rencista. Górnictwo wpłaciło do budżetu 7 miliardów zł w 2014 r a emerytury i inne świadczenia górnicze pochłonęły 14 miliardów zł - więc dopłaciliśmy 7 000 000 000 zł.

W wyniku porozumienia został poprawiony pakiet osłonowy : odchodzący pracownicy będą otrzymywali z roczne zarobki .

Wprowadzono 3-letnie urlopy przedemerytalne w wysokości 75% pensji (nie pracują i dostają 75 % pensji), dodatkowo w tym czasie będą mogli pracować poza górnictwem.

- Szef Solidarności - Piotr DUDA zarabia 11 000 zł ma też samochód z kierowcą, dwa służbowe mieszkania - w Gdańsku i Warszawie oraz fundusz reprezentacyjny.

Do tego dostaje wynagrodzenie za udział w Komisji Trójstronnej i jest też przewodniczącym rady nadzorczej spółki Dekom, wynagrodzenia nie ujawnił.

Któryś tam płacze że na Śląsku chodzą biedni emeryci. A gdzie chodzą bogaci ? Nigdzie - bo Śląsk wyciąga pieniądze z budżetu które mogły by pójść na emerytów i rencistów.

W 2014 roku cztery kopalnie, które miały zostać zlikwidowane przyniosły 821 000 000 zł strat - tyle do nich dopłacił każdy emeryt i rencista. Górnictwo wpłaciło do budżetu 7 miliardów zł w 2014 r a emerytury i inne świadczenia górnicze pochłonęły 14 miliardów zł - więc dopłaciliśmy 7 000 000 000 zł.

W wyniku porozumienia został poprawiony pakiet osłonowy : odchodzący pracownicy będą otrzymywali z roczne zarobki .

Wprowadzono 3-letnie urlopy przedemerytalne w wysokości 75% pensji (nie pracują i dostają 75 % pensji), dodatkowo w tym czasie będą mogli pracować poza górnictwem.

- Szef Solidarności - Piotr DUDA zarabia 11 000 zł ma też samochód z kierowcą, dwa służbowe mieszkania - w Gdańsku i Warszawie oraz fundusz reprezentacyjny.

Do tego dostaje wynagrodzenie za udział w Komisji Trójstronnej i jest też przewodniczącym rady nadzorczej spółki Dekom, wynagrodzenia nie ujawnił.

Któryś tam płacze że na Śląsku chodzą biedni emeryci. A gdzie chodzą bogaci ? Nigdzie - bo Śląsk wyciąga pieniądze z budżetu które mogły by pójść na emerytów i rencistów.

No cóż. Najwyraźniej trzeba Śląsk oddać Niemcom. I to zgodnie teorią Balcerowicza - za tyle ile dadzą - czyli za złotówkę plus VAT. Polska przestanie mieć w końcu problem, a Niemcy sobie z tym z pewnością poradzą.

Wystarczy skończyć ze stawianiem gospodarki na głowie i dopłacaniem do jakiegokolwiek biznesu. Trochę zdrowego rozsądku zamiast dokarmiania świętych krów.

Wystarczy skończyć ze stawianiem gospodarki na głowie i dopłacaniem do jakiegokolwiek biznesu. Trochę zdrowego rozsądku zamiast dokarmiania świętych krów.

Piękny neoliberalny slogan - stosowany od 26 lat przez polskie rządy zamiast jakiejkolwiek polityki społeczno-gospodarczej.

Piękny neoliberalny slogan - stosowany od 26 lat przez polskie rządy zamiast jakiejkolwiek polityki społeczno-gospodarczej.

Ach! Gdyby to była prawda...

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

No cóż. Najwyraźniej trzeba Śląsk oddać Niemcom. I to zgodnie teorią Balcerowicza - za tyle ile dadzą - czyli za złotówkę plus VAT. Polska przestanie mieć w końcu problem, a Niemcy sobie z tym z pewnością poradzą.

Niemcy dopłacą tak jak dopłacali do swoich stoczni żeby wykosić konkurencję. A pieprzenia takie jak naszych neoliberałów mianowanych z szeregów towarzyszy, mają głęboko w d...

Na politykę "społeczno-gospodarczą" trzeba mieć pieniądze. A tych nie ma. W Polsce każdy chciałby mieć świadczenia jak w najbogatszych krajach Europy Zachodniej przy składkach na zus i podatkach wpłacanych kwotowo niczym w Mongolii.

I stąd się bierze polska frustracja.

Jak się ma wymagania Pana a możliwości Dziada - to tak już jest ...

nie 30 podatków i opłat tylko dokładnie 22 daniny na rzecz samorządu oraz władz centralnych w tym : podatek od wyrobisk górniczych wprowadzony w 2014 rok ( a jak przecież branzy sie dobrze powodzi...) oraz akcyza ( płacona od węgla wydobytego choć nie koniecznie sprzedanego ) wprowadzona od 2013 bo przecież ogrzewanie to luksus w 21 wieku.

Te dodatkowe daniny są po to żeby można było sprzedać państwowe spółki. Teraz łatwiej dzięki nim wykazać wielkie koszty i nieopłacalność, a jak już będą prywatne to te akurat drobne daniny będą jedynymi które Państwo dostanie, bo podatku dochodowego i dywidendy już od tych prywatnych spółek nie zobaczy. Te dodatkowe opłaty z 2013 i 2014 roku to taka "mądrość etapu".

tyle do nich dopłacił każdy emeryt i rencista. Górnictwo wpłaciło do budżetu 7 miliardów zł w 2014 r a emerytury i inne świadczenia górnicze pochłonęły 14 miliardów zł - więc dopłaciliśmy 7 000 000 000 zł.

Kuśwa ekonomista jak Balcerek.Emeryci i renciści som tylko poszkodowani,no i górnicy lenie,że sie im nie kce.

Kuśwa ekonomista jak Balcerek.Emeryci i renciści som tylko poszkodowani,no i górnicy lenie,że sie im nie kce.

spoko, jak zrobia porządek z górnikami przyjdzie kolej na emerytów i rencistów. Wtedy wg balcerkowej ekonomii emeryci i renciści będą lenie, że się im nie kce.

spoko, jak zrobia porządek z górnikami przyjdzie kolej na emerytów i rencistów. Wtedy wg balcerkowej ekonomii emeryci i renciści będą lenie, że się im nie kce.

emeryci są nie rentowni należy ich wymordować !

joke oczywiście.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.