Skocz do zawartości
IGNORED

Vienna Acoustic Bach czy AA Mimas ?

QrwiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już podniosłeś kwotę do 5000 i mówisz o większym pomieszczeniu proponuję posłuchać VA Mozart, używane chodzą po 4000-4500zł. Podobały ci się Proac`i więc posłuchaj Studio 125 , także z myślą o używanych chodzą w podobnej cenie jak mozarty. Jeśli podobają ci się Dyny sprawdź jeszcze podłogowe 72 , nowe kosztują 5000-5500zł ,ale to już trochę niżej jakościowo od w/w (nie wiem jak wypadają w konfrontacji z 52SE, nie słyszałem tych podstawkowców).

PMD - oj tam zaraz niżej jakościowo, jednak zależy do czego podłączysz 72, nie wiem jak z Proac bo nie słuchałem, ale z Mozartami odpowiednio napędzone Dyny powalczą. Co do porównania KEF z Dynaudio - jak dla mnie to drugie ma zdecydowanie większy potencjał z racji lepszego tweetera oraz jędrniejszego i lepiej rozciągniętego basu. Zgadza się też , że to dwie zupełnie różne szkoły brzmienia i wtym przypadku porównanie "nauszne" jest szczególnie wskazane.

KEF Q5 ma solidna podstawe basowa, piekna srednice, generalnie przekaz jest ocieplony lekko, relaksujacy. jesli juz robijac na kawalki pasma i oceniac to wysokie nieco odstaja jakosciowo od reszty, ale dobry wzmak tez potrafi cos z nich wycisnac.

poczytaj o Q5 na forum bo juz pare razy o nich pisalem zdaje sie... to naprawde zacne kolumny w swoim przedziale cenowym

Dzięki za podpowiedzi.

Więc muszę posłuchać ProAc STUDIO 125 pewnie dobrze będą grały tylko kosztują jakieś 6700 zł nowe, a używki może i tańsze ale na raty się nie da...

I tak wkoło Macieju...

Zawsze jest jakieś ale...

Wezmę sobie pod ostrzał te ProAc i zobaczę jak to zagra z moim VICKIEM.

QrwiQ. Proak 125 to bardzo neutralne kolumny smialo mozna powiedziec "prawdomowne" i na dodatek z dobrze rozciagnietym basem goraco polecam. A swoja droga to mozna zlecic chlopakom z DIY to zrobia ci klony sam sie nad tym zastanawiam. Na razie mysle o Tabletkach z racji mniejszego pomieszczenia.

Już wybór padł...

ProAc Studio 125 dla mnie super... Ogromna scena, dużo szczegołów i piękny miesisty bas który na utworze Mika Oldfielda Tubular World trząs kanapą :)

Tylko muszę jeszcze trochę poczekać na uzbieranie kasy. Nie ma lekko 6700 kosztują nowe, a uzywanych nie mogę znaleźć :(

Jak by ktoś gdzieś słyszal to niech da znać.

Wielkie dzieki.

QrwiQ

Tak, te kolumy mnie też zauroczyły, stworzyły niesamowitą przestrzenną potęgę w pokoju odsłuchowym w Top-Hifi na Andersa w Warszawie, i gdybym nie budował swoich klonów Proac 2.5 to bym je brał :-) Cena faktycznie zaporowa jak na użyte komponenty, ale że konkurencja nie jest w stanie wydobyć czegoś lepszego z wyższej klasy przetworników to trzeba nam płacić :-) Jak dla mnie kolumny o bardzo dużym potencjale, niezwykle przestrzenne, ze świetnym, potężnym i kontrolowanym basie. W zasadzie nie miałem się do czego przyczepić, zamykałem oczy i widziałem muzyków :-) Requiem Mozarta zabrzmiało fantastycznie, Garbrek jeszcze lepiej. Żeby tak jeszcze kosztowały w okolicach 4 tys. zł nowe to byłby HIT !!!

Pozdr.

:-) ja nie znoszę czekać, więc czym prędzej zamawiam głośniki do moich klonów, a Tobie życzę jak najszybszego zakupu co byś mógł się nacieszyć ze swoich Proaców, chyba, że do tego czasu usłyszysz coś jeszcze lepszego :-)

Pozdr.

Ej no, w sumie 4 tysiaki kosztują Tabletki, a więc czy dodatkowy MDF i fornir, a może i wliczając inną zwrotnicę kosztują aż tyle ? W końcu to te same przetworniki. Ale rozumiem, że liczy się pomysł i myśl konstruktora, a w tym przypadku uzyskano bardzo wiele, na dodatek kolumny prezentują się wspaniale, prosta forma, naturalna okleina, tak jak lubię :-) A te 4 tysiące to takie moje własne kalkulacje :-), wtedy byłyby w moim zasięgu finansowym bez wyrzekania się śniadania i kolacji ;-)

Pozdr.

Panowie jak tylko stanę się szczęśliwym posiadaczem tych kolumn to dam znać i napisze jak to się sprawuje u mnie w domu :)

Ide spać może mi się przyśni w jaki spodób na szybko zarobic 3000 zł i jeszcze muszę obmyslić plan w stosunku do żony... przeciez jak ona sie dowie ze ja zaplacilem 6700 za pudelka drewniane z dwoma glosnikami to bede mieszkal na dworcu...:)

Ale jakie bede mial kolumny...:)

Pewnie jej powiem ze kosztowaly 3000 zł :)

QrwiQ: 6700 to "wywoławcza" - te 5% uszczkniesz bez łaski za płatność gotówką, jak powalczysz to jeszcze więcej. Żonie powiesz, że kosztowały 3350 PLN - tylko nie wspominaj, że za sztukę! ;)

Zbieraj bo to naprawdę zacne kolumny - powodzenia.

Stodwudziestkompiątkom to raczej Minuetki nie podskoczą (chociaż?), ale jednak na przezimowanie do lepszych czasów... taki tips -

"Uzywane 2 lata, w bardzo dobrym stanie, maja tylko 2 male uszczerbienia (moge podeslac dokladne zdjecia). Cena 2400 pln. Lokalizacja: Bielsko-Biala

kontakt: Mail [email protected]. Kom. 888727379, domowy 033 4979690

ogłoszenie dodano: 28-10-2004"

Witam i wielkie dzięki za podpowiedź. Właśnie wróciłem z imienin i jestem delikatnie w stanie innym niż zazwyczaj.

Zegarmistrz brałem pod uwagę Sonus Faber Minuetto ale w moim przekonaniu nie dadzą rady ProAc-om.

Ale walnąłem plamę ponieważ to zdanie, które napisałem powyżej jest trochę na wyrost gdyż nigdy w życiu nie słyszałem SF Minuetto i są to tylko moje domysły.

Powiecie zaraz, że jestem jakiś taki dziwny, ponieważ snuję wnioski nie słysząc kolumn, jednak mam na to wytłumaczenie ponieważ, w przyszłości tj. za jakieś 2 lata skończę budowę swojego nowego domu z salonem odsłuchowym, gdzie standy mogą się nie sprawdzić... i dlatego z góry skreślam kolumny podstawkowe.

ProAc-i są dla mnie numer 1 na dzisiaj i każdy z was może powiedzieć, że jestem jeleniem bo kupuje kolumny gdzie komponenty kosztują 1/10 ceny wyjściowej, jednak nie potrafię znaleźć nic lepszego.

Jestem przekonany, że ludzie którzy tworzą ten sprzęt są profesjonalistami i wiedzą jak wyciągnąć z nich wszystko co potrafią, i co najważniejsze udaje im się to....:)

Pozdrawiam wszystkich DIY

Aaaa lutne wam kilka fotek z odsłuchu w jakich brałem udział...

[obrazekLUKASZ-197296_1.JPG] [obrazekLUKASZ-197296_2.JPG] [obrazekLUKASZ-197296_3.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3659-100002170 1170260851_thumb.JPG

post-3659-100002171 1170260849_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze

[obrazekLUKASZ-197297_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też mi się wydaje, że 125 w optymalnych warunkach zagrają troszkę lepiej od Minuetto (równiez w optymalnych warunkach) ale przyznasz, że dysproporcja w cenie jest poważna. Poza tym nie wydaje mi się żeby dzieliła te kolumny duża różnica pod względem mozliwej do uzyskania jakości dźwięku. Łączy je parę wspólnych cech: obie konstrukcje są dwudrożne, na nienajdroższych przetwornikach, midwoofery podobnej średnicy, ani Minuetto ani 125 nie lubi słabej jakościowo elektroniki. W nagłośnieniu dużego pomieszczenia to już z pewnością nie będzie jakiejś specjalnej różnicy - tutaj większe znaczenie będzie miała współpraca wzmacniacza z kolumnami. Za taką kasę jak AK chce za 125 rozglądałbym się (w międzyczasie;) za czymś lepsiejszym. 125 to dobre konstrukcje, ale jednak ograniczenia góry troszkę dają się we znaki, jak przesiądziesz się z dobrej kolumny z wysokotonowym scanspeakiem czy dynaudio. Wybór nalezy oczywiście do Ciebie. Masz na tyle wiedzy w temacie, że jaki by on nie był powinien być wyborem dobrym. Pozdro!

ZEGARMISTRZ

Sorki niepotrzebnie dodałem wpis.

Jak możesz to podaj jakąś alternatywę do ProAc-ów studio 125 w podobnej cenie. Pewnie masz racje z tymi SF Minuetto i w piątek postram się pojachać ich posłuchać. Trochę daleko jest Bielsko Biała od Kalisza bo 300 km, ale czego się nie robi dla dobrego audio.

Właśnie brakowało mi takiego wpisu, gdzie człowiek który słuchał obu kolumn może powiedzieć jaka jest różnica między nimi bo w cenie ogromna.

Wielkie dzięki.

Na zdjęciu widoczne dokładnie te kolumny, które są do sprzednia.

[obrazekLUKASZ-198727_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ProaAc'e nie dają za wygraną :-), patrz dział ogłoszeń. Roczne za 4800 do negocjacji - jak ktoś już tak pisze, to pewnie będzie skłonny jeszcze sporo opuścić.

A ja obserwuję jak spada cena (ostatnie ogłoszenie za 4200) za półtoraroczne Primare A30.1 i coś mnie świerzbi ;-)

o... widzę że ktoś Sonusów rozsądnie używał:) Podanie alternatywy dla 125 to zadna sztuka - wystarczy przejżeć cenniki i odrzucić naciągaczy. Wszystko jest jednak kwestią gustu i nie chce się tu w żaden sposób narzucać .Jednak mam wrażenie, że jak zaoszczędzone 2-2,5 kzł (minus koszt standów) przeznaczysz na lepsze źródło albo/i wzmaka to efekt będzie znacznie lepszy niż przy obecnej elektronice i 125. Poza tym jak kupisz SF za dobrą cenę to nawet gdyby ci koniec końców nie spasowało to odsprzedając niewiele stracisz (albo wcale). Pytanie jeszcze jak ten sprzedawca z ogłoszenia o 125 jest w stanie głęboko negocjować?

Zbig - 30.1 to widziałem już i za 3-3,5kzł ino obudowa przedstawiała obraz nędzy i rozpaczy (bliskie spotkanie z rozsierdzoną żoną audiofila chyba przeżył:)))

Zbig - ciekawe ile minimum ustawione - teraz to dobrze wygląda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie próbuję się umawić z ProAc studio 125 na odsłuch i negocjacje, tzn. z ich właścicielem.

ZEGARMISTRZ

Wybór padnie po weekendzie i wtedy już bedę miał wszytko jasne.

Masz rację, że jak kupię SF to na pewno na nich nie stracę, a jeszcze starczy na lepszą elektronikę.

ojojojoj

To jest rzeka bez dna...

Chyba jednak po zakupie kolumn poczekam trochę ze zmianami sprzętu bo nie zdążyłem się osłuchać swojego VINCENTA, a już chodzą mi myśli aby go sprzedać dalej.

Przecież pół roku temu miałem AMPLITUNER YAMAHY oraz DVD wszystko to "grało" na kolumnach QUADRALA i nic mi głowy do głowy nie przychodziła aby coś zmieniać :)

Mam wrażenie, że to jakaś bakteria, strptoccocus audiofilizmus, która bez problemu potrafi zainfekować niewinne organizmy :)

Niech moc będzie z nami...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.